Verschil Nikon Z fc en Nikon Z50

De Nikon Z fc is in juni 2021 uitgekomen, het is de tweede retro camera van Nikon en de eerste retro systeemcamera. Wat opvalt is dat hij van binnen wel verdacht veel op de Nikon Z50 lijkt, wat zijn nou de verschillen tussen de twee en waar blinken ze in uit? In dit artikel zetten we de twee camera’s naast elkaar en bekijken we alle overeenkomsten en verschillen tussen de twee camera’s.

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Handleiding Video over de Nikon Z50 systeemcamera: hoe stel je deze in?

Belangrijke verschillen tussen de Nikon Z fc en de Nikon Z50

Prijs
Op het moment van schrijven is de Nikon Z fc net uit en de prijs zal dus nog de hoofdprijs zijn, op dit moment is de Nikon Z fc €899, -. Voor de Nikon Z50 betaal je op dit moment €699, -

De Nikon Z fc is te koop met een aantal lenzen zoals de 28mm F/2.8 special editie of in combinatie met een vlog kit. De Nikon Z50 heeft ook een aantal kits zoals de vlog kit of samen met een 16-50mm VR lens.

Aangezien de Nikon Z fc net uit is zal hij over de tijd wel wat zakken en wat meer in de buurt van de Z50 komen, waarschijnlijk zal hij door het retro ontwerp wel altijd wat meer kosten dan de Z50.

Ontwerp
Van buiten zien de twee camera’s er natuurlijk heel erg anders uit, ze voelen daardoor ook echt anders aan. De Z fc heeft een platte voorkant wat voor een gestroomlijnde look zorgt, hij heeft ook geen ergonomische grip waardoor hij minder goed in de hand zal liggen dan de Z50. Doordat de Z50 dus wel een ergonomische grip heeft zal hij de meer praktische camera van de twee zijn.

Wat de Z fc ook ver onderscheidt van de buitenkant zijn de drie draaiknoppen bovenop de Z fc die hem de analoge look geven. Met deze drie draaiknoppen kan je de ISO, sluitertijd en belichting compensatie bedienen.

LCD scherm
Het eerste echte grote verschil is hier te zien aan de kant van de Nikon Z fc, hij heeft namelijk een kantelbaar en draaibaar scherm waar de Nikon Z50 alleen een draaibaar scherm heeft. Wel heeft de Z50 de mogelijkheid om zijn scherm 180 graden te kantelen waardoor je nog steeds kan vloggen, je hebt echter wel mee zicht met de kantel en draaibare scherm van de Nikon Z fc.

Flash
Om de retro stijl vast te houden heeft de Nikon Z fc zijn interne flash opgeofferd. Deze is nog wel te vinden in de Nikon Z50. Wel hebben beide camera’s een hotshoe waar je een externe flash op kan monteren.

Afmetingen
Beide camera’s zijn redelijk licht, de Nikon Z fc wint het op dit gebied net met een gewicht van 390 gram versus een gewicht van 450 gram voor de Nikon Z50.

Verder hebben de camera’s de volgende afmetingen:

 • De Nikon Z50 heeft een breedte van 126.5mm, een hoogte van 93.5mm en tot slot een diepte van 60mm.
 • De Nikon Z fc heeft een breedte van 134.5mm, een hoogte van 93.5mm en tot slot een diepte van 43.5mm.

Connectiviteit
Een klein verschil tussen de twee camera’s is dat de Nikon Z fc een USB-C aansluiting heeft in tegenstelling tot de micro USB van de Nikon Z 50. Met deze USB-C aansluiting kan je de camera opladen terwijl je hem gebruikt om bijvoorbeeld foto’s van je camera af te halen.

ijsland zonsondergang

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Belangrijke overeenkomstige eigenschappen

Sensor
Zowel de Nikon Z50 als de Nikon Z fc beschikken over een 21 (20.9) megapixel APS-C CMOS sensor in combinatie van een EXPEED 6 sensor. Let wel op dat er twee jaar verschil zit tussen de release van beide camera’s er kunnen dus kleine verschillen zitten in de sensoren. De maximale resolutie zal resulteren in 5568 x 3712. Beide camera’s hebben een pixel grootte van 4.22 µ.

Ook is het opmerkelijk dat beide sensoren wat lager qua resolutie zijn dan de competitie van Fujifilm die sensoren heeft van 24 en 26 megapixels. Ook Canon heeft sensoren met meer megapixels namelijk die van de M6 mark II met 32.5 megapixels.

ISO Bereik
Het ISO bereik van beide camera’s is ook hetzelfde namelijk een minimale ISO van 100 tot een maximale ISO van 52.200. In de twee jaar tijd tussen deze twee camera’s zouden er kleine aanpassingen in de sensor plaats hebben kunnen vinden waardoor de ISO-prestaties een klein beetje beter kunnen zijn.

Autofocus
Beide camera’s beschikken over een 209 punten hybride autofocus systeem. Beide beschikken over oog herkenning voor zowel dieren als mensen. Een klein verschil is dat de Nikon Z fc tot -4.5EV kan scherpstellen waar de Nikon Z 50 dat maar tot -4EV kan.

Snelheid / continu-opname
Zowel de Nikon Z fc als de Nikon Z50 hebben een continu-opname snelheid van 11 foto’s per seconden. Dit wordt verlaagd naar 9 foto’s per seconde wanneer je wilt fotograferen in 14 Bit RAW. 11 foto’s per seconden werd vroeger beschouwd als een professionele sport camera snelheid, je kan daarom zowel de Nikon Z fc als de Nikon Z50 voor amateur sportfotografie gebruiken.

Video
Wat de video eigenschappen betreft kunnen beide camera’s 4K opnames maken op 30 fps en 1080p op 120 fps. Ook hebben ze allebei de mogelijkheid voor een externe microfoon. Wel heeft de Nikon Z fc een voordeel door zijn draai en kantelbare scherm. Verder heeft de Nikon Z fc ook een vlog kit met een camera grip/ mini driepoot en een afstandsbediening.

Viewfinder
Beide camera’s hebben een 0.39 “ (0.99 cm) XGA OLED van 2.36 miljoen pixels met een 100% view en een vergroting van 1.02x. Wat wel verschilt is dat de Nikon Z fc een rond rubber heeft om die retro stijl vast te houden.

Batterij
Beide camera’s beschikken over een batterij die door CIPA gelabeld zijn met een batterijduur van 300 foto’s. Let wel op dat dit een beetje kan verschillen per gebruiker.

Voordelen van de Nikon Z fc

 • Touchscreen is zowel kantel als draaibaar
 • Retro ontwerp
 • USB-C aansluiting

Voordelen van de Nikon Z50

 • Ergonomische grip
 • Voordeliger qua prijs
 • Ingebouwde Flash

Welke camera is beter: Nikon Z50 of Z fc?

De beslissing tussen de twee camera’s qua welke het beste is komt eigenlijk neer op het ontwerp en deels op het LCD scherm en eventueel de USB-C oplaad optie mits deze belangrijk voor jou zijn, zo niet dan zijn de Z fc en de Z50 bijna dezelfde camera en kan je beter wat geld besparen en voor de Z50 gaan. De Nikon Z fc is een een camera met weinig innovatie qua functies, de retro look zal een aantal mensen aanspreken. Liever had ik meer innovatie qua functies gezien.

Wel is het belangrijk om te beseffen dat Nikon ook een concurrent heeft als het op retro stijl camera’s aan komt, namelijk Fujifilm. Bovendien heeft Fujifilm ook nog meer lenzen in zijn arsenaal dan de Nikon Z series.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: photographylife.com digitalcameraworld.com techradar.com mirrorlesscomparison.com apoletyl.com

Over de schrijver
Reactie plaatsen