Sony A6400 systeemcamera Review: voordelen & nadelen

Sony A6400 systeemcamera Review: voordelen & nadelen

De Sony A6400 kwam begin 2019 op de markt. Het is een systeemcamera met een APS-C sensor. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van de Sony A6400 en wat zeggen reviews over de Sony systeemcamera? Wat zijn de voordelen en zeker ook de nadelen van de camera? Vooral de nadelen vind je vaak niet goed terug in andere reviews (omdat de camera verkocht moet worden). De antwoorden op al deze vragen vind je terug in dit artikel zodat jij een bewuste keuze maakt.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.


Belangrijkste eigenschappen van de Sony A6400 systeemcamera

De Sony A6400 richt zich op beginners en gevorderde fotografen, maar vooral de gevorderde fotograaf kan hiermee uit de voeten. De Sony A6400 is de opvolger van de Sony A6300, een systeemcamera die uitkwam in 2016.

Prijs
Voor de body betaal je op het moment van schrijven 949 euro. Een Sony A6400 met 16-50mm kitlens kost 1049 euro. Wil je een lichtsterke kitlens en heb je wat meer te besteden? Dan kun je kiezen voor de combinatie met de 16-55 F/2.8G lens (op dit moment 2199 euro).

Sensor en megapixels
Zoals gezegd, de Sony A6400 is een systeemcamera met APS-C sensor. Dit soort camera’s zorgt voor meer lensbereik vanwege de APS-C sensor. Dit wordt ook wel de cropfactor genoemd. Sony systeemcamera’s met zo’n sensor hebben een cropfactor van 1.5. De Sony systeemcamera heeft 24.2 megapixels (net als zijn voorganger). Dat is vrij standaard voor Sony systeemcamera’s uit de Alpha-serie.

Bouw
De Sony A6400 is een kleine, compacte systeemcamera met een magnesium behuizing. De camera heeft dezelfde knoppenindeling als de A6300 en A6500. Er zijn veel instelbare toetsen aanwezig (in het menu Eigen Toets genoemd). Er zitten twee draaiknoppen aan de bovenkant van de camera. De linkerdraaiknop is de functiekeuzeknop. Draai eraan om de gewenste modus te selecteren.

De rechterdraaiknop heeft verschillende functies, afhankelijk van de modus waarin je je bevindt. Je kunt er bijvoorbeeld in handmatige modi het diafragma mee aanpassen. Bij de modus sluitertijdvoorkeuze (shutter priority) pas je er de sluitertijd mee aan. Aan de achterkant van de camera zit een knopje om de ingebouwde flitser uit te klappen.

Er zit een knop om te wisselen tussen autofocus, handmatige focus en AEL. De letters AEL staan voor Auto Exposure Lock. Deze functie zorgt ervoor dat de ingestelde belichting wordt vergrendeld op je systeemcamera. Aan de achterkant van de camera zit rechtsonderaan een knopje om de helpfunctie te activeren.

Hotshoe
De camera heeft zowel een interne flitser als de mogelijkheid om een externe flitser aan te sluiten. Die aansluiting noem je een hotshoe.

Bracketing
Een van de functies van de A6400 is bracketing. Dit betekent dat je één keer de ontspanknop hoeft in te drukken om een foto te krijgen met drie of meer verschillende belichtingen. Dit is handig in lastige lichtsituaties: lichte delen en ook donkere delen in één foto.

Weathersealing
De Sony A6400 systeemcamera is stof- en (spat)waterdicht. Toch is het altijd oppassen bij fotograferen in vochtige weersomstandigheden.

E-mount
De Sony A6400 heeft een metalen vatting en is geschikt voor lenzen met een E-vatting. Op dit moment zijn er ruim vijftig E-lenzen verkrijgbaar. SAL-lenzen (Sony A-vatting) zijn niet zo te gebruiken op de Sony A6400 systeemcamera. Je hebt er een aparte adapter voor nodig (bijvoorbeeld de Sony LA-EA3 adapter).

Connectiviteit
De Sony A6400 heeft Wi-Fi, Bluetooth en NFC (Near Field Communication). NFC wordt onder andere toegepast bij contactloos betalen. Verder beschikt de systeemcamera over een USB 2.0 micro-B aansluiting.

Smartphone/i-Pad
Door een QR-code te scannen, kun je de Sony A6400 koppelen aan je smartphone of i-Pad.

ISO
De systeemcamera heeft ISO-waarden van 100-32000 en auto-ISO. Bij auto-ISO kiest de camera zelf voor de beste ISO-waarde. De ISO is uitbreidbaar tot 102400. Al is het de vraag of je dit in de praktijk vaak zal gebruiken. Hogere ISO-waarden gebruik je vaak alleen als je erg weinig licht hebt. Bovendien zorgt een hoge ISO vaak voor meer ruis in je foto.

Batterij
De Sony A6400 heeft een NP-FW50 accu, van 1080 mAh. Op een volle accu kun je zo’n 360-410 foto’s maken. Bij veel gebruik van de flits raakt de batterij natuurlijk sneller leeg. Ik raad dan ook aan om een tweede (opgeladen) accu aan te schaffen. Dan raakt je accu niet opeens leeg. Het duurt ongeveer 150 minuten om de accu (in het toestel) op te laden. De duurdere modellen van Sony hebben een betere accu, hoewel ook deze niet op kan tegen de accu’s van spiegelreflexcamera‘s.

Elektronische zoeker
De Sony A6400 heeft een elektronische zoeker met een resolutie van 2.36 miljoen. Dat is gelijk aan de resolutie van de Sony A6300. Niet vernieuwend dus.

Beeldstabilisatie
Er is geen beeldstabilisatie aanwezig in de body. Je bent afhankelijk van de beeldstabilisatie van de (kit)lens. Vooral bij langere sluitertijden is stabilisatie handig. Je moet dan langer je (systeem)camera stil kunnen houden, want het duurt langer voor de foto wordt gemaakt.

Touchscreen
Anders dan zijn voorganger, heeft de Sony A6400 wel een touchscreen. Je kunt het scherm helaas alleen gebruiken om de autofocus te bedienen. Om instellingen te wijzigen, moet je nog steeds het menu openen.

LCD-scherm
De Sony systeemcamera heeft een 3 inch (7,5 cm) kantelbaar scherm met een resolutie van ruim 921.000 pixels.

Geheugenkaart/memorystick
De Sony A6400 is geschikt voor een SD-UHS-1 geheugenkaart of voor een memorystick pro/pro-HG duo. Er is ruimte voor één geheugenkaart/memorystick. Ik raad aan een kaart/memorystick te kiezen met veel opslagruimte (zeker als je in RAW fotografeert), zodat je naar hartelust foto’s kunt maken.

Buffer
Je kunt 116 JPEG of 46 RAW-bestanden opslaan voor je buffer volraakt. Zodra dit het geval is, zal je systeemcamera trager reageren.

Autofocus & snelheid bij continu-opnamen (fps)
De Sony A6400 heeft 425 scherpstelpunten. Bij continu-opnamen kun je 11 beelden per seconde vastleggen. Dit is gelijk aan de Sony A6300, die ruim drie jaar eerder uitkwam.

Gezichtsdetectie en Eye-AF
De systeemcamera kan maximaal acht gezichten vaststellen die je opslaat. Ook beschikt de Sony A6400 over High Density AF-tracking en real-time tracking. Sony beweert dat de autofocus in 0,02 seconden scherpstelt. Of dat zo is, moet in de praktijk blijken.

Animal Eye-AF
Met deze functie kun je ook scherpstellen op de ogen van (huis)dieren. Je moet dit wel apart instellen, want de Sony A6400 kan geen dierenogen onderscheiden van mensenogen. De animal Eye AF is zowel te gebruiken bij enkelvoudige opnamen als continu-opnamen. Deze functie was trouwens niet meteen beschikbaar toen de systeemcamera op de markt kwam. Pas na een firmware-update kon je animal Eye-AF gebruiken.

Gewicht
Inclusief accu en geheugenkaart weegt de Sony A6400 (body) 403 gram. Het gewicht van de (kit)lens komt hier uiteraard nog bij.

Awards
De Sony A6400 heeft meerdere awards in de wacht gesleept, namelijk de TIPA-award 2019 in de categorie best APS-C camera expert en de EISA-award photo/video camera 2019-2020. De Real-time Tracking technologie is bekroond als beste foto-innovatie door EISA en TIPA.

Benieuwd naar de verschillen en overeenkomsten tussen de Sony A6100, de A6400 en de A6600? Bekijk mijn artikel over de verschillen tussen de A6100, A6400 en A6600.


Prestaties

Wat zeggen de reviews over de Sony A6400?

Beeldkwaliteit

DPReview.com zegt dat de Sony A6400 warmere kleuren geeft dan de Sony A6300 bij het fotograferen in JPEG-formaat. In RAW-formaat is de beeldkwaliteit gelijk aan dat van zijn voorganger. Ze vinden dat de A6400 veel scherper is bij hoge ISO-waarden dan de A6300. Theverge.com is niet zo te spreken over de camera bij hoge ISO. “Bij ISO 12800 zijn de foto’s vlekkerig. Dit is minder het geval als je in RAW fotografeert.”

Imaging-resource.com is van mening dat de beeldkwaliteit net iets boven het gemiddelde ligt van APS-C camera’s. Ze zijn behoorlijk positief. “De kleuren spatten van je foto af, details zijn haarscherp.” Dit maakt de camera geschikt voor productfotografie. Theverge.com vindt dat de systeemcamera een goede beeldkwaliteit geeft. De A6400 gebruikt grotendeels dezelfde beeldsensor als de A6500 zeggen ze.

Bouw

Kenrockwell.com noemt de behuizing “typisch iets voor Sony: hard en hoekig”. “Hierdoor houdt het minder lekker vast dan andere merken.” Verder schrijft hij dat het lastig is om de knoppen op gevoel te vinden, omdat ze allemaal even plat aanvoelen. Over het materiaal zegt hij: “Het is voornamelijk gemaakt uit kunststof, maar wel van goede kwaliteit.”

DPReview.com en techradar.com vinden dat het ontwerp wel erg lijkt op de Sony A6300. DPReview.com meldt dat er veel instelbare knopppen zijn. Techradar.com vindt de grip “vrij goed”.

Autofocus

Theverge.com: “De belangrijkste hoogtepunten zijn de Real-time Eye-AF en Tracking AF.” Ze zijn sowieso heel enthousiast over de autofocus. Ze noemen het autofocussysteem “slim en veelzijdig”. “De autofocus reageert direct als je de sluiterknop half indrukt.”

Ook Techradar is heel positief over de autofocus. “Eye-AF was altijd al een belangrijke functionaliteit van Sony, de Sony A6400 lijkt dit het best te hebben toegepast.”

Trustedreviews.com zegt dat de Sony A6400 heel goed werkt bij sportfotografie en actiefotografie. “De firmware-update bracht animal Eye AF”, schrijft de site. Ze zijn niet zo positief over de autofocus bij weinig licht. “De AF wordt wat slordig, het duurt ongeveer twee seconden om scherp te stellen op het onderwerp.”

Ik zal even de voor- en nadelen voor je op een rij zetten, dan kun je makkelijker bepalen of de camera wel of niet iets is voor je.

Voordelen van de Sony A6400 systeemcamera

– Kleine, compacte systeemcamera;
– Snelle, nauwkeurige autofocus;
– Real-time Autofocus tracking voor bewegende onderwerpen zorgt ervoor dat je zelf het onderwerp niet meer hoeft te volgen en je meer kan richten op het kijken.

– Continu Eye-AF werkt goed (Eye-AF voor bewegende onderwerpen dus, mensen die bijvoorbeeld lopen. Denk aan een bruiloft of portretshoot of kinderen).
– Animal Eye-AF is moderne technologie, dit werkt nog niet zo goed als Eye-AF voor mensen. Het verschilt per dier. Voor honden en katten is het goed te gebruiken.
– Ingebouwde flitser en hotshoe;
– Bouw van magnesium
– Weathersealing
– Goede beeldkwaliteit

Nadelen van de Sony A6400 systeemcamera

– Geen beeldstabilisatie;
– Beperkte batterijduur;
– Menu niet te bedienen met touchscreen;
– Lastig in te stellen (sommige professionele fotografen hebben er zelfs moeite mee);
– Slechts één geheugenkaartslot (net als de Sony A6300 en Sony A6500);
– Alleen fullframe lenzen zijn beschermd tegen stof- en spatwater;
– Achterste scherm is uitgeklapt bijna onbruikbaar als je iets bevestigt op de hotshoe;
– Ook als je een externe microfoon aansluit en het achterste scherm is omhoog geklapt, kun je het achterste scherm nauwelijks zien;
– Accu moet opladen in het toestel. Je kunt de systeemcamera dan dus al die tijd niet gebruiken;
– Niet zo geschikt voor beginnende fotografen, vanwege het vrij ingewikkelde menu.

Zoek je een iets voordeligere systeemcamera? Bekijk mijn Sony A6100 review


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over Sony camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen over de Sony A6400 & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding
Voor de reviews put ik uit 10 jaar ervaring in fotografie, ervaringen van 1000+ cursisten tijdens cursussen, eigen ervaring met Sony systeemcamera’s en gebruikte ik ook de volgende websites: DPReview.com, imaging-resource.com, the-verge.com, kenrockwell.com, techradar.com en trustedreviews.com.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Marcella
Door

Marcella

op 08 Jul 2020

Beste Joris, Kun je mij een advies geven over welke systeemcamera het beste voor mij zou kunnen zijn. Beginner, die al jaren een spiegelreflex van Nikon heeft, welke nu al een tijd ligt te verstoffen in de kast. Gebruikte altijd de automatische of vooringestelde functies. Ik zoek een camera, voor mee te nemen op reis/uitjes maar die ook mijn grootste hobby (mijn honden) kan fotograferen. Dus als ik ga wandelen wil ik mooie scherpe actiefoto's kunnen maken, maar thuis wil ik mooie portretten kunnen maken (liefst ook bij wat minder goed licht). Ik heb dus een camera nodig waar meerdere objectieven voor verkrijgbaar zijn lijkt me.. maar er is zoveel keus dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Prijs/kwaliteit moet goed zijn en niet meer als 700-900 euro voor body en objectief bij elkaar.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2020

Hi Marcella,Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de Olympus OMD E-M10 MArk III met een allround lens van bijv. 14-150mm. Voor hondenportretten is de 45mm f/1.8 mooi van Olympus. Of een Sony" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sony-a6100-a6400-a6600/">Sony A6100 maar die is wel at duurder. Budget wordt dan wat krap. Je hebt dan naast de 18-55mm kitlens nog een 55-210mm lens nodig. En voor portret of binnen bij weinig licht bijvoorbeeld de 50mm f/1.8 van Sony. Voor actie is de A6100 wat beter met de autofocus. Succes!

Christel Meertens
Door

Christel Meertens

op 14 Jul 2020

Hoi Joris, Aangezien we dit jaar niet op vakantie kunnen gaan door het coronavirus heb ik mijn oog laten vallen op een Sony A6600. Dit owv de beeldstabilisatie en de animal eye autofocus. Maar zijn deze 2 dingen het waard om over te stappen van een Sony 6300 naar een Sony 6600? Of maakt het weinig uit?Als je een fototoestel met beeldstabilisatie combineert met een lens die ook stabilisatie heeft, werkt dat? Versterkt dat elkaar, blijft dat hetzelfde of werkt dat elkaar misschien net tegen?Je herinnnert je misschien nog dat ik een Sigma 18-300mm lens had met een MC11 converter. Uiteindelijk ben ik daar toch niet zo tevreden over want het scherpstellen lukt soms compleet niet, dan blijft hij maar zoeken en uiteindelijk is het moment al gepasseerd. Nu heb ik een Sony 70-350mm lens gezien. Is dit een goede vervanger? Bedoeling is om deze als allround lens te gebruiken en ook te gebruiken om een onderwerp dichterbij te halen.Hopelijk kun jij me klaarheid brengen 😉

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Jul 2020

De A6600 wordt meer gebruikt voor video, de stabilisatie vind ik eigenlijk niet het belangrijkste. Voor bewegende onderwerpen heb je sowieso kortere sluitertijden nodig, dus daar heb je er al vrijwel niets aan. En bij statische onderwerpen gebruiken mensen ook vaak een statief.Een lens van Sony zelf vind ik wel een aanrader ipv adapted. Inderdaad kan je focus missen enz. De 70-350mm is best allround. Ik zou dus vooral in de lens investeren in jouw geval.Animal eye autofocus is maar een kleine optie en het werkt op lang niet alle dieren even goed. Daar zou ik zeker niet voor overstappen.

Christel Meertens
Door

Christel Meertens

op 14 Jul 2020

Dank je wel Joris voor je heldere uitleg. Ik ga enkel voor een nieuwe lens. Weldra zie je wel foto’s in de fotoschool verschijnen 😉

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Jul 2020

Hi Christel, leuk ik zie het wel verschijnen!

Bob
Door

Bob

op 04 Aug 2020

Hallo JorisIk ben aan het oriënteren om weer meer met fotografie te gaan doen. Nu kwam ik op je website en sprak me aan hoe je het aangepakt had. Ik had voor nu een vraag aan je welke keuze ik moet maken qua camera, ik wil graag een systeemcamera kopen die niet te groot is zodst ik hem makkelijk mee kan nemen. Maar zoals ik in jou e-book las is het ook van belang dat ik naar het lensaanbod kijk. Nu vind ik dat een lastige. Ik heb mijn research een beetje gedaan en kom qua voorkeur uit op de sony a6400, alleen weet ik niet of het de juiste keus is qua lenzen.Kan je misschien tips geven?Alvast bedanktGroetBob

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Aug 2020

Hi Bob,Inderdaad is lensaanbod ook belangrijk, gemiddeld ben je nog steeds snel wat duurder uit dan bij spiegelreflex. De Sony A6400 is een goed toestel. Je kan ook nog kijken naar de Sony" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sony-a6100-systeemcamera/">Sony A6100. Zie ook mijn artikel met verschil" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sony-a6100-a6400-a6600/">verschil tussen Sony A6400 en A6100 . De kitlens van 16-50mm en een lens tot 210mm zijn goed betaalbaar. Een eventuele 50mm lens ook nog wel. Alleen de langere lenzen (300mm of langer) zijn wel een stuk duurder dan bij spiegelereflex. Het hangt ook van je fotografie af of je dat veel gebruikt. Bij wildlife is dat bijvoorbeeld wel zo.

Reactie plaatsen