Koekje erbij?

Page content

article content

Landschap & Lange Sluitertijden Noorwegen (Lofoten) + Videobeelden

Lofoten, een bergeilandengroep van in het Noordwesten van Noorwegen. Het is werkelijk prachtig, overal waar ik rondreed zag ik indrukwekkend steile bergen. Vaak praatte ik hardop tegen mezelf omdat ik zo ‘impressed’ was ;-). De kusten zijn ook gaaf, erg ruige stenen en rotsblokken, soms ook stukken koraal bij eb. In 6 dagen zag ik 7 zeearenden vliegen zonder daar een boottrip voor te hoeven maken. Echte wilde zeearenden.. Bekijk hieronder de beelden en de tips over plekken die je kan bezoeken als je zelf naar Lofoten wil, absolute aanrader. Serieus! En let op bij rijden, want je wil niet een boete die ik kreeg (zie video)…

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>> (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Video: inspiratie + fotolocaties voor jou

Bekijk de korte inspiratievideo die ik heb gemaakt voor je. Ook noem ik fotolocaties voor wie zelf naar de Lofoten willen. Ik kan het je echt aanraden…

Kwaliteit niet goed? Klik op de tekst ‘Youtube’ en wijzig daar eventueel de kwaliteit naar HD.

Boete op de laatste dag
Op de laatste dag reed ik per ongeluk 76 km/h in plaas van 60 (normaal mag je 80, maar op een klein stuk 60), ik werd getrakteerd door de politie. Aan het einde van de video zie je de hoogte van de boete… Let dus goed op als je in Noorwegen rijdt zodat jou dit niet gebeurt! 

Waar liggen de Lofoten?

Waar ligt Lofoten?

Lofoten, hoe kom je er?

Met de auto is het 2750 km vanaf Utrecht naar Svolvaer (Lofoten). Dit kost je nogal een tijd. Ook moet je beseffen dat je in het de winter een auto nodig hebt die daarvoor geschikt is.

Vanaf Schiphol is het vliegend natuurlijk een stuk korter, hoewel je wel meerdere vluchten nodig hebt. Alleen hartje zomer wordt er rechtstreeks gevlogen naar de Lofoten, maar dan wil je wat mij betreft liever niet naar Lofoten. Er zijn dan meer toeristen, het tijdstip is ook minder gunstig. Geen noorderlicht, geen sneeuw.

Vaak wordt er eerst gevolgen naar bijvoorbeeld Osla (Gardermoen) en daarna direct naar Svolvaer of Leknes. Dit is uit mijn hoofd zo’n ruime 2 uur. Van Schiphol naar Oslo ook. Het zijn kleine vliegtuigjes die naar Lofoten vliegen, uitgevoerd door Wideroe (zo’n 80 man kan in zo’n vliegtuig).

Lofoten hoe vliegen welke vluchten

Wideroe vliegt  vanuit Noorwegen naar Lofoten, de vliegtuigjes zijn klein…

Verblijf

Het meeste van de tijd verbleef ik in Leknes. In het vliegtuis sprak ik met een vrouw die op de Lofoten woont. Leknes was volgens haar de enige plaats waar niks te doen was ;-). Waarom dan toch vaak in Leknes verbleven? Het gaat mij om de foto’s en ik vond Leknes centraal liggen ten opzichte van de plekken die ik wilde bezoeken. Kortere tijd in de auto vind ik prettiger.

Verder verbleef ik ook 2 dagen in het oude visserdorpje Reine. Leuk om een keer te zien, maar je zit dan wel in de uithoek.

Wanneer naar Lofoten?

Dit hangt er vanaf wat je wil. In de winter is het erg fotogeniek door de sneeuw en de kans op noorderlicht. Een goede tijd is tussen januari en begin maart. Populair is ook februari, fotografen komen van heel ver naar Lofoten. Het is dan wel wat drukker dan normaal. Houd er rekening mee dat er dan sneeuw op de wegen ligt. Huurauto’s zijn daarvoor dan ook uitgerust, maar je snelheid aanpassen is noodzakelijk. In de zomer is het relatief druk met toeristen en wat minder fotogeniek wat mij betreft.

Volgens de Noren komen er zomers veel Duitsers en verdienen ze er niks aan. ‘Ze nemen alles zelf mee’. Vind je het gek als je ziet wat de prijzen van alcohol zijn daar. 😉

Zelf was ik er in april, te laat voor noorderlicht maar er lag wel wel vrij veel sneeuw toen ik kwam. De wegen waren wel sneeuwvrij.

Fotogenieke plaatsen

Hieronder een aantal fotogenieke plaatsen op de Lofoten voor jou. Niet overal met foto’s, omdat ik een korte trip maakt van 6  dagen en ik niet houd van middelmatige foto’s…

Lange Sluitertijden Lofoten - Kustfotografie Long Exposure Seascape

Skagsanden beach, de Noorse zee ging goed te keer…

Skagsanden beach

Dit is een gaaf strand waar je veel ruige rotsblokken ziet die je kan gebruiken in je foto’s. Het is ook een plek waar gesurfd wordt, op wel meer plekken trouwens. Je vindt er ook mooie structuren. Het is een grote parkeerplek die je gewoon NIET kan missen. Er staan soms ook campers, er is een camping direct in de buurt.

Lofoten-Landschapsfotografie-Zee-Water-Kust-Seascape

Wier en mooie structuren in het zand, geschapen door de zee bij Skagsanden beach..

Weg richting Myrland

Lofoten Noorwegen Lange Sluitertijden

Gave rotspartijen die gekleurd worden door de algen op de weg richting Myrland… hier zag ik ook dichtbij een zeearend zitten toen ik langs reed. Er was lange tijd verder niemand, de natuur en ik…

Lofoten-Landschapsfotografie-Bergen-Mountain-Landscape-Norway

Onderweg tussen Reine en Skagsanden beach trof ik dit uitzicht aan. De bergen die steil uit de zee reizen blijven echt ongelooflijke indruk maken.

Meerdere fotografen sprak ik op de Lofoten. Mensen uit Nieuw-Zeeland en Schotland, de Schot had veel gereisd. Naar Nieuw-Zeeland, Amerika en meer en vond de weg vanaf Harstad/Narvik (een ander vliegveld buiten Lofoten) naar de Lofoten het mooiste wat hij ooit had gezien. Dit is dus ook nog een optie voor je. Vliegen naar Harstad/Narvik en dan met de auto in 3 uur naar Lofoten.

Lofoten-Landschapsfotografie-Bergen-Vogels

Bij Leknes trof ik deze gave deels met sneeuw bedekte bergen aan en zag ik kraaien vliegen…

Lofoten-Landschapsfotografie-Bergen-Vogels-2

De verhoudingen zijn zo nog beter te zien, reusachtige bergen…

 

Lofoten-Landschapsfotografie-Bergen-Vogels-3

Uttakleiv beach

Dit is een heel populair strand, ook voor Noorderlicht in de wintertijd. Ik koos er voor om een ander beeld te maken van de bergrand die nog kleine deeltjes sneuw bevatte… Het is zo’n 15 minuten rijden vanaf Leknes…

Vestpollen

Net ten noorden van Svolvaer (10-15 minuten) is een mooie bergenpartij te zien met een meer. Bij windstil weer zijn ook hier reflecties erg mooi. Helaas was het niet windstil toen ik er was ;-). En mijn boete had ik er ook even geen zin meer in om nog een kee risico te lopen…

Gimsoy

Dit is een verlaten gebied, mooie landschappen om in rust even van te genieten.

Vareid

Vanuit Leknes op weg naar Skagsanden beach kom je ook langs Vareid. Hier zie je bergen in de achtergrond en rotsblokken in de voorgrond aan zee.

Hamnoy

Een klassieke locaties op de weg naar Reine. De brug van Hamnoy is zeer beroemd. Je kan vanaf de brug de bergen en de tyische rode Noorse cabins fotograferen. Er is genoeg plaats op de brug voor fotografen.

Lofoten-Landschapsfotografie-Bergen-Mountain-Landscape-Norway-Sea

Haukland beach…

Haukland beach & Vik beach

Dit zijn twee stranden die je paseert als je vanaf Leknes naar Uttakleiv zou rijden. Haukland staat bekend om helderblauw water. De kust is ook weer erg ruig met gave stenen. In de achtergrond waren de bergen half april nog besneeuwd. Een week later was het al voor een veel groter deel  verdwenen.

Rorvika beach

Dit is een strand waar een riviertje is dat stroomt richting de zee. Je vindt het als je vanaf Svolvaer richting Leknes rijdt.

Unstad beach

Dit is voor surfers de beste plek, zegt men. De golven zagen er gaaf uit.

Henningsvaer

Een oud dorpje met haven, je vindt er ook een fotograaf die een expositie houdt en zijn beelden verkoopt aan de toeristen. Niet per se fotografisch de beste locatie.

Svolvaer

Dit is ook een vliegveld op de Lofoten. Ik landde hier. In de buurt van Svolvaer is een meer waar je bij windstil weer de reflecties van de bergen in het meer kan fotograferen

Lofoten-Landschapsfotografie-Bergen-Mountain-Landscape-Norway-Snow

Onderweg vanaf Leknes naar Svolvaer, de rust en de subtiele bruintinten kon ik waarderen. zie ook de verhouding tussen boompjes en de bergen…

Ontvang nu Gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie

Download-Gratis-2-Ebooks-Fotografie-zonder-button

Gratis downloaden >>> (klik op de gele tekst)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
  • Ontdek de “Creatieve Lens” die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
  • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen: 100% onafhankelijk

Bekijk ook deze artikelen:

Joris-Dijkema
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in gewone taal en met inspirerende beelden. In fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.

Comment Section

40 reacties op “Landschap & Lange Sluitertijden Noorwegen (Lofoten) + Videobeelden


Door Fred op 31 mei 2018

Prachtige foto’s Joris. Die boete was inderdaad geen geschenk. Ik draai hier in Argentinie een paar dagen geleden rechts af, er was geen verkeer maar wel een stoplicht maar ik dacht dat het niet werkte, aan de volgende zijstraat kon ik aan de kant met een geschenk van 320 Euro.


Door Joris-Dijkema op 1 juni 2018

Fred,

Dat is een zure boete zeg!


Door Firas van Waterschoot op 28 mei 2018

Zoals altijd weer oogverblindend mooie foto’s! Maar ik had eigenlijk ook een vraagje, ik ben beginnend hobbyfotograaf met de Nikon D3300 en een kitlens (18-55mm). Ik heb vaak het probleem dat ik te weinig zoom heb, dus ik ben van plan om een telelens te kopen, en ik dacht aan de Tamron F 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD Nikon. Het voordeel is dat deze lens ook geschikt is voor full frame, als ik later nog een betere camera zou kopen. Maar denk jij dat dit een goede lens is, of heb je een andere mening/tips?


Door Joris-Dijkema op 28 mei 2018

Dank je Firas. De Tamron F 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD is geen slechte lens, maar op 300 mm is de scherpte wel wat minder (wat ‘soft’). In die prijsklasse vind je moeilijk een lens die ook voor fullframe geschikt is. Het is de vraag of dat ook nodig is. De Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR is beter qua scherpte maar niet voor fullframe. Bekijk ook mijn artikel Welke betaalbare telelens voor Nikon?


Door wim op 28 mei 2018

Ik was afgelopen najaar op de lofoten pachtige natuur heel diveres weer’smorgens 18 gr ‘smiddags storm en regen en koud 10 gr. maar en schitterde natuur


Door Joris-Dijkema op 28 mei 2018

Heel veranderlijk en daardoor juist zo spannend en interessant!


Door Henny op 26 mei 2018

Mooie foto’ s. Zelf Scandinaviëgangers met als favoriet Noorwegen. Lofoten staan nog op verlanglijstje. Ook mooi is de noordoostelijke hoek, Varanger. Jammer van de boete, maar Noorwegen is wat dat betreft, ook, een duur land. Hebben niet zo vaak politie gezien, maar ik moest zelf ook een keer blazen, mijn allereerste keer, rond het middaguur in de middle of nowhere. Gelukkig geen drupje alcohol genuttigd.


Door Eddy op 26 mei 2018

Prachtig gedaan Joris. Ik raad je aan van deze reis op de Lofoten tijdens de zomermaanden over te doen.
Wel pech gehad met die Politi , maar boete is wel overdreven!!!


Door Harm op 25 mei 2018

Prachtig vastgelegd. Weer veel inspiratie gekregen om ook tot zo’n resultaat te komem. Dank


Door Frank op 25 mei 2018

Wat een mooie opnames Joris en de compositie in zwart/wit. Ben alleen benieuwd welke objectieven je daarbij hebt gebruikt. Wat je hebt voor sommige opnamen ook een grijsfilter gehanteerd en bewerk je het e.e.a ook nog na in LR (Lightroom) ?
Dan die boete. Bijna 36 euro voor elke kilometer. My God!! Dat was wel ff zuur op dat moment. Dat Scandinavie niet goedkoop is, is al decennia lang bekend, maar ik heb nooit geweten dat een boete voor te hard rijden zo exorbitant hoog is. Wat dacht je op dat moment? vanavond ff geen Noorse zalm bij het avondeten? Je moet maar zo denken, ik heb er weer een les van geleerd, de volgende keer even de cruise control maar aanzetten….


Door Joris-Dijkema op 26 mei 2018

Frank, dank je. Ik heb 3 objectieven gebruikt van Canon (L-serie). 16-35 mm f4 IS, 24-70 mm f/2.8 II, 100-400mm f/4.5-5.6L IS II. Ik heb voor sommige beelden inderdaad een grijsfilter gebruikt voor de langere sluitertijd. Alles schiet ik in RAW, dus er moet wel wat worden nabewerkt. Boete was zuur inderdaad. Ik wilde een pet kopen van Noorwegen, maar ik had er geen zin meer in na de boete… Het was een fout. Ik reed normaal juist vaak langzamer dan mocht, de weg ging van 80 km/h naa 60 km/h. Dat zag ik niet. Ik huur altijd een auto en ik ken dan 10% van de knoppen van die auto en daar valt de cruise control niet onder 😉Door Nelleke op 25 mei 2018

Echt super foto’s maar wel wat duur door die boete enorm zeg


Door Henry op 25 mei 2018

prachtige foto’s. mooie compositiesDoor Cees de Lange op 24 mei 2018

Zo… wat een prijsje voor “een paar” kilometers te hard… Maar wel hele mooie foto’s als troost.


Door DIRK GOETHALS op 24 mei 2018

Heel mooie foto’s
herinneringen om niet meer te vergeten ,zowel positieve van de natuur als negatieve van de hoge boete


Door Dick op 24 mei 2018

Prachtige foto’s, mooie indrukwekkende beelden. Die boete is wel even slikken. Hoe duur is dan door rood rijden of niet handsfree bellen???? Dus Noorwegen, heel mooie omgeving, regen, muggen en dure boetes.


Door Guido Roeland op 24 mei 2018

Mooie foto’s! En zeker de moeite waard om ook eens op de bestemmingslijst te zetten!!


Door Hans op 24 mei 2018

oke de boete is zonde maar de foto”s zijn TOP


Door Jan Ploeger op 24 mei 2018

Heel mooie omgeving, dus snap ik dat je even niet aan je gaspedaal denkt. Je foto’s zijn prachtig.


Door Berrie op 24 mei 2018

Prachtige foto’s van een prachtig land ,
wij gaan in september weer !


Door Cor V op 24 mei 2018

Hallo Joris, wat een prachtige foto’s. Nu weet ik een beetje wat mij te wachten staat want ik ben mijn busje aan het inpakken om volgende week ook naar de lofoten te gaan. Maaaar goed letten op mijn snelheid, das balen. Ik las iets over een grijs filter?? heb je veel gebruik gemaakt van filters?? ik ben een beginneling.


Door Ties op 24 mei 2018

Met name de eerste twee vind ik mooi.


Door bart telling op 24 mei 2018

foto´s zijn mooi en die boete is balen maar alles is daar duur en de boetes fors hoger dan in nederland. cruisecontrol is een optie


Door Joske op 24 mei 2018

Mooie natuurlijke weergaves al spreekt met de grijs filters werken me nu zo zeer aan.


Door Gerard Roes op 24 mei 2018

Zeer mooie foto’s Joris, volgende keer maar langzamer rijden he.😩 Tot maandag


Door Halil op 24 mei 2018

Mooie foto’s geweldig Joris. Ik hep eigenlijk een vraag. Ik heb de Nikon d4s tweedehands gekocht. Mijn vraag is picture controle instellen. Welke is beste voor sportfotografie. De kleur die ik heb is te veel groen vind ik.


Door bart telling op 24 mei 2018

zou dat alleen instellen als je in jpeg fotografeert maar bij RAW voegt het niets toe. Bij jpeg Landschap zou ik zeggen


Door e.b.telling op 24 mei 2018

bij jpeg landschap zei ik maar ik was iets te snel. ik zou neutraal aanhouden bij sportfotografie maar vooral in RAW fotograferen en achteraf in Lightroom of Photoshop evt een profiel kiezen


Door Deswarte Jean-Pierre op 24 mei 2018

Joris,prachtige foto’s van dit mooie land maar die boete vindt ik wel sterk overdreven. Daar wordt je niet happy van,heb medelijden met je.


Door Cees Pothuizen op 24 mei 2018

Zeer mooie foto’s van prachtig Lofoten. Ga zeker een terug.


Door Mark Menges op 24 mei 2018

Stunning Joris!


Door Marjan van Wijk op 24 mei 2018

Mooie foto’s Joris!


Door Carla op 24 mei 2018

Mooie foto’s!
Jammer van die boete. Ze kunnen wel rekenen daar!


Door Rogier op 24 mei 2018

Wauw mooie foto’s!
Wauw wat een bedrag!


Door Walter Bleij op 24 mei 2018

Wat een prachtige foto’s Joris, im weet joe mooi het daar is. Im ben er ook een keer geweest met een zeilreis, helaas deed ik nog niets met fotografiie.


Door Cor op 24 mei 2018

Er mooie foto’s daar moet ik nog veel voor leren enkel jammer van de bekeuring


Door Saskia op 24 mei 2018

Geweldig. Snap je nu onze liefde voor NO 😁


Door Joop Lassooij op 24 mei 2018

Prachtige foto’s Joris, snap dat je onder de indruk bent van dit mooie land.

Plaats een reactie


*