Nikon Z fc Review

De Nikon Z fc is een APS-C sensor systeem camera met alle huidige technologieën die je ook kan vinden in de Nikon Z50 maar is qua uiterlijk gebaseerd op de succesvolle Nikon FE uit 1978. Verder is dit de tweede camera met zo’n retro stijl, eerder maakte Nikon al de Nikon DF, een spiegelreflexcamera gebaseerd op de stijl van de Nikon FE. Ben jij benieuwd wat deze tweede DX camera in de Z serie te bieden heeft? In dit artikel bespreken we alle voordelen en nadelen van deze camera samen met al zijn belangrijke eigenschappen. 

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

[[showindex]]

 Zwart wit landschapsfotografie

Belangrijke eigenschappen van de Nikon Z fc

Prijs
Op het moment van schrijven betaal je voor de losse body van de Nikon Z fc €899, -. De Nikon Z fc is ook te koop in combinatie van een aantal lenzen, ook wel kits genoemd. De verschillende combinaties of kits zijn hieronder te zien (prijzen kunnen veranderen):

 • Nikon Z fc + 16-50 VR + 50-250 VR-kit voor €1.289, -
 • Nikon Z fc vlogkit 16-50 VR + microfoon & grip voor €1.199, -
 • Nikon Z fc + 16-50 VR (zilveren editie)-kit voor €1.049, -
 • Nikon Z fc + 28 SE-kit voor €1.149, -

Sensor / Megapixels
De Nikon Z fc is de tweede camera in de Z serie camera met een APS-C sensor. De sensor bestaat uit 20.9 (afgerond 21) megapixels. Het is dezelfde sensor die te vinden is in de Nikon Z50, er zit echter wel 2 jaar tussen de release van de Z50 en de fc, er kunnen dus kleine verschillen tussen de twee sensoren zitten. 

Tot slot is het handig om te benoemen dat deze camera een DX-mount heeft wat wil zeggen dat hij zowel DX als FX lenzen kan gebruiken. DX lenzen zijn speciaal gemaakt voor ASP-C sensoren en kunnen dus niet gebruikt worden op fullframe camera’s. 

ASP-C sensoren zijn namelijk kleiner dan fullframe sensoren, dit is ook waar de cropfactor van 1.5x vandaan komt. Een cropfactor wil zeggen dat een 100mm lens op een fullframe vergelijkt met een 100 x 1.5 = 150mm lens op een ASP-C sensor.

Snelheid
De Nikon Z fc is erg snel, hij kan namelijk 11 beelden per seconden fotograferen met volledige autofocus functionaliteit. De snelheid gaat iets naar beneden als je in 14 Bit RAW schiet. 

Autofocus
Het autofocussysteem van de Nikon Z fc bestaat uit 209 fasedetectie autofocuspunten. Door middel van touch-AF kan je op het touchscreen selecteren waar je wilt focussen. Ook maakt de Nikon Z fc gebruik van gezichts- en oogherkenning dit kan je ook gebruiken terwijl je filmt. Dit kan erg handig zijn voor vloggers in combinatie met het LCD wat we zo meteen bespreken.

Bouw & Gewicht
Het ontwerp is natuurlijk het eerste wat opvalt aan de Nikon Z fc, hij is ontworpen naar de Nikon FE die uit 1978 komt. Het tweede kenmerk van de fc wat erg opvalt is dat hij erg licht is met maar een gewicht van 445 gram (dit is met een batterij en SD kaart, zonder deze twee is hij 390 gram). Verder heeft hij een breedte van 135mm een hoogte van 94mm en tot slot een diepte van 44mm. Verder heeft hij geen ingebouwde flash

Lenzen
De Nikon Z fc maakt gebruik van een DX mount, je hebt dus toegang tot de gehele serie Nikkor Z lenzen. Als je gebruik maakt van een Nikon FTZ mount adapter heb je ook nog toegang tot alle Nikkor DSLR camera lenzen. Kortom een enorm bereik van lenzen.

ISO
Het standaard ISO-bereik van de Nikon Z fc is van minimaal 100 tot maximaal 51.200, dit kan je nog uitbreiden tot een maximale ISO van 204.600. Tijdens video opnames is het ISO-bereik gelimiteerd tot minimaal 100 en maximaal 25.600. 

Connectiviteit
Je kan met deze camera verbinden via Wi-Fi of Bluetooth. Wat NFC betreft is niks bekend en hij heeft geen ingebouwde GPS. Je kan de gps-data wel opslaan wanneer je via de snapbridge app bent verbonden met je telefoon.

LCD
Het scherm van de Nikon Z fc is zowel draai als kantelbaar. Verder is het scherm ook touchscreen en heeft hij 2.36 miljoen pixels. Het scherm is 3” diagonaal of 7.62cm. 

Beeldstabilisatie
Deze camera heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie, je bent afhankelijk van de stabilisatie in de lens. Een alternatief is het gebruik van een driepoot met een eventuele zelfontspanner, zo elimineer je alle ongewenste trillingen uit het proces van het maken van een foto.

Batterij
De batterij kan ongeveer 300 foto’s maken of 75 minuten video opnemen, dit is door CIPA getest. Let wel op dat dit kan verschillen per persoon door bijvoorbeeld de hoeveelheid gebruik van het LCD of hoe vaak je de camera uit zet tussen foto sessies door. Je hebt echter ook de optie om de camera te verbinden met USB om zo door te blijven filmen. 

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Reviews

Kenrockwell van kenrockwell.com zegt het volgende over het ontwerp van de Nikon Z fc: “De Z fc is een schattige camera. Als dit jouw ding is moet je ervoor gaan. Koop de Z 16-50mm VR DX lens in het zilver en je bent er helemaal klaar voor. 

Als je een telelens nodig hebt is de Z 50-250mm DX perfect (hij komt alleen in het zwart) en je bent klaar. De Nikon Z FX 28mm f/2.8 speciale editie is een beetje cliché maar als dit jou ding is moet je er ook voor gaan. 

Voor het echte fotograferen houd ik wel van de ingebouwde flash en die mis ik hier, en persoonlijk houd ik meer van praktisch dan van schattig (ik heb alle echte Nikon camera’s sinds 1946 gehad dus ben ik meer onder de indruk authenticiteit dan eerbetoon), ik heb dus liever de Z50 of de Z5 of zelfs de Df. Eerlijk gezegd werkt de D850 ook indrukwekkend goed met Nikon zijn oude handmatig gefocuste lenzen.”

Richard Butler van dpreview zegt het volgende over zijn eerste indruk van de Nikon Z fc: “De Z fc is een onmiskenbaar mooie camera, met de leren coating boven op de viewfinder die meteen terugwijst naar Nikon zijn geliefde FM spiegelreflexcamera’s.

Andere camera makers zijn in de tussentijd ook bezig geweest met wat meer klassiek ontworpen camera’s, wat ervoor zorgt dat de Z fc lijkt op verschillende Fuji modellen, ook al heeft hij wel echt zijn eigen afstamming om terug op te wijzen. 

Mijn eerste indruk van het controle systeem is dat hij meer samenhangt dan dat van Nikon zijn vergelijkbare (maar lang niet zo slanke) Df fullframe spiegelreflexcamera, waar de speciale draaiknoppen op bestaande user interface lijkten te zijn geplakt. Verder deelt de Z fc veel eigenschappen met de Nikon Z50, een van onze meest geliefde APS-C camera’s (en zeker een van de meest voordelige qua prijs).”

Angela Nicholson van camerajabber.com zegt het volgende over de Nikon Z fc: “Terwijl de interne componenten die de camera maken belangrijk zijn spelen de bouw en de manier van omgaan grotere rollen in het bepalen hoe veel plezier hij je brengt en of het een camera is die je wilt oppakken en gebruiken. Ik heb mijn handen nog niet op de Nikon Z fc kunnen leggen maar het is een camera die de fundamentele eigenschappen van fotografie naar voren brengt en je toestaat om het moment vast te leggen. 

De traditionele belichting knoppen, verdedigd door Nikon zijn betrouwbare metering, kleur en focus systemen lijken de Z fc genoeg aantrekkingskracht te geven voor ervaren fotografen. 

Nikon heeft redelijk wat handling verbeteringen geïntroduceerd sinds de Z series zijn uitgebracht en het zal dus ook erg interessant zijn hoe hij vergelijkt met de Nikon Df.”

Langesluitertijd zeelandbrug

Voordelen van de Nikon Z fc 

 • Compact & licht 
 • Retro ontwerp 
 • Erg veel controle via draaiknoppen voor overzichtelijkheid
 • Gezichts- en oog detectie autofocus in zowel video als foto
 • Draai- en kantelbaar scherm

Nadelen van de Nikon Z fc

 • Geen ingebouwde flash
 • Maximale videolengte van 30 minuten 
 • Geen beeldstabilisatie
 • Geen ergonomische grip
 • Geen stof & spatwater dichte body
 • Relatief weinig lenzen beschikbaar
 • Duur voor een beginner, een instapmodel spiegelreflexcamera is veel voordeliger
 • Qua autofocus voor bewegende onderwerpen loopt Nikon achter op Sony

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: dpreview.com, kenrockwell.com camerajabber.com en tot slot nikon.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Beste Systeemcamera Overzicht 2021

Beste Spiegelreflexcamera Overzicht 2021

Beste Spiegelreflexcamera Beginners 2021

arrow_drop_up arrow_drop_down