Beste Lens voor Nikon D850

Deze TIPA en EISA award winnende camera die ook wel de ideale spiegelreflexcamera wordt genoemd is een erg geliefde camera, maar welke lenzen schaf je nou aan voor zo’n camera? In dit artikel staat een groot aantal lenzen op een rijtje waardoor jij makkelijk kan zien welke lens het beste bij jou past. De lenzen die in dit artikel worden besproken dekken alle soorten fotografie, van interieur tot portretfotografie en van landschapsfotografie tot wildlife fotografie.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken. Een ongezouten mening over de Nikon D780

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud


Twijfel je nog of je de D750, D780 of de D850 moet kopen? Dan raad ik je mijn artikel hierover aan: “Verschil Nikon D750, D780 of D850”.


Nikon AF-S 50mm f/1.8G voor €219, –

Brandpuntafstand
Een 50mm prime lens is bij veel liefhebbers populair. Deze lens heeft een vast brandpuntafstand van 50mm. Wil je een uitgebreider review van de 50mm en andere uitvoeringen zien? Lees van mijn artikel: “Beste 50mm lens voor Nikon”.

Lichtsterkte
Prime lenzen zijn mooi voor prachtige onscherpe achtergronden, bij weinig licht en bijvoorbeeld binnen. Je krijgt mooie bokeh. Deze lens heeft een maximaal diafragma van f/1.8 en is heel goed betaalbaar. Het is alleen geen professionele lens. Wel is de lens goedkoop.

Deze lens is bijvoorbeeld mooi voor kinderen, baby’s, newborn, binnen fotograferen en ook details van natuur (ook al is het geen echte macrolens). Ook mooi voor huisdieren, zoals honden, katten, konijnen. Je kan er mooie dierportretten mee maken.

Autofocus
De SWM (Silent Wave Motor) zorgt in deze lens voor de autofocus, ook heb je de mogelijkheid om handmatig te focussen.

Weathersealing
Deze lens heeft een weatherseal, je hoeft dus minder zorgen te maken wanneer je fotografeert in lastige weersomstandigheden.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze compacte lens weegt in totaal maar 185 gram, hij heeft een lengte van 53mm, een doorsnede van 72mm en een filtermaat van 58mm.

Foto: cursist Marit van As


Nikon AF-S 85mm f/1.8G voor €489, –           

Brandpuntafstand
Deze 85mm prime lens is ideaal voor portretfotografie met een Nikon D850 (fullframe), de achtergrondonscherpte wordt nog mooier. 85mm is op fullframe heel populair onder portretfotografen. Natuurlijk kun je er ook mooie dierenportretten mee maken.

Lichtsterkte
Ook deze prime lens is erg lichtsterk met een maximaal diafragma van f/1.8

Autofocus
De SWM (Silent Wave Motor) zorgt in deze lens voor de autofocus, ook heb je de mogelijkheid om handmatig scherp te stellen

Weathersealing
Deze lens heeft een weatherseal, je hoeft dus minder zorgen te maken wanneer je fotografeert in lastige weersomstandigheden.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 73mm, een doorsnede van 80mm, een filtermaat van 67mm en tot slot een gewicht van 350 gram.


Nikon AF-S 105mm f/2.8G VR Micro voor €869, –

Brandpuntafstand
Dit is de enige macro lens op deze lijst, als je meer macro lenzen voor Nikon wilt zien raad ik min artikel: “Welke Macrolens voor Nikon?” aan. Verder heeft deze lens een vaste brandpuntafstand van 105mm welke naast macrofotografie ook erg goed te gebruiken is voor portretfotografie. Verder is de vergrotingsfactor van deze lens 1:1 en heeft hij een minimale scherpstelafstand van 31cm.

Deze lens is bijvoorbeeld mooi voor bloemen, insecten, paddenstoelen, vlinders en meer.

Liever een voordeliger alternatief? Zie ook de Review Sigma 105mm macro

Lichtsterkte
Deze lens is lichtsterk te noemen met zijn maximaal diafragma van f/2.8.

Autofocus
Je kan met deze lens automatisch scherpstellen, echter kan je dit ook snel omzetten naar handmatige focus.

Weathersealing
Deze lens is beschermd tegen stof- en spatwater. Je hoeft je hier dus minder zorgen om te maken wanneer in je lastige weersomstandigheden fotografeert.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt ook over beeldstabilisatie, dit kan erg handig zijn wanneer je op een lange brandpuntafstand zoals deze probeert te fotograferen.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt 720 gram, hij heeft een lengte van 116mm, een doorsnede van 83mm en tot slot heeft deze lens een filtermaat van 62mm.


Nikon AF-S 8-15mm f/3.5-4.5E ED Fisheye voor € 1.439, –

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een enorm gezichtsveld met zijn korte brandpuntafstanden van minimaal 8mm tot maximaal 15mm. Deze brandpuntafstanden zijn ideaal voor originele landschap of interieur fotografie.

Lichtsterkte
Deze lens is niet de meest lichtsterkte met een maximaal diafragma van f/3.5 op een brandpuntafstand van 8mm en een maximaal diafragma van f/4.5 bij een brandpuntafstand van 15mm.

Autofocus
Deze lens heeft een zeer snelle en superstille autofocus, je kan hem echter ook handmatig scherpstellen.

Weathersealing
Deze lens heeft een stof- en spatwater bestendige constructie.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie, trillingen uit de hand zijn wel een stuk minder erg op korte brandpuntafstanden.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt 485 gram, heeft een lengte van 83mm en een doorsnede van 77mm. Je kan op deze lens geen filters gebruiken door het bolvormige glas element op de voorkant, dit is wel een nadeel voor landschapsfotografen.


Nikon AF-S 85mm f/1.4G voor €1.479, –

Brandpuntafstand
Deze prime lens heeft een vaste bandpuntafstand van 85mm, dit is hetzelfde als de andere 85mm lens in dit artikel. Het verschil tussen deze twee lenzen zit hem in de lichtsterkte.

Lichtsterkte
Het verschil tussen deze en de vorige 85mm lens is dat deze een maximaal diafragma heeft van f/1.4, dit maakt hem heel erg lichtsterk en geeft hem een hele ondiepe scherptediepte. Deze eigenschappen zijn erg goed voor portret fotografie.

Autofocus
Deze lens beschikt over een Silent Wave Motor die de autofocus snel en geruisloos bedient. Verder heb je ook de mogelijkheid om hem handmatig scherp te stellen.

Weathersealing
Deze lens is stof- en spatwater dicht. Je hoeft je dus minder zorgen te maken als je in de regen wilt fotograferen bij bijvoorbeeld straatfotografie.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt exact 600 gram,  hij heeft een lengte van 84mm, een doorsnede van 86mm en een filtermaat van 77mm.

Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED voor €1.499, –

Brandpuntafstand
Dit de lens met de langste brandpuntafstanden uit deze lijst, hij heeft namelijk een minimale brandpuntafstand van 200mm en een maximale brandpuntafstand van 500mm. Deze lens is ideaal voor wildfotografie of voor het spotten van vogels, ook kan je deze lens gebruiken voor sportfotografie.

Lichtsterkte
Deze lens is niet heel erg lichtsterk, hij heeft namelijk een vast maximaal diafragma van f/5.6, dit is erg goed als je kijkt naar de brandpuntafstand van deze lens.

Autofocus
De autofocus wordt erg snel geregeld door de interne motor, je hebt echter ook de optie voor handmatige focus.

Weathersealing
Deze lens is niet stof- of spatwaterdicht, pas hier dus mee op.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft wel beeldstabilisatie om ongewenste trillingen uit de hand te voorkomen.

Fysieke Eigenschappen
Dit is de zwaarste lens tot nu toe, hij heeft een gewicht van 2300 gram, dit is echter nog licht genoeg om uit de hand mee te kunnen fotograferen. Verder heeft deze lens een lengte van 267mm, een doorsnede van 108mm en een filtermaat van 95mm.

Nikon AF-S 14-24mm f/2.8G ED voor €1.699, –

Brandpuntafstand
Deze lens is onderdeel van de “Holy Trinity” van lenzen, hij heeft een minimale brandpuntafstand van 14mm en een maximale brandpuntafstand van 24mm.

Lichtsterkte
Deze lens is lichtsterk te noemen met zijn maximaal diafragma van f/2.8, het maximaal diafragma van deze lens verandert niet als je in- of uitzoomt.

Autofocus
Deze lens is zowel automatisch als met de hand scherp te stellen.

Weathersealing
Deze lens heeft een stof- en spatwaterdichte constructie waardoor je minder hoeft uit te kijken als je bijvoorbeeld op het strand staat voor landschapsfotografie.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt 1kg, hij heeft een lengte van 132mm en een doorsnede van 98mm. Je kan echter geen filters bevestigen op deze lens.


Nikon AF-S 24-70mm f/2.8E ED VR voor €1.949, –

Brandpuntafstand
Lens nummer 2 van “The Holy Trinity”, deze lens is enorm veelzijdig door zijn brandpuntbereik. Je kan hem gebruiken voor landschap, portret of zelfs voor productfotografie. Hij heeft een minimale brandpuntafstand van 24mm en een maximale brandpuntafstand van 70mm.

Lichtsterkte
Deze lens is lichtsterk te noemen met zijn maximaal diafragma van f/2.8. Het maximale diafragma van deze lens zal niet veranderen wanneer je in- of uitzoomt.

Autofocus
De SWM (Silent Wave Motor) zorgt in deze lens voor de autofocus, ook heb je de mogelijkheid om handmatig scherp te stellen

Weathersealing
Deze lens beschikt over een stof- en spatwaterdichte constructie.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt ook over beeldstabilisatie om ongewenste trillingen uit de hand tegen te gaan.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt net wat meer dan 1kg, namelijk 1070 gram, hij heeft een lengte van 155mm, een doorsnede van 88mm en een filtermaat van 82mm.


Nikon AF-S 70-200mm f/2.8E FL ED VR voor €2.199, –

Brandpuntafstand
De derde en tevens laatste lens van “The Holy Trinity”, deze lens dekt het wat langere deel van de brandpuntafstanden met een minimale brandpuntafstand van 70mm en een maximale brandpuntafstand van 200mm.

Lichtsterkte
Qua lichtsterkte zit je met deze lens wel goed, hij heeft namelijk een vast maximaal diafragma van f/2.8, dit wil zeggen dat het maximaal diafragma niet zal veranderen als je in- of uitzoomt.

Autofocus
Deze lens stelt snel en geruisloos scherp dankzij de Silent Wave Motor. Je hebt ook de mogelijkheid om hem handmatig te focussen.

Weathersealing
Deze lens heeft een stof- en spatwaterdichte constructie waardoor je je minder zorgen hoeft te maken wanneer je in de regen fotografeert.

Beeldstabilisatie
Ook beschikt deze lens over beeldstabilisatie, dit kan erg fijn zijn op de lange brandpuntafstanden zoals 200mm om ongewenste trillingen uit de hand tegen te gaan.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt 1.4 kg, dit is zeker nog licht genoeg om uit de hand mee te kunnen fotograferen. Verder heeft deze lens een lengte van 202mm, een doorsnede van 88mm en een filtermaat van 77mm.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis boek voor Nikon Downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies voor Nikon op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Nikon


Stel onderaan je vragen over eens lens de Nikon D850

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring maakte ik gebruik van deze websites: https://www.dpreview.com, https://www.tipa.com/ en https://eisa.eu/


Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen