Canon EOS R10 review

In mei 2022 heeft Canon zijn eerste instapmodel APS-C systeemcamera aangekondigd, de Canon EOS R10. Canon beschrijft deze camera als een allrounder die de 850D en 90D (spiegelreflexcamera's) zal opvolgen.

In dit artikel gaan we verder in op wat de belangrijkste eigenschappen van de Canon EOS R10 zijn, wat de voordelen en nadelen van deze camera zijn en tot slot wat andere mensen over deze camera te zeggen hebben (reviews).

In mei 2022 heeft Canon ook de Canon EOS R7 uitgebracht, hier heb ik ook een review over geschreven en is hier te lezen: “Canon EOS R7 review”. Verder heb ik ook de Canon EOS R7 en R10 met elkaar vergeleken.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


Belangrijkste eigenschappen van Canon EOS R10

Prijs
De Canon EOS R10 is te koop voor €999, -. Voor deze prijs krijg je de body met een EF-EOS R adapter, dit houdt in dat je je oude EF lenzen kan gebruiken op de EOS R vatting van de Canon EOS R 10. Verder zijn er ook twee kits beschikbaar:

 • Canon EOS R10 systeemcamera Zwart + RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM + EF-EOS R Adapter voor €1.389 
 • Canon EOS R10 systeemcamera Zwart + RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM + EF-EOS R Adapter voor €1.119

Sensor/ Megapixels
De Canon EOS R10 is uitgerust met een 24.2 megapixel APS-C CMOS front side illuminated sensor. Houd er wel rekening mee dat deze sensor een APS-C sensor is, dit wil zeggen dat hij met een cropfactor van 1.6x heeft. Een 100mm lens zal zich dus gedragen als een 160mm vergeleken met een fullframe sensor. 

Snelheid (Continu-opname)
Als het op snelheid aan komt is de Canon EOS R10 zeker niet traag, met de mechanische sluiter kan hij 15 foto’s per seconden maken. Met de elektronische sluiter kan hij 23 foto’s per seconden maken.

Wanneer je fotografeert met de mechanische sluiter kan je 490 JPEG’s of 29 RAW’s fotograferen voordat hij moet bufferen. Met de elektronische sluiter wordt dit verminderd naar 70 JPEG’s en 21 RAW’s. Dit is een kleine buffer.

Autofocus
Veel van de autofocus eigenschappen van de R10 heeft hij gekregen van de Canon EOS R3. Het meest indrukkwekkende van het autofocussysteem is nog het onderwerp detectie en volg mechanisme voor gezicht/ hoofd/ oog/ body voor mensen, vogels en dieren.

Wat wel verschilt met de R3 qua autofocus zal de snelheid zijn. De R3 beschikt over een ander soort sensor opbouw waardoor hij sneller is met uitlezen dan de R10. 

Video
Wat video betreft is de Canon EOS R10 redelijk goed uitgerust, om te beginnen met zijn Full HD mogelijkheden tot 60 fps. 4k kan tot 30 fps zonder crop, met crop kan je met de R10 de 60 fps halen. Deze crop kan voor wildlife fotografie goed van pas komen.

De uncropped 4K is oversampled vanuit 6K aan data. Oversampelen wil zeggen dat hij naar de omliggende pixels kijkt en een gemiddelde waarde gebruikt. Verder biedt de R10 ook een hoge snelheid modus aan waarin je op 1080p tot 100 of 120 fps kan komen. Let wel op dat deze modus de video opslaat in 25 of 30 fps, deze beelden zijn dus al voor jou 4x vertraagd (slowmotion).

Bouw & Gewicht
De R10 is een lichtgewicht maar voelt nog steeds solide aan. Omdat de R10 het instap model is krijg je geen stof en spat waterbestendige behuizing. De R10 heeft een totaalgewicht van 424 gram met batterij. Hij heeft een breedte van 123mm een hoogte van 88mm en een diepte van 83mm. 


Lenzen
De Canon EOS R10 heeft een RF-bajonet (vatting) en dat wil zeggen dat je alle lenzen van de RF en RF-S line-up kan monteren op de R10.

Nu Canon volledig is gestopt met het maken van EF lenzen zal de ontwikkeling voornamelijk te vinden zijn bij de RF lenzen, je kan dan ook wel verwachten dat het assortiment hiervan flink gaat stijgen de komende jaren.

ISO bereik
Over de ISO-prestaties is nog niet veel bekend, wel weten we dat de sensor in deze camera een front side illuminated sensor is wat vaak meer ruis oplevert dan back side illuminated sensoren die te vinden zijn in bijvoorbeeld de R5 en R6. Het ISO bereik van de R7 is van minimaal 100 tot maximaal 32.000.

Connectiviteit
De R10 beschikt over zowel een Bluetooth als een 2.4 Ghz Wi-Fi module waarmee je met de R10 kan verbinden. Je kan de R10 met behulp van Canon zijn camera remote app van afstand besturen. Verder bevinden er nog een HDMI, USB en Microfoon poort op de camera.

LCD/ Viewfinder
De R10 is uitgerust met een volledig kantel en draaibaar 3” inch LCD-paneel met een 1.04M dot resolutie. De viewfinder is een 2.36M dot OLED met een vergroting van 0.95x.

Beeldstabilisatie
De Canon EOS R10 is niet uitgerust met een in body beeldstabilisatie (IBIS) die je wel vindt in de duurdere systeemcamera’s van Canon. Als alternatief kan je gebruik maken van een statief. Ook zijn veel EOS R lenzen uitgerust met optische beeldstabilisatie.

Batterij
Volgens CIPA hebben de LP-E17 batterijen in deze camera een levensduur van 450 foto’s. Dit zijn er maar 260 wanneer je fotografeert via het lcd-scherm in plaats van de viewfinder. In de praktijk zijn dit er vaak meer maar dit heb ik in dit geval niet getest.

Reviews Canon R10

Gordon Laing van cameralabs heeft de Canon EOS R10 ook onder handen genomen en heeft hier het volgende over te zeggen: 

“Mijn eerste indrukken van de R10 zijn veelbelovend: voor zijn geld biedt hij een behoorlijk aantal functies en bedieningselementen. Natuurlijk is de prijs vergelijkbaar met die van de EOS RP, maar misschien wilt u de fullframe sensor liever inruilen voor een body met wat meer functies, terwijl de kleinere sensor voordelig is als u kleine en verafgelegen onderwerpen fotografeert.

En terwijl RF-S in feite EF-M om zeep helpt, moest Canon eerlijk gezegd de pleister eraf trekken en een nieuwe lijn ontwikkelen die voorwaarts en achterwaarts compatibel is met full-frame, zoals Sony en Nikon. Het is frustrerend voor EOS M, maar op lange termijn de juiste stap voor Canon.”


Angela Nichelson van camerajabber heeft de Canon EOS R10 al in handen gehad en heeft hier het volgende over te vertellen: 

“Hoewel de camera's uit de Canon EOS M-serie aantrekkelijk klein zijn en modellen als de Canon M50 Mark II populair zijn gebleken bij sommige vloggers, hebben ze vaak het gevoel dat ze op de een of andere manier tekortschieten.

De Canon M6 Mark II heeft bijvoorbeeld een geweldig AF-systeem met fasedetectie en produceert prachtige beelden, maar heeft geen ingebouwde zoeker en het scherm is kantelbaar in plaats van variabel. 

De Canon M50 II heeft wel een ingebouwde zoeker en een variangle-scherm, maar als je 4K-video's maakt bij 24 of 25p, is er een uitsnede van 1,5x en schakelt de scherpstelling terug naar contrastdetectie.

De Canon EOS R10 lijkt echter het echte werk te zijn. Hij is niet zo klein als de M50 Mark II, maar hij is nog steeds zeer compact en heeft een goede grip en zowel een zoeker als een variangle-scherm. Ja, er is een uitsnede als je 4K 60p video opneemt, maar hij kan ook ongecropte 4K video opnemen bij 30p, die is gedownsampled van 6K, plus je krijgt nog steeds fasedetectie-scherpstelling.

Hoewel hij niet weerbestendig is, biedt de Canon R10 heel wat voor zijn geld en hij lijkt goed te zijn afgestemd op de onlangs aangekondigde RF-S-objectieven. Maar om het systeem serieus te nemen, moet Canon in de niet al te verre toekomst een aantal snellere objectieven uitbrengen.”

Voordelen van de Canon EOS R10

 • Voordelig van prijs
 • Razendsnelle continu-opname
 • Uncropped 4k video
 • Rijk uitgerust autofocus systeem

Nadelen van de Canon EOS R10

 • Geen stof of spatwaterdichte behuizing
 • Geen ingebouwde GPS
 • Minder goede batterijduur dan Canon zijn overige systeemcamera’s
 • Laag resolutie LCD

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de R10 systeemcamera & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: imaging-resource en cameralabs

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen