Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM Review

De canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM is een mooie compacte en niet al te zware allround RF lens. Met de Canon RF 24-240mm IS USM haal je je onderwerp dichtbij door het grote zoombereik en tegelijkertijd maak je groothoekopnamen.

In dit artikel ontdek je wat de specificaties zijn. Is zo'n allround lens wel goed of doe je veel concessies?

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.


Inhoud

De belangrijkste eigenschappen van de Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM

Prijs

Deze lens is voor het eerst uitgebracht in September 2019 en kostte toen gemiddeld €1014,-. Op het moment van schrijven van dit artikel betaal je voor deze lens € 959,-. Een flinke reis zoals we gewend zijn van de RF lenzen.

Brandpuntafstand

De canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM is een zoomlens. Deze lens heeft een minimale brandpuntafstand van 24mm en een maximale brandpuntafstand van 240mm. Deze lens is geschikt voor full-frame camera’s en heeft een minimale scherpstelafstand van 50cm.

Bouw en gewicht

Met een lengte van 120mm, een doorsnee van 78mm en een gewicht van 747 gram is dit een redelijk compacte en niet al te zware lens om mee te nemen. Zeker als je je bedenkt dat de lens 10x zoom en beeldstabilisatie bevat. Wanneer je de lens volledig uitzoomt bereikt deze een lengte van 170mm.

Beeldstabilisatie

Deze lens beschikt over een optische beeldstabilisatie welke bestaat uit 5 stops.

Lichtsterkte

Met een minimaal diafragma van f/4 en een maximaal diafragma van f/6.3 is de Canon RF 24-240mm lens geen lichtsterke lens. Dit komt doordat het maximale diafragma van de lens kleiner wordt naarmate je verder inzoomt. Bij zon zoomlens is lichtsterkte ook niet te verwachten.

Filters

De Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM lens is te combineren met 72mm diameter filters met schroefdraad. Dit is een redelijk standaardmaat, de kans is groot dat je deze al in je cameratas hebt zitten als je al een ander zoomobjectief hebt.

Weathersealing

Deze Canon 24-240mm lens beschikt niet over een weathersealing. Om die reden raden wij absoluut aan altijd een hoes voor je camera en lens bij je te hebben. Zodat je deze bij niet optimale weersomstandigheden kan beschermen. Dit is wel een minpunt voor zo'n bedrag.

Autofocus en manuele focus

Deze lens beschikt over een automatische USM (Ultrasonic Motor) focusmotor welke in de lens verwerkt zit. De lens wordt dus niet korter of langer wanneer je focust.

Daarnaast is de interne focusmotor erg stil. Bij een afstand kleiner dan 1 meter wil deze lens af en toe wat last hebben van ‘hunting’. Dat betekend dat de autofocus aan het zoeken slaat wanneer hij scherp probeert te stellen.


Beeldkwaliteit

Deze lens heeft wel een redelijke vervorming in de beeldkwaliteit. Wanneer je op JPEG-formaat schiet zal je hier weinig last van hebben doordat je camera de vervormingen met software recht zal trekken.

Wanneer je op RAW-formaat schiet merk je dit echter wel en zal je deze zelf recht moeten trekken in fotobewerkingssoftware met een lensprofiel.

Naast bovengenoemde kwaliteiten heeft deze lens toch ook een noemenswaardig mooie bokeh voor een zoomobjectief. Deze lens heeft 7 diafragmabladen en dat is bij de bokeh wel lichtelijk te zien in vergelijking met een lens met 9 diafragmabladen. Maar deze lens verzorgt wel een mooie onscherpe achtergrond.

Reviews

Bouw

Hoe is de bouw?

Digitalcameraworld.com

Een full-frame 24-240 mm superzoomlens zal nooit klein zijn en we waren bezorgd over hoe deze zou passen bij de kleine EOS RP-body, maar de combinatie werkt eigenlijk best goed. Visueel ziet het eruit als een grote lens op een kleine camera, maar de gewichtsverdeling voelt prima aan.

De afwerking voelt een beetje plakkerig aan, maar tegelijkertijd voelt de lens goed in elkaar met weinig of geen speling of gewiebel, zelfs als deze volledig is uitgeschoven. De afwerking voldoet niet aan de standaard van Canon's L-serie lenzen, maar dan betaal je ook geen L-serie prijzen.

Thephoblographer.com

Voor een 10x zoomlens die zowel groothoek als telefoto dekt, is de RF 24-240mm f4-6.3 IS USM verrassend klein. De lenscilinder is ongeveer 12cm lang en de lens weegt slechts 749 gram. Ik hing deze over een schouder met een draagriem en ik kon deze lens nog steeds comfortabel meenemen op een fietstocht van 7,5 km.

Slrlounge.com

De Canon RF 24-240mm f/4-7.3 is zeer degelijk gebouwd; ondanks dat het wat plastic onderdelen heeft, voelt het als een product van zeer hoge kwaliteit dat de tand des tijds zal doorstaan. Dit is geen doorsnee kit lens die na een jaar kapotgaat; in feite zou ik verwachten dat hij net zo lang meegaat als een Canon L-lens, tenminste als je er jaar in jaar uit goed voor kunt zorgen.

Het is natuurlijk niet weerbestendig, maar in mijn ervaring kunnen zelfs niet-verzegelde lenzen nog steeds een lichte regen overleven; het is het zware stof waar je voor moet oppassen.

Autofocus

Cameralabs.com

Het scherpstellen wordt uitgevoerd door een Nano USM-motor die zeer snel en nauwkeurig bleek te zijn. Vergeleken met de STM-focusmotor op de RF 24-105 mm STM, was de 24-240 zichtbaar scherper bij het scherpstellen. Bij het scherpstellen tijdens films vertraagt de camera het proces voor een vloeiender resultaat.

Ook de Nano USM-motoren op de 24-240mm zijn vrijwel geruisloos. Om eerlijk te zijn, waren de STM-motoren op de 24-105 mm ook in wezen stil bij het opnieuw scherpstellen.

Photographyblog.com

Als u de scherpstelring niet gebruikt voor handmatig scherpstellen, kunt u de werking ervan wijzigen in de Lens Control Ring via de speciale Focus/Control-schakelaar aan de zijkant van de lenscilinder.

In deze instelling is de ring die kan worden gebruikt om bepaalde belangrijke camera-instellingen te regelen in plaats van de scherpstelling. Hoewel dit geen nieuw idee is in de bredere fotografiewereld, is dit een van de eerste keren dat Canon dit idee in hun verwisselbare lenzen heeft verwerkt.

Dustinabbott.net

De RF24-240 maakt gebruik van Canon's nieuwere Nano-USM-technologie die heel goed werkt in een lens als deze. Nano-USM lijkt niet genoeg koppel te hebben om lenzen met grote, zware elementen aan te drijven, dus werd een meer typisch ringtype USM gebruikt in de 50/85 mm F1.2L RF-lenzen die ik heb beoordeeld.

Traditionele USM heeft veel koppel (goed), maar het is niet zo soepel of stil (slecht), en dat is vooral merkbaar bij het opnemen van video. Dit is een lens die op de markt wordt gebracht als een mooie video-optie, omdat de focus snel, nauwkeurig en vrijwel geruisloos is. Ik kon vaag iets horen als ik mijn oor tegen de loop hield, maar ik kon absoluut niets horen als ik door de zoeker keek.


Beeldkwaliteit

thephoblographer

De Canon RF 24-240mm f4-6.3 IS USM is vrij compact, gezien alle brandpuntsafstanden in de lens. Maar het is een jack-of-all-trades-master-of-none soort lens die prima beelden levert. Het is een prima lens als je maar één lens kunt meenemen op reis, maar een echte wow-factor heeft deze lens niet.

Slrlounge.com

De scherpte is behoorlijk indrukwekkend over het hele zoombereik, vooral als je niet echt kieskeurig bent over de uiterste hoeken van je beeldkader. Eigenlijk, zelfs wijd open, is het erg scherp in het grootste deel van het beeldframe.

Met veel superzoom lenzen, en eigenlijk elke zoomlens die een compromis is dat de draagbaarheid en betaalbaarheid bevordert, begint hij ongelooflijk scherp te zijn aan het brede uiteinde en blijft hij ongelooflijk scherp in het grootste deel van het midden bereik, en wordt hij alleen een beetje zacht bij aan het einde van het bereik. Zelfs dan, in ideale omstandigheden, is het eigenlijk best goed te doen op 240 mm.

Kenrockwell.com

Deze lens doet alles en doet het veel beter dan iedereen verwacht. Het is optisch fantastisch, geloof het of niet. Het is geen 1973 meer; De groothoek zoomlenzen van Canon en Nikon zijn superscherp en redelijk geprijsd en stellen zeer dichtbij scherp; ze zijn niet duur omdat ze niet bestand zijn tegen zoveel stoten (bouw) of f/2.8 zijn. Als je scherpte wilt, zijn ze net zo goed voor alle redelijke bedoelingen en doeleinden.

Ik gebruik een helder (UV) beschermend filter in plaats van een dop, dus ik ben altijd klaar om direct te fotograferen. Ik gebruik alleen een pet als ik deze in een tas gooi met andere spullen zonder opvulling - wat nooit is. Het Uv-filter zit nooit in de weg en gaat ook nooit verloren.

Voordelen van de Canon RF 24-240mm f/4-6.4 IS USM:

– De lens is breed inzetbaar van groothoek tot telefoto.

– De lens is ondanks zijn grote zoombereik toch redelijk compact

– De lens is makkelijk in gebruik voor beginners.

– Groot zoombereik van 10x

– De lens heeft een mooie lichtverdeling wanneer je tegen het licht in fotografeert.

– Goede beeldstabilisatie

Nadelen van de Canon RF 24-240mm f/4-6.4 IS USM:

– RAW-files hebben een flinke hoeveelheid verstoring en vereisen een lenscorrectie in fotosoftware.

– De hoeken zijn onscherp, zeker wanneer je de het diafragma op zijn grootst hanteert.

– Autofucus is dichtbij niet altijd even snel en heeft soms last van hunting.

– De lens beschikt niet over weather sealing.

– Geen switch foor autofocus en handmatige focus.

– Er wordt geen beschermhoesje met de lens meegeleverd

– Er wordt geen lenskap met de lens meegeleverd.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: preview.com, petapixel.com, imaging-resource.com, photographyblog.com, thephoblographer.com, photoreview.com.au

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen