Verschil Canon EOS 850D, 250D en 800D spiegelreflexcamera

Verschil Canon EOS 850D, 250D en 800D spiegelreflexcamera

De Canon EOS 850D, 250D en 800D zijn drie camera’s die erg goed zijn voor beginners. Welke past het beste bij jou? Lees verder en leer meer over de verschillen van de camera’s en welke voldoet aan jouw eisen.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Canon camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er staan 3700+ persoonlijke reacties op dit blog.

Inhoudsopgave

Megapixels en Sensor

 • Alle drie de camera’s hebben dezelfde sensor en dezelfde grootte cameraresolutie namelijk een CMOS sensor met een cameraresolutie van 24 megapixels.
 • De sensoren hebben alle drie een cropfactor van 1.6x dit betekent dat een lens van 50mm zich voordoet als een lens die eigenlijk 1.6x zo lang is. Een 50mm lens is dus in vergelijking een 80mm lens.

Continu-opname en Autofocus

 • De Canon 850D kan de meeste foto’s per seconden maken met 7,5 foto’s per seconde. Dit is ideaal voor sport of actie fotografie.
 • Op de tweede plek hebben we de Canon EOS 800D met 6 foto’s per seconde.
 • Op de derde plek hebben we de Canon EOS 250D met 5 foto’s per seconde.
 • Ook qua aantal autofocuspunten staat de 850D op de eerste plek samen met de 800D met 45 autofocuspunten (scherpstelpunten).
 • De 250D heeft 9 autofocuspunten.

ISO-bereik

 • De 850D heeft het grootste bereik met een minimaal ISO van 100 en een maximale ISO van 51200
 • De 800D en de 250D hebben hetzelfde bereik met een minimale ISO van 100 en een maximale ISO van 25600

Een hoge ISO waarde gebruik je eigenlijk alleen als er erg weinig licht is, je wil je ISO zo laag mogelijk houden om zo min mogelijk ruis te creëren. Een hogere ISO waarde creëert dus meer ruis.

Video

 • De 850D kan video’s opnemen met een resolutie van 4K (3840×2160) met 30 beelden per seconden.
 • De 250D kan video’s opnemen met een resolutie van 4K (3840×2160) met 25 beelden per seconden.
 • De 800D kan video’s opnemen met een resolutie van Full-HD (1920×1080) met 60 beelden per seconden. Deze kan je dus in het na bewerken meer vertragen dan de andere twee camera’s. De 800D heeft ook een optionele GPS functie.
 • De 850D en 800D hebben digitale stabilisatie voor video (niet voor fotografie!).

Besef dat 4k video heel veel vraagt van een pc om te editen en dat het heel veel ruimte inneemt op harde schijf en backup schijf. De meeste beginners hebben dit helemaal niet nodig en hebben de apparatuur (pc) er niet voor.

Kantelbaar LCD-scherm & touchscreen

 • Zwel de Canon 850D, 800D en 250D hebben een kantelbaar scherm. Hetzelfde geldt voor touchscreen.

Wifi & Bluetooth

 • Alledrie de camera’s beschikken over Wifi en bluetooth.

Prijs

Deze prijzen kunnen natuurlijk veranderen.

 • De goedkoopste camera van de drie is de 250D met een prijs van 529,-
 • Op de tweede plek, niet veel duurder dan de 250D, hebben we de 800D met een prijs van 539.-
 • En de duurste camera in deze lijst is de 850D met een prijs van 919,-.

Welke lens passen?

 • Op alle drie de camera’s passen de EF en EF-S lenzen van  Canon. De EF-M lenzen passen niet.

Conclusie

De 850D kan je de ‘beste’ noemen van de drie, echter is het met deze prijs ook de vraag of deze geschikt is voor jou. Als je erg graag sport of actie fotografie wil doen is de 850D wel de betere van de drie met 7,5 foto’s per seconden. Alleen je investeert wel een flink bedrag in een camera die toch nog net niet bij de semi-professionele lijn hoort (zoals een 80D of 90D). Ook kan je overwegen om in een systeemcamera te investeren als je bereid bent rond 900 euro te betalen.

De 250D en de 850D lijken erg op elkaar maar als je meer belangstelling hebt in het maken van video’s ligt de keuze bij de 250D aangezien deze een video resolutie heeft van 4K. Als video je niet zo heel veel uit maakt kan je ook voor de 800D gaan die een eventuele GPS heeft en meer foto’s per seconden kan maken.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met jouw Canon
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen over de Canon EOS 250D, 800D of 850D en ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bekijk ook deze Canon artikelen 

Bronnen

https://www.photographyblog.com

www.digitalcameraworld.com

https://www.canon.nl/

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Rene Doorn
Door

Rene Doorn

op 01 Jun 2020

Hallo Joris. Het is boeiend om te lezen hoe je over fotografie schrijft, en motiverend om het weer wat meer te gaan doen. Ik heb al wat basis cursussen gedaan en dat smaakte naar meer, maar loop een beetje vast, dat komt ook door de verouderde canon 1000d camera die ik heb. Er zit een efs 18-200 canon lens bij. Ik vind portret fotografie leuk, en wil me graag verbeteren met landschap fotografie. Ik zoek daar een goede canon camera voor, waarmee ik dat kan doen ,en zo met plezier weer kan foto’s maken, evt met cursussen. Mijn budget is 1000-1200 euro Hoor graag je advies! Groeten Rene Doorn.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Jun 2020

Hi Rene, leuk dat je ook meer wil. Ik lees alleen niet wáár je nu tegenaan loopt bij jouw Canon 1000D. Voor portret zie ook mijn artikel Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-ef-50mm-f-1-8-stm-lens-review/">Canon EF 50 mm f/1.8 STM. Voor landschapsfotografie geldt in het algemeen dat de camera het minst belangrijk is. Belangrijkste ben jij, compositie, licht, erop uit gaan, een filter gebruiken, de lens en dan pas de camera eigenlijk. Ik begrijp wel dat een 1000D wat ouder is. Ik zou zeker niet al je geld in een camera steken want die heeft maar beperkt invloed op goede landschapsfoto's. Vaak werken mensen vanaf statief bij landschapsfoto's, daardoor werk je met lage ISO. En dan zijn minder dure camera's ook heel goed. Je kan denken aan een Canon EOS 250D en de rest in andere dingen en in jezelf investeren. Bekijk als je het leuk vindt ook eens de Academy" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy Alleen als je motivatie voelt natuurlijk.

Karen
Door

Karen

op 03 Apr 2021

Hoi Joris, ik ben nu 2 jaar ah fotograferen met mijn 2000d, heb ook een aantal lenzen verzameld: 50, 10 18, 18 55, 55 250, 18 135. Ik begin met te ergeren ad korreligheid. En los daarvan zijn mijn ogen niet helemaal top. Ik zou graag meer vanaf het scherm willen werken en scherpstellen, nu zit ik er toch vaak net naast . Sneller is ook gewenst. Zal ik nog investeren in een betere dslr zoals de 800 of 850d, overstappen naar de canon m50 en mijn lenzen behouden of helemaal overstappen naar systeem van andere merk? Alvast bedankt voor je tijd! Grts Karen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Apr 2021

Hi Karen, Vanaf het scherm scherpstellen doe je eigenlijk alleen vanaf een statief. Snellere camera kan ik wel begrijpen. Een 2000D is niet snel. Je kan lenzen meenemen naar een Canon M50 maar je moet wel een adapter gebruiken, dit kan ook invloed hebben. De M50 heeft niet een erg groot assortiment lenzen als je het mij vraagt. Zelf vind ik de bediening ook wat priegelig. Voordeligst is bijv. Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-850d-review/">Canon 850D of een 2e hands Canon EOS 80D te nemen. Verder is korreligheid persoonlijk en je kan dit ook grotendeels verwijderen met fotobewerking. Als je je vlotter wil ontwikkelen, bekijk dan ook eens mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma. Aan jou natuurlijk!

Reactie plaatsen