Verschillen Canon EOS R10 en R50 die je niet vaak leest

Verschillen Canon EOS R10 en R50 die je niet vaak leest

Wat is het verschil tussen de Canon EOS R10 en zijn kleinere broer, de Canon EOS R50 systeem camera? Welke camera is beter of het beste voor jou? Ontdek de verschillen op een rij en maak een bewuste keuze. Dit is een kritische vergelijking. En wat is in de praktijk belangrijk maar wordt vaak niet verteld? Dit is vaak veel belangrijkere dan wat technische specificaties in een tabel. Leer het verderop en kies een camera die bij jou past.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Video's met uitleg over instellingen voor de Canon EOS R10 en R50

1 of 2 Instelwielen?

De Canon R10 heeft twee instelwielen, dit betekent in de praktijk dat jij sneller en makkelijker belangrijke instellingen aanpast. Vooral voor de belichting: diafragma, sluitertijd en ISO. Zeker als jij onderwerpen fotografeert waarbij ook snelheid ertoe doet, is dit prettiger dan 1 instelwiel zoals bij de Canon R50. Daar heb je namelijk een extra handeling nodig (drukken op een knop) om vervolgens te schakelen tussen instellen van diafragma of sluitertijd (in de M-stand) of om een foto wat lichter of donkerder te maken in de diafragmavoorkeuzestand (of sluitertijdvoorkeuzestand).

Het is in de praktijk belangrijk snel instellingen voor belichting te kunnen wijzigen. Dit is gebruiksgemak.

Instelwiel diafragma en sluitertijd

Tweede instelwiel van de R10 zit aan de achterkant

Joystick (autofocus) voor verplaatsen scherpstelpunt?

De Canon R10 heeft deze joystick en dit zorgt ervoor dat je een stuk sneller en prettiger je scherpstelpunt kan verplaatsen om precies op je onderwerp te mikken. Ook dit is vooral belangrijk voor bewegende onderwerpen, hoewel het sowieso praktisch is. De R50 heeft deze niet en daar verplaats je jouw scherpstelpunt met de vierpuntsdruktoets achterop de camera. Dit is langzamer.

Bovendien kan je bij de R10 ook instellen dat het scherpstelpunt gevoeliger reageert op verplaatsingen (lees: zo kan je je scherpstelpunt nog sneller verplaatsen).

Joystick scherpstelpunt Autofocus Canon R10

Foto: de joystick van de Canon EOS R10


Buffer: snel foto's achter elkaar blijven maken?

De buffer van de Canon R10 is beter, hoewel ook niet zo groot.

Met mechanische sluiter (je hoort dan geluid bij fotograferen:

- 490 JPEG foto's

- 29 RAW foto's

Elektronische sluiter:

- 70 JPEG foto's

- 21 RAW foto's

De buffer van de R50:

42 JPEG foto's

7 RAW foto's

Elektronische sluiter:

- 28 JPEG foto's

- 7 RAW foto's

Met de R10 kan je dus iets langer achter elkaar fotograferen en ook het geheugenkaartslot is sneller (UHS-II).

Heb jij ook een mooie camera gekocht en wil je hier meer uit halen? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 Stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Geen M-fn knop, welke aparte ISO knop

De R50 heeft geen multifunctionele knop, zoals de R10 wel heeft. Dit is een klein knopje bovenop de camera waarmee je meerdere instellingen vrij vlot kunt wijzigen. De R50 heeft wel een aparte ISO-knop (die is om in te drukken niet het prettigste maar het is goed dat deze er is). Bij de R10 kan je de M-fn knop zo instellen dat je er vlot de ISO mee kan wijzigen (en ook andere functies). Niet het belangrijkste maar soms wel praktisch.

Meer of minder knoppen kunnen aanpassen? (personaliseren/custom knoppen) 

Voor wie wat ambitie heeft en bewegende onderwerpen belangrijk vindt geldt dat de Canon R10 meer mogelijkheden heeft om knoppen van de camera zo in te stellen dat ze bij jouw fotografie passen. Zo kan je bijvoorbeeld met back button autofocus gaan werken om beter bewegende onderwerpen te kunnen volgen (vergeet dit als beginner gerust). Of een knop makkelijker toewijzen aan eye autofocus (de R50 heeft ook eye autofocus trouwens). De R10 heeft hiervoor bijvoorbeeld een AF-ON knop die de R50 niet heeft.

Wat heeft dit voor zin in de praktijk? Met de R10 kan je makkelijker profiteren van de goede autofocusmogelijkheden en met de aangepaste knoppen kan je ook nog terugvallen op zelf scherpstellen. Het is namelijk niet zo dat de camera altijd het juiste onderwerp kan vinden of volgen. Hierin worden ook fouten gemaakt. Voorbeeld: camera stelt scherp op een takje in plaats van op de vogel. Met de R10 kan je dan makkelijker zelf de controle nemen door alsnog zelf te gaan richten op de vogel. 

Met de R10 kan je bij aangepaste bediening ook uit meer verschillende functies kiezen als je een knop een bepaalde functies wil geven. Bij de R50 ben je hierin meer gelimiteerd.

Onderwerpherkenning

Beide camera's kunnen overigens onderwerpen herkennen en deze ook volgen met het scherpstellen als ze gaan bewegen. De R50 kan ook automatisch mensen, dieren of voertuigen herkennen. De R10 kan ze ook herkennen maar je moet wel zelf kiezen tussen een van die drie onderwerpen. Sowieso raad ik dat in het algemeen aan voor meer kans op scherpe foto's.

Verder zijn er nog wat kleine details in het fotograferen van bewegende onderwerpen. Bij de R10 kan je de camera ook instellen op zo'n manier dat deze langer een onderwerp dat jij belangrijk vindt moet blijven volgen ("gevolgde onderwerpen omschakelen" is hiervoor de wat slechte vertaling in het menu). 

Een ander verschil bij autofocus is dat je met de R10 ook uit verschillende voorgeprogrammeerde cases kan kiezen, bijvoorbeeld voor onderwerpen die snel versnellen of vertragen (zoals bij sport). Bij de R50 heb je die opties niet in het menu.

Snelheid: aantal foto's per seconde

De R10 is sneller. Per seconde tot 15 foto's (mechanisch) en 23 (elektronisch). Wel is zoals opgemerkt de buffer klein, dus die raakt snel vol en dan gaat de camera vertragen. Het is heel vaak zo dat alleen de echt duurdere camera's een veel grotere buffer hebben. 

De R50 schiet per seconde tot 12 (mechanisch) of 15 (elektronisch). De snelheid is voor een instapmodel als de R50 niet slecht, de buffer is wel erg klein.

Beren fotograferen finland zomer

Beer in midzomernacht in Finland. Bekijk hier meer berenfoto's

Gewicht en grootte

De R50 is kleiner en lichter.

Canon R10: 429 gram

Canon R50: 375 gram

Geheugenkaart

De R10 kan snellere geheugenkaarten gebruiken, namelijk UHS-II (Ultra High Speed 2). Dit maakt ook dat de R10 foto's sneller kan wegschrijven naar de geheugenkaart waardoor je iets langer achter elkaar kan blijven fotograferen als je snel foto's wil maken in continu-opnamen. 

Alternatieven: andere camera's? 

Een stap omhoog is bijvoorbeeld een Canon EOS R7 of R8 maar ik zou me als beginner vooral focussen op het leren fotograferen zelf (cameracontrole) en kijken. Dat gaat veel meer verschil maken. 


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de R10 of R50 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen