Beste Lens voor Nikon D750

De Nikon D750 is het instap model fullframe camera van Nikon. De D750 is uitgekomen op 12 september 2014, hij is er dus al best een tijdje en zo dus ook een groot aantal lenzen voor dit model. Maar welke lenzen zijn nu essentieel of passen bij jouw doel? In dit artikel staat een groot aantal lenzen die je kan gebruiken voor alle APS-C en Fullframe Nikon modellen maar we hebben het in dit artikel in het specifiek over de D750.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken. Een ongezouten mening over de Nikon D780

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud


Twijfel je nog of je de D750, D780 of de D850 moet kopen? Dan raad ik je mijn artikel hierover aan: “Verschil Nikon D750, D780 of D850”.


Nikon AF-S 50mm f/1.8G voor €219, –

Brandpuntafstand
De Nifty Fifty is een prime lens die bijna elke fotograaf wel in zijn arsenaal heeft. Deze lens heeft een vast brandpuntafstand van 50mm. Wil je een uitgebreider review van de 50mm en andere uitvoeringen zien? Lees van mijn artikel: “Beste 50mm lens voor Nikon”.

Deze lens is bijvoorbeeld mooi voor kinderen, portret, baby’s, newborn, binnen fotograferen en ook details van natuur (ook al is het geen echte macrolens). Ook mooi voor huisdieren, zoals honden, katten, konijnen. Je kan er mooie dierportretten mee maken.

Lichtsterkte
Prime lenzen zijn over het algemeen erg lichtsterk, waaronder ook deze lens. Deze lens heeft een vat maximaal diafragma van f/1.8 wat dus erg lichtsterk is.

Autofocus
De SWM (Silent Wave Motor) zorgt in deze lens voor de autofocus, ook heb je de mogelijkheid om handmatig te focussen.

Weathersealing
Deze lens heeft een weatherseal, je hoeft dus minder zorgen te maken wanneer je fotografeert in lastige weersomstandigheden.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze compacte lens weegt in totaal maar 185 gram, hij heeft een lengte van 53mm, een doorsnede van 72mm en een filtermaat van 58mm.

Foto cursist Marit van As


Nikon AF-S 85mm f/1.8G voor €489, –

Brandpuntafstand
Deze 85mm prime lens is ideaal voor portretfotografie, hij heeft een net wat langere brandpuntafstand van de Nifty Fifty wat voor wat zachtere bokeh zorgt maar meer afstand vereist.

Lichtsterkte
Ook deze prime lens is erg lichtsterk met een maximaal diafragma van f/1.8

Autofocus
De SWM (Silent Wave Motor) zorgt in deze lens voor de autofocus, ook heb je de mogelijkheid om Weathersealing
Deze lens heeft een weatherseal, je hoeft dus minder zorgen te maken wanneer je fotografeert in lastige weersomstandigheden.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 73mm, een doorsnede van 80mm, een filtermaat van 67mm en tot slot een gewicht van 350 gram.


Nikon AF-S 35mm f/1.8G ED voor €549, –

Brandpuntafstand
Deze Nikon lens heeft een breed gezichtsveld met zijn vaste brandpuntafstand van 35mm. Twijfel je nog tussen de 35mm en de 50mm lens? Lees dan mijn artikel hierover: “35 mm of 50 mm lens?”.

De 35mm lens is ook mooi voor straatfotografie of binnen fotograferen in een wat kleinere ruimte. Zo krijg je toch wat mee van een persoon of dier in beeld of meerdere mensen (kinderen). Of bij newborn.

Lichtsterkte
Deze lens is lichtsterk met zijn maximaal diafragma van f/1.8, hij staat je toe om in situaties met weinig licht te fotograferen.

Autofocus
Deze lens bevat een Silent Wave Motor (SWM) die de automatische focus regelt, ook heeft deze lens de mogelijkheid om handmatig te focussen.

Weathersealing
Deze lens heeft geen stof- en spatwaterdichte bescherming.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over optische beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 72mm, een doorsnede van 72mm, een gewicht van 305 gram en tot slot een filtermaat van 58mm.


Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR voor €599, –

Brandpuntafstand
Deze veelzijdige lens heeft een variabele brandpuntafstand van minimaal 70mm tot maximaal 300mm. Deze handige afstanden zijn erg goed te gebruiken voor sport of wild fotografie.

Deze lens kan je bijvoorbeeld gebruiken voor dierenfotografie en wildlife

Lichtsterkte
De lichtsterkte is niet het beste aspect van deze lens met zijn variabel maximaal diafragma van f/4.5 bij een brandpuntafstand van 70mm en een maximaal diafragma van f/5.6 bij een brandpuntafstand van 300mm.

Autofocus
Deze lens kan je zowel handmatig als automatisch scherpstellen.

Weathersealing
Deze lens beschikt over een stof- en spatwaterdichte behuizing.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft ook een ingebouwd beeldstabilisatie systeem.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een totaalgewicht van 680 gram, hij heeft een lengte van 146mm, een doorsnede van 80mm en tot slot heeft hij een filtermaat van 67mm.

Foto: cursist Bram van Boven


Nikon AF-S 24-85mm f/3.5-4.5G VR ED voor €538, –

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een variabele brandpuntafstand van minimaal 28 tot maximaal 85mm. Deze brandpuntafstanden worden vooral veel gebruikt voor landschapsfotografie, productfotografie, portretfotografie en ook voor reportagefotografie. Ook heeft deze lens van Digifoto een “gold” award gekregen.

Lichtsterkte
Qua lichtsterkte is dit niet de allerbeste lens, je kan de lichtsterkte matig noemen met een maximaal diafragma van f/3.5 bij een brandpuntafstand van 24mm en een maximaal diafragma van f/4.5 bij een brandpuntafstand van 85mm.

Autofocus
De autofocus van deze lens is zowel handmatig als automatisch te focussen.

Weathersealing
Deze lens heeft een stof- en spatwaterdichte afwerking, je hoeft je dus minder zorgen te maken als je in de regen wilt fotograferen

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt ook over beeldstabilisatie om ongewenste trillingen uit de hand tegen te gaan en een scherpe foto neer te zetten.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt in totaal 465 gram, hij heeft een lengte van 82mm, een doorsnede van 78mm en tot slot heeft hij een filtermaat van 72mm.


Nikon AF-S 18-35mm f/3.5-4.5G ED voor €719, –

Brandpuntafstand
Dit is een de lens met het breedste gezichtsveld uit deze lijst, ideaal voor landschap of architectuur fotografie, je krijgt veel op je beeld zonder veel afstand te hoeven nemen van je onderwerp. Deze lens heeft een minimale brandpuntafstand van 18mm en een maximale brandpuntafstand van 35mm.

Lichtsterkte
Qua lichtsterkte is dit niet de allerbeste lens, je kan de lichtsterkte matig noemen met een maximaal diafragma van f/3.5 bij een brandpuntafstand van 18mm en een maximaal diafragma van f/4.5 bij een brandpuntafstand van 35mm.

Autofocus
Deze lens is erg stil en snel tijdens het autofocussen, dit is te danken aan de interne Silent Wave Motor. Verder kan je deze lens ook handmatig focussen als hier je voorkeur licht.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weatherseal, pas dus op als je op het strand of in de regen wilt fotograferen.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie, mocht je dit toch willen is een driepoot een goed alternatief of je moet een camera met interne beeldstabilisatie hebben.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt 385 gram, hij heeft een lengte van 95mm, een doorsnede van 83mm en tot slot een filtermaat van 77mm.


Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro (€459, -)

Brandpuntafstand
Deze prime macro lens heeft een vaste brandpuntafstand van 105mm, vergeleken met een fullframe sensor is dit 157mm. De minimale focus afstand van deze lens is 308mm.

Bekijk ook mijn Review over de Sigma 105mm macro. Liever de Macrolens van Nikon zelf? Bekijk de review Nikon 105mm macro

Lichtsterkte
Deze lens is redelijk lichtsterk, dit komt namelijk door de vaste diafragma van f/2.8.

Autofocus
Sigma’s HSM motor zorgt in deze lens voor de autofocus, HSM staat voor Hyper Sonic Motor, deze motoren zijn vrijwel stil en reageren super snel.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weatherseal, pas op als het regent of als je fotografeert op plekken met veel zand.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft ingebouwde beeldstabilisatie deze compenseert tot wel 4 stops.

Fysieke eigenschappen
Het gewicht van deze lens is 726 gram, hij heeft een lente van 133mm en een diameter van 83mm. Tot slot heeft deze lens een filtermat van 62mm.


Nikon AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G VR ED voor €899, –

Brandpuntafstand
De lens met de grootste zoomrange uit deze lijst, hij heeft een minimale brandpuntafstand van 28mm en een maximale brandpuntafstand van 300mm. Deze lens kan je voor van alles inzetten. Zoals vakantie, reizen, landschap, natuur, dieren maar natuurlijk ook sport of kinderen op een afstand.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een maximaal diafragma van f/3.5 bij een brandpuntafstand van 28mm en een maximaal diafragma van f/5.6 bij een brandpuntafstand van 300mm.

Autofocus
Ook deze lens heeft een Silent Wave Motor die geruisloos de autofocus regelt, ook kan je de focus van deze lens handmatig regelen.

Weathersealing
Deze lens heeft een stof- en spatwaterdichte afwerking.

Beeldstabilisatie
Ook heeft deze lens een optisch beeldstabilisatie systeem wat onnodige trillingen voorkomt, dit is vooral handig op lange brandpuntafstanden.

Fysieke Eigenschappen
Deze lenst weegt 800 gram, heeft een lengte van 115mm, een diameter van 83mm en tot slot een filtermaat van 77mm.


Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED voor €1.499, –

Brandpuntafstand
Dit de lens met de langste brandpuntafstanden uit deze lijst, hij heeft namelijk een minimale brandpuntafstand van 200mm en een maximale brandpuntafstand van 500mm. Deze lens is ideaal voor wildfotografie of voor het spotten van vogels, ook kan je deze lens gebruiken voor sportfotografie.

Lichtsterkte
Deze lens is niet heel erg lichtsterk, hij heeft namelijk een vast maximaal diafragma van f/5.6, dit is erg goed als je kijkt naar de brandpuntafstand van deze lens.

Autofocus
De autofocus wordt erg snel geregeld door de interne motor, je hebt echter ook de optie voor handmatige focus.

Weathersealing
Deze lens is niet stof- of spatwaterdicht, pas hier dus mee op.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft wel beeldstabilisatie om ongewenste trillingen uit de hand te voorkomen.

Fysieke Eigenschappen
Dit is de zwaarste lens tot nu toe, hij heeft een gewicht van 2300 gram, dit is echter nog licht genoeg om uit de hand mee te kunnen fotograferen. Verder heeft deze lens een lengte van 267mm, een doorsnede van 108mm en een filtermaat van 95mm.

Bekijk ook mijn Review over de Nikon 200-500mm lens


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis boek voor Nikon Downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies voor Nikon op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Nikon


Stel onderaan je vragen over eens lens de Nikon D750

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

https://www.dpreview.com
https://www.nikon.nl/nl_NL/
https://www.digifotopro.nl

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen