Nikon Z fc Review

De Nikon Z fc is een APS-C sensor systeem camera met alle huidige technologieën die je ook kan vinden in de Nikon Z50 maar is qua uiterlijk gebaseerd op de succesvolle Nikon FE uit 1978. Verder is dit de tweede camera met zo’n retro stijl, eerder maakte Nikon al de Nikon DF, een spiegelreflexcamera gebaseerd op de stijl van de Nikon FE. Ben jij benieuwd wat deze tweede DX camera in de Z serie te bieden heeft? In dit artikel bespreken we alle voordelen en nadelen van deze camera samen met al zijn belangrijke eigenschappen.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

 Zwart wit landschapsfotografie

Belangrijke eigenschappen van de Nikon Z fc

Prijs
Op het moment van schrijven betaal je voor de losse body van de Nikon Z fc €899, -. De Nikon Z fc is ook te koop in combinatie van een aantal lenzen, ook wel kits genoemd. De verschillende combinaties of kits zijn hieronder te zien (prijzen kunnen veranderen):

 • Nikon Z fc + 16-50 VR + 50-250 VR-kit voor €1.289, -
 • Nikon Z fc vlogkit 16-50 VR + microfoon & grip voor €1.199, -
 • Nikon Z fc + 16-50 VR (zilveren editie)-kit voor €1.049, -
 • Nikon Z fc + 28 SE-kit voor €1.149, -

Sensor / Megapixels
De Nikon Z fc is de tweede camera in de Z serie camera met een APS-C sensor. De sensor bestaat uit 20.9 (afgerond 21) megapixels. Het is dezelfde sensor die te vinden is in de Nikon Z50, er zit echter wel 2 jaar tussen de release van de Z50 en de fc, er kunnen dus kleine verschillen tussen de twee sensoren zitten.

Tot slot is het handig om te benoemen dat deze camera een DX-mount heeft wat wil zeggen dat hij zowel DX als FX lenzen kan gebruiken. DX lenzen zijn speciaal gemaakt voor ASP-C sensoren en kunnen dus niet gebruikt worden op fullframe camera’s.

ASP-C sensoren zijn namelijk kleiner dan fullframe sensoren, dit is ook waar de cropfactor van 1.5x vandaan komt. Een cropfactor wil zeggen dat een 100mm lens op een fullframe vergelijkt met een 100 x 1.5 = 150mm lens op een ASP-C sensor.

Snelheid
De Nikon Z fc is erg snel, hij kan namelijk 11 beelden per seconden fotograferen met volledige autofocus functionaliteit. De snelheid gaat iets naar beneden als je in 14 Bit RAW schiet.

ransuil lucht vlucht

Autofocus
Het autofocussysteem van de Nikon Z fc bestaat uit 209 fasedetectie autofocuspunten. Door middel van touch-AF kan je op het touchscreen selecteren waar je wilt focussen. Ook maakt de Nikon Z fc gebruik van gezichts- en oogherkenning dit kan je ook gebruiken terwijl je filmt. Dit kan erg handig zijn voor vloggers in combinatie met het LCD wat we zo meteen bespreken.

Bouw & Gewicht
Het ontwerp is natuurlijk het eerste wat opvalt aan de Nikon Z fc, hij is ontworpen naar de Nikon FE die uit 1978 komt. Het tweede kenmerk van de fc wat erg opvalt is dat hij erg licht is met maar een gewicht van 445 gram (dit is met een batterij en SD kaart, zonder deze twee is hij 390 gram). Verder heeft hij een breedte van 135mm een hoogte van 94mm en tot slot een diepte van 44mm. Verder heeft hij geen ingebouwde flash.

Lenzen
De Nikon Z fc maakt gebruik van een DX mount, je hebt dus toegang tot de gehele serie Nikkor Z lenzen. Als je gebruik maakt van een Nikon FTZ mount adapter heb je ook nog toegang tot alle Nikkor DSLR camera lenzen. Kortom een enorm bereik van lenzen.

ISO
Het standaard ISO-bereik van de Nikon Z fc is van minimaal 100 tot maximaal 51.200, dit kan je nog uitbreiden tot een maximale ISO van 204.600. Tijdens video opnames is het ISO-bereik gelimiteerd tot minimaal 100 en maximaal 25.600.

Connectiviteit
Je kan met deze camera verbinden via Wi-Fi of Bluetooth. Wat NFC betreft is niks bekend en hij heeft geen ingebouwde GPS. Je kan de gps-data wel opslaan wanneer je via de snapbridge app bent verbonden met je telefoon.

LCD
Het scherm van de Nikon Z fc is zowel draai als kantelbaar. Verder is het scherm ook touchscreen en heeft hij 2.36 miljoen pixels. Het scherm is 3” diagonaal of 7.62cm.

Beeldstabilisatie
Deze camera heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie, je bent afhankelijk van de stabilisatie in de lens. Een alternatief is het gebruik van een driepoot met een eventuele zelfontspanner, zo elimineer je alle ongewenste trillingen uit het proces van het maken van een foto.

Batterij
De batterij kan ongeveer 300 foto’s maken of 75 minuten video opnemen, dit is door CIPA getest. Let wel op dat dit kan verschillen per persoon door bijvoorbeeld de hoeveelheid gebruik van het LCD of hoe vaak je de camera uit zet tussen foto sessies door. Je hebt echter ook de optie om de camera te verbinden met USB om zo door te blijven filmen.

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Reviews

Kenrockwell.com

Kenrockwell.com zegt het volgende over het ontwerp van de Nikon Z fc: “De Z fc is een schattige camera. Als dit jouw ding is, moet je ervoor gaan. Koop de Z 16-50mm VR DX lens in het zilver en je bent er helemaal klaar voor.

Heb je een telelens nodig? Dan is de Z 50-250mm DX perfect (alleen verkrijgbaar in het zwart). De Nikon Z FX 28mm f/2.8 speciale editie is een beetje cliché, maar als dit iets voor jou is, moet je ervoor gaan.

Voor het echte fotograferen houd ik wel van een ingebouwde flits en die mis ik hier. Persoonlijk houd ik meer van praktisch dan van schattig. Ik heb alle echte Nikon camera’s sinds 1946 gehad, dus ben ik meer onder de indruk van authenticiteit dan van eerbetoon.

Ik heb liever de Nikon Z50 of de Z5 of zelfs de Df. Eerlijk gezegd, werkt de D850 ook indrukwekkend goed met zijn oude handmatig gefocuste lenzen.”

DPReview.com

Richard Butler van DPReview over zijn eerste indruk van de Nikon Z fc: “De Z fc is een onmiskenbaar mooie camera, met de leren coating bovenop de zoeker. Het verwijst terug naar Nikon’s geliefde FM spiegelreflexcamera’s.

Andere camera-producenten zijn in de tussentijd ook bezig geweest met wat meer klassiek ontworpen. Dat zorgt ervoor dat de Z fc lijkt op verschillende Fuji-modellen. Ook al hebben ze ook hun eigen series om op terug te verwijzen.

Mijn eerste indruk van het controlesysteem is dat het meer samenhangt dan van Nikon zijn vergelijkbare (maar lang niet zo slanke) Df fullframe spiegelreflexcamera. Daar lijken de speciale draaiknoppen op de bestaande interface te zijn geplakt. Verder deelt de Z fc veel eigenschappen met de Nikon Z50, een van de meest geliefde APS-C camera’s (en zeker één van de meest voordelige, qua prijs).”

Camerajabber.com

Angela Nicholson van Camerajabber.com zegt dat de interne componenten wel belangrijk zijn. “Maar de bouw en de manier van omgaan spelen grotere rollen bij het bepalen in hoeverre het toestel prettig bedient en of het een camera is die je graag wilt oppakken en gebruiken.”

Verder schrijft ze dat de specificaties van de Z fc erg lijken op die van de Z50. "Maar het ontwerp en de knoppenindeling is heel anders. Dat komt, omdat de Z fc is gebaseerd op de Nikon FM2 (een film DSLR uit de jaren '80). Daardoor zitten er knoppen voor ISO, sluitertijd en belichtingscompensatie op de bovenkant van het toestel.

Net als bij andere Nikon camera's in de Z-serie kun je het diafragma instellen met de handmatige focusring of de ring op de lens." Nikon heeft de Z fc net zo waterbestendig gemaakt als de Nikon Z5 staat in de review. "Dat betekent dat het bij lichte regen of motregen goed zou moeten werken, maar bij een stevige bui is een regenhoes aan te raden."

Digitalcameraworld.com

"Mensen die ervaring hebben met camera's waarop de Z fc indeling is gebaseerd, zullen ongetwijfeld dolblij zijn met het retro-uiterlijk van het toestel", melden Mike Harris en Ben Andrews in hun review. Toch zijn ze niet heel enthousiast over het ontwerp. "De goede grip van de Z50 ontbreekt, waardoor de kans groter is dat het toestel uit je handen glipt.

Er is wel een grip verkrijgbaar: de Nikon GR-1 (€ 129)." Over de knoppen schrijven ze het volgende: "De draaiknop voor belichtingscompensatie zit ver genoeg van de rand van het toestel, om te voorkomen dat je die per ongeluk draait.

Het ongewone LCD-scherm zit naast deze knop. Het enige doel van het scherm (aan de bovenkant van de camera) is om het diafragma weer te geven (f-getal). Dat compenseert het ontbreken van een diafragmaring."

Mushroom macrophotography

Photographyblog.com

Gavin Stoker van Photographyblog.com vindt dat de Z fc er veel klassieker uitziet dan de Z50. "Het toestel heeft meerdere bekende knoppen op het toestel, waaronder draaiknoppen voor ISO, sluitertijd en belichtingscompensatie. Zoals de meeste concurrenten heeft de producent gekozen voor de beste combinatie van werking en bediening.

Bijvoorbeeld, we kunnen een foto maken met de sluiterknop (bovenop, bij de aan/uit schakelaar) of door simpelweg op het LCD-scherm te tikken. De Z fc geeft mensen die iets meer willen dan een smartphone, de ruimte om te ontwikkelen."

Beeldkwaliteit

Wat zeggen reviews over de beeldkwaliteit van de Nikon Z fc?

Photographyblog.com

 De reviewer schrijft dat er voldoende mogelijkheden zijn om te bepalen hoe je foto's eruit komen te zien. "Dat gezegd hebbende, het is een APS-C camera en bedoeld voor lenzen die praktisch en compact zijn ontworpen. Hierdoor kunnen foto's er in het slechtste geval af en toe uitzien als 'kiekjes'.

Dan moet je gewoon de foto verwijderen en opnieuw proberen. Met de beschikbare lenzen kun je mooie, vage achtergronden krijgen met een scherp onderwerp. We waren onder de indruk van de natuurgetrouwe kleuren. Bijna geen bewogen foto's, tenzij je in het donker fotografeert met alleen de straatlantaarn als verlichting."

Camerajabber.com

"De Z fc heeft dezelfde sensor en specificaties als de Z50, dus de prestaties waren niet heel verrassend", laat Angela Nicholson van Camerajabber.com weten. "Bij goed licht geven de Neutrale en Standaard foto-instelling me het gewenste resultaat, maar soms krijg je interessantere foto’s met de Creatieve instelling.

Dat helpt vooral bij minder licht, je kunt dan een sfeer creëren of de omgeving meer benadrukken om een foto te krijgen die je wilt delen. Op het moment van schrijven, zijn Nikon’s NX Studio en Adobe Camera RAW nog niet in staat om de RAW-bestanden van de Z fc te bewerken, dus mijn mening over de beeldkwaliteit gaat over JPEG. Bij lage tot gemiddelde ISO waren foto's gedetailleerd. Bij ISO 12.800 zijn sommige delen van de foto wat 'glad'."

Amateurphotographer.co.uk

De reviewer vindt dat je in RAW bij lage ISO-waarden genoeg details uit schaduwrijke delen kunt halen. En dat ruisonderdrukking goed werkt bij hoge ISO-waarden. "Kortom, er zijn weinig momenten dat je geen hoge kwaliteit foto's kunt bereiken. Beeldkwaliteit vermindert nauwelijks bij ISO-waarden van 100-1600. Maar ook bij ISO 3200 en 6400 maak je nog bruikbare foto's. Hogere ISO dan 25.600 zou ik vermijden."

Langesluitertijd zeelandbrug

Voordelen van de Nikon Z fc 

 • Compact & licht
 • Retro ontwerp
 • Erg veel controle via draaiknoppen voor overzichtelijkheid
 • Gezichts- en oog detectie autofocus in zowel video als foto
 • Draai- en kantelbaar scherm

Nadelen van de Nikon Z fc

 • Geen ingebouwde flash
 • Maximale videolengte van 30 minuten
 • Geen beeldstabilisatie
 • Geen ergonomische grip
 • Geen stof & spatwater dichte body
 • Relatief weinig lenzen beschikbaar
 • Duur voor een beginner, een instapmodel spiegelreflexcamera is veel voordeliger
 • Qua autofocus voor bewegende onderwerpen loopt Nikon achter op Sony

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek voor Nikon Downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen over de Nikon Z Fc & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: kenrockwell.com, dpreview.com, camerajabber.com, digitalcameraworld.com, photographyblog.com en amateurphotographer.co.uk.

Over de schrijver
Herman Piqueur
Door

Herman Piqueur

op 28 Nov 2023

Momenteel heb ik een Nikon D7500 met 16-80mm objectief. Op zoek naar een handiger en lichter toestel voel mijn oog op dit prachtige toestel Z fc. Is dit een waardig alternatief voor mijn D7500? Gebruik toestel: cursus, object, natuur en reizen.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 06 Dec 2023

Hi Herman, excuus voor de wat latere reactie. Het verschil in gewicht is wel duidelijk. De Nikon Zfc is ook moderner qua sensor, snelheid, autofocus, animal eye autofocus, scherpstellen in situaties die donkerder zijn, kantelbaar LCD-scherm. D7500 kan een betere batterij hebben. Systeemcamera is ook handig want je ziet meteen hoe je foto wordt belicht Herman. Succes!

Reactie plaatsen