Verschil tussen de Nikon Z50, Nikon Z30 en Nikon Z fc systeemcamera

Verschil tussen de Nikon Z50, Nikon Z30 en Nikon Z fc systeemcamera

Voor sommige mensen is het verschil tussen de Nikon Z50, de Nikon Z30 en de Nikon Z fc nogal onduidelijk. In dit artikel ontdek je de verschillen en overeenkomsten. Welke camera's zijn meer gericht op fotografie en welke meer op video? Zo maak je een bewuste keuze voor een camera die echt bij jou past.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Handleiding video over de Nikon Z50 systeemcamera: hoe stel je deze camera in?

Belangrijkste verschillen Nikon Z30, Z50 en Z Fc

Prijs
De prijzen van de drie camera’s liggen niet zo ver uit elkaar. Tussen de goedkoopste en duurste camera zit € 150, - Laten we beginnen met de duurste van de drie; de Nikon Z50 met een prijs van € 949, -. De tweede plek is voor de Nikon Z fc met een nieuwprijs van € 895, - en tot slot de goedkoopste van de drie de Nikon Z30 € 799, -

Autofocus
Het autofocussysteem van deze drie camera’s is bijna identiek. Ze hebben alle drie 209 AF punten. Verder ver onderscheiden de Nikon Z fc en de Nikon Z 30 zich met de mogelijkheid om mensen en dieren te volgen in tracking mode AF. De Nikon Z 50 heeft deze functie niet.

Bouw & Gewicht
Van de drie camera’s is de Nikon Z30 het meest compact en licht qua gewicht, dit komt grotendeels doordat hij niet beschikt over een viewfinder. De Nikon Z30 is dus veruit het lichtste en het compactste, dit maakt hem de beste voor op reis. Verder zijn dit de afmetingen van de camera’s op een rijtje:

 • De Nikon Z30 is 128 mm breed, 73 mm hoog, 60 mm diep en heeft een totaalgewicht van 405 gram zonder batterij of SD kaart.
 • De Nikon Z50 is 127 mm breed, 94 mm hoog, 60 mm diep en heeft een totaalgewicht van 450 gram zonder batterij of SD kaart.
 • De Nikon Z fc is 135 mm breed, 94 mm hoog, 44 mm diep en heeft een totaalgewicht van 445 gram zonder batterij of SD kaart.

Viewfinder
Wanneer we het over de viewfinder hebben komen we weer een groter verschil tegen, de Nikon Z30 heeft namelijk geen viewfinder waar de Nikon Z50 en de Nikon Z fc een 0.39 inch 2360k-dot OLED elektronische viewfinder hebben.

Deze viewfinder bedekt 100% en heeft een vergroting van 1.02x. De Nikon Z30 heeft geen viewfinder omdat Nikon ervanuit gaat dat mensen die gefocust zijn op video de viewfinder nooit gebruiken om hun shot op te zetten. Uiteraard kan je met het achterste LCD ook foto’s maken.

LCD Paneel
We komen wederom een verschil tegen wanneer we kijken naar de touchscreen lcd-panelen. De Nikon Z30 en de Nikon Z fc beschikken over een draai en kantelbaar scherm.

De Nikon Z50 beschikt alleen over een kantelbaar scherm. Wel is de grote van het kantelbare scherm van de Nikon Z50 net wat groter dan van de andere twee. De Nikon Z30 schakelt automatisch over naar selfie modus wanneer het scherm 180 graden gedraaid is.

Batterij
Alle drie de camera’s maken gebruik van Nikon zijn EN-EL25 batterij. CIPA heeft alle drie de camera’s getest en is tot de conclusie gekomen dat zowel de Nikon Z50 en de Nikon Z fc 300 foto’s kunnen maken op een batterij. Dit getal licht voor de Nikon Z30 net wat hoger met een limiet van 330 foto’s op een batterij.


Belangrijkste overeenkomsten op een rij

Sensor/ Megapixels
Alle drie de camera’s beschikken over dezelfde 20.9 megapixel APS-C CMOS sensor. Hoewel er wat tijd tussen elke camera zit is het niet waarschijnlijk dat er grote verschillen te vinden zullen zijn tussen deze drie sensoren. Let wel op dat je met een APS-C sensor een crop van 1.5x krijgt.

Ook is het opmerkelijk dat beide sensoren wat lager qua resolutie zijn dan de competitie van Fujifilm die sensoren heeft van 24 en 26 megapixels. Ook Canon heeft sensoren met meer megapixels namelijk die van de M6 mark II met 32.5 megapixels.

ISO bereik
Wat het ISO-bereik betreft, beschikken alle drie de camera's over een standaard bereik van ISO 100 tot 51200. Bovendien kan het standaard bereik worden uitgebreid tot ISO 204.800 voor opnamen bij weinig licht.

Dankzij het flexibele bereik krijgen fotografen een uitzonderlijke beeldkwaliteit bij opnamen in RAW-modus zonder dat ruisonderdrukking software nodig is.

Beeldstabilisatie
Geen van de drie camera’s beschikken over een intern beeldstabilisatie systeem. Wel beschikken de Nikon Z30 en de Nikon Z50 over een digitaal stabilisatiesysteem. Let wel op dat dit alleen mogelijk is in video modus en dat er wat meer ingezoomd wordt wanneer deze modus aan staat.

Snelheid (Continu-opname)
Zowel de Nikon Z30, Nikon Z fc als de Nikon Z50 hebben een continu-opname snelheid van 11 foto’s per seconden. Dit wordt verlaagd naar 9 foto’s per seconde wanneer je wilt fotograferen in 14 Bit RAW. 11 foto’s per seconden werd vroeger beschouwd als een professionele sportcamera snelheid, je kan daarom zowel de Nikon Z fc als de Nikon Z50 voor amateur sportfotografie gebruiken.

Video
Van de drie camera’s wordt de Nikon Z30 het meeste geadverteerd als een camera gemaakt voor vloggen. De Nikon Z50 en de Nikon Z fc hebben ook erg vergelijkbare eigenschappen. Ze kunnen namelijk allemaal 4K 30 fps opnemen en in FullHD kunnen ze zelfs 120 fps opnemen.

Lenzen
Alle drie de camera’s beschikken over Nikon zijn Z lensvatting. Deze lensvatting is ontwikkeld voor Nikon zijn systeemcamera’s, er zijn dus nog niet zo veel lenzen voor beschikbaar als Nikon zijn F en E lensvatting. Wel is Nikon volop aan het ontwikkelen op dit platform, je kan dus verwachten dat er meer lenzen voor op de markt zullen komen


Waarom de Nikon Z50

 • Beschikt over een elektronische viewfinder
 • Ergonomisch ontwerp
 • Ingebouwde flits

Waarom de Nikon Z30

 • Langere batterijduur
 • Draai en kantelbaar touchscreen
 • Ultra compact en licht

Waarom de Nikon Z fc

 • Beschikt over een elektronische viewfinder
 • Retro ontwerp
 • Draai en kantelbaar touchscreen

Conclusie

We hebben het in dit artikel gehad over drie Nikon systeemcamera’s. We zijn er wel achter gekomen dat er wat ver onderscheidende verschillen zijn, vooral op het exterieur gebied.

Zo heeft de Nikon Z30 geen elektronische viewfinder en heeft de Nikon Z50 alleen een kantelbaar scherm. Het is dus echt aan jou om te kijken wat jij nodig hebt, wil je de meest compacte camera?

Dan is de Nikon Z30 de keuze voor jou.

Wil je een retro ontwerp met de nieuwste autofocus updates? Ga dan voor de Nikon Z fc (ook al zijn er camera's van andere merken die beter zijn qua autofocus in die prijsklasse) .

Heb je toch net wat minder budget of wil je liever een modern uitziende camera dan is de Nikon Z50 aan te raden.

Meer reviews

Nikon Z50 Review

Nikon Z Fc Review


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Nikon Z50, Z Fc of Z30 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: georges.com.au digitalcameraworld.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Agnes
Door

Agnes

op 29 Jul 2023

Hallo Joris, ik heb een Z6II camera Kun jevmij daar ook uitleg over geven?,

Joris Dijkema
Arthur van schendel
Door

Arthur van schendel

op 29 Sep 2023

Ik ben beginnend amateur en heb een Nikon D3100 uit 2010 maakt de Nikon Z50 mooiere foto,s in het algemeen en is het aan te raden om een Z50 te nemen ben een amateur

Arthur van schendel
Door

Arthur van schendel

op 29 Sep 2023

Nog ter aanvulling op de Nikon D3100 zit een 18 55 lens die meestal voldoet voor allerlei foto,s huis tuin en keuken nu ook buiten landschappen en op reis jaren in de kast gelegen nu weer op gepakt

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 03 Oct 2023

Hi Arthur, een Z50 geeft wel wat betere beeldkwaliteit. Zeker bij minder licht is dat verschil groter. Het is wel belangrijk ook te weten wat je doet. Heb je mijn gratis E-book al gedownload?

Reactie plaatsen