Verschil Canon EOS R6 II en R7 Systeemcamera

Canon heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in hun systeemcamera's en heeft inmiddels een uitgebreide line-up van camera's.

Twee van de nieuwste modellen zijn de Canon EOS R6 II en de Canon EOS R7. In dit artikel zullen we de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen deze twee camera's bespreken en kijken welke camera het beste bij jou past.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Stel de Canon EOS R7 zelf in en haal meer uit jouw camera, bekijk de video

Belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen de Canon EOS R6 II en de Canon EOS R7

Prijs
Op dit moment is de Canon EOS R6 II aanzienlijk duurder dan de Canon EOS R7. De Canon EOS R6 II kost op het moment van schrijven €2.929, terwijl de Canon EOS R7 €1.629, - kost voor alleen de body. Dit is een groot prijsverschil tussen de twee camera's.

Sensor/Megapixels
De Canon EOS R6 II heeft een fullframe sensor met 24.2 megapixels, terwijl de Canon EOS R7 een APS-C sensor heeft met 33 megapixels. Dit betekent dat de R7 meer detail kan vastleggen dan de R6 II.

ISO-bereik
De Canon EOS R6 II heeft een standaard ISO-bereik van 100 tot 102.400, dat handmatig kan worden uitgebreid tot 50 tot 204.800. Het is belangrijk om op te merken dat deze grote ISO-getallen niet altijd bruikbaar zijn en vaak worden gebruikt voor marketingdoeleinden.

Over de ISO-prestaties van de Canon EOS R7 is nog niet veel bekend, maar we weten wel dat de sensor in deze camera een front side illuminated sensor is, wat vaak meer ruis oplevert dan back side illuminated sensoren die te vinden zijn in bijvoorbeeld de R5 en R6.

Het ISO-bereik van de R7 is van 100 tot 51.200. Beide camera's hebben dus vergelijkbare ISO-prestaties, maar het is belangrijk om op te merken dat de sensor in de R7 mogelijk meer ruis kan produceren vanwege het gebruik van een front side illuminated sensor.

Snelheid (Continu-opname)
De Canon EOS R7 heeft een maximale continu-opname van 30 foto's per seconde met de elektronische sluiter, maar je bent gelimiteerd tot 15 foto's per seconde met de mechanische sluiter. Het voordeel van de mechanische sluiter is dat autofocus blijft werken en je meer foto's kunt maken. Met de mechanische sluiter kun je 100 RAW foto's maken en met de elektronische sluiter kun je 65 RAW foto's maken.

De Canon EOS R6 II is ook snel met een mechanische sluitersnelheid van 12 beelden per seconde. Met de elektronische sluiter kan de Canon EOS R6 II zelfs tot 40 foto's per seconde maken, maar de bitdiepte van de foto's wordt dan verlaagd naar 12-bit. Beide camera's hebben dus indrukwekkende continu-opname prestaties.


Autofocus
De Canon EOS R6 II heeft meer machine learning in zijn AF-algoritmen en nieuwe onderwerpvolgmodi, zoals de 'voertuig'-optie en verbeterde dier- en oogherkenning.

De R7 heeft ook geavanceerde autofocusmogelijkheden, zoals Dual Pixel CMOS AF II, met herkenning van menselijke, dierlijke en voertuigonderwerpen en AF-acquisitie tot -5EV. Er is echter nog niet veel bekend over deze camera.

Video-opnamen
De Canon EOS R7 heeft 4 video opname modi: 4K fine, 4K, 4K crop en Full HD. De R7 kan 4K fine opnemen met een snelheid van 30 fps en 4K met een snelheid tot 60 fps. De 4K crop modus pakt een 4K regio in het midden van de sensor, waardoor je geen oversampling of line skipping hebt, maar wel een heftige 1,8x crop bovenop de 1,6x crop van de sensor zelf.

De R6 II kan 4K opnemen zonder crop en heeft een limiet van 40 minuten opnemen, wat kan worden verlengd tot 50 minuten met de APS-C crop. De R6 II kan ook FullHD of 1080p in 180 fps opnemen en kan opnemen in ProRes RAW met een Atomos recorder.

Beeldstabilisatie
De Canon EOS R7 maakt gebruik van Canon's IBIS-systeem (In Body Image Stabilizer) dat tot wel 7 á 8 stops kan compenseren, afhankelijk van de lens die je gebruikt. Dit helpt bij het opvangen van lichte trillingen, waardoor je gemakkelijker uit de hand kunt fotograferen of filmen.

De Canon EOS R6 II heeft een intern beeldstabilisatiesysteem dat gebruik maakt van pixel shift technologie, wat tot 8 stops kan stabiliseren. Beeldstabilisatie voorkomt ongewenste trillingen vanuit de hand en maakt het mogelijk om langere sluitertijden te gebruiken dan normaal.

LCD/ Viewfinder
De Canon EOS R7 heeft een elektronische viewfinder met een vergroting van 1.15x en een resolutie van 2.36M dot OLED. Het lcd-scherm op de achterkant is een volledig kantel- en draaibaar touchscreen met een resolutie van 1.62M dot en 900 x 600 pixels.

De Canon EOS R6 II heeft ook een draai- en kantelbaar touchscreen van 3 inch, maar de elektronische viewfinder heeft een hogere resolutie van 3.68M-dot en kan worden ingesteld op 60 of 120 beelden per seconde.

Het is belangrijk om op te merken dat het instellen van de viewfinder op 120 beelden per seconde de batterijduur kan beïnvloeden. Beide camera's hebben dus geavanceerde LCD-schermen en elektronische viewfinders die het gemakkelijk maken om te fotograferen en te filmen vanuit verschillende hoeken en posities.

Connectiviteit
Een ander belangrijk aspect waarop de Canon EOS R6 II en de Canon EOS R7 overeenkomen, is hun connectiviteit. Beide camera's zijn voorzien van ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth-mogelijkheden, waardoor je gemakkelijk draadloos bestanden kunt overzetten en de camera op afstand kunt bedienen met een smartphone of tablet.

Daarnaast bieden beide camera's ondersteuning voor Canon's Image Transfer Utility software, waarmee je foto's en video's draadloos naar een computer kunt overzetten. Dit is vooral handig voor professionele fotografen die snel hun beeldmateriaal moeten verwerken en bewerken.

Batterij
De Canon EOS R6 II maakt gebruik van de LP-E6NH batterij, die door CIPA is getest op 760 foto's in de power saving mode en 580 foto's in de smooth mode. De Canon EOS R7 maakt ook gebruik van de LP-E6NH batterij, die ook te vinden is in de R5 en R6 II.

CIPA zegt dat je met één batterij ongeveer 660 foto's kunt maken, maar dit aantal daalt naar 380 wanneer je de smoothness priority modus gebruikt voor de viewfinder. Je kunt dit aantal echter verhogen tot 770 foto's wanneer je de power-saving mode gebruikt.

Beide camera's hebben dus vergelijkbare batterijprestaties, maar het is belangrijk om op te merken dat het gebruik van de viewfinder in de smoothness priority modus de batterijduur aanzienlijk kan verkorten.


Waarom de Canon EOS R6 II?

 • Fullframe sensor, minder scherptediepte mogelijk, minder ruis
 • Snellere continu-opname
 • Goede beeldstabilisatie

Waarom de Canon EOS R7?

 • APS-Sensor zorgt voor langere brandpuntafstanden
 • Meer megapixels
 • Nieuwste autofocus
 • Goede beeldstabilisatie
 • Goedkoper in aanschaf

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de het verschil tussen de Canon R6 II en R7 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: Dpreview.com, Digitalcameraworld.com, canon.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Femke Palstra
Door

Femke Palstra

op 02 Jun 2023

Beste MIlo, Ik kan maar 255 tekens kwijt, terwijl mijn verhaal veel langer is. Kan ik mijn verhaal via een andere weg stellen?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 13 Jun 2023

Hi Femke, je kan via het contactformulier op de site meer info geven en het hier beknopt als vraag stellen. Zie hier: https://kijkenziefotoschool.nl/contact/

Reactie plaatsen