Beste betaalbare lens voor Canon EOS R8 systeemcamera

Beste betaalbare lens voor Canon EOS R8 systeemcamera

De Canon EOS R8 is een fullframe systeemcamera uit de R serie. Wat is de nu de beste lens? Welke lenzen passen bij jou? Bekijk een selectie van interessante en zoveel mogelijk voordelige lenzen voor verschillende foto-onderwerpen: natuur, landschap, wildlife/dieren, portret, kinderen, huisdieren, macro, gebouwen, noorderlicht, food fotografie & meer. De RF lenzen zijn relatief prijzig, dus het is belangrijk dat je een bewuste keuze maakt.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

InhoudBeste allround lenzen voor vakantie en reizen

Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM (1065 euro)

Brandpuntafstand

Een groot zoombereik waarmee je zowel weidse beelden kan maken (groothoekgebied) en toch ook tot 240mm kan inzoomen. Dit komt weinig voor en is dan ook handig als lens voor vakanties, reizen of dagjes weg (walk-around-lens)

Lichtsterkte

Dit soort lenzen is zelden lichtsterk en dat geldt ook voor deze lens. F/4 is nog redelijk maar met meer inzoomen wordt het f/6.3 en dat is minder geschikt bij weinig licht.

Autofocus

Zowel autofocus (Nanon USM scherpstelmotor) als manual focus

Weathersealing

Ja

Beeldstabilisatie

Ja 5 stops

Fysieke eigenschappen

750 gram, dit is relatief licht voor een lens met zo'n zoomrange


Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM (448 euro)

Brandpuntafstand

Heb je geen zoombereik tot 240mm nodig of wil je een voordeligere lens dan is dit een mooie brandpuntsafstand. 24mm zit mooi in het groothoekgebied en 105mm is prettig om meer te kunnen inzoomen. Het is wel minder geschikt voor dieren, voor landschapsfotografie is het regelmatig wel een goede zoomrange.

Lichtsterkte

Variabel tussen f/4 en f/7.1. Vooral f/7.1 is weinig lichtsterk op 105mm, dit is een concessie die je doet voor een voordeligere prijs.

Autofocus

Autofocus en handmatig scherpstellen

Weathersealing
Er is geen stof- of spatwaterdichte constructie aanwezig in deze lens, pas op in uitdagende omstandigheden en gebruik sowieso een regenhoes.

Beeldstabilisatie

ja, 5 stops

Fysieke eigenschappen

Slechts 395 gram, dat is licht voor fullframe lenzen


Beste lens voor portretfotografie, kinderfotografie & huisdieren

Canon RF 50mm f/1.8 STM voor (219 euro) 

Brandpuntafstand
Deze prime lens heeft een vaste brandpuntafstand van 50mm. Dit is de keuze als je het voordelig wil houden en toch direct mooie scherpe portretfoto's wil maken van mensen, kinderen en (huis)dieren. Door f/1.8 kan je een heel mooie wazige achtergrond creeren en door de fullframe sensor van de Canon EOS R8 krijg je ook heel mooie bokeh (de achtergrond en voorgrond worden erg onscherp).

Lichtsterkte
Deze lens is erg lichtsterk te noemen met zijn vast maximaal diafragma van f/1.8.

Autofocus
Deze lens beschikt over een stepper motor die ervoor zorgt dat hij automatisch kan focussen. Handmatige focus is ook mogelijk.

Weathersealing

Nee

Beeldstabilisatie

Nee

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 41mm, een doorsnede van 69mm en een totaalgewicht van 160 gram. Verder heeft hij een filtermaat van 43mm.

Canon RF 85mm f/2.0 Macro IS STM voor (699 euro)

Brandpuntafstand

85mm is een heel populaire brandpuntsafstand om portretten te fotograferen met een fullframe sensor. Door de korte minimale scherpstelafstand van 35cm heeft de lens een 1:2 vergroting. Dit is geen macrolens, maar het is wel een lens die voor closeups ook interessant is. Denk aan details in de natuur. Door 85mm is de lens iets minder geschikt in kleine ruimten waar je niet ver naar achteren kan lopen, denk aan een groepsfoto in een kleine kamer.

Lichtsterkte
Het objectief is zeker lchtsterk met zijn vaste maximale diafragma van f/2.0.

Autofocus
Het is mogelijk om deze lens zowel automatisch als handmatig scherp te stellen. Hiermee kan je uiteraard ook gebruikmaken van de moderne technologie van de R8 die goed is in het herkennen van onderwerpen en het volgen ervan.

Weathersealing
Er is geen stof- en spatwaterdichte constructie aanwezig in deze lens, gebruik een regenhoes.

Beeldstabilisatie
Ja, er is een optisch stabiisatie aanwezig wat tot wel 5 stops aan trillingen compenseert.

Fysieke eigenschappen
Totaalgewicht van 500 gram.


Beste lens voor landschapsfotografie en gebouwen


Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM (632 euro)

Brandpuntafstand

Dit is een heel mooie brandpuntsafstand voor echt weidse foto's (groothoeklens). Zelf gebruik ik al jaren een 16-35mm lens voor Sony, de Canon RF 15-30mm heeft nog net iets meer groothoek.

Dit is een interessante lens voor wie echt weidse foto's wil kunnen maken (denk ook aan steden en architectuur of interieurfotografie en onroerende zaken) en betaalbaarheid belangrijk vindt. De lens is relatief goedkoop.

Met een minimale scherpstelafstand van 13cm kan je ook een behoorlijke vergroting behalen en kan je ook dicht op je onderwerp kruipen voor een interessante voorgrond in landschapsfotografie.

Lichtsterkte

Variabel diafragma. De lens is niet erg lichtsterk maar dit hoeft geen probleem te zijn. Je hebt met zo'n korte lens minder last van je handtrillingen waardoor de sluitertijd niet heel kort hoeft te zijn en je kan de lens ook vanaf statief gebruiken, iets wat de gevorderde fotograaf veel zal doen.

Autofocus

Ja en ook handmatig

Weathersealing

Helaas niet, extra voorzichtig zijn dus

Beeldstabilisatie

Ja

Fysieke eigenschappen

390 gram, dit is licht


Canon RF 16mm f/2.8 voor €304, -

Brandpuntafstand

Groothoeklens die geschikt is voor bijvoorbeeld noorderlicht en toch betaalbaar blijft. 16mm is zeker mooie weids voor sterren of noorderlicht fotografie.

Lichtsterkte
Ja, f/2.8

Autofocus
Deze lens beschikt zowel over automatische als handmatige focus.

Weathersealing
Deze lens beschikt over een stof- en spatwaterdichte constructie je hoeft dus minder bang te zijn als het regent. Handig want bij noorderlicht sta je soms lang te wachten en kunnen omstandigheden wat ruiger zijn door de tijd van het jaar en het klimaat.

Beeldstabilisatie

Nee, maar op 16mm is dit ook minder handig. Je hebt minder last van je handtrillingen bij zo'n korte lens.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 40mm, een doorsnede van 69mm, een totaalgewicht van 165 gram.


Beste macrolens voor close-ups en details

Lensbaby Composer Pro II met Sweet 50 Canon RF-mount (330 euro inclusief Lensbaby Composer Pro II)

Brandpuntafstand

Lensbaby maakt lenzen die net wat andere effecten geven, vaak wat "dromeriger". Bij de Lensbaby sweet 50 met RF-mount voor de Canon r8 kan je de lens buigen waardoor de scherptediepte anders wordt. Je krijgt meer mogelijkheden om te bepalen wat scherp wordt en wat niet omdat de scherptediepte rond verloopt in plaats van recht bij een normale (macro)lens.

Je krijgt wel een scherp deel in je foto's, maar wat niet scherp is wordt wat zachter. Die uitstraling is bijvoorbeeld erg mooi bij bloemen. Met de macroconverter erbij krijg je meer vergroting, dit is zeker aan te raden want alleen dan kom je echt in het gebied van macrofotografie. Je kan dan ook meer details of abstracte beelden maken.

De lens is voor een macrolens zeker goed betaalbaar. Uitstekende prijs-kwaliteit-verhouding.

Lichtsterkte

f/2.5 is zeker behoorlijk lichtsterk

Autofocus
Deze lens is alleen handmatig te focussen.

Weathersealing
Deze lens beschikt niet over een stof- of spatwaterdichte behuizing.

Beeldstabilisatie
Nee

Fysieke eigenschappen

Erg licht en handzaam met slechts 173 gram

Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM (1579 euro)

Erg betaalbaar is deze lens misschien niet maar het is wel een bijzondere lens die ik daarom wil noemen. Een vergroting tot 1.4x is bijzonder want een normale macrolens heeft een 1:1 vergroting. 100mm is een allround bereik en je kan ook de bokeh beinvloeden (achtergrondonscherpte) door een aparte knop.

Brandpuntafstand

100mm is vrij allround, hoewel je voor insecten eigenlijk liever 150mm of 180mm zou willen hebben.

Lichtsterkte

Ja, f/2.8

Autofocus
Deze lens is alleen handmatig te focussen.

Weathersealing

Ja

Beeldstabilisatie

Ja, hoewel beeldstabilisatie bij macro ten dele werkt omdat je zo dicht bovenop je onderwerp zit. Bij een 1:1 vergoting is er nog 2 stops effectieve beeldstabilisatie in plaats van 5.

Fysieke eigenschappen

730 gram, dit is best een gewicht


Wil je een voordelige macrolens, denk dan een de Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro voor Canon EF en gebruik een EF-RF adapter voor de Canon EOS R8.


Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra Macro APO Canon RF voor €659, -

Dit is voor gevorderde fotografen, mijn advies is om hier niet mee te beginnen. Dit komt door de vrij extreme vergroting.

Brandpuntafstand
90mm. Verder heeft deze lens een minimale scherpstelafstand van 20.5cm wat voor een vergrotingsfactor van 2:1 zorgt.

Lichtsterkte
Deze lens is best wel lichtsterk te noemen met zijn maximaal diafragma van f/2.8.

Autofocus

Alleen handmatig

Weathersealing
Deze lens is niet uitgerust met een stof- of spatwaterbestendige bouw.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen optisch beeldstabilisatiesysteem. Mocht je lange sluitertijden willen gebruiken kan je een statief als alternatief gebruiken.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 120mm, een doorsnede van 74mm, een totaalgewicht van 619 gram en tot slot een filtermaat van 67mm.

Beren fotograferen finland zomer

Beste zoomlens (safari, dieren, wildlife & vogels, sport)

Canon RF 100-400mm F/5.6-8.0 IS USM voor €699, -

Brandpuntafstand
Deze ultra telezoom lens heeft een minimaal brandpuntafstand van 100mm en een maximaal brandpuntafstand van 400mm. Vergeleken met fullframe is dit zelfs minimaal 160mm tot maximaal 640mm.

Lichtsterkte
Deze lens is niet lichtsterk met zijn maximaal diafragma van f/5.6 bij een brandpuntafstand van 100mm en f/8.0 bij een brandpuntafstand van 400mm.

Autofocus
Deze lens is zowel handmatig als automatisch te focussen.

Weathersealing
Deze lens is beschikt over een stof- en spatwaterdichte behuizing, je hoeft dus iets minder bang te zijn in de regen.

Beeldstabilisatie
Het optisch beeldstabilisatiesysteem van deze lens kan wel tot 5,5 stops compenseren.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 165mm, een doorsnede van 80mm, een totaalgewicht van 635 gram en tot slot een filtermaat van 67mm.

De Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USM is ook erg mooi, maar wel een erg dure en professionele lens.  De brandpuntsafstand is wel allround.

Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USM (2499 euro)

Geen echt voordelige lens maar voor 800mm is het wel een bijzondere lens. En het is een heel stuk goedkoper dan een RF 600mm f/4.

De minimale scherpstelafstand van 80cm is mooi en vrij bijzonder. Als een dier ineens heel dichtbij komt dan kan je nog steeds fotograferen.

Brandpuntafstand

Een extreme zoomrange die weinig voorkomt, tot maar liefst 800mm. Door 200-800mm ben je erg flexibel. Voor dieren in het landschap was 100mm we beter geweest dan 200mm (of anders 150mm zoals je ziet bij populaire 150-600mm lenzen).

Lichtsterkte
Deze lens is niet lichtster, zeker f/9 is dat niet. Je hebt genoeg licht nodig en dit is een nadeel want veel dieren zijn actief in de schemering en ook het licht is tijdens het gouden uurtje niet sterk waardoor de lens dan minder goed is. De kwaliteit van het licht in het gouden uur is juist wel mooi.

Autofocus
Deze lens is zowel handmatig als automatisch te focussen.

Weathersealing
Deze lens is beschikt over een stof- en spatwaterdichte behuizing.

Beeldstabilisatie
Ja

Fysieke eigenschappen
2kg lijkt heel zwaar maar een Sony 200-600m lens is 2.1kg en heel veel goede 150-600mm telelenzen zijn ook 2 kg (de versies die weathersealed zijn). De lens is dus eigenlijk voor zijn zoombereik niet zo zwaar.

De Canon RF 600mm en 800mm f/11 zijn beperkt bruikbaar omdat er zo weinig licht doorheen kan.

Ken jij nog andere favoriete lenzen? Laat het hieronder weten in een reactie


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de beste lenzen voor de Canon EOS R8 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen