Heide fotograferen: 68 Tips (ook Posbank) + Sfeervideo

Heide fotograferen: 68 Tips (ook Posbank) + Sfeervideo

Hei fotograferen is prachtig als het in bloei staat. Oke, je moet een beetje geluk hebben want het ene jaar bloeit de heide uitbundiger dan het andere jaar. Maar het blijft een feestje om deze prachtige kleuren te zien. Wat is de beste tijd? Hoe fotografeer je hei het beste? Wat is er te fotograferen?  Welke 3 slangen kan je tegenkomen (don’t worry), welke andere dieren? Hoe je je het beste voorbereid en meer. En er zijn echt talloze mogelijkheden zodat iedereen wel iets leuks vindt om uit te proberen. Hieronder tips om het beste uit deze tijd te halen.


Bekijk in de 90 seconden VIDEO hieronder de prachtige sfeer van de hei!


Vind je dit soort video’s leuk? Laat het mij onderaan het artikel gerust weten 🙂

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg

Inhoudsopgave


1. Wat is heide? 

1) Heide is een open terrein. Heidevelden komen voor op zandgronden. De meest voorkomende plantjes zijn de gewone dopheide en de struikheide. Aan het einde van de plantjes komen paarse bloempjes.

2) Het is voornamelijk de struikheide die zorgt voor de prachtige paarse heidevelden. De plantjes bloeien het meest uitbundig als het een vochtig jaar is geweest. De bloeitijd is vanaf eind juli tot begin september. Gewone dopheide kan zelfs tot oktober bloeien.

3) Heide wordt afgewisseld met bomen en andere planten en struiken. Heide is een uniek stukje natuur waar veel bijzondere planten en dieren leven. In bijna iedere provincie is wel een stuk heide te vinden. En zelfs op de Waddeneilanden.

heide-zonsopkomst-mist-sfeer-ven

Wat hei nodig heeft en bedreigingen

4) Heide kan op zich best goed tegen droogte, maar als het in het voorjaar en zomer extreem droog is dan is dit funest voor heide. Tijdens de bloeimaanden heeft heide vocht nodig. Krijgt de heide dit niet dan zal ze verdorren.

5) Tijdens een droog jaar is de kans dus groot dat de heide minder uitbundig in bloei staat. Heide die dood is gegaan door droogte kan zich weer herstellen. Dit kan wel een paar jaar duren. Je moet dus echt geluk hebben en je kans nemen als de heide mooi in bloei staat.

6) Door de huidige omstandigheden die door de mens beïnvloed worden is de heide kwetsbaar gebied geworden. Als er geen beheer plaatsvindt dan kunnen bomen en grassen de overhand nemen en zo zijn al veel grote stukken heide verdwenen in Nederland.

Heide schotse hooglander
De hei begint te bloeien en Schotse hooglanders worden bijna goud door de ochtendzon…

Fotogenieke grote grazers

7) De heide is dus grotendeels afhankelijk van beheer door de mens. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de herders met hun kuddes schapen. Schapen eten andere vegetatie weg en zo beschermen ze de heide. Schapen hoeden is een van de oudste beroepen ter wereld. De schaapsherder heeft meestal een of meer herdershonden die helpen de kudde bij elkaar te houden.

8) Dit op zich is een bijzonder en leuk tafereel om te fotograferen. Het is een mooi beeld om een grote kudden die midden op de heide loopt te fotograferen. Een overzichtsfoto krijgt nog meer betekenis met een mooie kudde er op.

9) Het is vooral goed als je zelf op een hoger punt staat. Zo heb je overzicht op de hele kudde. Als je dichterbij kunt komen kun je mooie groepsfoto’s of portretten maken van de schapen. Eventueel met hond of herder er bij. Vraag dit wel even van tevoren aan de schaapsherder.

Hoe je honden en andere dieren het beste kunt fotograferen op de heide lees je verderop.

10) Naast schapen zijn er ook soms wilde paarden te zien en wat je ook vaak tegenkomt zijn Schotse hooglanders. Ook deze dieren zijn erg mooi in het heidelandschap. Schotse hooglanders krijgen met hun mooie roodbruine kleur een bijna magische uitstraling in de op- of ondergaande zon. Ze lichten helemaal op en krijgen een bijna gouden gloed.

