Beste lens voor Nikon Z fc

De Nikon Z fc is een systeemcamera met een retro ontwerp gebaseerd op de Nikon FE uit 1978. De Nikon Z fc heeft alle technologische snufjes die ook te vinden zijn in de modern ontworpen Nikon Z50. Ben jij benieuwd welke populaire lenzen er zijn voor de Nikon Z fc? Welke zijn poulaire en het beste? Lees dan snel verder, als je eerst meer wilt lezen over de Nikon Z fc zelf dan raad ik mijn artikel hierover aan: “Nikon Z fc Review

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij. Haal meer uit jouw Nikon camera.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

 

Kitlens of standaard lens

Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR voor €359, -                 

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een variabele brandpuntafstand van minimaal 16mm tot maximaal 50mm. Let wel op dat deze lens alleen voor APS-C sensor camera's gemaakt is (zoals de Nikon Z fc). Deze lens wordt vaak bij de camera geleverd. 

Het kunnen zoomen geeft je flexibiliteit. Besef wel dat als een onderwerp wat verder weg is, de lens snel tekortschiet. Je hebt dan meer zoombereik nodig, kijk dan verderop even naar bijvoorbeeld de Nikon 55-250mm lens. De minimale scherpstelafstand van de 16-50mm lens is 20cm.

Wil je echt meer groothoek in je fotografie dan is 16mm op een ASP-C camera zoals de Nikon Z fc mogelijk niet weids genoeg voor je. Bijvoorbeeld bij architectuur of echt weidse landschappen. Als beginner is 16mm vaak wel prima, dus maak je niet te druk hierover.

De minimale scherpstelafstand is 20cm.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een variabel diafragma, de maximale diafragma wordt dus kleiner naarmate je inzoomt. De maximale diafragma is f/3.5 op 16mm en f/6.3 op 50mm, je kan dus zeggen dat hij niet echt lichtsterk is het word ook alleen maar minder goed naarmate je dichter bij de 50mm komt. 

Autofocus/ Manuele focus
Deze lens heeft zowel manuele als autofocus.

Weathersealing
Deze lens heeft een weathersealing. Je hoeft dus iets minder op te passen met de weersomstandigheden.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt over Nikon zijn VR (Vibration Reduction) beeldstabilisatie systeem.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt ongeveer 135 gram, hij heeft een diameter van 70mm en een lengte van 32mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 46mm. 

Beste allround lenzen voor vakantie en reizen

Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR objectief voor €349, - 

Brandpuntafstand
Het brandpuntafstand bereik van deze lens is erg breed met een minimale brandpuntafstand van 50 en een maximale brandpuntafstand van 250mm. Deze lens heeft een label DX wat betekent dat hij alleen op APS-C sensoren past, ideaal voor de Nikon Z fc dus. 

Lichtsterkte
Deze lens is niet zo lichtsterk met een variabel maximaal diafragma van maximaal f/4.5 bij een brandpuntafstand van 50mm tot f/6.3 bij een brandpuntafstand van 250mm. 

Autofocus
Deze lens beschikt zowel over handmatige als automatische focus. 

Weathersealing
Deze lens beschikt niet over een weatherseal. Pas dus op in de regen of op het strand etc. 

Beeldstabilisatie
Het “Vibration Reduction” optische beeldstabilisatie systeem is aanwezig in deze lens.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt 405 gram, hij heeft een lengte van 110mm en een doorsnede van 74mm. Tot slot kan je filters op deze lens draaien met een filtermaat van 62mm. 

Nikon Z 24-70mm f/4.0 S voor €739, -               

Brandpuntafstand
Deze lens is qua brandpuntafstand bereik een stuk kleiner, hij heeft een minimale brandpuntafstand van 24mm en een maximale brandpuntafstand van 70mm. 

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is niet de beste, hij heeft een vast maximaal diafragma van f/4.0. Het maximale diafragma van deze lens zal dus niet veranderen wanneer je in- of uitzoomt. De lichtsterkte is dus niet het beste. 

Autofocus
Deze lens beschikt over een snelle en geruisloze autofocus, verder is de lens ook handmatig te bedienen.

Weathersealing
Deze lens is stof- en spatwaterdicht. Je hoeft je minder zorgen te maken wanneer je bijvoorbeeld op het strand landschapsfotografie aan het doen bent. 

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt 500 gram, hij heeft een lengte van 88mm, een doorsnede van 77mm en een filtermaat van 72mm. 


Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Beste lens voor portretfotografie, kinderfotografie & huisdieren

Nikon Z 85mm F/1.8 S-line voor €799, -

Brandpuntafstand
Deze prime lens heeft een vast brandpuntafstand van 85mm, je kan met deze lens dus niet in- of uitzoomen. Deze brandpuntafstand is erg geschikt voor professioneel portretfotografie of alleen voor het fotograferen van je kinderen of huisdieren. Let wel op dat je met een prime lens niet in of uit kan zoomen, als je nog twijfelt tussen een prime of zoomlens raad ik mijn artikel: “Welke lens voor fotografie moet ik kopen?” aan. 

Lichtsterkte
Deze lens is erg lichtsterk, hij heeft een maximaal diafragma van f/1.8. Je hebt door deze lichtsterkte de mogelijkheid om in condities met weinig licht toch goed belichte foto’s kan maken zonder een te hoge ISO-waarde. 

Autofocus
Deze lens heeft een snelle en stille autofocus. Je kan deze lens ook met de hand focussen. 

Weathersealing
Deze lens is bestand tegen stof en waterdruppels

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie. 

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 470 gram, hij heeft een lengte van 99mm en een filtermaat van 67mm.  

Nikon Z 50mm F/1.8 S-line voor €569, -

Brandpuntafstand
Deze prime lens heeft een brandpuntafstand van 50mm, deze brandpuntafstand zorgt voor een iets mindere “dichtere” achtergrond onscherpte (ook wel bokeh genoemd). Twijfel je nog tussen een 35mm of een 50mm lens? Lees dan mijn blog hierover: “35mm of 50mm lens?

Lichtsterkte
Qua lichtsterkte zit deze lens wel goed, hij heeft een vast maximaal diafragma van f/1.8. 

Autofocus
Deze lens is uitgerust met een snelle, stille en nauwkeurige autofocus. Verder kan deze lens ook handmatig gefocust worden. 

Weathersealing
Deze lens is stof- en spatwaterdicht. 

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen optisch beeldstabilisatiesysteem. 

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 415 gram, een lengte van 86mm en een filtermaat van 62mm. 

Beste lens voor landschapsfotografie en gebouwen

Nikon Z 14-30mm f/4.0 S voor €1.449, -            

Brandpuntafstand
Deze lens is een stuk goedkoper dan de hiervoor besproken 14-24mm lens, hij heeft ook nog net wat meer brandpuntafstand bereik, het nadeel van deze lens zit hem echter in de lichtsterkte, hier komen we zo op terug. Verder heeft deze lens een minimale brandpuntafstand van 14mm en een maximale brandpuntafstand van 30mm, een erg goed bereik voor landschapsfotografie.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is dus niet zo heel goed, hij heeft echter wel een vast maximaal diafragma. Dit vaste maximale diafragma is f/4.0, hij veranderd dus niet wanneer je in- of uitzoomt. 

Autofocus
Deze lens beschikt zowel over handmatige en automatische focus. 

Weathersealing
Deze lens heeft een afgedichte objectiefcilinder om te beschermen tegen stof en waterdruppels. 

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie, je bent dus afhankelijk van eventuele stabilisatie die ingebouwd is in je camera. 

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van circe 485 gram, hij heeft een lengte van 85mm, een doorsnede van 89mm en een filtermaat van 87mm. 

Mushroom macrophotography

Beste macrolens voor close-ups en details

Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S voor €1.099, - 

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een vaste brandpuntafstand van 105mm en een minimale scherpstelafstand van 29. De maximale vergroting van deze lens is 1:1 wat hem een echte macrolens maakt. 

Lichtsterkte
Met een maximaal diafragma van f/2.8 maakt het deze lens redelijk lichtsterk, een veel groter diafragma is vaak ook niet echt bruikbaar bij macrofotografie aangezien de scherptediepte heel erg ondiep wordt naarmate je dichter bij je onderwerp komt. Wil je meer weten over macrofotografie en de instellingen hiervan? Lees dan mijn artikel hierover: “Beste instellingen voor macrofotografie”.

Autofocus
Het autofocussysteem wordt in deze lens geregeld door een Dual Motor Multi Focus STM-systeem met de optie voor handmatige scherpstelling. 

Weathersealing
De lens is niet een volledige weatherseal maar bevat wel een fluorcoating zodat vuil, water en vlekken niet op de lens blijven zitten.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt over een optisch beeldstabilisatie systeem die tot wel 4,5 stops compenseert.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 140mm, een doorsnede van 85mm, een gewicht van 630 gram en tot slot heeft hij een filtermaat van 62mm. 

Laowa 100mm F/2.8 2x Ultra-Macro APO voor €549, -

Brandpuntafstand
Deze Laowa lens is een ijzersterke macrolens met een vergrotingsfactor van 2:1 en een minimale scherpstelafstand van 24.7cm. Verder heeft deze lens een brandpuntafstand van 100mm die eventueel ook gebruikt zou kunnen worden voor portretfotografie.

Lichtsterkte
Deze lens is lichtsterk te noemen met een maximaal diafragma van f/2.8, dit is aan de lage kant voor een prime lens maar goed voor een macrolens. 

Autofocus
Let wel op dat deze lens niet beschikt over autofocus, je zal je onderwerp met de hand moeten scherpstellen. 

Weathersealing
Deze lens heeft geen weatherseal, pas dus op met stof en waterdruppels.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie, voor macrofotografie is een driepoot een goed alternatief.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 638 gram, een lengte van 125mm, een diameter van 72mm en tot slot een filtermaat van 67mm. 

 

Beste zoomlens (safari, dieren, wildlife & vogels, sport)

Nikon Z 70-200mm f/2.8 S VR voor €2.499, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een minimale brandpuntafstand van 70mm en een maximale brandpuntafstand van 200mm. Hij heeft een minimale scherpstelafstand van 50mm. Deze lens wordt beschouwd als een van de drie uit ‘The Holy Trinity’. 

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is goed te noemen met een maximaal diafragma van f/2.8.

Autofocus
De focus van deze lens is zowel automatisch als handmatig te bedienen. 

Weathersealing
Deze lens beschikt over een stof- en waterbestendige objectiefcilinder. 

Beeldstabilisatie
Dit objectief is ook uitgerust met optische beeldstabilisatie om de trillingen uit de hand tegen te gaan.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een totaalgewicht van 1440 gram, dit is bijna 1,5 kilo, echter is dit nog wel licht genoeg om uit de hand mee te kunnen fotograferen. Verder heeft deze lens een lengte van 220mm, een doorsnede van 89mm en tot slot een filtermaat van 77mm. 

Super telephoto zoom

Er zijn nog geen lenzen met langere brandpuntafstanden dan 200mm uit voor de Nikon Z mount. In 2021 worden de volgende lenzen verwacht:

 1. Nikon Z 100-400mm S
 2. Nikon Z 200-600mm
 3. Nikon Z 400mm
 4. Nikon Z 600mm

Fotograferen met de Nikon Z fc en een adapter

Een alternatief om bijvoorbeeld langere telelenzen te kunnen gebruiken is het werken met een FTZ adapter, deze converteert de 'normale' Nikon F mount van spiegelreflexcamera's naar de nieuwere Nikon Z mount (die de Nikon Z fc ook heeft). Met zo'n FTZ adapter kan je alle Nikon F lenzen gebruiken op Nikon Z mounts, dit kan je dus ook redelijk wat geld besparen. Wil je meer lezen over het fotograferen met een lens adapter? Lees dan mijn artikel: "Fotograferen met een lens adapter (mount converter)".


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie. Haal meer uit jouw Nikon
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Bekijk ook deze Nikon artikelen

Meer populaire artikelen over camera's & lenzen

Stel onderaan je vragen over lenzen voor de Nikon Z fc & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: nikon.com en dpreview.com


Over de schrijver
Rik
Door

Rik

op 26 Sep 2022

Beste Joris, Onlangs de Z FC SE (28 mm., f2.8) aangeschaft. Bij nader inzien zou ik me in de toekomst willen verdiepen in astrofotografie en blijkt dat dit met crop sensor niet geheel ideaal is. Hoe kijk jij hier tegenaan? Welke lens zou geschikt zijn?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Sep 2022

Hi Rik, Ik zou eerst ervaren hoe het gaat met het fotograferen van astro met je huidige materiaal. Je zal op hoge ISO moeten fotograferen. Je kan ook ook nog Topaz Denoise AI gebruiken om ruis te verminderen. Qua lens, zo lichtsterk mogelijk omdat je dan je ISO wat lager kan houden. Ik richt me minder op astrofotografie.

Reactie plaatsen