Canon EOS 850D Review: voordelen en nadelen

De Canon EOS 850D, ook wel de Rebel T8i genoemd, is door canon aangekondigd als de opvolger van de EOS 77D en de 800D uit 2017. Op dit moment is de camera €920,- maar is de 850D wel innovatief genoeg ten opzichte van zijn voorgangers en verdient hij deze prijs wel vergeleken met de prijs van de 77D (€700,-)? Je leest het in dit artikel. Ook hebben we het over het verschil tussen de 850D en de 80D, verder zijn alle eigenschappen uitgelegd en misschien ontdek je wel of een van de besproken camera’s aan jouw eisen voldoet.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Belangrijke eigenschappen

Prijs

De Canon EOS 850D is voor alleen de body, op zijn goedkoopst, te krijgen voor €918,-. Je kan de 850D ook kopen in combinatie van een 18-135mm kitlens de prijs loopt dan op tot €1.258,-. En tot slot als laatste optie kan je de 850D verkrijgen met een 18-55mm lens de prijs voor deze kit is €999,-. Prijzen kunnen natuurlijk veranderen. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld www.kieskeurig.nl

Sensor / Megapixels

De sensor van de Canon EOS 850D is een APS-C CMOS sensor met 24.2 megapixels en een cropfactor of 1.6x. Een cropfactor zorgt ervoor dat een lens zich anders voordoet vergeleken met een fullframe sensor. Een cropfactor van 1.6x met een 100mm lens zorgt voor een 160mm lens vergeleken met een fullframe sensor. Dit kan een voordeel of nadeel zijn, dit hangt af waar je de camera voor wilt gebruiken.

Video

Ten opzichte van zijn voorganger is de 850D wel verbeterd in video resolutie, hij filmt nu op een resolutie van 4k dit is vooral mogelijk gemaakt door de snellere beeldprocessor in de camera. 4K filmt hij met 30 fps (frames per second of beelden per seconde) van 24fps, hij filmt Full-HD (1080p) met een fps van 60/50/30/25 of 24fps.

Autofocus

De autofocus kan ogen en gezichten herkennen en hier automatisch op scherpstellen. Dit kan heel erg handig zijn voor portretfotografie of voor tijdens het vloggen. Het vernieuwde autofocus systeem bestaat uit 45 kruislings gevoelige focuspunten en een meetsensor met 220.000 pixels die betere tracking en gezichtsdetectie mogelijk maakt. De autofocus beschikt niet over AF micro adjustment, dit houdt in dat je niet fijne aanpassingen kan maken aan de autofocus.

Continu-opname

Als je de continu-opname modus hebt ingeschakeld kan je de sluiterknop ingedrukt houden dit zorgt ervoor dat de camera zo snel mogelijk achter elkaar foto’s maakt, de Canon EOS 850D doet dit met 7 beelden per seconden. De continu-opname wordt ook wel burst (opname) genoemd.

ISO bereik

Het ISO bereik is groot met een minimale ISO van 100 en een maximale ISO van 25600. Deze minimale ISO van 100 is erg handig voor je dagelijkse gebruik maar als je toch in situaties foto’s gaat maken met weinig licht is het fijn dat de optie er is om de ISO hoger in te stellen, dit zorgt echter wel voor meer ruis in je foto’s.

De 850D beschikt standaard over een auto-ISO functie dit houdt in dat de camera de meeste geschikte ISO waarde voor je instelt, dit maakt het makkelijker voor beginnende fotografen.

Beeldstabilisatie

De Canon EOS 850D heeft ook een ingebouwde elektronische beeldstabilisatie deze staat bekend onder de naam “Movie digital IS”, je kan deze echter alleen gebruiken tijdens het filmen. De beeldstabilisatie is een 5-assige beeldstabilisatie dit helpt erg bij het filmen uit de losse hand en filmen wanneer je erg ver bent ingezoomd, hier zijn trillingen extra zichtbaar maar met de beeldstabilisatie is dit nauwelijks te merken. Als je beeldstabilisatie wil tijdens het maken van foto’s ben je helaas afhankelijk van lenzen waar de beeldstabilisatie zit ingebouwd. Dit geldt niet enkel voor de 850D. Het is normaal dat spiegelreflexcamera’s van Canon geen beeldstabilisatie hebben in de body.

Connectiviteit

Qua connectiviteit zit de 850D erg goed, je kan je telefoon of tablet makkelijk verbinden via Wi-Fi en bluetooth. Canon biedt ook erg veel mogelijkheden om je beelden te bewerken, dit kan je bijvoorbeeld doen door je tablet te verbinden met de camera en via de “Digital Photo Professional Express” DPP express app te bewerken. Je kan ook simpel foto’s synchroniseren naar je laptop met behulp van Auto Image Sync.

Bouw en gewicht

De Canon EOS 850D weegt met batterijen maar zonder lens 515g en is 131mm breed, 103mm hoog en 76mm diep. Het is niet de meest compacte en lichte lens maar hij is zeker niet groot en zwaar, hij is daarom ook gemakkelijk mee te nemen, verder beschikt hij over een 3 assig kantelbaar touchscreen scherm wat het makkelijk maakt om jezelf te zien tijdens het vloggen of om foto’s te maken onder een moeilijke hoek. Qua poorten beschikt de 850D over een HDMI poort, een AUX poort en een mini USB poort. Verder passen er SD, SDHC en SDXC kaarten in voor opslag.