11) Bij grote grazers is het belangrijkste dat je ze niet op gaat jagen. Hou afstand zodat ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen en zich niet gestoord voelen. Respecteer ze in hun omgeving en ga nooit tussen een moeder en haar kalf staan.

12) Je kunt bijvoorbeeld rustig aan zitten. Dan kun je ook nog eens op ooghoogte fotograferen. Vooral als de dieren iets verder weg staan en je gebruikt een telelens geeft dit een mooie intieme sfeer aan je foto. Als de dieren niet op een mooie plek staan die je in gedachte had heb dan geduld.

13) Meestal blijven ze niet lang op een plek stilstaan en lopen ze vanzelf naar een plek die interessanter is voor een foto. Grote grazers zijn erg fotogeniek en voegen iets moois toe aan je foto van de heide. Realiseer echter wel dat het wilde dieren zijn en houd voldoende afstand!

Er lopen vaak grote grazers op de heide. Ze zijn erg fotogeniek en voegen iets moois toe aan je foto van de heide. Realiseer echter wel dat het wilde dieren zijn en houd voldoende afstand!

Zonsopkomst heide fotograferen

Hei verkennen

14) Ga eerst eens naar een stuk heide zonder meteen je camera mee te nemen. Ga eens rustig zitten om de omgeving in je op te nemen. Bedenk rustig wat een mooie compositie zou zijn of wat een mooie plek zou zijn om foto’s te maken.

15) Bezoek verschillende plekjes en loop rond om te zien wat de mooiste hoek is. Zo hoef je niet meteen te slepen met zware apparatuur en kun je bewust alle tijd nemen om te kijken. Probeer “droog” te kijken naar verschillende standpunten.

16) Of rijdt naar een andere parkeerplaats als een ander stuk heide je mooier lijkt. Als je dan later bijvoorbeeld in de ochtend terug komt en je hebt maar beperkt tijd met oog op het mooiste licht dan weet je precies waar je moet zijn.

17) Ga je zonder vooronderzoek naar een stuk heide en het is niet wat je dacht dan is de fijne sfeer al weg voordat je een andere plek kunt kiezen. Wat vooronderzoek is dus heel handig. Let vooral ook op waar het licht vandaan komt. Ik ga hier later verder op in.

Apparatuur

18) De heide is zo veelzijdig dat je eigenlijk met iedere camera of lens wel iets kan doen. Het ligt er helemaal aan wat je wilt. Ga je voor wild of vogels dan kies je voor een lens van minimaal 200 mm. Voor details en insecten kies je voor een macrolens of ook een telelens.

19) Een macrolens kan ook prima werken om mooie portretten van kinderen of dieren te maken. En voor het landschap en overzichtsfoto’s kies je het liefst voor een groothoeklens maar ook een medium telelens is mooi voor landschappen.

20) Als je lang op een plek staat, bijvoorbeeld als je wild gaat fotograferen, of als er weinig licht is dan maak je gebruik van een statief. Bijvoorbeeld bij het eerste licht bij een zonsopkomst. Als je op de grond ligt kun je een rijstzak gebruiken voor extra steun.

Posbank Zijpenberg zonsopkomst heide landschap sfeer

Vroeg uit de veren

21) Voor de meest adembenemende foto’s van de heide moet je al vroeg aanwezig zijn. Liefst nog net voordat de zon opkomt, alleen dit is niet overal toegestaan. De tijden van de zonsopkomst per dag kun je vinden op internet.

Je maakt vooral een goede kans als het een koude nacht is geweest.

22) Door het verdampen van vocht op de grond ontstaat er een prachtige mystieke mist. Dit geeft een mooie zachte sfeer aan je foto. Hou rekening met condens op je camera en veeg het af en toe af met een schone doek.

Wees voorbereid

23) Zorg dat je bent voorbereid. Bezoek de locatie bijvoorbeeld eerst zodat je ongeveer weet waar de zon op komt. Zoek op tijd een mooie plek en wacht op het magische moment. De eerste zonnestralen werpen een warm licht op de heide. Hierdoor wordt de paarse kleur nóg meer benadrukt.

24) Het kan wel zomer zijn, maar in de ochtend kan het nog steeds flink koud zijn. Kleed je dus goed warm aan. Liefst meerdere laagjes zodat je iets uit kunt doen naarmate de temperatuur stijgt. Neem ook iets mee om je te beschermen tegen eventuele regen.

heide foto spinnenweb

Met de telelens aan de slag…

bokeh heide druppels feer

Closeup & dauwdruppels

25) Als de eerste mist een beetje is opgetrokken blijven er dauwdruppels achter op de heide. Dit geeft een verrassend mooi effect en leent zich prima voor closeup foto’s. Vooral omdat het licht nu ook wat meer aanwezig is en je met een snellere sluitertijd kunt werken.

26) Denk bijvoorbeeld aan een spinnenweb die helemaal bedekt is met druppeltjes. Je kunt kiezen voor een macro opname door een deel van het web in beeld te brengen. Let wel op het lijnenspel en zorg dat de foto goed in balans is. Als de camera moeite heeft om het fragiele web scherp te krijgen dan is het goed om handmatig scherp te stellen.

27) Zorg voor een laag F-getal om een mooie zachte achtergrond te krijgen. Door de druppeltjes kun je ook mooie bokeh effecten krijgen. Zoom ook eens uit en laat een volledig spinnenweb zien in de omgeving. Natuurlijk zorg je steeds de mooie paarse kleur van de heide op de achtergrond hebt.

28) Je hebt niet altijd het geluk dat er veel dauw of druppeltjes zijn. Wil je zelf eens creatief aan de slag, neem een plantenspuitje of spuitflesje mee met schoon water om dit effect zelf te creëren. Persoonlijk ben ik hier zelf wat minder van.

Insecten op de hei

29) Er leven veel kleine diertjes op de heide. Denk onder andere aan libellen en vlinders. Na een koude nacht moeten ze nog opwarmen en dat betekent dat ze vaak nog een tijdje op één plek stilzitten.

30) Ze zijn traag en kunnen moeilijk vliegen vanwege waterdruppeltjes op hun tere vleugels. Dit is dus een goede kans om ze van relatief dichtbij te fotograferen. Let wel op dat je ze niet verstoort. Neem een laag standpunt in. Met de paarse heide op de achtergrond krijg je een dromerige sfeer in je foto.

31) Andere insecten die je kunt vinden op de heide zijn sprinkhanen, sluipwespen en mestkevers. Zandbijen maken kleine holletjes in het zand. Je ziet dan vaak een klein hopje zand met een gaatje er in. Als je even wacht kun je zien dat er een zandbij naar binnen of naar buiten gaat.

32) Mierenleeuwen maken kuiltjes in het zand. Ze graven zich in onder aan het kuiltje en wachten tot er insecten zoals mieren in vallen. Deze worden dan gepakt tussen de sterke kaken van de mierenleeuw. Met een goede macro lens kun je deze actie fotograferen.

Wild

33) De bloeitijd van de heide valt samen met de bronsttijd van het ree. Het is een prachtige kans om deze twee samen te brengen. Om reeën te zien kun je het beste in de ochtend of tegen de avond naar de hei gaan. Het licht is dan ook mooier en zachter. Het is verleidelijk om het ree vol in beeld te brengen met de paarse heide slechts als achtergrond.

34) Probeer ook eens uit ze zoomen waarbij de heide een grotere rol krijgt in de foto. Zo krijgt je een foto van het landschap met de reeën als extra. De hertjes zijn dan bezoekers in deze mooie paarse wereld.

35) Als de bloei van de heide ten einde loopt dan begint de bronsttijd van de edelherten. Vooral op de Veluwe is dit indrukwekkende schouwspel goed te zien en te fotograferen. Als je geluk hebt kun je ook nu nog gebruik maken van de prachtige kleuren van de heide. Ander wild dat met enige regelmaat de heide bezoekt zijn wilde zwijnen, moeflons, konijnen en vossen.

Schotse hooglander hei fotograferen

Vogels

36) Er is een aantal vogelsoorten die zich helemaal thuis voelt op de heide. De korhoen is er een van maar die is helaas bijna uitgestorven in Nederland. Vogels die je nog wel regelmatig aan kunt treffen zijn de boompieper, roodborsttapuit en de veldleeuwerik.

37) De vogels zitten vaak op de grond en hebben een ontzettend goede schutkleur. Het kan dus zijn dat je ergens loopt en dat er ineens een paar meter voor je een vogeltje opvliegt. Om ze te fotograferen kun je ze het beste een tijdje observeren.

38) De meeste vogeltjes hebben een uitkijkpost. Vanaf deze uitkijkpost hebben ze goed overzicht en jagen ze op voorbij komende insecten. Ze komen bijna altijd terug op hun vaste uitkijkpost. Zorg dus dat je hier je camera op richt.

39) Neem het liefst een laag standpunt en zorg bij voorkeur voor gedekte kleding of camouflage. Dan is het geduldig afwachten. Dat is de beste manier aangezien je je niet kunt verschuilen in de open heide. Gebruik een telelens van minimaal 300 mm als je de vogel beter in beeld wilt. Je kunt er ook voor kiezen om de vogel te laten zien in de omgeving en een groot deel van de heide te laten zien in de foto.

Reptielen

40) De heide is uitstekend geschikt voor reptielen en sommige vochtige delen ook voor amfibieën. Er leven drie soorten slangen in Nederland en je kunt ze alle drie tegenkomen op de heide. De gladde slang is bijna uitsluitend afhankelijk van heide als leefgebied. Je kunt ook de ringslang tegenkomen.

41) De adder heeft meer voorkeur voor vochtige heide, net als de levendbarende hagedis. De adder is de enige giftige slang in Nederland. Het zijn relatief kleine slangen met een zigzagpatroon op hun rug. Adders zijn niet agressief en de kans op een beet is klein. Ze zullen alleen bijten als ze zich bedreigd voelen. De beet is pijnlijk maar niet schadelijk.

42) Verder kun je de zandhagedis tegenkomen en de hazelworm. De hazelworm lijkt op een slang, maar is een pootloze hagedis. Reptielen kun je het beste vinden als ze in beweging zijn of als ze liggen te zonnen. Als het koel is dan zijn reptielen traag en moeten ze zich eerst opwarmen in het zonlicht. Dit is een mooie kans om ze te vinden en te fotograferen.

43) Qua amfibieën kun je de rugstreeppad, heidekikker en bruine kikker tegenkomen. Beweeg je altijd rustig als je reptielen of amfibieën benaderd. Als ze schrikken zullen ze zich snel verstoppen. Neem met fotograferen een laag standpunt in en zorg dat sowieso de ogen scherp zijn.

44) Vooral als er kleine poeltjes zijn op de heide maak je goede kans op bijvoorbeeld de heidekikker. Tijdens de paartijd hebben de mannetjes een prachtige blauwe kleur. Reptielen en amfibieën zijn erg kwetsbaar. Verstoor ze zo min mogelijk en pak ze vooral niet op.

Posbank heide panorama Zijpenberg

Panorama Posbank…

Zoek een aandachtspunt (landschap)

45) Zoek een punt waar het oog van de kijker naartoe getrokken wordt om te voorkomen dat je alleen maar een deken van paars krijgt zonder duidelijk onderwerp. Zoek een hoog standpunt op voor een mooie overzichtsfoto. Je kunt hierbij gebruik maken van mooie glooiende heuvels en ook van bomen.

46) Zet een boom over het algemeen niet in het midden maar kies er voor om de boom die het dichtste bij staat in een hoek of op 1/3e te plaatsen. In sommige gevallen kan symmetrie wel goed werken als de rest van het beeld daarbij ook goed past. Als er ook op de achtergrond bomen te zien zijn creëer je diepte. Dit maakt je foto een stuk interessanter.

47) Je kunt ook iets op de voorgrond plaatsen. Bijvoorbeeld een struik of de stam van een boom. Je kunt hiermee een kader maken. Het object op de voorgrond hoeft niet scherp te zijn, maar het creëert automatisch diepte wat voorkomt dat je een saaie en vlakke foto krijgt.

Weer

48) Laat je niet ontmoedigen als je niet al te zonnig weer hebt. Zonnig weer midden op de dag kan voor scherpe contrasten en harde kleuren zorgen. Als het lichtbewolkt is valt er een prachtig diffuus licht over de heide. De paarse kleuren komen hierdoor nog mooier uit.

49) Vergeet niet een deel van de lucht mee te nemen in de foto als er een mooie wolkenlucht is. Ook met regen of net na een bui kun je mooie foto’s maken. Als je geluk hebt verschijnt er een regenboog die het plaatje helemaal afmaakt.

Posbank heide fotograferen


Lijnenspel & verdeling

50) Een vlakke paarse deken is mooi maar kan al snel saai zijn. Zoek naar een mooi lijnenspel om je foto’s interessanter te maken. Denk aan een kronkelig zandpaadje. Door deze te laten verdwijnen in de foto laat je wat aan de verbeelding over voor de kijker. Als je symmetrie wilt benadrukken plaats dan een pad in het midden van de foto. Let wel op dat de foto mooi in balans blijft.

51) En let uiteraard op dat de (denkbeeldige) horizon recht staat. Maak gebruik van de regel van derden. Dat wil zeggen dat je er bijvoorbeeld voor kiest om of een derde lucht en twee derde voorgrond te laten zien op je foto of andersom. Als je op de heide fotografeert dan zal je in de meeste gevallen voor twee derde voorgrond kiezen aangezien de heide immers je hoofdonderwerp is.


Kleuren in de avond

52) Als je niet in de ochtend gaat fotograferen is het zeker aan te raden om in de avond naar de hei te gaan. Tijdens het zogenaamde gouden uurtje is het licht ook in de avond prachtig en zachter dan overdag. Dit geeft een mooie sfeer aan je foto.

53) Tijdens de zonsondergang kunnen de kleuren echt spectaculair worden en veranderen ze bijna per minuut. Hou er rekening mee dat je de meeste gebieden na zonsondergang moet verlaten. Blijf dus zeker niet te lang hangen en zorg dat je niet al te ver van je auto af bent. Anders riskeer je een hoge boete.


Laag standpunt

54) Vooral bij dieren en kinderen fotograferen is het mooi om een laag standpunt in te nemen. Dit betekent dat je op de grond gaat zitten of liggen. Trek dus stevige kleding aan en neem eventueel een plastic tas of vuilniszak mee als je bang bent om vies te worden.

55) Maak gebruik van de mooie paarse kleur van de heideplantjes door wat plantjes op de voorgrond te zetten. Als je hier “doorheen” fotografeert krijg je een mooie dromerige sfeer. Daarnaast geef je diepte aan je foto. Dit werkt ook bij landschapsfotografie of wat voor vorm van fotografie dan ook.


Kinderen

56) De heide is een prachtig decor om mooie (portret) foto’s van kinderen te maken. Als je gebruik wilt maken van het mooie licht dan moet je vroeg op. Maak kinderen tijdig wakker zodat ze niet met een slaperig koppie op de foto staan 😉

57) Laat kinderen niet meteen poseren maar laat ze eerst de omgeving verkennen. Hou de camera gereed want juist vanuit deze ongedwongen momenten kunnen de leukste fotomomenten ontstaan. Laat ze rustig verkennen en eventueel spelen.

58) Kinderen fotograferen werkt het beste als ze ontspannen zijn. Het vraagt ook veel geduld van de fotograaf. Soms willen kinderen helemaal niet poseren of stil zitten. Ga niks forceren. Zorg dat de ogen sowieso scherp zijn en vertel desnoods wat grapjes om een kindje op een natuurlijke manier te laten lachen. Plezier werkt prima bij foto’s van kinderen.

59) Door een vrij laag F-getal te kiezen krijg je een mooie zachte achtergrond. Hou rekening met de kleding van de kinderen om een mooie balans/match te creëren met de paarse heide. Je kunt kiezen voor kleding die soortgelijke tinten heeft. Of juist contrasterende kleuren. Zorg dat je hele drukke patronen op kleding vermijdt. Dit leidt te veel af van het gezicht en de mooie omgeving.

Honden fotograferen heide


Paarden & honden op de heide

60) Wat is er mooier dan je geliefde viervoeter te fotograferen op de prachtige heide als deze in bloei staat. Het geluk met honden is dat je ze kun sturen naar een bepaalde plek. Als je dus een mooie locatie ziet dan kun je de hond of honden daar makkelijk naartoe brengen.

61) Uiteraard kun je ze bewust laten poseren. Laten zitten of liggen op een mooi plekje. Honden fotograferen werkt vaak het best als je op ooghoogte fotografeert. Dit betekent dus op de grond zitten of liggen.

62) Je kunt er voor kiezen om een pluk heide op de voorgrond te zetten en hier doorheen te fotograferen met een laag F-getal. De heide op de voorgrond hoeft namelijk niet scherp te zijn. Liever niet zelfs waardoor alle aandacht naar de hond gaat. Zo krijg je een mooie paarse waas op de voorgrond die zorgt voor diepte en zachtheid in je foto.

63) Let op dat je foto’s niet te statisch worden. Laat de hond bijvoorbeeld ook eens lekker rennen, snuffelen of met een bal spelen. Zo krijg je meer dynamiek en speelsheid in je foto’s terwijl je steeds de mooie paarse heide als decor hebt.

64) Meestal zijn er ook ruiterpaden en mag je dus ook met je paard de heide op. Je kan spontaan een prachtig paard tegenkomen. Als je de eigenaar niet kent vraag dan eerst of het goed is als je een foto maakt. Blijft op gepaste afstand zodat je het paard niet laat schrikken.

65) Mocht je vertrouwd zijn met een paard dan kun je natuurlijk van alles uitproberen. Zorg dat je van tevoren al een mooie plek in gedachte hebt waar het paard kan poseren. Maak natuurlijk ook een paar foto’s met de eigenaar erbij. Die vindt het vast leuk.

Teek teken heide


Teken en heide

66) De heide is een prima leefplek voor teken. Ze verschuilen zich tussen het gras en de heideplantjes. Een tekenbeet kan ziekte van lyme veroorzaken met heel vervelende gevolgen. Een van de tips is om op de paden te blijven. Maar dat is nogal lastig als je op de grond wilt liggen voor macrofoto’s.

67) Hier volgen een paar korte tips om de kans op een tekenbeet te verkleinen.

– draag een lange broek en liefst ook lange mouwen. Stop je broek in je sokken. Nee dat staat niet sexy, maar het is wel voor je eigen veiligheid 😉
– draag lichte kleding waar je een teek snel op kunt ontdekken
– neem een tekenpen of tang mee zodat je een teek meteen kunt verwijderen
– check jezelf altijd als je thuis komt. Teken houden van warme plekjes zoals knieholtes, lies en oksels. Heb je een partner, laat die je even controleren 😉
– draag teekwerende kleding of spuit jezelf in met tekenwerende stoffen zoals DEET

antiteek-pet

Ik draag nu ook een nieuwe Anti-teek pet



Extra: mooie locaties voor heide in Nederland

Ontdek hier een aantal mooie plekken voor de heide… Natuurlijk zijn er nog veel meer.


Nationaal Park de Veluwe

Midden op de Veluwe ligt in de buurt van Arnhem het nationaal park de Veluwezoom. Het gebied is altijd mooi om te bezoeken, maar vooral voor de heide is het een prachtige plek. Er zijn verschillende stukken heide en het landschap is mooi glooiend. Er zijn verschillende uitkijkpunten en je kunt er verschillende wandelingen doen. Het gebied is in beheer van Natuurmonumenten. Voor meer informatie kun je naar het bezoekerscentrum in Rheden. Zie ook de website:  https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-veluwezoom

Posbank zonsopkomst

Posbank bij zonsopkomst


Posbank
Binnen het Nationaal park de Veluwezoom bevindt zich de Posbank. Dit is misschien wel het bekendste en meest gefotografeerde stukje heide van Nederland. En het is niet voor niets zo populair. Met het prachtige uitzicht, heuvelachtige landschap en kronkelige zandpaadjes is de Posbank zeker de moeite waard om te bezoeken. Er is een wandelroute waar je de meeste mooie plekken vanzelf tegenkomt. Hou er rekening mee dat de Posbank erg populair is en dus ook erg druk zal zijn als de heide in volle bloei staat. Ga nooit voor zonsopkomst omhoog met de auto, je kan zo wild verstoren en een boete krijgen van de BOA.


Sallandse Heuvelrug

Het Nationaal park de Sallandse Heuvelrug ligt vlak tussen Hellendoorn en Holten in Overijssel. Het bestaat voor een groot deel uit heide en is heuvelachtig. Het is de laatste plek in Nederland waar je het korhoen kunt zien.


Strabrechtse heide

De Strabrechtse heide ligt in de buurt van Eindhoven en is een groot heidegebied in Noord-Brabant. Het is een uitgestrekt heidegebied dat beheerd wordt door een herder en zijn kudde schapen. Het gebied bestaat uit vele vennen. Er zijn loopbruggetje om over de vochtige delen te lopen. Je kunt hier veel dieren tegenkomen zoals libellen, waterjuffers en kikkers. De Strabrechtse heide maakt deel uit van de Groote heide. Een uitgestrekt gebied waar verschillende stukken heide zijn samengevoegd. Het gebied loopt tot in België.


Strijbeekse heide

Dit gebied ten noorden van Strijbeek is ook een prachtig wandelgebied.

68) Natuurlijk hoef je niet per sé naar een groot en uitgestrekt gebied als de Posbank. Zoals gezegd is er in bijna iedere provincie wel heide te vinden. Misschien is er wel een mooi stukje bij jou in de buurt. Ga op onderzoek uit en laat je verassen door een prachtige paarse wereld. Veel plezier!


Deel jouw mening onderaan

Wat vind jij favoriet aan de heide en welke locatie spreek jou aan? Inspireer en help elkaar.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie



Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Peter Vink
Door

Peter Vink

op 16 Aug 2019

Nu toch eindelijk:: hartelijk dank voor de vele goede tips.; heb al vele artikelen van je gearchiveerd en hoop as. vakantie met m'n stokoude polyester caravannetje aan herlezen toe te komen. Ja, ook een pensionada met een fors tuintje ( veel bloemen, vlinders etc.) en een bootje met ophaal kiel (ideaal op het wad) en om de 2 jaar verre reis, komt tijd te kort. Heb wel altijd mijn enigszins bejaarde Nikon D5300 en 18-300 mm. Sigma lens,(evt. CPL polarisatie filter) mee.. Hoop echt binnen niet te lange tijd 1 van je cursi te volgen, maar moet deze herfst de zoveelste cursus Spaans afmaken- wel heel leuke spaanse juf-----. Nogmaals dank en 'k neem contact op deze winter voor aanbod cursus.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Aug 2019

Hi Peter, zo'n caravan klinkt ook wel mooi. De vrijheid om erop uit te trekken. Van water houd ik ook, ik gebruik mijn Zodiac niet meer nu omdat ik het altijd veel werk vond (sjouwen, oppopompen, droogmaken, opvouwen, het is neit echt ontspannen).De D5300 is nog prima hoor. Kijk maar wat je wil Peter. Zie ook mijn Academy" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy

Henk
Door

Henk

op 18 Aug 2020

Goedenavond Joris, Vanochtend toevallig naar de Ermelosche Heide geweest. Het blijft moeilijk om een plek met mooie struikheide op de voorgrond, een boom waar de zon achter past en glooiend landschap allemaal in een foto te vangen. Dan wil ik ook nog het grijsfilter goed krijgen. Uiteindelijk is er altijd een foto de mooiste. Groet, Henk

Reactie plaatsen