Beste betaalbare lens voor Nikon Z50 systeemcamera: welke moet je kopen?

Beste betaalbare lens voor Nikon Z50 systeemcamera: welke moet je kopen?

Welke lens voor de Nikon Z50 systeemcamera is het beste voor jou en toch betaalbaar? We bekijken allround lenzen voor vakantie en reizen maar ook lenzen voor dieren, wildlife of sport, macrofotografie en details, landschappen, portretten, kinderen en meer. Wat zijn addertjes onder het gras? Kan je er genoeg mee zoomen? Kan je ook lenzen van de Nikon spiegelreflexcamera's gebruiken op de Z50 met behulp van een lensadapter? En nog meer!

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij. Haal meer uit jouw Nikon camera.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

 Handleiding video over de Nikon Z50: hoe werken, instellingen, knoppen en menu's? Kijk 100% mee met mijn camera (ik nam mijn hele scherm op).

Kitlens of standaard lens

Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR voor €359, -                 

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een variabele brandpuntafstand van minimaal 16mm tot maximaal 50mm. Let wel op dat deze lens alleen voor APS-C sensor camera's gemaakt is (zoals de Nikon Z50. Deze lens wordt vaak bij de camera geleverd als kit.

Het is handig om te kunnen inzoomen maar besef ook dat 50mm kort is. Dus als je onderwerp wat verder weg is, dan heb je snel een lens nodig met meer zoommogelijkheden.

De minimale scherpstelafstand is 20cm.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een variabel diafragma, de maximale diafragma wordt dus kleiner naarmate je inzoomt. De maximale diafragma is f/3.5 op 16mm en f/6.3 op 50mm, je kan dus zeggen dat hij niet echt lichtsterk is.

Lofoten winter landschapsfotografie sneeuw

Autofocus/ Manuele focus
Deze lens heeft zowel manuele als autofocus.

Weathersealing
Deze lens heeft weathersealing. Je hoeft dus iets minder op te passen met de weersomstandigheden.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt over Nikon zijn VR (Vibration Reduction) beeldstabilisatie systeem.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt ongeveer 135 gram, hij heeft een diameter van 70mm en een lengte van 32mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 46mm. 

Beste allround lenzen voor vakantie en reizen

Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VR - 549 euro

Brandpuntafstand
18-140mm is een mooi bereik om standaard op je camera te hebben als je op reis gaat. Je kan redelijk weidse beelden maken (vakantie-uitzichten bijvoorbeeld of een mooie stad fotograferen) en je kan ook redelijk inzoomen. Persoonlijk zou ik liever nog wat meer zoomrange hebben voor deze prijs, bijvoorbeeld 18-200 of 18-300mm.

Deze lens heeft een label DX wat betekent dat hij alleen op APS-C sensoren past, ideaal voor de Nikon Z50 dus. 

Lichtsterkte
Deze lens is niet zo lichtsterk met een variabel maximaal diafragma van maximaal f/4.5 bij een brandpuntafstand van 50mm tot f/6.3 bij een brandpuntafstand van 140mm. 

Autofocus
Automatisch en handmatig.

Weathersealing
Nee

Beeldstabilisatie
Het “Vibration Reduction” optische beeldstabilisatie systeem is aanwezig in deze lens.

Fysieke Eigenschappen
315 gram, dit is vrij licht. 

Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR objectief voor €349, - 

Brandpuntafstand
Het brandpuntafstand bereik van deze lens is erg breed met een minimale brandpuntafstand van 50 en een maximale brandpuntafstand van 250mm. 

Lichtsterkte
Deze lens is niet zo lichtsterk met een variabel maximaal diafragma van maximaal f/4.5 bij een brandpuntafstand van 50mm tot f/6.3 bij een brandpuntafstand van 250mm. 

Autofocus
Deze lens beschikt zowel over handmatige als automatische focus. 

Weathersealing
Deze lens beschikt niet over een weatherseal. Pas dus op in de regen of op het strand etc. 

Beeldstabilisatie
Het “Vibration Reduction” optische beeldstabilisatie systeem is aanwezig in deze lens.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt 405 gram, hij heeft een lengte van 110mm en een doorsnede van 74mm. Tot slot kan je filters op deze lens draaien met een filtermaat van 62mm. 


Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Foto door cursist Marit van As

Beste lens voor portretfotografie, kinderfotografie & huisdieren

Viltrox 56mm f/1.4 AF Nikon Z-mount - €379

Brandpuntafstand
Deze prime lens heeft een brandpuntafstand van 56mm. Heel mooi voor portretfoto's, kinderen, huisdieren en ook wat details in de natuur (hoewel de  Twijfel je nog tussen een 35mm of een 50mm lens? Lees dan mijn blog hierover: “35mm of 50mm lens?

Alternatief voor deze lens is de Meike MK-60mm f/2.8 Macro Nikon Z-mount (zie verderop bij Macrolenzen). De Meike lens is goedkoper en biedt voor wie ook houdt van details en macrofotografie meer vergroting dan de Viltrox 56mm lens. Ook kan je met de Meike lens een stuk dichtbij je onderwerp scherpstellen (17cm vs 60cm bij de Viltrox). 

Lichtsterkte
Heel lichtsterk met f/1.4. Dit zorgt voor heel veel licht en mooie achtergrondonscherpte. Ook heel geschikt voor wie binnen wil fotograferen bij weinig licht!

Autofocus
Ja en ook handmatig

Weathersealing
Nee

Beeldstabilisatie
Nee en is ook niet te verwachten voor deze prijs

Fysieke Eigenschappen
290 gram, heel licht

landschapsfotografie pico arrieiro

Beste betaalbare lens voor landschapsfotografie en gebouwen

Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VR € 339    

Brandpuntafstand
Een relatief voordelige groothoeklens voor wie begint. Rekeninghoudend met de cropfactor van de Nikon Z50 van 1.5 is dit eigenlijk een 18-42mm lens. Dit is een redelijk groothoekbereike, hoewel het soms nog iets weiders zou mogen. 

Lichtsterkte
Variabel, tussen f/3.5 (op 12mm, meest weidse stand) en f/5.6 als je meer inzoomt.

Autofocus
Deze lens beschikt zowel over handmatige en automatische (stille) focus. 

Weathersealing
Deze lens heeft weathersealing

Beeldstabilisatie
Ja, tot 4.5 stops.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van circe 485 gram, hij heeft een lengte van 85mm, een doorsnede van 89mm en een filtermaat van 87mm. Minimale scherpstelafstand: 19 cm. 


Beste macrolens voor close-ups en details

Meike MK-60mm f/2.8 Macro Nikon Z-mount € 249,95

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een vaste brandpuntafstand van 60mm en een minimale scherpstelafstand van 17 centimeter. De maximale vergroting van deze lens is 1:1 wat hem een echte macrolens maakt. 60mm is relatief kort, je moet vrij dicht bij je onderwerpen komen om veel vergroting te behalen. 

Rond de 100mm is meer allround maar de 60mm macrolens is wel voordelig geprijsd en maakt macrofotografie zo toegankelijker voor meer mensen!

Lichtsterkte
Met een maximaal diafragma van f/2.8 maakt het deze lens lichtsterk. Wil je meer weten over macrofotografie en de instellingen hiervan? Lees dan mijn artikel hierover: “Beste instellingen voor macrofotografie”.

Autofocus

Nee, alleen handmatig. Dit is voor de beginner misschien even wennen maar het geeft wel meer precisie. Zeker als je leert hoe je heel precies kan scherpstellen met de focus peaking van de Nikon Z50.

Weathersealing
Nee

Beeldstabilisatie
Nee, maar maak je hier niet druk om. Je kan heel scherpe foto's maken, zolang je maar de juiste sluitertijd kiest.

Fysieke Eigenschappen
Erg licht met slechts 300 gram.

Het is ook mogelijk om met een Nikon FTZ Mount II adapter een Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro OS HSM voor Nikon te gebruiken op een Nikon Z50 systeemcamera. De lens kost ongeveer 450 euro en is heel goed voor dat geld. De FTZ II adapter is wel relatief duur maar mogelijk heb je die toch al nodig om je oude Nikon spiegelreflex lenzen te gebruiken op de Z50.

Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S voor €1.099, - 

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een vaste brandpuntafstand van 105mm en een minimale scherpstelafstand van 29. De maximale vergroting van deze lens is 1:1 wat hem een echte macrolens maakt. 

Lichtsterkte
Met een maximaal diafragma van f/2.8 maakt het deze lens redelijk lichtsterk, een veel groter diafragma is vaak ook niet echt bruikbaar bij macrofotografie aangezien de scherptediepte heel erg ondiep wordt naarmate je dichter bij je onderwerp komt. Wil je meer weten over macrofotografie en de instellingen hiervan? Lees dan mijn artikel hierover: “Beste instellingen voor macrofotografie”.

Autofocus
Het autofocussysteem wordt in deze lens geregeld door een Dual Motor Multi Focus STM-systeem met de optie voor handmatige scherpstelling. 

Weathersealing
De lens is niet een volledige weatherseal maar bevat wel een fluorcoating zodat vuil, water en vlekken niet op de lens blijven zitten.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt over een optisch beeldstabilisatie systeem die tot wel 4,5 stops compenseert.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 140mm, een doorsnede van 85mm, een gewicht van 630 gram en tot slot heeft hij een filtermaat van 62mm.  


Beste zoomlens (safari, dieren, wildlife & vogels, sport)

Naast de Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR zijn er nog niet zoveel telelenzen op de markt voor de Z50. 

De Nikon telelenzen voor fullframe camera's zijn relatief duur. Denk aan de Nikon Z 70-200mm f/2.8, Z 100-400mm f/4-5.6 VR S, Z 70-180 f/2.8 en de Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR.

Met een FTZ II Mount adapter kan je ook Nikon lenzen voor spiegelreflexcamera's gebruiken op de Nikon Z50. Je kan bijvoorbeeld denken aan een brandpuntsafstand van 100-400mm.

Fotograferen met de Nikon Z50 en een adapter

Een alternatief om bijvoorbeeld langere telelenzen te kunnen gebruiken is het werken met een FTZ adapter, deze converteert de 'normale' Nikon F mount van spiegelreflexcamera's naar de nieuwere Nikon Z mount (die de Nikon Z fc ook heeft). Met zo'n FTZ adapter kan je alle Nikon F lenzen gebruiken op Nikon Z mounts, dit kan je dus ook redelijk wat geld besparen. Wil je meer lezen over het fotograferen met een lens adapter? Lees dan mijn artikel: "Fotograferen met een lens adapter (mount converter)".


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie. Haal meer uit jouw Nikon
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Bekijk ook deze artikelen

Stel onderaan je vragen over lenzen voor de Nikon Z50 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: nikon.com en dpreview.com


Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen