Sony A7R V Review

De Sony A7R V systeemcamera is uitgekomen in december 2022, het is de opvolger van de Sony A7R IV. De R in de naam wil zeggen dat het de hogere resolutie variant is van de A7 series.

Ben jij benieuwd welke specificaties en eigenschappen hierbij komen kijken? Lees dan snel verder, we zullen de belangrijkste eigenschappen, voordelen en nadelen en wat andere mensen van deze camera vinden bespreken.  

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


Belangrijkste eigenschappen van Sony A7R V

Prijs
De Sony A7R V is op het moment van schrijven te koop voor €4.499, - dit is €449, - meer dan de A7R IV toen die voor het eerst uitkwam. Sony zegt dat deze prijsverhoging te danken is aan inflatie. Wel is de A7R IV bijna €800, - in prijs gedaald drie jaar nadat hij is uitgekomen. 

Sensor/ Megapixels
Deze camera beschikt over een fullframe 60-megapixel backside-illuminated (BSI) CMOS-sensor. Een BSI-sensor helpt met minder ruis bij hoge ISO waardes. De 60 megapixels van deze camera resulteert in een maximale resolutie van 9504 x 6336. 

Als je nog meer detail wilt kan je Sony zijn pixel shift modus gebruiken, deze modus maakt 16 foto’s die met behulp van de elektronische beeldstabilisatie steeds een heel klein beetje van elkaar zijn verschoven. Deze 16 foto’s resulteren vervolgens voor een maximale resolutie van 240 megapixels. Dit gaat dan om stilstaande beelden.

Snelheid (Continu-opname)
Wanneer het aan komt op snelle burst opname kan de Sony A7R V op zijn snelst 10 foto’s per seconden schieten, deze foto’s zijn wel gecomprimeerd waardoor je wat informatie verliest in de RAW-bestanden. Wanneer je betere kwaliteit burst foto’s wilt zakt de snelheid van de burst opnames naar 7 beelden per seconden. Compressed RAW is echter al prima kwaliteit.

Autofocus
Sony maakt veel reclame voor deze camera met hun nieuwe en verbeterde AI-autofocussysteem. De zeer geavanceerde deep-learning algoritmen zijn in staat een groot aantal onderwerpen te herkennen, te volgen en hierop scherp te stellen. 

Deze onderwerpen zijn mensen gezichten en ogen, dieren, vogels, insecten, auto’s, treinen en zelfs vliegtuigen. Iets wat we ook nog niet eerder hebben gezien is de optie voor prioriteren van mensen wat focus betreft. 

Video
Wat video eigenschappen betreft kan de A7R V 8K video opnames maken op 24 beelden per seconden wel komt hier een 1.24x crop bij kijken. Hetzelfde geldt voor de 4k 60 beelden per seconden modus. 

Zonder crop kan je filmen op 4K 30 of 24 fps. In deze modus heb je ook de optie voor APS-C modus die een crop van 1.52x geeft. Wat opnamelimieten betreft kan de Sony A7R V voor 30 minuten aan een stuk door 8K video opnames maken. Verder beschikt deze camera ook over Sony zijn SteadyShot modus die een 1.16x crop toevoegt aan je opname maar elektronische beeldstabilisatie toevoegt. 


Bouw & Gewicht
Qua exterieur heeft deze camera weer de typische Sony look met de hoekige structuren. Ook bied deze camera een stof en spatwaterdichte afdichting. Wel heeft Sony een heel nieuw menu ontworpen. Verder heeft hij afmetingen van 131 mm breed bij 97 mm hoog en 82 mm diep. Deze afmetingen resulteren in een totaalgewicht van 723 gram. 

Lenzen
De Sony A7R V maakt gebruik van Sony zijn E-mount. Er worden al camera’s en dus ook lenzen gemaakt met de Sony E-Mount sinds 2010, dit is aardig wat tijd om lenzen te maken. Niet alleen Sony maakt lenzen voor deze lensvatting maar ook derde partijen zoals Sigma en Tamron maken hiervoor lenzen.

Zelf heb ik ook een artikel geschreven voor de beste lenzen voor de Sony A7 IV, de lenzen die daarop passen zijn ook van toepassing op de A7R V. Dit artikel is hier te lezen: “Beste lens voor Sony A7 IV”.

ISO bereik
Het ISO bereik van deze camera is redelijk groot met een minimale ISO van 100 tot maximaal 32000. Dit is handmatig uit te breiden naar minimaal 50 tot maximaal 102400. Let wel op dat een ISO van 50 het dynamische bereik van de sensor verslechterd.

Connectiviteit
Wat connectiviteit betreft zit de Sont A7R V erg goed. We zien zelfs 2x2 MIMO-wifi dit staat voor multiple in, multiple out. Dit houdt in dat je snellere verbinding snelheden hebt die zowel kunnen ontvangen als verzenden tegelijkertijd. Dit ga je vooral merken als je bijvoorbeeld foto’s aan het verzenden bent naar je laptop of telefoon terwijl je op afstand door deze foto’s aan het bladeren bent op de camera zelf. Verder is de wifi verbinding in zowel 2.4 GHz & 5 GHz. 

Ook beschikt hij over Bluetooth en heeft hij de mogelijkheid om een microfoon of koptelefoon aan te sluiten. Verder heeft hij een 10Gbps Usb c en een HDMI-aansluiting. Tot slot beschikt hij ook over 2 kaartsleuven voor SD UHS-II of CFexpress type A

LCD/ Viewfinder
De Sony A7R V beschikt over een 3.2” 2.1M dot kantelbaar en draaibaar touchscreen. Dit scherm geeft toegang tot het hernieuwde menu van Sony. Ook is het speciaal dat je het scherm kan kantelen zonder dat je hem helemaal uitklapt. Verder beschikt de A7R V over dezelfde elektronische viewfinder die ook te vinden is in de Sony Alpha 1. 

Dit is een 100% bedekkende 9.4M dot viewfinder met een vergroting van 0.9x. Wat wel verschilt van de Alpha 1 is dat je niet 240 beelden per seconden kan weergeven op de EVF maar maximaal 120 fps.

Beeldstabilisatie
De Sony A7R V beschikt over een intern beeldstabilisatie systeem dat tot wel 8 stops kan compenseren. Deze wordt ook gebruikt voor de pixel shift technologie. Verder kan je ook de SteadyShot modus gebruiken in de video opname modus voor nog meer beeldstabilisatie.

Batterij
CIPA heeft ook de batterij van de Sony A7R V gemeten en heeft geconcludeerd dat je, wanneer je gebruik maakt van het LCD scherm, 530 foto’s kan maken per batterij. Wanneer je de elektronische viewfinder gebruikt zakt dit getal naar 440 foto’s per batterij. Tot slot kan je de batterijen ook opladen terwijl ze in de camera zitten wanneer je de camera aansluit via zijn USB-C poort. 


Reviews van anderen

Gordon Laing van cameralabs heeft een kijkje genomen naar de Sony A7R V en heeft hier het een en ander over gezegd: “De Alpha 7R V deelt weliswaar dezelfde 61 Megapixel sensor als de R IV en daarmee hetzelfde pure oplossend vermogen, maar dit wordt nog steeds niet betwist door concurrenten en de R V koppelt dit nu aan een reeks upgrades. 

De R V erft de toonaangevende zoeker van de Alpha 1 samen met de dual-format kaartsleuven, witbalanssensor en verfijnde bediening van recente modellen, plus hij kan nu ook 8k video opnemen, zij het bijgesneden en alleen beschikbaar bij 24 of 25p. 

Nieuw voor Sony is een scherm dat zowel verticaal kan kantelen als uitklappen, Pixel Shift composities die met succes bewegende delen aanpakken, Bulb Timer en Focus Bracketing voor macrowerk, maar de belangrijkste nieuwe functie is het AI autofocus systeem. 

Dit verbetert de herkenning en tracking van een grote verscheidenheid aan onderwerpen ten opzichte van de eerdere R IV A, hoewel het in mijn eigen tests niet veel verschilde van de beste concurrenten. Actie- en natuurfotografen zullen zich inderdaad nog steeds geremd voelen door de bescheiden burstsnelheden en sensoruitlezing, waardoor stapelmodellen zoals de Alpha 1 of een meer gewenste overall voor actie. 

De oudere R IV A is op dit moment ook een koopje, met dezelfde details als de V en een besparing van 1.000 euro. Maar doordat de R V praktischer wordt voor lange belichtingen, macrofotografie en pixel-shift composities, verbreedt hij zijn aantrekkingskracht, terwijl hij je ook de flexibiliteit biedt van een kantelbaar en omklapbaar scherm, de vreugde van de meest gedetailleerde zoeker die er bestaat, de bonus van 8k video en Sony's meest sluwe AF-systeem tot nu toe. Ik kan hem zeker aanbevelen, maar of het de extra duizend waard is? Alleen u kunt dat zeggen.”

Richard Butler van dpreview.com heeft ook het een en ander te zeggen over de Sony A7R V: “Het lijkt verbazingwekkend dat we al aan de vijfde generatie zitten van Sony's high-end, high-res full frame systeemcamera, maar hier zijn we dan. De eerste modellen ontwikkelden zich met sprongen ten opzichte van hun voorgangers, met belangrijke functies zoals beeldstabilisatie en een steeds betere ergonomie, maar naarmate elk model beter wordt, is het moeilijker om die mate van verbetering vast te houden.

Maar ondanks dat de a7R IV al aanvoelde als een behoorlijk volwassen product, heeft de a7R V zijn mogelijkheden behoorlijk uitgebreid. Verbeterde AF, focus stacking, bewegingscorrectie voor high-res modus, aanpasbare Raw maten, de lijst gaat maar door. Voor veel fotografen zal de belofte van Sony dat hij beter kan scherpstellen op het oogoppervlak, in plaats van af en toe op de wimpers, een aanzienlijke verbetering zijn voor zo'n camera met hoge resolutie.”

Voordelen van de Sony A7R V

 • 60 megapixel sensor
 • Geavanceerde autofocus technologie (duidelijk verbeterd t.o.v. voorganger)
 • Pixelshift modus
 • 8K video opnames
 • Goede beeldstabilisatie

Nadelen van de Sony A7R V

 • Duur prijskaartje 
 • Relatief lage burst opnames
 • Rolling shutter

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Sony A7R V systeemcamera & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: cameralabs & dpreview

Over de schrijver
Reactie plaatsen