Canon RF-S 18-150mm F/3.5-6.3 IS STM Review

De Canon RF-S 18-150mm lens is Canon een van de eerste lenzen die uitgekomen is voor de RF-S vatting. Deze vatting is alleen te vinden op canon zijn systeemcamera’s met crop sensoren (APS-C). Ben jij benieuwd naar de eigenschappen van deze lens, zijn voor- en nadelen en wat andere reviewers over deze lens te zeggen hebben? Lees dan snel verder.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


Belangrijke eigenschappen van de Canon RF-S 18-150mm F/3.5-6.3 IS STM

Prijs
De Canon RF-S 18-150mm is op dit moment te koop voor €579, -. Als we kijken naar de prijsdaling van de vergelijkbare Canon EF-M 18-150mm zien we dat hij in 2016 is gelanceerd met een minimumprijs van €499, - en vandaag de dag te koop is voor €453, -. Dit is een prijsdaling van €46, - in bijna 8 jaar tijd, we zullen dus ook geen snelle prijsdaling verwachten bij de Canon RF-S 18-150mm.

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een erg breed bereik met een minimale brandpuntafstand van 18mm tot een maximale brandpuntafstand van 150mm. Wanneer je deze lens vergelijkt met zijn fullframe variant zal deze eruit zien als een lens van minimaal 30mm tot maximaal 240mm.

Lichtsterkte
De Canon RF-S 18-150mm heeft een variabel maximaal diafragma van f/3.5 bij een brandpuntafstand van 18mm tot een maximaal diafragma van f/6.3 bij een brandpuntafstand van 150mm. Vanwege zijn variabele maximale diafragma is deze lens niet echt lichtsterk te noemen op het langere eind van zijn bereik, op het bredere eind is dit nog prima.

Autofocus
Canon maakt in zijn RF-S 18-150mm lens gebruik van een stepper motor om de autofocus te regelen. Deze stepper motor zou volgens Canon minder geluid moeten maken wat volgens hen erg handig is tijdens het filmen. Er zijn twee varianten van de stepper motor, het lood-schroef-type en tandwiel-type. In de RF-S 18-150mm maakt Canon gebruik van het lood-schroef-type die erg snel zou zijn volgens Canon.

Beeldstabilisatie
Ook beschikt de Canon RF-S 18-150mm over een ingebouwd optisch beeldstabilisatie systeem wat trillingen vanuit je hand of omgeving zou moeten opvangen. Alleen de lens kan tot 4,5 stops stabiliseren maar wanneer je dit combineert met de juiste camera body zoals de Canon EOS R7 kan hij wel tot 7 stops stabiliseren!

Weathersealing
De Canon RF-S 18-150mm lens beschikt niet over een stof of spatwater dichte behuizing, pas dus goed op in uitdagende situaties met bijvoorbeeld regen of zand.

Bouw & Gewicht
De Canon RF-S 18-150mm lens is erg compact met een lengte van 85mm, een doorsnede van 69mm en een totaalgewicht van maar liefst 310 gram. Tot slot kan je filters met een filtermaat van 55mm bevestigen op deze lens.


Verschil RF en RF-S lenzen

Misschien is het je wel opgevallen dat deze lens een net wat andere benaming heeft voor zijn vatting namelijk “RF-S” in plaats van “RF” hoe je hem waarschijnlijk het vaakst ziet. Dit komt omdat RF-S ook echt wat anders betekent, dit wil zeggen dat de lens specifiek is gemaakt voor Canon zijn R lijn systeemcamera’s met een crop sensor (APS-C sensoren).

Deze lenzen passen dus niet op canon zijn eerder EF-M vatting. Wanneer je een RF-S lens probeert te bevestigen op een RF-vatting zal deze camera automatisch een 1,6x crop toepassen op de foto. Op deze manier is de lens toch te gebruiken op een camera zoals bijvoorbeeld de Canon EOS R6.

Als voordeel hebben de RF-S lenzen dat ze compacter en lichter gebouwd kunnen worden omdat ze niet zo’n enorme sensor hoeven te belichten. Omdat ze kleiner zijn hebben ze ook minder glas en ander materiaal nodig wat de lens dan weer goedkoper maakt.

Reviews van anderen

James Artaius van digitalcameraworld.com heeft het volgende te zeggen over deze lens: “We moeten onze reeks aan tests nog uitvoeren om precies te weten waartoe dit objectief in staat is, maar laten we eerlijk zijn: dit is geen objectief dat gemaakt of gebroken wordt door scherpte- of vervormingsscores.

De Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM is een geweldig universeel alles-in-één objectief voor APS-C body’s maar net als zijn kleinere broertje, de Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM, is dit niet echt een objectief om te overwegen op een full frame body (we zouden daarvoor de Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM.”

Jeff Myer van camerajabber.com heeft deze lens ook in handen gehad en heeft hier het volgende over te zeggen: “De nieuwe Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM biedt een maximale vergroting van 0,59x in MF voor macrofotografie. De equivalente brandpuntsafstand van 29-240 mm biedt ook flexibiliteit voor het fotograferen van een veelheid aan onderwerpen en scènes.

De RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM beschikt ook over in-lens optische stabilisatie met gecoördineerde regeling voor 6,5 stops IS bij gebruik met de nieuwe EOS R7.

Het objectief beschikt ook over een STM met loodschroef voor soepelere, stillere AF-prestaties in de videomodus.

Beide objectieven beloven ook minimale chromatische aberraties en correctie van vervorming.”


Tot slot heeft Canon ook zelf wat te zeggen over deze lens: “De RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, die de weg vrijmaakt voor onze RF-S-objectieflijn, is een allround objectief dat ideaal is voor creatieve foto's en films.

De RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM combineert legendarische Canon-optica met een veelzijdig zoombereik en een stille werking voor flexibiliteit onderweg. Dit objectief is ontworpen met het oog op kleinere APS-C-sensoren, wanneer het wordt bevestigd op een volbeeld EOS R-camera wordt automatisch de 1,6x crop-modus ingeschakeld.

Het biedt 100% x 100% Dual Pixel CMOS AF-dekking voor APS-C-sensoren, en 80% x 80% Dual Pixel CMOS AF-dekking voor fullframe sensoren (in de cropmodus). De toonaangevende schroefstappenmotor (STM) levert opmerkelijke prestaties voor dagelijks gebruik en zorgt voor een soepele autofocus en een stille werking, zodat u video's kunt vastleggen met een geweldig geluid en minimale achtergrondruis, zodat u uw onderwerp niet afleidt in een rustige foto-omgeving.

Optische beeldstabilisatie biedt tot 4,5 stops stabilisatie, en tot 6,5 stops met Coordinated IS.  Deze geavanceerde beeldstabilisatie kan resulteren in scherpere foto's met minimale onscherpte, zelfs in situaties met weinig licht.

Voor landschappen, portretten, sport, video's en alles daartussenin biedt de RF-S18-150mm F3.5-6.3 IS STM een grote veelzijdigheid dankzij de prachtige optiek, het uitgebreide zoombereik en het flexibele ontwerp.”

Voordelen van de Canon RF-S 18-150mm F/3.5-6.3 IS STM

 • Goede beeldstabilisatie
 • Compact & licht ontwerp
 • Breed brandpuntafstand bereik

Nadelen van de Canon RF-S 18-150mm F/3.5-6.3 IS STM

 • Geen stof of spatwaterdichte behuizing
 • Niet lichtsterk

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie met Canon
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Canon RF-S 18-150mm F/3.5-6.3 IS STM & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: camerajabber.com eos-magazine.com digitalcameraworld.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen