Beste lens voor Sony A7 IV systeemcamera

De Sony A7 IV is een professionele systeemcamera. Welke lenzen gebruik je nu in combinatie met de A7 IV. In dit artikel bespreken we een aantal lenzen voor alle soorten fotografie, misschien zit jouw toekomstige lens er wel tussen dus lees snel verder!

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


Beste allround lenzen voor vakantie en reizen

Sony FE 24-105mm f/4.0G OSS voor €1.049, -

Brandpuntafstand
Deze allround lens heeft een erg lang brandpuntafstand bereik van minimaal 24mm tot maximaal 105mm. Deze afstanden zijn ideaal voor wanneer je niet te vaak wil wisselen van lens. Echt veel zoombereik is het natuurlijk ook weer niet.

Lichtsterkte
De lichtsterkte is niet de beste, hij is ook zeker niet slecht met een vast maximaal diafragma van f/4.0. Het maximale diafragma zal dus niet veranderen wanneer je in- of uitzoomt.

Autofocus
Je hebt zowel de mogelijkheid om automatisch of handmatig te focussen.

Weathersealing
Deze lens is stof en spatwaterdicht door de waterafstotende fluoride coating.

Beeldstabilisatie
Sony’s Optical Steady Shot (OSS) zorgt in deze camera voor de beeldstabilisatie, het corrigeert de trillingen uit de hand zodat je geen onscherpe foto’s maakt.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt 663 gram, hij heeft een lengte van 113mm, een doorsnede van 77mm en tot slot een filtermaat van 77mm.

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD voor €869, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een breed brandpuntafstand bereik van minimaal 28mm tot maximaal 200mm. Deze lens is een goedkoper alternatief voor de hierna besproken Sony FE 24-240mm. Hij heeft een stukje kleiner bereik dan de Sony FE 24-240 (zie hierna) mmaar daar komt dan ook een stuk kleiner prijskaartje aan te hangen. Ook heeft deze lens een EISA-award gekregen.

Lichtsterkte
Op zijn kortste brandpuntafstand is deze lens redelijk lichtsterk namelijk f/2.8. Wanneer je gaat inzoomen wordt hij minder sterk tot f/5.6 op 200mm. Op zijn langste brandpuntafstand is deze lens dus niet heel sterk.

Autofocus
Deze lens beschikt over autofocus.

Weathersealing
Deze lens beschikt over een stof en spatwaterdichte constructie.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie, dit kan een probleem vormen op langere brandpuntafstanden.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 575 gram, een lengte van 117mm en een doorsnede van 74mm. Tot slot kan je filters op deze lens bevestigen met een filtermaat van 67mm.

Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSS voor €841 -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een veelzijdige brandpuntafstand, ideaal als je er niet van houdt om telkens te moeten wisselen van lens. Hij heeft een minimale brandpuntafstand van 24mm en een maximale brandpuntafstand van 240mm. Deze lens heeft dus een optische zoom van 10x

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is niet de aller beste, hij heeft een maximaal diafragma van f/3.5 bij een brandpuntafstand van 24mm en een maximaal diafragma van f/6.3 bij een brandpuntsafstand van 240mm. Op de langere brandpuntafstanden kan je dus wat moeite hebben om een correct belichte foto te maken, het kan voorkomen dat je je ISO-waarde een stuk moet verhogen.

Autofocus
Sony zijn Silent Wave Motor zorgt in deze lens voor de autofocus, ook is deze lens handmatig scherp te stelle.

Weathersealing
Deze lens heeft een stof- en spatwater dichte constructie.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt over Sony’s Optical Stabilizing System (OSS), dit systeem voorkomt tot een zekere hoogte ongewenste trillingen uit de hand. Dit kan erg zijn op de langere brandpuntafstanden zoals 240mm

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 118mm, een doorsnede van 80mm, een gewicht van 780 gram en tot slot een filtermaat van 72mm.

 

Beste lens voor portretfotografie, kinderfotografie & huisdieren

Sony FE 50mm f/1.8 voor €199, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een vaste brandpuntafstand, ook wel een prime lens genoemd, van 50mm. Deze lens staat ook wel bekend als de ‘Nifty Fifty’ omdat hij voor zoveel verschillende dingen gebruikt kan worden. Twijfel je nog tussen de 35mm of de 50mm prime lens? Dan raad ik je aan om mijn artikel hierover te lezen: “35mm of 50mm lens?

Lichtsterkte
Deze lens is erg lichtsterk met een maximaal diafragma van f/1.8. Deze lens is dus erg goed wanneer je moet fotograferen in situaties met weinig licht.

Autofocus
Snelle en precieze autofocus, de focus is echter ook met de hand te bedienen.

Weathersealing
Deze lens is niet beschermt tegen de elementen.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft ook geen beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt in totaal 186 gram, hij heeft een lengte van 68 mm, een diameter van 60 mm en een filtermaat van 49 mm.

Sony FE 85mm f/1.8 voor €573, -

Brandpuntafstand
Deze prime lens heeft een vast brandpuntafstand van 85mm, dit is een geliefd objectief voor portretfotografie door de wat meer ‘dichte’ bokeh.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een vast maximaal diafragma van f/1.8 wat ervoor zorgt dat deze lens erg goed is in situaties met weinig licht.

Autofocus
Deze lens is zowel automatisch als handmatig te focussen.

Weathersealing
Deze lens is stof- en spatwaterdicht.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 371 gram, hij heeft een lengte van 82mm, een doorsnede van 78mm en tot slot een filtermaat van 67mm.

Beste lens voor landschapsfotografie en gebouwen

Sony FE 16-35mm f/2.8 GM voor €2.299, -

Brandpuntafstand
Dit objectief heeft een vergelijkbaar bereik als de hiervoor besproken Sony 12-24mm lens, het grote verschil zit hem echter in de lichtsterkte waar we zo verder op in gaan. Verder heeft deze lens een minimale brandpuntafstand van 16mm en een maximale brandpuntafstand van 35mm.

Lichtsterkte
Zoals eerder benoemd is de lichtsterkte van deze lens een stuk beter ten opzichte van de hiervoor genoemde lens, de lichtsterkte van dit objectief is zelfs goed te noemen met zijn maximale diafragma van f/2.8

Autofocus
De twee Direct Drive SSM motoren in deze lens zorgen voor de ultrasnelle autofocus.

Weathersealing
Deze lens is zowel stof- als spatwaterdicht

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Dit objectief heeft een gewicht van 680 gram, hij heeft een lengte van 121mm, een doorsnede van 88mm en tot slot een filtermaat van 82mm.

Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD voor €899, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een erg breed perspectief met een bereik van minimaal 17mm tot maximaal 28mm. Wederom concurreert deze goedkopere Tamron lens met de hiervoor besproken Sony lens.

Lichtsterkte
Met een vast diafragma van f/2.8 is deze lens lichtsterk te noemen. Dit betekent dat je met een snellere sluitertijd kan fotograferen onder dezelfde lichtomstandigheden of zelfs langer door kan gaan wanneer de zon onder gaat.

Autofocus
Deze lens beschikt over een snel en stil autofocussysteem.

Weathersealing
Deze lens is stof en spatwaterdicht, je hoeft je iets minder zorgen te maken wanneer je op het strand fotografeert.

Beeldstabilisatie
Er is geen beeldstabilisatie systeem aanwezig in deze lens, op deze brandpuntafstanden zal je daar niet veel van merken.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 420 gram, een lengte van 99mm, een doorsnede van 73mm en tot slot een filtermaat van 67mm.


Beste macrolens voor close-ups en details

Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS voor €1.099, -

Brandpuntafstand
 Deze macro lens heeft een vaste brandpuntafstand van 90mm, een vergrotingsfactor van 1x en tot slot een minimale scherpstelafstand van 28cm.

Lichtsterkte
 Deze lens is lichtsterk te noemen met zijn maximaal diafragma van f/2.8

Autofocus
 Dit objectief beschikt zowel over automatische als handmatige focus.

Weathersealing
 Deze lens beschikt over een weatherseal.

Beeldstabilisatie
 Deze lens beschikt ook over optische beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
 Deze lens weegt 602 gram, hij heet een lengte van 130mm, een doorsnede van 79mm en tot slot een filtermaat van 62mm.

Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSS

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een vast brandpuntafstand van 100mm, je kan dus niet in- of uitzoomen. Op de macrostand heeft deze lens een minimale scherpstelafstand van 57 centimeter. Op deze afstand heeft deze lens een maximale vergroting van 0.25 keer. Dit is officieel dus geen macro!

Lichtsterkte
Verder is deze lens lichtsterk te noemen met een maximaal diafragma van f/2.8.

Autofocus
De autofocus wordt in deze lens geregeld door een Direct Drive SSM autofocus motor. Dit systeem staat bekend als nauwkeurig en stil.

Weathersealing
Deze lens beschikt over een stof- en vochtbestendige behuizing.

Beeldstabilisatie
Het Optische Steady Shot systeem regelt in deze lens de beeldstabilisatie. Het OSS systeem compenseert voor ongewenste trillingen uit de hand of externe factoren.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 700 gram, diameter van 85mm en een lengte van 118mm. Tot slot kan je filters op deze lens bevestigen met een filtermaat van 72mm.


Beste zoomlens (safari, dieren, wildlife & vogels, sport)

Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS voor €1.999, -

Brandpuntafstand
Dit objectief heeft het langste brandpuntbereik tot nu toe met en minimale brandpuntafstand van 200mm en een maximale brandpuntafstand van 600mm. Wil je iets minder bereik, denk dan aan de Sony 100-400mm lens.

Lichtsterkte
Deze lens is qua lichtsterkte niet de allerbeste met zijn maximaal diafragma van f/5.6 bij een brandpuntafstand van 200mm en f/6.3 bij een brandpuntafstand van 600mm.

Autofocus
Deze lens is zowel handmatig als automatisch te focussen.

Weathersealing
Deze lens is beschermd tegen de elementen.

Beeldstabilisatie
Dit objectief beschikt ook over optische beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 2.1kg, een lengte van 318mm, een doorsnede van 111mm en tot slot een filtermaat van 95mm.

Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS voor €2.499, -

Brandpuntafstand
Bijna iedereen kent de 70-200mm wel, het is een ideale lens en je kan hem dus ook goed gebruiken voor het fotograferen van dieren. Hij heeft dus een minimale brandpuntafstand van 70mm en een maximale brandpuntafstand van 200mm.

Lichtsterkte
Deze lens is best wel lichtsterk, hij heeft een vast maximaal diafragma van f/2.8. Deze maximale diafragma veranderd dus niet als je verder in- of uitzoomt.

Autofocus
Deze lens is zowel handmatig als automatisch scherp te stellen.

Weathersealing
Deze lens is beschermd tegen stof- en spatwater.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt ook over optische beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
De 70-200mm lens staat niet bekend als de kleinste, hij heeft namelijk een lengte van 200mm, een doorsnede van 88mm en een totaalgewicht van 1.48kg. Met dit gewicht is nog zeker wel uit de hand te fotograferen. Tot slot heeft hij een filtermaat van 77mm.

 


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Sony A7 IV systeemcamera & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: dpreview.com, eisa.com, sony,com, kenrockwell.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
mash
Door

mash

op 21 Apr 2024

hi joris, ik wil mijn oude nikon D90 (i know) upgraden naar een sony a7-iv. Bij nikon had ik 3 lenzen, een groothoek, aardige zoomlens voor versatility en een prime 50. Voor eenzelfde setup, wat zou je aanraden voor mijn sony set?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Apr 2024

Hi Mash, dit hangt af van wat je wil fotograferen. Ik gebruik zelf ook Sony systeemcamera's. Groothoek: bijv. 16-35 (F.4 of F/2.8 als je het echt nodig hebt) of iets meer allround de 24-105mm f/4 (of investeer in Tamron 35-150 f/2.0-2.8 (heb ik zelf ook). Dan heb je geen losse 50mm meer nodig. Een 100-400mm is mogelijk interessant (bijv. Sigma of Sony zelf).

Reactie plaatsen