Compact camera of systeemcamera kopen? Verschillen en wat is beter?

Compact camera of systeemcamera kopen? Verschillen en wat is beter?

Compact camera of systeem camera? Wat is beter en wat zijn verschillen? Als jij een camera wil kopen dan zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Welke camera moet je kopen? In dit artikel leg ik de belangrijkste verschillen uit tussen de compactcamera en de systeemcamera en vind je de voordelen en nadelen op een rij. Hoe zit het met beeldkwaliteit, inzoomen, snelheid, bewegende onderwerpen, wat als er minder licht is en meer. We vergelijken het.

Ontdek ook wat vaak vergeten wordt maar heel belangrijk is in de praktijk (als fotografie docent zie ik dit helaas regelmatig)! Zo kan je een bewustere keuze maken en een miskoop voorkomen.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.


Inhoud

Lenzen wisselen of niet?

Met een systeemcamera kan je lenzen wisselen. Een aparte lens kunnen gebruiken heeft voordelen, niet alles is met 1 lens even goed te fotograferen. Het geeft je meer uitbreidmogelijkheden als jij je begint te ontwikkelen. Veel mensen die meer willen met hun fotografie willen de mogelijkheid hebben om eens lens te kunnen wisselen.

BIj een compactcamera kan je geen lenzen wisselen. Dit maakt de camera vaak kleiner en lichter, je hoeft geen losse lenzen mee te sjouwen. Dit kan een voordeel zijn als je de camera makkelijker mee wil nemen. Denk ook aan wandelen of fietsen en het gewicht willen beperken. Of geen grote tas mee willen nemen.

Sensorgrootte en beeldkwaliteit 

Vergelijken we een systeemcamera met een compactcamera dan geldt dat de systeemcamera over het algemeen een grotere sensor heeft dan een compactcamera. Dit klinkt misschien technisch en ingewikkeld. Wat maakt de sensor in de praktijk uit?

Een grotere sensor zorgt voor:

  • meer details in je foto;
  • makkelijker wazige voorgrond en achtergronden kunnen creeren in jouw foto's. Dit is voor veel mensen die willen leren fotograferen wel belangrijk en leuk.
  • hogere beeldkwaliteit als je wat minder licht hebt. Denk aan een dag die wat meer donker is, fotograferen aan het begin of eind van de dag (dieren zijn dan soms actiever), binnen fotograferen enz.

Een systeemcamera heeft vaak een APS-S of een fullframe sensor (en soms ook iets kleiner, zoals een Micro Four Thirds sensor van Olympus). Zie voor uitleg hierover mijn artikel over: fullframe camera: voordelen en nadelen. Een compactcamera heeft vaak een sensor die een stuk kleiner is, bijvoorbeeld 1 inch of kleiner.


Bediening (instellingen) en gebruiksgemak

Wie betere foto's wil maken, wil zijn camera zelf instellen.

Besef dat mooiere foto's niet vanzelf uit je camera rollen maar dat jijzelf de sleutel bent tot succes. Leer je camera dus zelf instellen en leer ook anders kijken voor krachtige en creatieve foto's.

Een compactcamera lijkt makkelijker in te stellen (minder knoppen of opties) maar een automatische stand gaat je vaak geen geweldige foto's opleveren. Je hebt minder controle.

Wat heel vaak vergeten wordt is het gebruiksgemak van een camera als je die zelf wil instellen voor betere foto's.

Bij een compactcamera kost het gemiddeld genomen vaak wat meer moeite om instellingen vlot te wijzigen (hoewel ze onderling ook kunnen verschillen). Je moet bijvoorbeeld een paar keer meer op de knoppen drukken om iets te kunnen wijzigen. En soms moet je zelf door een groter menu om een functie te veranderen. Hoe sneller je instellingen kan wijzigen, hoe prettiger dit in de praktijk is. Het voorkomt frustratie, momenten die je mist, minder plezier enzovoorts.

Bij een systeemcamera kan je over het algemeen sneller je instellingen wijzigen. Vaak geldt hoe moderner en duurder, hoe beter dit is. Wel moet je natuurlijk weten welke knoppen je nodig hebt als je een meer geavanceerde camera hebt.

Scherpstellen op bewegende onderwerpen

Houd jij van beweging, denk aan dieren, vogels, sport enzovoorts? Of kinderen heel veel en snel bewegen? In het algemeen is een systeemcamera beter in het scherpstellen (en volgen) van bewegende onderwerpen. Dit is handig want als je vaker een scherpe foto maakt in die situaties dan is dit natuurlijk prettig. Let op, er is wel veel verschil tussen systeemcamera's onderling.

In het algemeen geldt: hoe nieuwer en duurder de systeemcamera, hoe beter het scherpstellen op bewegende onderwerpen is. De nieuwe systeem camera's zijn ook steeds beter in het kunnen scherpstellen op een oog, het herkennen van onderwerpen (zoals mensen, dieren, vogels, voertuigen of zelfs insecten). Dit is niet per se noodzakelijk maar het kan je wel helpen.

Er zijn ook compactcamera die snel kunnen scherpstellen, vaak zijn dit de luxere bridgecamera's (denk aan Sony RX 10 Mark IV), dit zijn wel de duurdere compactcamera's.


Snelheid: hoe snel kan je foto's achter elkaar maken?

Bij dieren, sport of. vliegende vogels is het moeilijk het perfecte moment te vinden voor je foto's. Daarom helpt het als je snel foto's achter elkaar kan maken, je hebt dan gewoon meer kans. Over het algemeen is een systeemcamera hier beter in (sneller).

Bij oudere compactcamera's zie je dat er vertraging was bij het snel achter elkaar fotograferen, bij nieuwere modellen is dit wel verbeterd. Soms zijn compactcamera's ook snel. De vraag is wel of de camera ook tijdens continu-opnamen (snel foto's achter elkaar nemen) kan blijven scherpstellen op een bewegende onderwerp. Dit is niet alltijd zo, ook systeemcamera's kunnen hoge snelheden van onderwerpen niet altijd helemaal bijhouden.

Soms hebben compactcamera's een optie om een 4k-burstfunctie te gebruiken. Er wordt dan eigenlijk een kort filmpje gemaakt van een bewegend onderwerp waar de foto's uitgehaald worden. De foto's zijn dan vaak wel minder groot en dus minder geschikt om groot af te drukken.

Zoeker (viewfinder) of alleen LCD-scherm?

Een compactcamera heeft lang niet altijd een zoeker. Als die ontbreekt dan gebruik je het LCD-scherm. om te fotograferen.

Het kijken door een elektronische zoeker heeft als voordeel dat je een veel groter beeld hebt (waardoor je beter en kritischer kijkt) en ook nog ziet bij wat feller licht. In het algemeen raad ik een zoeker echt aan voor wie beter wil leren fotograferen.


Zoom: hoe ver haal jij je onderwerp dichtbij?

Een compactcamera kan geen lens wisselen. Daardoor is de ingebouwde lens vaak uitgerust met een behoorlijke zoommogelijkheid zodat jij onderwerpen die wat verder weg zijn dichterbij kan halen. En toch is de camera vaak relatief klein en licht.

Bij systeemcamera moet je vaak een behoorlijke telelens hebben om onderwerpen dichterbij te kunnen halen. Vaak zijn die lenzen groter, zwaarder en duurder.

Batterijduur

Een systeemcamera heeft vaak een iets betere batterijduur dan bij een compactcamera, hoewel dit ook per camera verschilt. In het begin was de batterij van een systeemcamera nog niet zo goed, de modernere (en duurdere) systeemcamera's hebben een betere batterij. Dit is in de praktijk handig. Sowieso is het goed om een of meer reserve batterijen te hebben.

Functies

Veel camera's hebben heel veel functies, zowel compactcamera's als systeemcamera's. Vergeleken met de compactcamera heeft de (semi)professionele systeemcamera's vaak nog wat meer functies. Bij luxe compactcamera's (bridgecamera's overigens ook).


RAW of JPEG?

Met een systeemcamera kan je ook in RAW fotograferen. Er zijn compactcamera's waarbij dit kan, maar dit is niet altijd zo. 

Heel kort, in RAW fotograferen geeft je meer mogelijkheden om de foto te bewerken met behoud van kwaliteit. Nu denk je misschien nog niet eens aan bewerken of heb je er geen fijn gevoel bij (dit laatste gold ooit voor mij; ik dacht dat bewerken vooral "nep". was). Als je meer fotografeert dan maak je wel eens een foutje. Een foto is soms wat te donker of iets te licht of de kleur is niet helemaal goed. Ook heeft jouw camera beperkingen waardoor foto's soms niet zo worden zoals jij zag met je ogen. in RAW kan je dit beter herstellen. 

Zie hier meer over het verschil tussen RAW en JPEG

Accessoires

Voor een systeem camera zijn meer accessoires te krijgen. Denk aan een losse flitser (of een batterygrip voor verticaal fotograferen en een langere batterijduur). Het is niet altijd mogelijk om een losse flitser te kopen voor een compactcamera. Ook het gebruik van filters (bijvoorbeeld voor landschapsfotografie) is niet altijd goed mogelijk voor een compactcamera, soms ook wel.

Prijs

Een compactcamera is vaak goedkoper dan een systeemcamera. 

Als je een systeemcamera wil kopen, kijk dan altijd ook naar de prijs van extra lenzen. Soms zijn deze duurder dan je denkt. Als je eenmaal een bepaalde systeemcamera hebt gekocht, dan zit je min of meer vast aan de mogelijkheden die er zijn voor bepaalde lenzen.

Compactcamera: voordelen op een rij

  • Vaak kleiner en lichter
  • Vaak voordeliger in aanschaf
  • Meestal veel zoom

Systeemcamera: voordelen op een rij

  • Hogere beeldkwaliteit, dit verschil wordt groter bij minder licht
  • Veel lenzen beschikbaar voor betere en creatievere foto's
  • Meer instelmogelijkheden
  • Beter gebruiksgemak: instellingen zijn vaak sneller te veranderen (door meer knoppen)
  • Doorgroeimogelijkheden
  • Scherpstellen op bewegende onderwerpen is vaak beter
  • Sneller
  • RAW (hoewel dit bij compactcamera's tegenwoordig ook vaker kan)
  • Vaak een betere batterij
  • Zoeker voor beter kijken

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over verschillen tussen een systeemcamera en compactcamera & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Brenda Bruinenberg
Door

Brenda Bruinenberg

op 28 Jun 2024

Hoi, maak nu met m'n telefoon maar niet voldoende scherpte. Neem hem mee tijdens het wandelen. Fotograaf Dieren, mn hond maar ook wild en vogels, natuur, en zonsondergang Vind ik erg mooi. Zoom en heel dichtbij Vind ik belangrijk en bewegend. Bedankt.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 04 Jul 2024

Hi Brenda, bedankt voor je info. Wat wil je er ongeveer aan uitgeven? Dan kan ik beter adviseren!

Reactie plaatsen