Sony A7C review

In september 2020 kwam de Sony A7C op de markt: de eerste compacte Sony fullframe systeemcamera in de Alpha7-serie. In dit artikel vind je de eigenschappen van dit instapmodel systeemcamera. Ik heb voor je uitgezocht wat reviewers zeggen over de Sony A7C. En ik zet de voor- en nadelen voor je op een rijtje, zodat je makkelijk kunt zien of deze camera geschikt is voor jou.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Belangrijke eigenschappen Sony A7C systeemcamera

Prijzen

De camera kost momenteel 2099 euro. Wil je een body plus Sony kitlens? Vanaf eind oktober 2020 koop je voor 2399 euro de body met Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6 OSS kitlens.

Sensor en megapixels

De systeemcamera heeft een Exmor R BSI-CMOS sensor en 24.2 megapixels. Dat is vrij standaard bij systeemcamera’s uit de Alpha-serie.

Snelheid

Een maximale snelheid van 10 fps (frames per seconde). Bij gebruik van LiveView vermindert de snelheid tot 8 fps. De Sony A7C heeft dezelfde snelheid als onder andere de Sony A7 III en de (veel duurdere) Sony A7S III.

Bestandsformaat

Je kunt fotograferen in de volgende formaten:

JPEG (extra fijn, fijn, standaard);

RAW (wel/niet gecomprimeerd);

– JPEG + RAW.

Buffer

Voor JPEG-formaat (Large Fine) is de buffer 223. Bij gecomprimeerde (samengeperste) RAW-bestanden kun je 115 foto’s opslaan voordat je camera trager wordt. Bij niet gecomprimeerde RAW-bestanden zijn dit er 45.

Bouw

De Sony A7C heeft een behuizing van magnesium legering. De camera heeft minder knoppen dan de Sony A7 III, waar de camera vaak mee wordt vergeleken. Om het cameraformaat te beperken, zit de zoeker linksboven op het toestel. Boven het LCD-scherm bevindt zich de menu-knop. Aan de bovenkant zit een programmavoorkeuzewiel en een draaiknop om belichting te compenseren. Er zijn in totaal vijf instelbare knoppen, waarvan vier aan de achterkant van het toestel en één bovenop. Met de bijgeleverde USB-kabel kun je de camera opladen. Het toestel heeft ingebouwde beeldstabilisatie (IBIS).

Flitsschoen

De camera heeft geen ingebouwde flitser, je moet dus een externe flitser kopen om op de aanwezige flitsschoen (hotshoe) te plaatsen. Je hebt dan wel meer flitsmogelijkheden, je kunt bijvoorbeeld de kracht van de flits bepalen. De HVL F-28RM flitser is vanaf november 2020 in de Benelux verkrijgbaar (adviesprijs 280 euro).

E-vatting

Op de Sony A7C kun je lenzen gebruiken met een E-vatting (zelfde als de Sony A7 III). Wil je een lens met A-vatting gebruiken op de systeemcamera? Dan heb je een aparte adapter nodig.

Elektronische zoeker

De zoeker heeft een resolutie van 2.36 miljoen pixels: dezelfde resolutie als van eerdere modellen.

LCD-scherm

Een 3 inch (7,5 centimeter) touchscreen met een resolutie van 921600 pixels. Het scherm is kantelbaar (zijkant) en draaibaar. Je kunt het touchscreen gebruiken om scherp te stellen (alleen autofocus) of om een foto te maken (touch shutter).

Connectiviteit

De Sony systeemcamera heeft Wi-Fi, Bluetooth en NFC (onder andere gebruikt bij contactloos betalen). Het toestel heeft een HDMI-aansluiting (type D) en een micro USB-aansluiting.

Weathersealing

De Sony systeemcamera is stof- en spatwaterdicht. Daarnaast is er een coating om te beschermen tegen statische elektriciteit.

ISO

De ISO heeft een bereik van 100-51200 (uitbreidbaar tot 204800). Of je kiest voor auto-ISO. Dan kiest de camera zelf de meest geschikte ISO-waarde.

Autofocus

De camera heeft 693 autofocuspunten, evenveel als bijvoorbeeld de Sony A7 III. En realtime AF-tracking. Dat betekent dat de AF je onderwerp blijft volgen, waar in het frame het zich ook bevindt.

Gezichtsdetectie en Eye-AF

Net als eerdere Sony A7-modellen heeft de Sony A7C gezichtsdetectie en realtime Eye-AF tracking. Bij realtime Eye-AF blijft de camera zich scherpstellen op het oog van je onderwerp. Het is dus iets anders dan realtime AF-tracking. Vanwege animal Eye-AF kun je ook scherpstellen op de ogen van (huis)dieren.

Bracketing

Het toestel heeft AEB (Auto Exposure Bracketing). Hiermee kun je met één druk op de knop meerdere foto’s (in dit geval drie, vijf of negen opnamen) maken met verschillende belichting. Handig bij lastige lichtistuaties.

Geheugenkaarten

De fullframe systeemcamera is geschikt voor SD- kaarten, maar ook voor SDHC- en SDXC-kaarten. Geheugenkaarten met een snelheid van UHS I of UHS II. UHS I betekent dat er maximaal 104 MB per seconde kan worden opgeslagen. Bij UHS II is dat maximaal 312 MB per seconde. Er is één kaartslot aanwezig op het toestel.

Accu

De Sony A7C heeft een NP-FZ100 accu van 2280 mAh. Met het LCD-scherm kun je ongeveer 740 foto’s maken. Met de elektronische zoeker zijn dit er ongeveer 680.

Gewicht

Inclusief accu en geheugenkaart weegt de systeemcamera 424 gram. Het gewicht van de lens komt hier nog bij.

Prestaties

Bouw

DPReview.com schrijft dat de behuizing van de Sony A7C groter is dan de Sony A6000, “maar wel opvallend kleiner dan eerdere camera’s uit de A7-serie”. “Toch heeft het de belangrijkste functies van de Sony A7 III.” Er zijn hierdoor wel wat dingen veranderd aan de bouw en de manier van fotograferen. De AF-joystick van de Sony A7 III ontbreekt, daarvoor in de plaats zit er een grote AF-knop, “die lijkt op de knop van de Sony A9 II en de Sony A7R IV”.

Photographyblog.com meldt dat het de kleinste fullframe spiegelloze camera is van Sony (zelfs met ingebouwde beeldstabilisatie). “De enige camera die kleiner is, is de Sigma FP (fullframe camera uit 2019), maar die heeft geen IBIS.” Om de camera compact en licht te houden, is er gebruikgemaakt van een constructie die vooral wordt toegepast in de auto- en vliegtuigindustrie laat de site weten. Gerald Undone (Youtube) zegt dat de Sony A7C op veel vlakken ontzettend lijkt op de Sony A7 III.

Ook vergelijkt hij de systeemcamera met de Sigma FP. “De Sigma FP heeft geen zoeker en geen elektronische sluiter.” De camera is ongeveer even groot als de Sony A6600, maar is veel lichter. “De grip is vrij goed, maar iets minder dan ik gewend ben.”

Thephoblographer.com schrijft dat er geen knoppen aan de voorkant van de camera zitten, alleen om van lens te wisselen. “Het zou prettig zijn als Sony die zou toevoegen, zodat de camera voelt als een échte camera.” De grip kan beter, vooral voor je duim, meldt de site. “Ik vind ook dat de Sony A7C bovenop een draaiknop voor sluitertijd kan gebruiken (zoals die van Fujifilm). Maar de Sony A7C is hun beste poging tot nu toe.”

Autofocus

Digitalcameraworld.com zegt hierover: “We hebben de lens niet uitvoerig in allerlei situaties kunnen testen, maar het AF-systeem werkt heel goed.” Imaging-resource.com laat weten dat het AF-systeem hetzelfde is als van de Sony A7 III. De realtime AF is gelijk aan die van de Sony A7R IV schrijven ze verder.

DPReview.com vertelt dat het ontbreken van de AF-joystick “klinkt als een groter gemis dan het is, de tracking werkt goed genoeg om de camera te richten en te ‘schieten’, in plaats van AF-punten te selecteren”. Je kunt de autofocus ook bedienen met het touchscreen. “Dat werkt niet zo goed als met een joystick, maar dat is een van de kleine opofferingen voor een kleine camera.”

Verder vindt DPReview.com het vervelend dat de autofocus op het touchscreen wat vertraging heeft. “Ik ga het waarschijnlijk niet gebruiken.” De realtime tracking focus is volgens hen een van de grootste voordelen van de systeemcamera. “Die functionaliteit maakt de camera betaalbaar.” De site beweert zelfs dat “dit de beste autofocus is die je momenteel zult vinden in een fullframe instapmodel spiegelloze camera”. De Sony A7C heeft dezelfde Eye-AF mogelijkheden als andere Sony camera’s die pas zijn uitgebracht, schrijft Digitaltrends.com. “De realtime tracking focus heeft nu een aan- en uitknop. Een welkome toevoeging.”

Voordelen op een rij

– Fullframe, maar toch compact;

– Goede beeldkwaliteit;

– Heel goede weathersealing (ook het kaartslot);

– Mooie kleurweergave;

– Statiefgondel;

– Real time tracking autofocus;

– Vrij goede handmatige focus;

– Goede kitlens (volgens DPReview.com beter dan de Sony FE 28-70mm f/3.5-5.6 OSS kitlens van de Sony A7 III).

Nadelen op een rij

– 1 geheugenkaartslot (de Sony A7 III had twee kaartslots);

– Klepjes openen vrij onhandig als het LCD-scherm is uitgeklapt;

– Kleine, gedateerde zoeker (snelheid en resolutie);

– Je moet goed in het midden van de zoeker kijken, anders worden de hoeken wazig;

– Geen oogschelp;

– Minder goede beeldstabilisatie dan van duurdere Sony A7-modellen;

– Geen touchscreen menu;

– Dezelfde autofocus als andere Sony A7-modellen (dat vraagt om vernieuwing);

– Niet heel goedkoop;

– Ander menu dan de Sony A7S III (veel ingewikkelder).

– Lichte camera kan niet in balans voelen met zwaardere lenzen


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Sony
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over Sony camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen over de Sony A7C & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding

Voor de reviews put ik uit 10 jaar ervaring in fotografie, ervaringen van 1000+ cursisten tijdens cursussen, eigen ervaring met Sony systeemcamera’s en gebruikte ik ook de volgende websites: DPReview.com, photographyblog.com, digitalcameraworld.com, imaging-resource.com, thephoblographer.com, digitaltrends.com en één Youtube-kanaal: Gerald Undone.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen