Finland: beren in de sneeuw

Begin mei 2019 fotografeerde ik beren in Finland, in de winter. Bij vertrek was er teleurstelling. Het was veel warmer geweest dan normaal. Alle sneeuw was verdwenen en dat was juist wat ik wilde. En toen… het ging opnieuw flink sneeuwen… Als dan een beer nadert… Als een beer gaat staan… Als een beer de sneeuw trotseert… Dan jubelt mijn hart…

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>> (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

beer closeup

Beer

beer

finland

Sfeerbeeld van de Finse winter…

beer

beer

beer

beer finland wildlife


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen? 

Volg mijn persoonlijke begeleidingstraject >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, persoonlijke fotofeedback op je eigen niveau, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:


Laat hieronder je reactie achter of deel je ervaringen met de UK

Scroll naar beneden, daar kan je als je wil een reactie achterlaten. Ik vind het leuk om te lezen wat je ervan vindt en of je nog tips hebt voor andere mensen.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Theo
Door

Theo

op 16 Jun 2019

hallo joris erg mooie foto van de beren maar het zal aan mij liggen ik vind diversen foto's nogal blauw zwemen. Ik weet dat sneeuw blauw wilt zwemen maar vind het hier erg veel.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Jun 2019

Het verschilt wat per foto, alleen de beren kwamen in de winter allemaal 30 minuten na zonsondergang of later en dan is de lucht ook blauw. Dat blauwe uur reflecteert. in de sneeuw. Het is ook persoonlijk. Het kan voor mij bijdragen aan de wintersfeer

Henk van Nieuwenhuizen
Door

Henk van Nieuwenhuizen

op 16 Jun 2019

Dag Joris, wat heb je weer een mooie trip gemaakt. De foto's met de beren zien er goed en mooi uit. Maar net als mijn voorganger valt mij de blauwe zweem op de foto's op. Als het bewolkte dagen waren zou je denken dat het meer naar grijs zou nijgen. Of was het op de vroege ochtend in het blauwe uurtje ? Op wat voor een afstand heb jij ongeveer deze beren kunnen fotograferen met hoeveel mm telelens . Mocht je in de sneeuw staan of vanuit een auto fotograferen. Beren kunnen heel snel bij je zijn als zij gaan rennen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Jun 2019

Hi Henk, dank je. Foto's zijn allemaal in blauwe uur gemaakt. Na zonsondergang, en dan kleurt de lucht blauw en dat reflecteert in de sneeuw. Mensen denken vaak dat sneeuw wit is, maar het neemt de kleur aan van het licht dat er op schijnt. Afstand verschilde maar bijvoorbeeld 15 meter en soms dichterbij, 400 mm lens. Vanuit een hut, veilig ;-)

Belén
Door

Belén

op 16 Jun 2019

Mooie foto's Joris. Imposant beest. Foto 1, 7 en 9 zijn mijn favorieten uit deze prachtige serie.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Jun 2019

Hallo Belén, bedankt voor je reactie. Leuk om weer iets van je te horen, ik w eet nog wie je bent. Spaans leren ;-)

Helma
Door

Helma

op 28 Aug 2019

Prachtig. Heel veel plezier met komende beren!!!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Sep 2019

Dank je wel Helma!

Michael Jansen
Door

Michael Jansen

op 04 Oct 2019

Hallo Joris Je heb het gevonden Finland ja ben er al 7 keer geweest 6 keer in de wintermaanden en 1 keer in herfst tijd dat is ook een aanrader om in de herfst daar te zijn ..Weet precies hoe het voelt daar en weet ook wat je daar ziet ..Mooie foto's en ik zelf heb ze nog niet gezien daar de beren ..We heb ik 7 keer het Noorderlicht gezien en ik hoop dat je dat ook eens een keer mee gaat maken ..Bedankt voor het delen van je beren foto's Gr Michael

Reactie plaatsen