Lofoten: beste fotolocaties landschapsfotografie en lange sluitertijden + Video

Lofoten: beste fotolocaties landschapsfotografie en lange sluitertijden + Video

Lofoten, een bergeilandengroep van in het Noordwesten van Noorwegen. Het is werkelijk prachtig, overal waar ik rondreed zag ik indrukwekkend steile bergen, sprookjesachtig groen water, gave kusten en sneeuw (in de winter). Vaak praatte ik hardop tegen mezelf omdat ik zo ‘impressed’ was ;-). Wilde zeearenden zag ik vliegen… Bekijk hieronder de beelden en de tips over plekken die je kan bezoeken als je zelf naar Lofoten wil, absolute aanrader. Serieus! En let op bij rijden, want je wil niet een boete die ik kreeg (zie 2e video)…


Nieuwste foto’s zien? Scroll naar beneden, onder de inhoudsopgave!

Inhoudsopgave:

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Foto’s van mijn wintertrip naar Lofoten februari/maart 2019 (10 fotodagen)

Lofoten Noorwegen landschapsfotografie Winter

Noorderlicht aan het strand… 1 kans in 10 fotodagen…

Lofoten Winter Landschap Noorwegen

Voor deze foto reed heb ik een flink stuk gereden over bevroren wegen, het was het waard!

Lofoten Winter Noorwegen Landschap

Niemand geloofde in mijn plannen om mijn fotografieschool op te zetten, maar ik wel. Alles deed ik hiervoor afgelopen jaren. Nooit meer in dienst 😉

Lofoten Noorwegen landschapsfotografie Winter

Die stroming terwijl heftig licht de bergen vergezelde…

Lofoten Noorwegen landschapsfotografie Winter

De rust na zonsondergang en blauwe tinten…

Lofoten Winter Landschapsfotografie Uttakleiv

Keiharde actie aan de kust… golven klappen over de rotsen terwijl heel dicht op de actie sta…

Lofoten Noorwegen landschapsfotografie Winter

Avondlicht aan de kust…

Lofoten Norway Winter

De sneeuw trotserend…

Lofoten Noorwegen landschapsfotografie Winter

My dear colleagues… Als jij nu die kant pak, dan pak ik die kant…

Lofoten Noorwegen landschapsfotografie Winter

Niet te vroeg vertrekken, licht is nog mooi… 😉

Lofoten Noorwegen landschapsfotografie Winter

Nietsvermoedend worden juist deze liefhebbers onderdeel van een prachtig winterlandschap… En eentje is er al helemaal klaar mee…

Lofoten Winter landscape photography

Subtiele tinten, die rust…

Lofoten Winter landscape photography

Prachtig strand en heftig licht…

Lofoten Winter landscape photography

Hetftige sneeuwbuien…Ik wissel een lens terwijl ik weet dat ik het eigenlijk niet moet doen… Voor mijn 1 ding, die beelden…

Lofoten Winter Noorwegen

Het landschap voordat er veel sneeuw ging vallen…

Lofoten Winter Noorwegen Landschap

Eenzame fotograaf in actie…

Lofoten Winter Noorwegen Landschap

Prachtige tinten, dit was voordat het goed ging sneeuwen…

Lofoten Winter Noorwegen Landschap

De avondzon verlicht de berg terwijl de golven snoeihard te keer gaan…

Lofoten Winter Landschapsfotografie

Sneeuw wordt door keiharde winden over de prachtige stranden geblazen… Daar op de Lofoten…

Lofoten Winter Landschapsfotografie

De zon in gevecht met de wolken…

Lofoten Winter Landschapsfotografie

Het weer is zó veranderlijk…

Lofoten Winter Landschapsfotografie

Nog een selfie omdat het leuk is 😉


Video trip april 2018: inspiratie + fotolocaties voor jou

Bekijk de korte inspiratievideo die ik heb gemaakt voor je. Ook noem ik fotolocaties voor wie zelf naar de Lofoten willen. Ik kan het je echt aanraden…

Kwaliteit niet goed? Klik op de tekst ‘Youtube’ en wijzig daar eventueel de kwaliteit naar HD.

 

Boete op de laatste dag
Op de laatste dag reed ik per ongeluk 76 km/h in plaas van 60 (normaal mag je 80, maar op een klein stuk 60), ik werd getrakteerd door de politie. Aan het einde van de video zie je de hoogte van de boete… Let dus goed op als je in Noorwegen rijdt zodat jou dit niet gebeurt! 

Waar liggen de Lofoten?

Waar ligt Lofoten?

Lofoten, hoe kom je er?

Met de auto is het 2750 km vanaf Utrecht naar Svolvaer (Lofoten). Dit kost je nogal een tijd. Ook moet je beseffen dat je in het de winter een auto nodig hebt die daarvoor geschikt is.

Vanaf Schiphol is het vliegend natuurlijk een stuk korter, hoewel je wel meerdere vluchten nodig hebt. Alleen hartje zomer wordt er rechtstreeks gevlogen naar de Lofoten, maar dan wil je wat mij betreft liever niet naar Lofoten. Er zijn dan meer toeristen, het tijdstip is ook minder gunstig. Geen noorderlicht, geen sneeuw.

Vaak wordt er eerst gevolgen naar bijvoorbeeld Osla (Gardermoen) en daarna direct naar Svolvaer of Leknes. Dit is uit mijn hoofd zo’n ruime 2 uur. Van Schiphol naar Oslo ook. Het zijn kleine vliegtuigjes die naar Lofoten vliegen, uitgevoerd door Wideroe (zo’n 80 man kan in zo’n vliegtuig).

Lofoten hoe vliegen welke vluchten

Wideroe vliegt  vanuit Noorwegen naar Lofoten, de vliegtuigjes zijn klein…

Verblijf

Het meeste van de tijd verbleef ik in Leknes. In het vliegtuis sprak ik met een vrouw die op de Lofoten woont. Leknes was volgens haar de enige plaats waar niks te doen was ;-). Waarom dan toch vaak in Leknes verbleven? Het gaat mij om de foto’s en ik vond Leknes centraal liggen ten opzichte van de plekken die ik wilde bezoeken. Kortere tijd in de auto vind ik prettiger.

Verder verbleef ik ook 2 dagen in het oude visserdorpje Reine. Leuk om een keer te zien, maar je zit dan wel in de uithoek.

Wanneer naar Lofoten?

Dit hangt er vanaf wat je wil. In de winter is het erg fotogeniek door de sneeuw en de kans op noorderlicht. Een goede tijd is tussen januari en begin maart. Populair is ook februari, fotografen komen van heel ver naar Lofoten. Het is dan wel wat drukker dan normaal. Houd er rekening mee dat er dan sneeuw op de wegen ligt. Huurauto’s zijn daarvoor dan ook uitgerust, maar je snelheid aanpassen is noodzakelijk. In de zomer is het relatief druk met toeristen en wat minder fotogeniek wat mij betreft.

Volgens de Noren komen er zomers veel Duitsers en verdienen ze er niks aan. ‘Ze nemen alles zelf mee’. Vind je het gek als je ziet wat de prijzen van alcohol zijn daar. 😉

Zelf was ik er in april, te laat voor noorderlicht maar er lag wel wel vrij veel sneeuw toen ik kwam. De wegen waren wel sneeuwvrij.

Fotogenieke plaatsen

Hieronder een aantal fotogenieke plaatsen op de Lofoten voor jou. Niet overal met foto’s, omdat ik een korte trip maakt van 6  dagen en ik niet houd van middelmatige foto’s…

Lange Sluitertijden Lofoten - Kustfotografie Long Exposure Seascape

Skagsanden beach, de Noorse zee ging goed te keer…

Skagsanden beach

Dit is een gaaf strand waar je veel ruige rotsblokken ziet die je kan gebruiken in je foto’s. Het is ook een plek waar gesurfd wordt, op wel meer plekken trouwens. Je vindt er ook mooie structuren. Het is een grote parkeerplek die je gewoon NIET kan missen. Er staan soms ook campers, er is een camping direct in de buurt.

Lofoten-Landschapsfotografie-Zee-Water-Kust-Seascape

Wier en mooie structuren in het zand, geschapen door de zee bij Skagsanden beach..

Weg richting Myrland

Lofoten Noorwegen Lange Sluitertijden

Gave rotspartijen die gekleurd worden door de algen op de weg richting Myrland… hier zag ik ook dichtbij een zeearend zitten toen ik langs reed. Er was lange tijd verder niemand, de natuur en ik…

Lofoten-Landschapsfotografie-Bergen-Mountain-Landscape-Norway

Onderweg tussen Reine en Skagsanden beach trof ik dit uitzicht aan. De bergen die steil uit de zee reizen blijven echt ongelooflijke indruk maken. 

Meerdere fotografen sprak ik op de Lofoten. Mensen uit Nieuw-Zeeland en Schotland, de Schot had veel gereisd. Naar Nieuw-Zeeland, Amerika en meer en vond de weg vanaf Harstad/Narvik (een ander vliegveld buiten Lofoten) naar de Lofoten het mooiste wat hij ooit had gezien. Dit is dus ook nog een optie voor je. Vliegen naar Harstad/Narvik en dan met de auto in 3 uur naar Lofoten.

Lofoten-Landschapsfotografie-Bergen-Vogels

Bij Leknes trof ik deze gave deels met sneeuw bedekte bergen aan en zag ik kraaien vliegen…

Lofoten-Landschapsfotografie-Bergen-Vogels-2

De verhoudingen zijn zo nog beter te zien, reusachtige bergen…

Lofoten-Landschapsfotografie-Bergen-Vogels-3

Uttakleiv beach

Dit is een heel populair strand, ook voor Noorderlicht in de wintertijd. Ik koos er voor om een ander beeld te maken van de bergrand die nog kleine deeltjes sneuw bevatte… Het is zo’n 15 minuten rijden vanaf Leknes…

Vestpollen

Net ten noorden van Svolvaer (10-15 minuten) is een mooie bergenpartij te zien met een meer. Bij windstil weer zijn ook hier reflecties erg mooi. Helaas was het niet windstil toen ik er was ;-). En mijn boete had ik er ook even geen zin meer in om nog een kee risico te lopen…

Gimsoy

Dit is een verlaten gebied, mooie landschappen om in rust even van te genieten.

Vareid

Vanuit Leknes op weg naar Skagsanden beach kom je ook langs Vareid. Hier zie je bergen in de achtergrond en rotsblokken in de voorgrond aan zee.

Hamnoy

Een klassieke locaties op de weg naar Reine. De brug van Hamnoy is zeer beroemd. Je kan vanaf de brug de bergen en de tyische rode Noorse cabins fotograferen. Er is genoeg plaats op de brug voor fotografen.

Lofoten-Landschapsfotografie-Bergen-Mountain-Landscape-Norway-Sea

Haukland beach…

Haukland beach & Vik beach

Dit zijn twee stranden die je paseert als je vanaf Leknes naar Uttakleiv zou rijden. Haukland staat bekend om helderblauw water. De kust is ook weer erg ruig met gave stenen. In de achtergrond waren de bergen half april nog besneeuwd. Een week later was het al voor een veel groter deel  verdwenen.

Rorvika beach

Dit is een strand waar een riviertje is dat stroomt richting de zee. Je vindt het als je vanaf Svolvaer richting Leknes rijdt.

Unstad beach

Dit is voor surfers de beste plek, zegt men. De golven zagen er gaaf uit.

Henningsvaer

Een oud dorpje met haven, je vindt er ook een fotograaf die een expositie houdt en zijn beelden verkoopt aan de toeristen. Niet per se fotografisch de beste locatie.

Svolvaer

Dit is ook een vliegveld op de Lofoten. Ik landde hier. In de buurt van Svolvaer is een meer waar je bij windstil weer de reflecties van de bergen in het meer kan fotograferen

Lofoten-Landschapsfotografie-Bergen-Mountain-Landscape-Norway-Snow

Onderweg vanaf Leknes naar Svolvaer, de rust en de subtiele bruintinten kon ik waarderen. zie ook de verhouding tussen boompjes en de bergen…


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, cursus Landschapsfotografie: Licht, Compositie & Controle en een cursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:


Laat hieronder je reactie achter of deel je ervaringen met Lofoten

Scroll naar beneden, daar kan je als je wil een reactie achterlaten. Ik vind het leuk om te lezen wat je ervan vindt en of je nog tips hebt voor andere mensen.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Joop Lassooij
Door

Joop Lassooij

op 24 May 2018

Prachtige foto's Joris, snap dat je onder de indruk bent van dit mooie land.

Saskia
Door

Saskia

op 24 May 2018

Geweldig. Snap je nu onze liefde voor NO 😁

Cor
Door

Cor

op 24 May 2018

Er mooie foto's daar moet ik nog veel voor leren enkel jammer van de bekeuring

Walter Bleij
Door

Walter Bleij

op 24 May 2018

Wat een prachtige foto's Joris, im weet joe mooi het daar is. Im ben er ook een keer geweest met een zeilreis, helaas deed ik nog niets met fotografiie.

Rogier
Door

Rogier

op 24 May 2018

Wauw mooie foto’s! Wauw wat een bedrag!

Carla
Door

Carla

op 24 May 2018

Mooie foto's! Jammer van die boete. Ze kunnen wel rekenen daar!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Ja dat kunnen ze zeker, even goed cashen

Marjan van Wijk
Door

Marjan van Wijk

op 24 May 2018

Mooie foto's Joris!

Mark Menges
Door

Mark Menges

op 24 May 2018

Stunning Joris!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Thx Mark

Cees Pothuizen
Door

Cees Pothuizen

op 24 May 2018

Zeer mooie foto's van prachtig Lofoten. Ga zeker een terug.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Cees, ja het is heel indrukwekkend. Echt doen!

Deswarte Jean-Pierre
Door

Deswarte Jean-Pierre

op 24 May 2018

Joris,prachtige foto's van dit mooie land maar die boete vindt ik wel sterk overdreven. Daar wordt je niet happy van,heb medelijden met je.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Dank je, medelijden hoeft niet. Ze verdienen er ook meer dan hier maar het zijn bizarre bedragen ja. Ze staan ook precies op een plek te controleren waar je net 60 mag en verder mag je bijna overal 80. En niemand was er op de weg, gewoon rust.

Halil
Door

Halil

op 24 May 2018

Mooie foto's geweldig Joris. Ik hep eigenlijk een vraag. Ik heb de Nikon d4s tweedehands gekocht. Mijn vraag is picture controle instellen. Welke is beste voor sportfotografie. De kleur die ik heb is te veel groen vind ik.

bart telling
Door

bart telling

op 24 May 2018

zou dat alleen instellen als je in jpeg fotografeert maar bij RAW voegt het niets toe. Bij jpeg Landschap zou ik zeggen

e.b.telling
Door

e.b.telling

op 24 May 2018

bij jpeg landschap zei ik maar ik was iets te snel. ik zou neutraal aanhouden bij sportfotografie maar vooral in RAW fotograferen en achteraf in Lightroom of Photoshop evt een profiel kiezen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Zou daar niks aan veranderen (sorry voor late reactie). Gewoon achteraf bewerken in een simpel programma.

Gerard Roes
Door

Gerard Roes

op 24 May 2018

Zeer mooie foto's Joris, volgende keer maar langzamer rijden he.😩 Tot maandag

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Zeker, ga binnenkort naar Varanger

Joske
Door

Joske

op 24 May 2018

Mooie natuurlijke weergaves al spreekt met de grijs filters werken me nu zo zeer aan.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Is echt mijn ding grijsfilters en water

bart telling
Door

bart telling

op 24 May 2018

foto´s zijn mooi en die boete is balen maar alles is daar duur en de boetes fors hoger dan in nederland. cruisecontrol is een optie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Cruisecontrol is een optie, maar (mijn pakkie an hoor) ik ken 10% van de functies van die nieuwe huurauto's en zit niet graag aan alle knoppen :P. Ook had ik het niet door dat je ineens 60 mocht ipv 80

Ties
Door

Ties

op 24 May 2018

Met name de eerste twee vind ik mooi.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Vind ik ook gaaf en smaken verschillen

Cor V
Door

Cor V

op 24 May 2018

Hallo Joris, wat een prachtige foto's. Nu weet ik een beetje wat mij te wachten staat want ik ben mijn busje aan het inpakken om volgende week ook naar de lofoten te gaan. Maaaar goed letten op mijn snelheid, das balen. Ik las iets over een grijs filter?? heb je veel gebruik gemaakt van filters?? ik ben een beginneling.

Joris-Dijkema
Berrie
Door

Berrie

op 24 May 2018

Prachtige foto’s van een prachtig land , wij gaan in september weer !

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Gaaf Berrie, waanzinnig daar. NL is te vol. Terecht dat je de tent verkoopt en weg gaat. Samen genieten ervan, het is niet iedereen gegund!

Jan Ploeger
Door

Jan Ploeger

op 24 May 2018

Heel mooie omgeving, dus snap ik dat je even niet aan je gaspedaal denkt. Je foto's zijn prachtig.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Het was een weg van 80 die ineens naar 60 ging (max. snelheid) en dat had ik niet door

Hans
Door

Hans

op 24 May 2018

oke de boete is zonde maar de foto"s zijn TOP

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

dank Hans

Guido Roeland
Door

Guido Roeland

op 24 May 2018

Mooie foto’s! En zeker de moeite waard om ook eens op de bestemmingslijst te zetten!!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Guido, ik kan het je absoluut aanraden. Je weet niet wat je ziet

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Alternatief is werken met grijsfilters en een windmolen hahaha

Dick
Door

Dick

op 24 May 2018

Prachtige foto's, mooie indrukwekkende beelden. Die boete is wel even slikken. Hoe duur is dan door rood rijden of niet handsfree bellen???? Dus Noorwegen, heel mooie omgeving, regen, muggen en dure boetes.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Duur maar ze verdienen er meer, je moet wel pech hebben want er is helemaal niet veel politie juist op de Lofoten

DIRK GOETHALS
Door

DIRK GOETHALS

op 24 May 2018

Heel mooie foto's herinneringen om niet meer te vergeten ,zowel positieve van de natuur als negatieve van de hoge boete

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Haha inderdaad. Wilde een pet van Noorwegen kopen maar deed het niet door die boete ;-)

Cees de Lange
Door

Cees de Lange

op 24 May 2018

Zo... wat een prijsje voor "een paar" kilometers te hard... Maar wel hele mooie foto's als troost.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Bizar inderdaad maar ze verdienen er ook meer

lydia de Smet
Door

lydia de Smet

op 25 May 2018

prachtige foto's ,dankjewel dat je wil delen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Prachtig is het, had er vaak geen woorden voor en praatte hardop in m'n eentje in de auto haha

Henry
Door

Henry

op 25 May 2018

prachtige foto's. mooie composities

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Bedankt Henry, binnenkort ga ik naar Varanger

Nelleke
Door

Nelleke

op 25 May 2018

Echt super foto’s maar wel wat duur door die boete enorm zeg

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Boete gauw vergeten gelukkig ;)

Marie-Louise
Door

Marie-Louise

op 25 May 2018

De natuur in al zi´n puurheid vastgelegd. Schitterend.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Was fijn om dichtbij de natuur te zijn, dat gevoel er zelf onderdeel van te zien en dat ik dat te weinig ben door dagelijkse drukte

Frank
Door

Frank

op 25 May 2018

Wat een mooie opnames Joris en de compositie in zwart/wit. Ben alleen benieuwd welke objectieven je daarbij hebt gebruikt. Wat je hebt voor sommige opnamen ook een grijsfilter gehanteerd en bewerk je het e.e.a ook nog na in LR (Lightroom) ? Dan die boete. Bijna 36 euro voor elke kilometer. My God!! Dat was wel ff zuur op dat moment. Dat Scandinavie niet goedkoop is, is al decennia lang bekend, maar ik heb nooit geweten dat een boete voor te hard rijden zo exorbitant hoog is. Wat dacht je op dat moment? vanavond ff geen Noorse zalm bij het avondeten? Je moet maar zo denken, ik heb er weer een les van geleerd, de volgende keer even de cruise control maar aanzetten....

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 May 2018

Frank, dank je. Ik heb 3 objectieven gebruikt van Canon (L-serie). 16-35 mm f4 IS, 24-70 mm f/2.8 II, 100-400mm f/4.5-5.6L IS II. Ik heb voor sommige beelden inderdaad een grijsfilter gebruikt voor de langere sluitertijd. Alles schiet ik in RAW, dus er moet wel wat worden nabewerkt. Boete was zuur inderdaad. Ik wilde een pet kopen van Noorwegen, maar ik had er geen zin meer in na de boete... Het was een fout. Ik reed normaal juist vaak langzamer dan mocht, de weg ging van 80 km/h naa 60 km/h. Dat zag ik niet. Ik huur altijd een auto en ik ken dan 10% van de knoppen van die auto en daar valt de cruise control niet onder ;-)

Harm
Door

Harm

op 25 May 2018

Prachtig vastgelegd. Weer veel inspiratie gekregen om ook tot zo'n resultaat te komem. Dank

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Succes Harm!

Eddy
Door

Eddy

op 26 May 2018

Prachtig gedaan Joris. Ik raad je aan van deze reis op de Lofoten tijdens de zomermaanden over te doen. Wel pech gehad met die Politi , maar boete is wel overdreven!!!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Zomer vind ik zelf minder geschikt door toerisme, ik ga nog eens terug in de winter

Henny
Door

Henny

op 26 May 2018

Mooie foto' s. Zelf Scandinaviëgangers met als favoriet Noorwegen. Lofoten staan nog op verlanglijstje. Ook mooi is de noordoostelijke hoek, Varanger. Jammer van de boete, maar Noorwegen is wat dat betreft, ook, een duur land. Hebben niet zo vaak politie gezien, maar ik moest zelf ook een keer blazen, mijn allereerste keer, rond het middaguur in de middle of nowhere. Gelukkig geen drupje alcohol genuttigd.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Henny, Varanger ga ik nog heen binnenkort. Lofoten is echt een aanrader

wim
Door

wim

op 28 May 2018

Ik was afgelopen najaar op de lofoten pachtige natuur heel diveres weer'smorgens 18 gr 'smiddags storm en regen en koud 10 gr. maar en schitterde natuur

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 May 2018

Heel veranderlijk en daardoor juist zo spannend en interessant!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2018

Ja is schitterend daar

Firas van Waterschoot
Door

Firas van Waterschoot

op 28 May 2018

Zoals altijd weer oogverblindend mooie foto's! Maar ik had eigenlijk ook een vraagje, ik ben beginnend hobbyfotograaf met de Nikon D3300 en een kitlens (18-55mm). Ik heb vaak het probleem dat ik te weinig zoom heb, dus ik ben van plan om een telelens te kopen, en ik dacht aan de Tamron F 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD Nikon. Het voordeel is dat deze lens ook geschikt is voor full frame, als ik later nog een betere camera zou kopen. Maar denk jij dat dit een goede lens is, of heb je een andere mening/tips?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 May 2018

Dank je Firas. De Tamron F 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD is geen slechte lens, maar op 300 mm is de scherpte wel wat minder (wat 'soft'). In die prijsklasse vind je moeilijk een lens die ook voor fullframe geschikt is. Het is de vraag of dat ook nodig is. De Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR is beter qua scherpte maar niet voor fullframe. Bekijk ook mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke betaalbare telelens voor Nikon?

Fred
Door

Fred

op 31 May 2018

Prachtige foto's Joris. Die boete was inderdaad geen geschenk. Ik draai hier in Argentinie een paar dagen geleden rechts af, er was geen verkeer maar wel een stoplicht maar ik dacht dat het niet werkte, aan de volgende zijstraat kon ik aan de kant met een geschenk van 320 Euro.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Jun 2018

Fred,Dat is een zure boete zeg!

Rosalie
Door

Rosalie

op 11 Jul 2018

Dag Joris, leuk dat je ook voor de Lofoten bent gevallen. Vannaf Oslo kun je ook naar Bodo vliegen en dan is het nog maar een klein stukje naar Lofoten. Een boottochtje naar de zeearenden is toch wel een aanrader hoor, want je kunt ze dan veel dichterbij fotograferen. Eind februari is een mooie tijd. Dan hanft de kabeljauw nog niet overal te drogen(stinkt nogal). Al aan overnachten in een vissershuisje gedacht? Goed idee om weer eens terug te gaan. Waar je ook bent op de Lofoten, alles is fotogeniek. Dank voor je leuke verslag.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Jul 2018

Rosalie, het is zeker prachtig. Op Bodo vliegen is ook een optie (ongewild maakte ik daar ook een stop omdat het vliegtuig niet kon landen op de Lofoten door zeemist). Vanaf Bodo rijden naar Lofoten kan ook inderdaad, het kan ook z'n charme hebben maar ik koos in dit geval voor meer tijd op de Lofoten.Zeearenden trip voeg ik misschien nog eens toe, ik heb dit in Schotland gedaan en daar was het megacommercieel door onprettige mensen. HEt is natuurlijk wel gaaf, maar de beleving om een echte wilde arend te zien (en niemand om je heen te hebben) vind ik ook heel mooi. Vissershuisje zal ik eens naar kijken, maar alleen was het ook niet heel voordelig toen ik navraag deed wat cabins kosten.

Frits
Door

Frits

op 12 Jul 2018

Mooie foto's Joris. Ik vraag me af zijn ze allemaal puur natuur of heb je ook bewerkt?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jul 2018

Frits, thx. RAW-beelden hebben wel wat bewerking nodig. Ook hebben camera's en lenzen beperkingen die met nabewerking op te lossen zijn, toch houd ik van beperkt bewerken en werk ik liever met filters in het veld. Ik ben ook een betere fotograaf dan een fotobewerker. De meest mensen denken dat bewerking gelijkstaat aan manipulatie (dat dacht ik zelf) maar na een tijd kwam ik erachter dat lenzen en de camera ook allerlei bepekeringen hebben waardor je juist met relatief eenvoudige bewerking tot een natuurlijker resultaat komt.

Gerard Kimenai
Door

Gerard Kimenai

op 05 Aug 2018

Hallo Joris, inderdaad mooie foto's, wij waren zelf ook in april in Noorwegen echter wel wat zuidelijker, namelijk tussen Bergen en Trondheim. We waren er ook al eens een keer eerder geweest maar dan in de zomermaanden. je hebt dan inderdaad twee heel verschillende landschappen. in april nog veel sneeuw en bevroren watervallen, en in de zomer giga watervallen, en alles groen. Ik heb nu een Nikon 5200 met een Tamron lens 18-270 Als ik meer macro foto's zou willen gaan maken, wat is dan jou advies. Want voor de landschapsfoto's denk ik dat dat aan de huidige lens geen verkeerde heb.

Joris-Dijkema
Toon van Kessel
Door

Toon van Kessel

op 03 Dec 2018

Een mooie reis met mooie top foto`s.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Dec 2018

Bedankt Toon, leuk te lezen :)

Cijnie Spekman
Door

Cijnie Spekman

op 27 Feb 2019

Schitterende video en foto’s. Zelf ben ik 25 jaar naar Finland, Zweden en Noorwegen geweest, altijd in de maand juni! Noorwegen is het mooist omdat elke meter een nieuw gezicht heeft!

Rene
Door

Rene

op 25 Mar 2019

Schitterend land en mooie foto’s Joris. Ik ben er 4 jaar geleden geweest. In Bergen waar het altijd regent 😀

Christien
Door

Christien

op 25 Mar 2019

Mooi Joris. Prachtige plaatjes. Ik vraag me altijd af: hoe doe je dat in de kou? Handschoenen? Steeds weer uit doen om scherp te stellen en instellingen te veranderen? Brr moet er niet aan denken. En die boete....heb ik zo'n verhaal vorig jaar ook niet een keer voorbij zien komen? 🤔 Je valt 8n herhaling 😉

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Mar 2019

Ik had speciaal handschoenen van Rab gekocht met open vingers voor de bediening maar er zat ook een flap aan die ik dicht kon klappen (erover heen). Dat werkte erg fijn! Die boete was vorig jaar, het is 1 artikel dat ik een update heb gegeven met de nieuwe foto's en video Christien!

Theo
Door

Theo

op 26 Mar 2019

Erg mooie serie Joris heb er van genoten.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Mar 2019

Bedankt Theo, was enorm mooi daar!

Laurent
Door

Laurent

op 29 Mar 2019

Wat een mooie foto's maar ook de belevening, en nu de herinnering, zelf die het maken van deze foto's heeft mogelijk gemaakt zijn minstens zo mooi en het waard als de foto's zelf. Heb van je serie genoten en hopelijk mag ik zelf ook een keer zo gelukkig zijn zo'n serie te gaan maken. TOP.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 Mar 2019

Laurent, bedankt voor je reactie. Dat vind ik erg leuk! Het was zeker een heel mooie beleving!

antoinne
Door

antoinne

op 03 Jun 2019

Geweldige foto's. Ik ga in augustus rondreizen Fins Lapland, Noordkaap, Lofoten (ben niet in de omstandigheid om in het goede seizoen te gaan). Voor die tijd wil ik nog wel wat apparatuur aanschaffen maar zie door de bomen het bos niet. Ik fotografeer met Nikon5600 Sigma 18-300. Nu denk ik aan een statief, een grijsverloopfilter, polarisatiefilter, tokina 11-16 2.8, maar kan niet alles tegelijk aanschaffen. Ik wil vooral landschapsfoto's maken en ik vind mooie kleuren in mijn foto's heel belangrijk. Zou jij mij kunnen adviseren wat ik het beste kan kopen (in volgorde van belangrijkheid) en welke filters/statief goed zijn voor een beginner? Groet Antoinne

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Jun 2019

Hi Antoinne,Dank je.Je hebt een goede allround lens. Op 18 mm maak je al best weidse foto's. De tokina 11-16 mm f/2.8 is extra interessant bij noorderlicht maar dat is er dan niet. Statief is wel belangrijk. Bekijk ook mijn artikel over Welk statief? Je kan denken aan Manfrotto 190 serie maar er zijn er te veel om ze allemaal te kennen. Stevig is wel fijn, zeker in Noorwegen. Cokin Z-pro is een serie grijsverloopfilters (een set bedoel ik). Maar je moet wel weten hoe je ze gebruikt. Dat is wel een beetje gevorderd, het is niet echt voor de beginner vind ik. Je moet werken aan de basis, dan kan je ook makkelijker filters gebruiken.Makkelijk is bij jouw camera trouwens de HDR-functie bij wat tegenlicht.Ik zou ook in RAW fotograferen (RAW + JPEG).NEF heet het vaak bij Nikon. Dan kan je beter bewerken, dit kan ook later nog maar je hebt ze dan wel in RAW. En achteraf kan je kleur aanpassen in RAW.Groet,Joris

Jerry
Door

Jerry

op 05 Jun 2019

Prachtige foto's. Joris. Je krijgt een mooie portfolio. Ook prachtige foto's om te gebruiken als wallpaper vind ik. Zeker het noorderlicht is schitterend.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Jun 2019

Dank je wel Jerry, ik vind winterlandschappen ook erg mooi. Niet eens per se noorderlicht.

Petra Bijl
Door

Petra Bijl

op 15 Jul 2019

Hoi Joris, Je bent voor mij een inspiratie. De manier waarop je fotograaf geworden ben. Dat je alleen er op uitgaat, dat zou ik ook wel willen. Echt niet meteen naar de Lofoten (geweldig), al zou het naar Zuid-Duitsland of Oostenrijk zijn. Ik hoop veel van je te leren. Ik volg je online fotocursussen. Ik ben blij dat ik de stap gezet heb. Al zijn er nog genoeg figuurlijke bergen waar ik overheen moet. Leuk, dat je me de mail met de link naar de foto's en video's van de Lofoten toestuurde. Succes met je fotoschool. Goeten, Petra Bijl

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Jul 2019

Hi Petra,Dank je voor je reactie, leuk om te lezen. Inderdaad ga ik vaak alleen weg. 1e keer was Schotland. Lofoten eerst in het voorjaar en later - toen ik het wat kende - in de winter. Ook omdat ik dan alleen rijdt door de sneeuw.Erg leuk dat je ook meedoet met de Academy" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy en gewoon plezier houden en stap voor stap vooruit komen. In actie blijven komen.Dank je!Hartelijke groet,Joris

Evert de E,de Graaf Bierbrauwer
Door

Evert de E,de Graaf Bierbrauwer

op 26 Aug 2019

In de 40! jaar dat we door noorwegen zwierven zijn we twee keer op de Lofoten geweest. Maar dat was in de zomervakanties, Deze Foto's zijn volkomen anders dan wat je ziet in het hardere licht. Soms zijn op donkere dagen het wat wolken betreft te vergelijken.Maar wat ik dus wel mis zijn de fellere kleuren De sfeer komt zeker geweldig over. Bedankt! .

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Aug 2019

Hi Evert, seizoenen en omstandigheden (licht) maken heel veel uit. Ik vind winter (sneeuw) zelf erg fotogeniek daar. Bedankt voor je compliment, de fellere kleuren zijn er inderdaad niet zozeer.

Henk Kaper
Door

Henk Kaper

op 23 Sep 2019

Ben ooit ook op de Lofoten geweest. Een prachtig landschap om te gaan fotograferen. Helaas was ik daar in de zomer, dus druk. Mijn wens is nog eens inde winter te gaan.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Sep 2019

Hi Henk, bedankt voor je reactie. Het is er zeker prachtig en de winter kan ik je aanraden! Dank je voor je reactie

Edu Hoogervorst
Door

Edu Hoogervorst

op 11 Mar 2020

Hoi Joris. Wat een mooie fotos en een geweldige trip heb je gemaakt. Organiseer je niet van deze reizen of een weekend trip Zou leuk zijn. Groetjes

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Mar 2020

Hallo Edu, voorlopig doe ik dat in ieder geval niet. Lofoten is echt heel mooi!

Guus van Griensven
Door

Guus van Griensven

op 12 Mar 2020

Hoi Jorisbedankt voor alle tips ,maar vooral dat je het belangeloos alles deelt met ons,hobbyfotografen . dit zegt iets over jou. E zijn al vele tips die ik heb toegepast en het plezier word daar ook weer groter door . Ook de locaties waar je bent geweest ,waar er plekken bij zijn die met een overnachting kunnen worden bereikt . Zoals de Lofoten in Frankrijk .Weekend je weg hoeft dus niet altijd in de kroeg te zijn . Ga zo door een fan Vriendelijke groet,Guus

Guus van Griensven
Door

Guus van Griensven

op 12 Mar 2020

Opaalkust,. In de buurt van Cap Gris Nez in Frankrijk .dat was de locatie die ik hier boven beschreef en dus niet de Lofoten .Knippen plakken van het verkeerde bericht

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Mar 2020

Ik begrijp het, geen probleem. Ik waardeer je reactie Guus!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Mar 2020

Hallo Guus, dat is mooi om te horen, vind ik zeker leuk. Het is ook de bedoeling te inspireren en te enthousiasmeren.

Andre Feenstra
Door

Andre Feenstra

op 18 Mar 2020

Prachtige foto's. Joris kan je ook de metagegevens onder de foto's erbij zetten? Er zijn heel veel met grijsfilter gemaakt.. nu ben ik net begonnen met het ontdekken van grijsfilters. Wil graag zien hoe jij ze gemaakt hebt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Mar 2020

Dank je Andre. Ik geef veel tips in gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books, nieuwsbrief, blog. Wie zich echt wil ontwikkelen kan lid worden van de Academy," rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy, daar worden instellingen vermeld en zie je ook Realtime" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Realtime Praktijkvideo's waarin ik aan de kust sta en je mijn zoeker ziet terwijl ik fotografeer met filters en alles inspreek met een microfoon. En nog veel meer.

Louis Revenberg
Door

Louis Revenberg

op 27 Aug 2023

Stond al jaren op mijn bucketlist, maar door corona en te laat boeken, geen vluchten meer beschikbaar, enz enz, kwam het er steeds niet van. Dit jaar krijgt de bucketlist een kick, want februari 2024 gaat deze jongen er heen :-)

Louis
Door

Louis

op 17 Mar 2024

Ben dit jaar dus ook naar de Lofoten geweest met een fotogroep. 7 fotografen en een gids die de weg daar kent en de mooiste plaatjes weet te vinden. Het was geweldig! Kan het aanraden, maar het wordt wel een beetje druk met zoveel fotografen.....

Reactie plaatsen