Beste betaalbare lenzen voor Canon EOS R7 & R10

Beste betaalbare lenzen voor Canon EOS R7 & R10

­Heb jij een Canon EOS R7 of R10 en ben jij op zoek naar betaalbare maar toch goede lenzen voor je camera? Dan is dit artikel wellicht wat voor jou, hier bespreken wij de meest betaalbare lenzen voor een breed assortiment aan verschillende soorten fotografie. Ook bespreken wij een groot deel lenzen die beschikbaar zijn voor andere Canon camera’s, dus wellicht zit er in dat geval ook wat voor jou tussen.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Stel de Canon EOS R7 systeem camera zelf in, bekijk de video met tips!

Stel de Canon EOS R10 systeem camera zelf in, bekijk de video met tips!

Beste allround lenzen voor vakantie en reizen

Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM voor €579, -

Brandpuntafstand
Deze RF-S lens van canon heeft een minimale brandpuntafstand van 18mm en een maximale brandpuntafstand van 150mm. Wanneer je deze lens vergelijkt met zijn fullframe variant zal deze eruit zien als een lens van minimaal 30mm tot maximaal 240mm. Wil je een uitgebreidere review van deze lens? Dan is deze hier te vinden: “Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM Review”.

Lichtsterkte
Deze lens is niet erg lichtsterk met een maximaal diafragma van f/3.5 bij een brandpuntafstand van 18mm en een maximaal diafragma van f/6.3 bij een brandpuntafstand van 150mm.

Autofocus
Deze lens is zowel handmatig als automatisch scherp te stellen.

Weathersealing
Deze lens beschikt niet over een weatherseal. Pas dus op wanneer het regent of als je langs het strand fotografeert.

Beeldstabilisatie
Deze lens is uitgerust met een optisch beeldstabilisatie systeem wat tot wel 4,5 stops compenseert. In combinatie met de juiste body kan dit zelfs 6,5 stops zijn.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 85mm, een doorsnede van 69mm en een totaalgewicht van maar liefst 310 gram. Tot slot kan je filters met een filtermaat van 55mm bevestigen op deze lens.

Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM voor €359, -

Brandpuntafstand
Deze RF-S lens van canon heeft een minimale brandpuntafstand van 18mm en een maximale brandpuntafstand van 45. Wanneer je deze lens vergelijkt met zijn fullframe variant zal deze eruit zien als een lens van minimaal 30mm tot maximaal 72mm.

Lichtsterkte
Deze lens is nog minder lichtsterk dan de lens die we hiervoor hebben besproken met een maximaal diafragma van f/4.5 bij een brandpuntafstand van 18mm en een maximaal diafragma van f/6.3 bij een brandpuntafstand van 45mm.

Autofocus
Deze lens is uitgerust met een STM-autofocusmotor die de autofocus regelt, verder kan je hem ook handmatig scherpstellen.

Weathersealing
Er is geen stof- of spatwaterdichte constructie aanwezig in deze lens, pas op in uitdagende omstandigheden.

Beeldstabilisatie
Het optische beeldstabilisatiesysteem in deze lens compenseert tot wel 4 stops aan trillingen en 6 stops wanneer je hem met de juiste camera gebruikt.

Fysieke eigenschappen
Deze lens is erg compact met zijn lengte van 44mm, zijn doorsnede van 69mm en een totaalgewicht van 130 gram. Verder heeft hij een filtermaat van 49mm.


Beste lens voor portretfotografie, kinderfotografie & huisdieren

Canon RF 50mm f/1.8 STM voor €219, - 

Brandpuntafstand
Deze prime lens heeft een vast brandpuntafstand van 50mm. Wanneer je deze vergelijkt met fullframe is dit 80mm. Verder heeft deze lens een minimale scherpstelafstand van 30cm.

Lichtsterkte
Deze lens is erg lichtsterk te noemen met zijn vast maximaal diafragma van f/1.8.

Autofocus
Deze lens beschikt over een stepper motor die ervoor zorgt dat hij automatisch kan focussen. Ook is hij handmatig scherp te stellen.

Weathersealing
Deze lens beschikt niet over een weatherseal.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie, vaak merk je hier ook niet al te veel van op deze brandpuntafstanden.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 41mm, een doorsnede van 69mm en een totaalgewicht van 160 gram. Verder heeft hij een filtermaat van 43mm.

Canon RF 85mm f/2.0 Macro IS STM voor€ 699, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een brandpuntafstand van 85mm wat erg gewenst is voor portretfotografie, houd er wel rekening meer dat wanneer je hem gebruikt op een crop sensor hij eruit zal zien als een lens van 136mm. Verder heeft deze lens een minimale scherpstelafstand van 35cm wat voor een vergroting van 1:2 zorgt (onderwerp wordt de helft zo groot als in het echt). Let op, de vergroting is dus niet heel sterk. Officieel spreek je bij 1:1: pas van macro.

Lichtsterkte
Deze lens is best wel lichtsterk met zijn vast maximaal diafragma van f/2.0.

Autofocus
Het is mogelijk om deze lens zowel automatisch als handmatig scherp te stellen.

Weathersealing
Er is geen stof- en spatwaterdichte constructie aanwezig in deze lens, pas op in omgevingen met veel water, stof of zand.

Beeldstabilisatie
Er is een optisch beeldstabilisatiesysteem aanwezig wat tot wel 5 stops aan trillingen compenseert.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 90mm, een doorsnede van 78mm en een totaalgewicht van 500 gram. Verder heeft hij een filtermaat van 67mm.


Beste lens voor landschapsfotografie en gebouwen

Canon RF 10-24mm F/4 (wordt verwacht)

Als disclaimer wil ik nog even zeggen dat deze lens nog niet uit is, veelbelovende websites zoals canonrumors.com denken dat de Canon RF 10-24mm F/4 binnenkort aangekondigd zal worden.

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een erg breed perspectief met zijn minimale brandpuntafstand van 10mm tot zijn maximale brandpuntafstand van 24mm. Op een cropsensor zal dit iets minder breed zijn namelijk 16mm tot 38mm.

Lichtsterkte
Deze lens is niet slecht qua lichtsterkte met zijn constant maximaal diafragma van F/4. Hij verandert dus niet wanneer jij in- of uitzoomt.

Autofocus
In deze tijd is automatische scherpstelling niet meer weg te denken, ook zal deze lens ongetwijfeld handmatig scherp te stellen zijn.

Weathersealing
Er is helaas nog niks bekend over weathersealing maar als we kijken naar de Canon RF 14-35mm lens die dit wel heeft verwachten wij wel dat ook deze lens uitgerust zal worden met een stof- en spatwaterdichte constructie.

Beeldstabilisatie
Wederom is de verwachting dat deze lens wel uitgerust gaat worden met een optische beeldstabilisatie systeem maar nog niks is hierover bekend.

Fysieke eigenschappen
We kunnen nog geen uitspraken maken over enige fysieke eigenschappen. Wel bestaat de kans er dat het glas te bol zal zijn om filters op te kunnen monteren.

Canon RF 16mm f/2.8 voor €349, -

Brandpuntafstand
Deze breedbeeld lens heeft een vast brandpuntafstand van 16mm. Op een cropsensor zal dit eruit zien als 25mm vergeleken met fullframe.

Lichtsterkte
Deze lens is best wel lichtsterk te noemen met een maximaal diafragma van f/2.8

Autofocus
Deze lens beschikt zowel over automatische als handmatige focus.

Weathersealing
Deze lens beschikt over een stof- en spatwaterdichte constructie je hoeft dus minder bang te zijn als het regent.

Beeldstabilisatie
Deze lens is niet uitgerust met een optisch beeldstabilisatiesysteem, op deze brandpuntafstanden zal je dit ook niet echt missen.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 40mm, een doorsnede van 69mm, een totaalgewicht van 165 gram en tot slot een filtermaat van 43mm.


Beste macrolens voor close-ups en details

Laowa 85mm f/5.6 2X Ultra Macro APO Canon RF voor €579, -

Brandpuntafstand
Deze macro lens heeft een vast brandpuntafstand van 85mm wat op een cropsensor lijkt als 136mm. Verder heeft hij een minimale scherpstelafstand van 16.3cm wat voor een vergrotingsfactor zorgt van 2:1.

Lichtsterkte
Deze lens is niet super lichtsterk met zijn maximaal diafragma van f/5.6 maar qua scherpteondiepte ga je er hier echt niet op achteruit.

Autofocus
Deze lens is alleen handmatig te focussen.

Weathersealing
Deze lens beschikt niet over een stof- of spatwaterdichte behuizing.

Beeldstabilisatie
Er is geen optisch beeldstabilisatiesysteem aanwezig. Mocht je lange sluitertijden willen gebruiken kan je een statief als alternatief gebruiken.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 78mm, een doorsnede van 53mm, een totaalgewicht van 295 gram en tot slot een filtermaat van 46mm.

Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra Macro APO Canon RF voor €659, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een net wat langer brandpuntafstand dan de hiervoor besproken Laowa macro lens met een brandpuntafstand van 90mm. Dit zal eruitzien als 144mm op een cropsensor wanneer je hem vergelijkt met fullframe. Verder heeft deze lens een minimale scherpstelafstand van 20.5cm wat voor een vergrotingsfactor van 2:1 zorgt.

Lichtsterkte
Deze lens is best wel lichtsterk te noemen met zijn maximaal diafragma van f/2.8.

Autofocus
Deze lens is uitsluitend handmatig te focussen.

Weathersealing
Deze lens is niet uitgerust met een stof- of spatwaterbestendige behuizing.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen optisch beeldstabilisatiesysteem. Mocht je lange sluitertijden willen gebruiken kan je een statief als alternatief gebruiken.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 120mm, een doorsnede van 74mm, een totaalgewicht van 619 gram en tot slot een filtermaat van 67mm.

Een andere optie is de Canon RF 100mm f/2,8L Macro IS USM macrolens. Deze heeft een vergroting tot 1,3x. Dit is wel een relatief dure lens.


Beste zoomlens (safari, dieren, wildlife & vogels, sport)

Canon RF 70-200mm F/4.0L IS USM voor €1.799, -

Brandpuntafstand
De duurste lens uit deze lijst is de welbekende 70-200mm met een minimale brandpuntafstand van 70mm en een maximale brandpuntafstand van 200mm. Wanneer je dit vergelijkt met fullframe is dit minimaal 112mm en maximaal 320mm.

Lichtsterkte
Om de kosten een beetje te drukken hebben we op deze lijst de goedkopere variant geplaatst die een maximaal diafragma heeft van F/4. Dit diafragma is wel vast dus hij zal niet veranderen wanneer je in- of uitzoomt.

Autofocus
Deze lens is zowel handmatig als automatisch te focussen.

Weathersealing
Deze lens is uitgerust met een weatherseal, je hoeft dus iets minder bang te zijn in de regen.

Beeldstabilisatie
Deze lens maakt gebruik van een optisch beeldstabilisatiesysteem wat tot wel 5 stops aan trillingen kan compenseren. Wanneer je de lens met de juiste body gebruikt zijn dit er zelfs 7,5 stops.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 120mm, een doorsnede van 83mm, een totaalgewicht van 695 gram en tot slot een filtermaat van 77mm.

Canon RF 100-400mm F/5.6-8.0 IS USM voor €699, -

Brandpuntafstand
Deze ultra telezoom lens heeft een minimaal brandpuntafstand van 100mm en een maximaal brandpuntafstand van 400mm. Vergeleken met fullframe is dit zelfs minimaal 160mm tot maximaal 640mm.

Lichtsterkte
Deze lens is niet lichtsterk met zijn maximaal diafragma van f/5.6 bij een brandpuntafstand van 100mm en f/8.0 bij een brandpuntafstand van 400mm.

Autofocus
Deze lens is zowel handmatig als automatisch te focussen.

Weathersealing
Deze lens is beschikt over een stof- en spatwaterdichte behuizing, je hoeft dus iets minder bang te zijn in de regen.

Beeldstabilisatie
Het optisch beeldstabilisatiesysteem van deze lens kan wel tot 5,5 stops compenseren.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 165mm, een doorsnede van 80mm, een totaalgewicht van 635 gram en tot slot een filtermaat van 67mm.

De Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USM is ook erg mooi, maar wel een erg dure lens.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over lenzen voor de Canon R7 en R10 systeemcamera & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: dpreview.com, canon.eu

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen