Canon 4000D Review

De Canon EOS 4000D, ook wel de Rebel T1oo genoemd, is door Canon aangekondigd in februari 2018. Dit deed Canon tegelijk met hun Canon EOS 2000D en de Canon EOS M50 camera’s. Hij is ontworpen als een ‘instapniveau’ spiegelreflexcamera. Om een zo goedkoop mogelijke spiegelreflex camera te bieden, heeft Canon wat compromissen moeten maken maken, je hebt dan echter wel een Canon spiegelreflex voor minder dan €300,-. Misschien heeft Canon hun compromis op de juiste plekken gemaakt om deze camera jou geld waard te laten zijn. Bekijk hoe de belangrijkste eigenschappen, ontdek de prestaties, voordelen en nadelen van de Canon 4000D.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500 persoonlijke reacties op het blog.

Inhoud

Belangrijke eigenschappen Canon 4000D

Prijs

De Canon EOS 4000D is voor alleen de body, op zijn goedkoopst, te krijgen voor €275,-. Je kan de Canon 4000D ook kopen in combinatie van een aantal kitlenzen, deze staan hieronder op een rijtje

 • Canon EOS 4000D + 18-55mm f/3.5-5.6 Zwart (Te koop voor €337,-)
 • Canon EOS 4000D + 18-55 f/3.5-5.6 + 75-300mm f/4-5.6 Zwart (Te koop voor €489,-)

Ook is de camera te koop in combinatie met overige accessoires zoals een tas, opslag of extra accu, deze laten we echter voor dit artikel buiten beschouwing.

Sensor / Megapixels

De sensor van de Canon EOS 4000D is een APS-C CMOS sensor met 18 megapixels en een cropfactor of 1.6x. Een cropfactor zorgt ervoor dat een lens zich anders voordoet vergeleken met een fullframe sensor. Een cropfactor van 1.6x met een 100mm lens zorgt voor een 160mm lens vergeleken met een fullframe sensor. Dit kan een voordeel of nadeel zijn, dit hangt af waar je de camera voor wilt gebruiken. De benoemde APS-C sensor is de sensor die Canon al jaren gebruikt voor oudere modellen en is dus erg ver doorontwikkeld.

Video

De Canon 4000D kan video opnames maken op een aantal verschillende resoluties; 1920 x 1080 (FullHD), 1280 x 720 (HD) en 640 x 480 (VGA) In 1080p FullHD kan hij video opnames maken met een framerate van 30 of 24 beelden per seconden, in 720p HD kan hij filmen tot een framerate van 60 beelden per seconden. De Canon EOS 4000D kan slowmotion opnames maken als je een resolutie van 1280 x 720 hebt, dit doet hij tot 60 beelden per seconden.

Autofocus

De Canon EOS 4000D gebruikt de traditionele phase-AF detectiesysteem als je kijkt via de zoeker, als je autofocus wilt gebruiken tijdens live-view ben je afhankelijk van een ouder type contrast gebaseerd AF-systeem wat een stuk langzamer is. Het phase-AF systeem bestaat uit 9 autofocus punten. Een minpunt van het autofocus systeem is dat hij tijdens het filmen geen continu autofocus levert, dit kan voor beginners een groot nadeel zijn. Het aantal autofocuspunten (9) bestaat al jaren en kan niet vernieuwend worden genoemd. Dit geldt overigens niet alleen voor de Canon 4000D.

Continu-opnamen / snelheid

Als je de continu-opname modus hebt ingeschakeld kan je de sluiterknop ingedrukt houden, dit zorgt ervoor dat de camera zo snel mogelijk achter elkaar foto’s maakt, de Canon EOS 4000D doet dit met 3 beelden per seconden. De continu-opname wordt ook wel burst (opname) genoemd. 3 foto’s per seconde is niet snel voor actiefoto‘s, maar de Canon 2000D (iet duurder) is wat dat betreft hetzelfde.

ISO bereik

Het ISO bereik is redelijk met een minimale ISO van 100 en een maximale ISO van 6400, deze is uitbreidbaar tot 12800. Bij hogere ISO krijg je uiteraard meer ruis in je foto’s.

Beeldstabilisatie

Er is geen ingebouwde beeldstabilisatie aanwezig, als je dit toch wilt kan je dit op een aantal manieren oplossen, je kan bijvoorbeeld lenzen met ingebouwde beeldstabilisatie kopen. De lenzen met ingebouwde beeldstabilisatie zijn echter wel duurder.

Connectiviteit

Iets wat de Canon EOS 4000D wel heeft ten opzichte van oudere Canon modellen is Wi-Fi. Wi-Fi wordt vaak gebruikt om met de Canon app op je telefoon ter verbinden Wi-Fi wordt ook gebruikt voor communicatie tussen je laptop/ computer en je camera. De Canon 4000D beschikt verder niet over NFC, Bluetooth of een GPS.

Bouw & Gewicht

De Canon EOS 4000D is een compacte en erg lichte spiegelreflexcamera, hij is ontworpen om zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren, dit kan je ook wel merken aan de bouwkwaliteit. De afmetingen van de camera zijn 129mm breed, 101mm hoog en 77mm diep, dit is zonder een lens. Hij weegt met batterijen en kit lens 630 gram, hij is dus erg compact en weegt ook niet veel.

De camera is zo licht omdat hij bijna helemaal van plastic is, hij voelt dus ook erg plastic aan de grip daarentegen is ergonomisch ontworpen. Er is geen schermpje op de bovenkant en de LCD op de achterkant zit vast en heeft geen touchscreen. Hij is ook relatief klein voor deze tijd. De viewfinder van de camera laat het gehele oppervlak van de lens zien zowel horizontaal als verticaal.

Qua aansluitingen heeft de Canon 4000D geen microfoon poort en audio wordt standaard opgenomen in mono. Hij heeft wel een mini hdmi (type-c) en een usb 2.0 aansluiting. Voor video ben je dus beperkt want een externe microfoon is belangrijk voor beter geluid.

Prestaties volgens andere reviews

De Canon EOS 4000D is redelijk uitgebreid getest door verschillende reviewers, Jeremy Gray van www.imaging-resource.com is niet heel erg te spreken over de Canon 4000D. Hij zegt namelijk het volgende: “Als je naar de Canon EOS 4000D kijkt zie je iets wat net zoveel op een stuk speelgoed lijkt als een spiegelreflexcamera. Hij is van plastic, hij ziet er goedkoop uit, en hij mist een groot aantal moderne functies.” Ook zegt hij een aantal dingen over de componenten van de Canon EOS 4000D: “De camera lijkt wel een compromis van Canon’s oude onderdelen, de 18-megapixel sensoren zouden uiteindelijk onvermijdelijk in de prullenbak eindigen toch?”.

Jeremy had echter wel een ander idee voor de Canon EOS 4000D: “Canon zou moeten overwegen om camera’s zoals de 4000D te zien als een kans om klassen te vullen met betaalbare en bekwame camera’s die kunnen functioneren als een instap moment voor jonge artiesten en verhaalvertellers. De 4000D zou nog minder moeten kosten en zou in de handen moeten zijn van jonge mensen in landen waar een €500.- camera een luxe is en simpelweg niet betaalbaar is.”

Verder heeft ook Wasim Ahmad van www.fstoppers.com een review geschreven over de Canon 4000D, ook Wasim is niet zo positief over deze spiegelreflexcamera. Hij zegt bijvoorbeeld het volgende: “Om te beginnen schreeuwt deze camera goedkoop. Het is het eerste digitale model met een plastic EF mount, dit kan prima voor een kit lens, maar ik zou nerveus zijn als ik mijn 100-400mm lens erop zou zetten.

Naast de plastic mount, de knoppen zelf zijn niet gelabeld. De tekst is geprint in de body, en de knoppen zijn leeg. Ik kocht ooit een kopie van Monopoly in Bangladesh dat duidelijk gemaakt was met een inkjet printer, en hij zag er zelfs beter uit dan dit.

Hij heeft een sensor welke al bijna een decennium oud is. Het is nog steeds een goede sensor, maar de tijd is wel vooruit gegaan, en wanneer deze camera niet eens vakkundig kan focussen tijdens het filmen begint zelfs een iPhone aantrekkelijker te worden.”

Zelf denk ik dat de Canon 4000D voor de echte starter die niet veel budget heeft of er gewoon niet veel aan wil uitgeven wel een optie is. Als je er niet veel bewegende onderwerpen mee wil fotograferen (de snelheid is neit zo goed, overigens geldt dit ook voor de 2000D) en je zet er een mooie 50mm lens op, dan maak je als beginner toch snel mooie beelden met prachtige creatieve onscherpe achtergronden.

Als jij een Canon 4000D hebt…

Als je een Canon 4000D hebt zou ik me helemaal geen zorgen maken. Het verschil wordt nog altijd gemaakt door wat jij zelf kan: hoe jij kijkt en of je je camera beheerst, zelf kan instellen. Je creativiteit. Regelmatig zie ik mensen die duizenden euro’s hebben uitgegeven aan materiaal en weinig in zichzelf hebben geïnvesteerd. Ze maken geen betere foto’s dan mensen met een instapmodel.

Ook is een professionele camera moeilijker te bedienen en te begrijpen voor een beginner. Dus laat je niet gek maken door alleen duur materiaal, de fotograaf maakt de foto. Niet de camera. Je kan altijd nog upgraden, zorg dat je er plezier in hebt en wees bezig met je ontwikkeling. Daar gaat het om.

Ook kun je wat mij betreft beter een goedkope 4000D hebben en dan er nog een extra lens bijkopen dan een duurdere camera en vervolgens bezuinigen op lenzen omdat daar geen budget meer voor is. Ook dit zie ik regelmatig gebeuren bij mensen.

Voordelen op een rij

 • 18 megapixel sensor is genoeg als je niet veel echt groot afdrukt
 • Super voordelige prijs
 • Lichtgewicht ontwerp
 • Compact
 • Wi-Fi connectiviteit
 • Budget overhouden voor een extra lens
 • Menu is gebruiksvriendelijk

Nadelen op een rij

 • Voelt plastic aan
 • Langzame autofocus in live view
 • 3 foto’s per seconde is langzaam voor actiefotografie, denk aan dieren of sport
 • Geen innovatie, bijvoorbeeld op gebied van sensor en autofocus
 • Geen microfoonpoort voor beter videogeluid

Verschillen tussen 4000D en 2000D

De Canon 2000D (Rebel T7) lijkt op veel aspecten op de Canon EOS 4000D (Rebel T100), waar ze in verschillen is ten eerste de sensor, de Canon EOS 4000D heeft een 17.9 megapixel sensor versus de 24.1 megapixel sensor van de Canon EOS 2000D.

Qua design en gewicht zijn ze bijna hetzelfde, de 4000D is 8% lichter maar voelt ook nog meer naar plastic. Het LCD scherm op de achterkant is iets kleiner dan die van de 2000D. De prijzen liggen ook erg dicht bij elkaar, de Canon EOS 4000D is €278,- ten opzichte van €295,- voor de Canon EOS 2000D.

Verder hebben de camera’s veel hetzelfde namelijk:

 • Zelfde ISO bereik
 • Zelfde processor
 • Zelfde cropfactor
 • Zelfde autofocus systeem
 • Zelfde connectiviteit
 • Zelfde video resolutie

Tot slot. Als je meer snelheid wil, flexibel LCD-scherm, betere autofocus en betere prestaties bij weinig licht dan kom je eerder uit bij een Canon EOS 250D. Alleen daar hangt ook een ander prijskaartje aan.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen en een Camera Handleiding Video over de Canon EOS 2000D (zeer vergelijkbaar met de 4000D).

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Canon


Stel onderaan je vragen over de Canon EOS 4000D

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding
Ik heb naast ervaringen van cursisten gebruik gemaakt van de volgende websites

https://www.imaging-resource.com

https://www.dpreview.com

https://www.canon.nl

https://www.consumentenbond.nl/

https://www.apotelyt.com

https://fstoppers.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Mieke
Door

Mieke

op 01 Feb 2021

Hoi Joris, welke lens raadt je aan om aan te schaffen als je betere fotos wilt?

Joris-Dijkema
Reactie plaatsen