Verschil Canon R8 en R7 Systeemcamera | Nadelen & Voordelen

Verschil Canon R8 en R7 Systeemcamera | Nadelen & Voordelen

Wat is het. verschil tussen de Canon EOS R8 en de EOS R7 systeemcamera? Welke is beter voor jou? Autofocus, sensor en megapixels, beeldkwaliteit bij minder licht en meer. Bekijk de belangrijkste verschillen, voordelen en nadelen op een rij. En wat is het addertje onder het gras, wat ontbreekt aan de R8 en aan R7? Maak een bewuste keuze. Stel onderaan je vragen.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Bekijk deze video om meer uit jouw Canon EOS R7 systeemcamera te halen!

Bekijk deze video om meer uit jouw Canon EOS R8 systeemcamera te halen!


Verschil Canon EOS R8 en R7 systeemcamera

Beide camera's bevinden zich in het middensegment en hebben een redelijk vergelijkbare prijs. 

Sensor

De Canon R8 heeft een 24,2 megapixel fullframe sensor. De R7 heeft een 32.5 megapixel APS-C sensor.

Beeldstabilisatie

De R7 beschikt over in body image stabilisation (IBIS) die de R8 niet heeft. De kleine broer van de R7. - de R10 - heeft ook geen beeldstabilisatie trouwens. Het hangt van je fotografie af in hoeverre dit van belang is.

Regelmatig kom ik fotoliefhebbers tegen die denken dat je zonder beeldstablisatie vaak geen scherpe foto's maakt en die per se een camera met stablisatie lijken te willen kopen.

Dit is onjuist. Je hebt vooral wat aan beeldstabilisatie bij weinig bewegende onderwerpen. En zonder beeldstabilisatie moet je een iets kortere sluitertijd gebruiken. Bij snel bewegende onderwerpen is stabilisatie niet of veel minder van belang. Vanaf een statief ook niet.

Lenzen kunnen uiteraard wel beeldstabilisatie hebben (IS bij Canon) en die zijn ook te gebruiken met de R7.

Snelheid

Je moet onderscheid maken tussen de elektronische sluiter (hiermee kan je compleet stil fotograferen) en de mechanische sluiter (die maakt geluid, net zoals bij een spiegelreflexcamera geluid maakt).

R8 elektronisch sluiter: 40 fps

R8 mechanische sluiter: 6 fps (R8 heeft overigens geen volledig mechanische sluiter en gebruikt het 1e gordijn).

R7 elektronisch sluiter: 30 fps

R7 mechanische sluiter: 15 fps

De r8 heeft wel meer last van rolling shutter.


Autofocus

De R8 heeft de nieuwste software als het gaat om onderwerpherkenning en het volgen van bewegende onderwerpen zoals dieren, mensen, voortuigen. Verschillen worden duidelijker bij sneller bewegende onderwerpen en bij minder licht.

De R7 heeft zeker ook goede autofocus (veel beter dan bijvoorbeeld de Canon EOS R en RP en de oudere spiegelreflexcamera's) maar iets minder modern dan de R8.

Joystick

De r7 heeft een joystick op de achterkant van de body en de R8 niet. Met de joystick kan je heel goed je autofocuspunt (het punt waarop je wil scherpstellen snel bedienen).

Voor iets serieuzere wildlife-, sport- en vogelfotografie is de joystick absoluut een aanrader. Het ontbreken ervan is voor mij een dealbreaker

Opvallend is ook dat de R10 (veel goedkoper dan de R8) wel een joystick heeft.

Joystick Canon EOS R7

Bouw

Gewicht R8 461 gram

Gewicht R7 612 gram

De R8 is wat kleiner en lichter, dit is wat makkelijker om mee te nemen maar je doet ook concessies, zie hierna over de batterij bijvoorbeeld.

Batterij

R8: LP-E17 batterij

R7: LP-E6 batterij

De R7 heeft een grotere en iets zwaardere batterij die langer meegaat. De R8 heeft een kleinere batterij die je eerder moet verwisselen. De R7 biedt hier beter gebruiksgemak en minder kans op missen van momenten.

Geheugenkaartslot

R7: 2 geheugenkaartsloten

R8: 1 geheugenkaartslot

Voor een fotoliefhebber is 1 geheugenkaartslot op zich voldoende. Voor een zeer fanatieke fotograaf of professioneel kan een tweede geheugenkaart prettig zijn voor backups. Sommige mensen scheiden ook foto en video over 2 geheugenkaarten.

ISO

R7 100 - 32.000 (op te hogen tot 51.200)

R8 100 - 102400 (op te hogen tot 204800)

De R8 heeft een fullframe sensor. Beeldkwaliteit is met name hoger op hogere ISO waarden, er is dan minder ruis dan bij de R7 die een APS-sensor heeft (kleinere sensor).

Video

De R8 biedt betere beeldkwaliteit in 4K50/60p door oversampling van 6k.

Besef ook dat de R8 geen ingebouwde beeldstabilisatie heeft en de R7 wel. Dit kan bij video uit de hand van belang zijn.


Belangrijke voordelen Canon R7

  • 32.5 megapixels (vs 24.2) is beter voor onderwerpen die verder weg zijn. Je kan meer bijsnijden. Dit is regelmatig nodig bij vogel en wildlife fotografie (en andere dieren)
  • De APS-C sensor heeft een cropfactor van 1.6. Je lens " gedraagt" zich alsof deze een factor 1.6x langer is.

    Heb je bijvoorbeeld een lens tot 200mm, dan is dit op een R7 eigenlijk 200mm x 1.6 = 320mm. En op 400mm is dit eigenlijk 400 x 1.6 = 640mm.  Op een R8 is 200mm ook echt 200mm en 400mm ook echt 400mm. Ook dit is een groot verschil bij wildlife, vogels of sport.

    Het nadeel van een APS-C sensor lees je verderop.

  • De joystick is veel beter (eigenlijk bijna noodzakelijk) voor snel bewegende onderwerpen het precies kunnen focussen, je autofocuspunt verplaatsen. Ook iets handiger door het menu bladeren maar dit is minder essentieel.
  • Beeldstabilisatie voor fotografie met langere sluitertijden uit de hand (bijvoorbeed bij weinig licht).
  • 2 geheugenkaartslots

    Hoe fotografeer je insecten
    Foto: cursist Sam Dijkstra 

    Belangrijke voordelen Canon R8

  • De fullframe sensor heeft hogere beeldkwaliteit (minder ruis en meer details). Met name op hogere ISO-waarden, vaak is dat bij weinig licht. Denk aan concerten, reportages, bruidsfotografie, indoor sport enz. 
  • Beter dynamisch bereik. De R8 kan wat beter omgaan met grote contrasten in een foto, er blijft meer details behouden in lichte en donkere delen in 1 foto. Dit komt ook door de grotere sensor.
  • Minder scherptediepte door fullframe sensor. Het is iets makkelijker om minder scherptediepte te krijgen in je foto's. Een scherp onderwerp en een zo vaag mogelijke achtergrond of voorgrond gaat iets makkelijker met een fullframe sensor. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn bij macrofotografie en portretfotografie. BIj macrofotografie wil je vaak ook een mooie zachte, rustige achtergrond en dit is iets beter (rustiger) met een fullframe sensor.
  • Modernere autofocus: onderwerpherkenning en bijvoorbeeld snelle bewegingen volgen van onderwerpen


Alternatieve systeemcamera's voor R7 en R8?

Voordeliger: Canon EOS R10

Geavanceerder (ook voor beweging): Canon EOS R6 II

Nog professioneler en meer resolutie: Canon EOS R5


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Canon EOS R7 en R8 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen