Beste 50mm lens voor Nikon

De 50mm lenzen zijn erg populair en veelzijdig, ze worden ook wel de nifty-fifty genoemd maar waarom zijn 50 millimeter lenzen eigenlijk zo populair? Wat zijn de eigenschappen van de 50mm f/1.8 lenzen voor Nikon? Wat zeggen reviews over deze 50mm Nikon lenzen? Wat zijn de voor- en nadelen van de primelens? En welke alternatieven zijn er voor de 50mm f/1.8 lenzen van Nikon zelf? Je ontdekt het in dit artikel.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Waarom is een 50mm lens populair?

Door een groot diafragma creëer je heel weinig scherptediepte, mooie onscherpe achtergronden of voorgrond dus. Spelen met scherpte en onscherpte kan heel sterk met zo’n lens en de prijs is niet hoog. Die combinatie is interessant. Denk aan portretfotografie, kinderfotografie, dierenportretten maar ook producfotografie. Voor bloemen of natuur zijn deze lenzen ook mooi in te zetten.


35mm of 50mm? Twijjel je wat bij jou past? Bekijk mijn artikel 35mm of 50mm lens: wat is het beste?


Nikon AF-S 50mm F/1.8G (€249,-)

Korte beschrijving

De Nikon AF-S 50mm F/1.8G werd voor het eerste verkocht op 16 juni 2011, Nikon heeft hem ontworpen om een lichtgewicht, compact en betaalbare 50mm lens te zijn.

Scherpstelafstand

De kortste scherpstelafstand van de Nikon AF-S 50mm F/1.8G is 0.45 meter.

Autofocus

De autofocus is snel maar maakt meer geluid dan je zou verwachten van zo’n kleine lens.

Diafragma

Het maximale diafragma van deze lens is F/1.8, dit betekent dat de lens lichtsterk is en redelijk goed kan met situaties waar weinig licht is. Het minimale diafragma van deze lens is F/16.

Bouw & Gewicht

De lens, zonder lensdoppen, weegt 185 gram. Dit is heel licht voor een lens, dit zorgt er ook voor dat je hem makkelijk mee kan nemen op reis. De breedte (diameter) van deze lens is 72mm en hij is 52.5mm lang. Dit kan een heel klein beetje meer worden terwijl je scherpstelt. Doordat de lens zo licht en klein is voelt hij iets minder solide aan.

Prestaties

De vervorming van deze lens is net iets meer dan 1%, voor een makkelijk te ontwerpen lens is dit percentage nog een beetje aan de hoge kant.
De Nikon 50mm F/1.8G is een scherp objectief, scherper dan de duurdere F/1.4 lenzen van Nikon. Het verschil in scherpte van de Nikon 50mm F/1.8G bij volle opening of F/5.6 is erg klein.

Voordelen

 • Snelle autofocus
 • Betaalbare prijs
 • Hoge scherpte bij volle diafragma opening in het midden
 • Ongevoelig voor tegenlicht
 • Groot maximaal diafragma van F/1.8

Nadelen

 • Flinke lichtafval bij volle opening en f/2.8 (dit betekent donkerder in de hoeken)
 • Vervorming aan de hoge kant

Foto door cursist Willy Kusters, zij gebruikte de  Creatieve Lens >> (klik op het geel voor de gratis Snelgids)

Nikon 50mm F/1.8 AF D (€169,-)

Korte beschrijving

De Nikon 50mm F/1.8 AF D werd geïntroduceerd op 21 februari 2002, het is een redelijk oude lens met een mooi design. Hij was geïntroduceerd om de Nikon 50mm F/1.8 (geen D) lens te vervangen. Hij is te gebruiken op de lensvatting FX en DX.

Scherpstelafstand

De kortste scherpstelafstand van de Nikon 50mm F/1.8 AF D is 0.45 meter. Dit is vrij normaal voor een 50mm lens, hoewel er ook lenzen zijn die 10 cm dichterbij kunnen scherpstellen. Het onderwerp komt dan iets groter in beeld.

Autofocus

Deze lens heeft geen ingebouwde autofocus, je kan echter wel autofocus gebruiken als dit in de body zit. Dit geldt bijvoorbeeld voor de semi-professionele en professionele modellen van Nikon. Denk aan de Nikon 7000-serie en de nog professionelere modellen. Het geldt niet voor de 3000- en 5000-serie.

Diafragma

Een diafragma van f/1.8 is lichtsterk en geeft veel mogelijkheden voor prachtige onscherpe achtergronden.

Bouw & Gewicht

De lens, zonder lensdoppen, weegt 155 gram. Dit is heel licht voor een lens dit zorgt er ook voor dat je hem makkelijk mee kan nemen op reis. De breedte (diameter) van deze lens is 63.5mm en hij is 39mm lang, dit kan een heel klein beetje meer worden terwijl je handmatig scherpstelt.

Prestaties

Volgens kenrockwell is dit een van de meest scherpe lenzen van Nikon ooit, hij zegt ook het volgende over de Nikon 50mm F/1.8 AF D: “Op een Nikon D3 is hij scherp en heeft hij een goed contrast in het midden op elk diafragma”. En hij zegt ook: “In de hoeken met een Nikon D3, cirkelige aberratie zorgt voor iets minder contrast, dit is bijna helemaal weg bij F/4.”

Andrew Alexander van www.imaging-resource.com/ zegt dat de vervorming van de Nikon 50mm F/1.8 AF D bijna negeer baar is met een percentage van +0.1%. Hij zegt ook dat de chromatische aberratie (paarse randjes bij veel contrast) wel een beetje te zien is rond de bredere kant van zijn diafragma. Hier zou ik als beginner me niet druk om maken.

Voordelen

 • Erg voordelige prijs
 • Licht en compact ontwerp
 • Hele scherpe foto’s
 • Weinig chromatische aberratie
 • Groot maximaal diafragma van F/1.8

Nadelen

 • Geen Autofocus, dit kan alleen als je autofocus in de body hebt. Een paar duurdere/ professionele modellen hebben autofocus in de body en kunnen deze lens dus wel gebruiken in combinatie van autofocus. Anders niet en dan is het over het algemeen geen aanrader tenzij je stilstaande onderwerpen fotografeert en graag handmatig scherp stelt. Goed opletten dus!

Cursist Annemarie Daams

Yongnuo YN 50mm F/1.8 Nikon (€80,-)

Korte beschrijving

De Yongnuo YN 50mm F/1.8 is uitgekomen op 10 juli 2015, hij is ontworpen om erg goedkoop te zijn. De lens is ontworpen door de Chinese producent Yongnuo Digital, hij bootst het ontwerp van de originele Nikon 50mm f/1.8G na.

Scherpstelafstand

De kortste scherpstelafstand van de Yongnuo YN 50mm F/1.8 is 0.45meter.

Autofocus

De autofocus is vergelijkbaar met die van de Nikon AF-S 50mm F/1.8G , hij heeft niet vaak moeite met scherpstellen. De kwaliteit van de focus is ook redelijk goed.

Diafragma

Het maximale diafragma van deze lens is net als die van de eerder besproken lenzen F/1.8. Dit is heel groot (lichtsterk) te noemen.

Bouw & Gewicht

De lens, zonder lensdoppen, weegt 203 gram dit is wat zwaarder dan de rest van de 50mm lenzen in deze lijst. De breedte (diameter) van deze lens is 74mm en hij is 60mm lang. De bouw is iets meer plastic maar voelt wel beter aan dan de oudere Yongnuo lens voor Canon. Bij vallen voelt de lens meer kwetsbaar aan.

Prestaties

Volgens www.nikonrumors.com/ is het verschil tussen de Yongnuo 50mm en de Nikon 50mm F/1.8G niet groot maar de Nikon is sneller. Over de foto kwaliteit heeft hij het volgende te zeggen: “De kleur in de foto’s is fijn, in sommige manieren beter dan de originele Nikon 50mm F/1.8G.”, ook zegt hij het volgende over de chromatische aberratie: “Ik kon de chromatische aberratie niet weg laten, de groen en paarse contouren zijn goed te zien bij contrasterende onderwerpen in het onscherpe gebied.” Tot slot zegt hij het volgende over de scherpte van deze lens: “In het midden van de composities is de scherpte van de lens al redelijk goed maar de echt goede scherpte in het midden van de compositie komt rond F/2.2 – F/2.5”.

Voordelen

 • Zeer hoge prijs/kwaliteitverhouding
 • Autofocus is snel en accuraat
 • Groot maximaal diafragma van F/1.8
 • Goede scherpte rond F/2.2 en optimale scherpte op F/2.8

Nadelen

 • Bouw kwaliteit is  minder vergeleken met de lenzen van Nikon
 • Chromatische aberratie is redelijk goed zichtbaar

Nikon Z 50mm F/1.8 S-line Nikkor (€574,-)

Korte beschrijving

Deze lens is samen met de Nikon Z6 en Z7 uitgebracht, Nikon zegt dat de Z 50mm S super prestaties zou leveren, weinig chromatische aberratie, en geweldige maximale diafragma prestaties. Deze prestaties merk je ook aan het gewicht en de grootte van de lens. De Z 50mm S is ook geen typische 50mm lens.

Scherpstelafstand

De kortste scherpstelafstand van de Nikon Z 50mm F/1.8 S-line is 0.4meter. Dit is 5cm korter dan de andere lenzen in dit artikel.

Autofocus

De Z 50mm S heeft een intern focus mechanisme waardoor hij niet groter wordt tijdens het scherpstellen, in normale lichtcondities stelt hij erg snel scherp en doet dit accuraat. Hij is niet het snelste. Wat wel opvalt is dat hij erg stil is dit is erg fijn tijdens het maken van video’s.

Diafragma

De maximale diafragma van deze lens is F/1.8, net als de andere 50mm lenzen in dit artikel.

Bouw & Gewicht

De camera weegt, zonder lensdoppen of zonnekap, 415gram. Dit is bijna twee zo zwaar als andere lenzen in deze lijst. De diameter van deze lens is 86.5mm en hij is 76mm lang, hij focust intern dus hij wordt niet langer tijdens het focussen. Het design van deze lens is ook geen “normaal” 50mm design, hij is langer en erg clean met een grote handmatige focus ring. Hij is gemaakt van aluminium en voelt dus solide aan.

Prestaties

De prestaties van deze lens zijn erg goed getest door kenrockwell, hij zegt ook het volgende over de Z 50mm S lens: “Dit is een extreem scherpe lens, vooral wanneer hij volledig open is op F/1.8.” Over de chromatische aberratie heeft ken het volgende te zeggen: “De Nikon Z 50mm F/1.8 heeft een heel klein beetje chromatische aberratie wat veel beter is dan de andere 50mm F/1.8 lenzen.

Voordelen

 • Stille autofocus
 • Extreem scherpte foto’s
 • Snelle en accurate autofocus
 • Mooi design
 • Ingebouwde beeldstabilisatie

Nadelen

 • Prijs is aan de hoge kant, voor spiegelreflexcamera’s zijn er veel voordeligere alternatieven. 574 euro is geen bedrag  dat veel mensen willen uitgeve naan zo’n lens (tenzij je meer professioneel of semi professioneel werk). Voor een beginner is het belangrijk dat een 50mm lens betaalbaar is, dan wordt het veel verkocht en raken mensen heel snel enthousiast.
 • Gewicht en lengte zijn erg fors vergeleken met zijn concurrenten

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over lenzen voor Nikon


Stel onderaan je vragen over een 50mm lens voor Nikon

Scroll naar beneden. 

 • Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

Gebaseerd op ervaringen van 1000+ cursisten en de volgende websites:

https://www.nikon.nl/

https://kenrockwell.com

https://www.imaging-resource.com

https://nikonrumors.com

https://www.dpreview.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Martine
Door

Martine

op 05 Dec 2020

Hoi Ben in het bezit van een Nikon D40. Wil graag de creatieve lens aanschaffen van yongnuo. Welke past op mijn camera

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Dec 2020

Hi Martine, er is maar 1 Yongnuo 50mm f/1.8, zolang je maar de versie voor Nikon neemt. Dat staat erbij, dan past deze. Wel is de camera oud, ik denk dat het wel gewoon werkt.

Reactie plaatsen