Prestaties volgens andere reviews

Bryan Carnathan van www.the-digital-picture.com heeft de Canon EOS 850D uitgebreid getest op zijn prestaties en heeft als eerste het volgende te zeggen over de ruis op verschillende ISO waardes: “Als de ISO instelling groter wordt, ruis wordt steeds zichtbaarder. De grote vraag is, hoe groot is het verschil tussen verschillende camera modellen? De 850D ISO 100 resultaten zijn erg goed – dit is normaal voor Canon EOS camera’s. Ruis levels worden geleidelijk groter tot het erg vervelend wordt op ISO 6400. Er is dan redelijk wat ruis maar het is wel bruikbaar. Ik beschouw ISO 12800 als een laatste redmiddel. Een groot deel van de details is niet meer te zien op ISO 25600. De ISO 51200 optie is er maar vooral voor marketing en opschep doeleinden.”
Bryan is ook best kritisch over de continu opname: “Na een meerdere shot ‘burst’ opname is de camera even onbruikbaar omdat hij ‘busy’ is. De buffer is dus niet zo groot. Tijdens de ‘busy’ periode verwerkt de camera de genomen foto’s. Dit is een mooi idee maar zijn gebreken maken het bijna onbruikbaar in het echte leven situaties.”

Voordelen op een rij

 • 4K video opnames
 • Ingebouwde beeldstabilisatie voor filmen
 • 3 assig kantelbaar touchscreen scherm
 • Goede connectiviteit mogelijkheden
 • Snelle autofocus
 • Ingebouwde pop-up flash
 • 7 foto’s per seconde is wat sneller dan de voordeligere modellen zoals de Canon EOS 250D en sneller dan de 800D en 77D.

Nadelen op een rij

 • Geen AF micro adjustment
 • Geen weather sealing
 • Relatief weinig grootste  vernieuwingen
 • Prijs is aan de prijzige kant voor een luxe instapmodel. Het is geen semi-professionele camera.

Verschil Canon 850D en 80D

Het eerste verschil wat iemand zal zien is de prijs, de Canon EOS 80D wordt verkocht voor €899,- ten opzichte van de €918,- voor de Canon EOS 850D. Verder hebben ze allebei dezelfde sensor en dus ook dezelfde cropfactor en hetzelfde aantal megapixels. Vervolgens is het volgende grote verschil de mogelijkheid om op de Canon EOS 850D video’s op te nemen op een resolutie van 4K, bij de Canon EOS 80D kan dit alleen in Full-HD (1080p).

Het ISO bereik verschilt ook tussen de twee camera’s. De Canon EOS 80D heeft een minimale ISO van 100 tot een maximale ISO van 16000 (uitbreidbaar tot 25600). De Canon EOS 850D heeft een minimale ISO van 100 tot een maximale ISO van 25600 (uitbreidbaar tot 51200).

De viewfinder van de Canon EOS 80D heeft een groter beeld dan die van de Canon EOS 850D namelijk 100% vs 95%, de foto valt dus iets groter uit dan dat je ziet als je door de viewfinder van de Canon EOS 850D kijkt.

De maximale sluitertijdsnelheid is van de Canon EOS 80D dubbel zo snel als die van de Canon EOS 850D namelijk 1/8000s vs 1/4000s. Dit verschil kan je merken als je bijvoorbeeld met tegenlicht fotografeert op een groot maximaal diafragma. Verder heb je hier weinig aan.

Qua connectiviteit mist de 850D een aantal dingen ten opzichte van de 80D namelijk een koptelefoon poort en de optie om te verbinden via NFC. Terwijl de 80D niet kan verbinden via Bluetooth.

In de bouw van de 2 camera’s zit er echter wel veel verschil; de Canon EOS 850D weegt met batterijen maar zonder lens 515g en is 131mm breed, 103mm hoog en is 76mm diep. De Canon EOS 80D weegt met batterijen maar zonder lens 730g en is 129mm breed, 105mm hoog en is 79mm diep. De Canon EOS 80D is dus niet veel groter maar wel een stuk zwaarder, hij heeft echter wel een weathersealing,  dit heeft de Canon EOS 850D niet. Met de 80D hoef je dus iets minder op te passen in de regen dan met de 850D. De batterijduur van de 80D gaat langer mee dan die van de 850D, met de 80D maak je 960 foto’s op een batterij en met de 850D 800 foto’s op een batterij.

Voor een iets meer geld heb je ook een Nikon D7500 die duidelijk sterkere specificaties heeft.

De 850D is vooral beter geworden op het gebied van video en design en een klein beetje snelheid, hij is lichter en een klein beetje compacter.

Conclusie

Als je alle specificaties in gedachte neemt zie je dat dit best een degelijke camera is maar de vraag blijft of de prijs het waard is. Als je minder geeft om video en gewicht is de 80D duidelijk de winnaar. De 850D is behoorlijk aan de prijs en je krijgt er geen semi-professionele camera voor, het is een luxe instapmodel. De vraag is of je dat geldt nog wil investeren in een spiegelreflexcamera.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen 


Stel onderaan je vragen & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding
Voor de reviews put ik uit 10 jaar ervaring in fotografie, ervaringen van 1000+ cursisten tijdens cursussen, eigen ervaring met Sony systeemcamera’s en gebruikte ik ook de volgende websites: https://www.canon.nl, https://www.dpreview.com, https://www.imaging-resource.com, https://www.apotelyt.com, https://www.the-digital-picture.com/

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Ruud de Soet
Door

Ruud de Soet

op 25 Feb 2021

Beste Joris,ik lees met regelmaat en plezier jouw artikelen. Ik heb een vraag. ik ben in bezit van een Canon700d en wil dat toestel upgraden met een 80d of 850d. Ik noem mijzelf gevorderd amateur en maak vooral natuurfoto's met de wat betere lenzen.(o.a 70-300 l serie). Omdat de toestellen weinig verschillen, wat zou jouw advies zijn, alvast dank en groet, Ruud

Joris-Dijkema
Reactie plaatsen