Nikon Z5 of Z6?

Wat is het verschil tussen de Nikon Z5 en Z6?. Welke camera is de beste? (voor jou). De Nikon Z5 is verkrijgbaar vanaf 27 augustus 2020. Wat zijn overeenkomsten? De Nikon Z5 is Nikon het instapmodel fullframe mirrorless camera. Lees verder en misschien kom je wel te weten of een van de besproken camera’s echt bij jou past.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud:

Verschil tussen Nikon Z5 en Z6

Sensoren

Het eerste verschil tussen de Nikon Z5 en Z6 zit in hun sensoren, ze hebben beide een fullframe sensor, deze wordt door Nikon FX sensor genoemd. De Nikon Z6 heeft net wat meer pixels ten opzichte van de Z5 namelijk 24.5 vs 24.3 megapixels, dit verschil is nauwelijks te merken maar is wel aanwezig.

Het volgende verschil tussen de sensoren is dat de sensor van de Nikon Z6 een BSI structuur heeft, BSI staat voor back-illuminated sensor en deze heeft als voordeel dat hij een groter dynamisch bereik en betere prestaties in situaties met weinig licht heeft.

Design

Het ontwerp van de Nikon Z5 en Z6 lijkt heel erg veel op elkaar, de afmetingen zijn bijna identiek en ze wegen evenveel.

  • De afmetingen van de Z5 zijn: 134mm breed bij 100.5mm hoog en 69.5mm diep, hij weegt in totaal 675 gram.
  • De afmetingen van de Z6 zijn: 134mm breed bij 100.5mm hoog en 67.5mm diep ook de Z6 weegt in totaal 675 gram.

De knoppen zitten ook op dezelfde plek (op de voor en achterkant), bovenop verschillen de camera’s een beetje. De Nikon Z5 heeft namelijk geen LCD schermpje boven op (top LCD-scherm), deze heeft de Nikon Z6 wel. Met name vanaf een statief kan dit handig zijn, je ziet dan snel je instellingen.

De modus draaiknop heeft op de Z5 de plek gekregen waar op de Z6 het LCD schermpje zit, op de Z6 zit deze links naast de viewfinder (zoeker).

Beide camera’s zijn gemaakt van een magnesium legering, dit voelt heel robuust en goed aan. Ook hebben beide camera’s een weather seal wat ze beter bestand maakt tegen regen en stof, je hoeft dus minder bang te zijn als je fotografeert in de regen of dichte mist. Ook hebben beide camera’s een kantelbaar touchscreen scherm.

ISO Bereik

Het ISO bereik van beide camera’s is hetzelfde namelijk; 100 tot 51200 welke uit te bereiden is tot 50 – 102400, de Z6 kan echter net iets verder uitbreiden tot 204800. Dat het ISO bereik hetzelfde is zegt niet veel over hoe de camera’s omgaan met ruis en of dit hetzelfde zal zijn.

Continu-opname

De twee camera’s delen dezelfde processor maar toch verschillen ze in hoeveel foto’s ze kunnen maken per seconde. De Z5 heeft minder goede prestaties als het op continu- opname aan komt hij kan namelijk maar 4,5 foto’s per seconde maken ten opzichte van de 12 foto’s per seconde van de Nikon Z6.

Video opnames

Naast de burst (continu-) opname is ook op het gebied van filmen de Nikon Z6 een stuk beter dan de Z5. Hoewel beide camera’s video opnames kunnen maken in 4K resolutie zit er bij de Z5 een addertje onder het gras, hij kan alleen deze 4K opnames maken met een crop van 1.7x, dit is meer dan een APS-C sensor heeft en heeft dus ook een degelijke impact op de beeldhoek van de lens (er wordt dus eigenlijk vrij fors “ingezoomd”). Ook de ISO prestaties gaan achteruit, de Z5 heeft tijdens het filmen maar een beschikking van een ISO bereik van 100 tot 25600, ook hier heeft de Z6 geen last van.

Qua slow motion opties staat de Z5 ook een stap achter, hij kan namelijk alleen 60fps opnames maken in 1080p terwijl de Z6 dit kan doen met 120fps. Voor actiebeelden een verschil.

Opslag

De Nikon Z6 heeft aardig wat kritiek gekregen van de gebruikers omdat de Z6 maar één slot had voor een CF express kaart, deze is echter wel betrouwbaarder en sneller dan de traditionele SD kaarten maar hij is daardoor ook wat duurder. Nikon lijkt echter wel te hebben geluisterd naar de klachten van de gebruikers en heeft daarom nu dual UHS-II SD kaart houders in de Nikon Z5 zitten.

Overeenkomsten tussen de Nikon Z5 en Z6

Autofocus

Beide camera’s beschikken over 273 fase detectie punten, ze kunnen ook allebei ogen herkennen, deze volgen en hierop scherpstellen, de camera kan de ogen van katten, honden en mensen herkennen. Je kan het focus punt ook bedienen door op het touchscreen op de achterkant van de camera te klikken. Aanvankelijk was de eye autofocus van de Z6 niet zo goed, maar na een update is dit (en de hele autofocus) sterk verbeterd.

IBIS (In Body Image Stabilization)

IBIS staat voor In Body Image Stabilization, dit houdt in dat hij het beeld stabiliseert. Hij gaat dus trillingen uit de hand tegen, dit zorgt er indirect voor dat je met een langere sluitertijd uit de hand kan fotograferen. Hij stabiliseert op 5 verschillende assen en compenseert tot wel 5EV (5 stops). De beeld stabilisatie is hetzelfde in de Nikon Z5 en Z6.

SnapBridge app

Nikon heeft een app genaamd Snapbridge, je kan via WiFi verbinden met je camera en erg gemakkelijk foto’s overzetten. Je kan er bij de Nikon D7500 ook voor kiezen om automatisch alle foto’s over te zetten naar je telefoon zodra je ze gemaakt hebt. Ook kan je de Snapbridge app gebruiken als afstandsbediening waardoor je op afstand je camera kan bedienen en foto’s kan maken.

Connectiviteit en aansluitingen

Beide camera beschikken over dezelfde connectiviteit, ze kunnen beide verbinden via 4.2 Bluetooth of 2.45G en 5G Wi-Fi. Ze beschikken allebei niet over NFC of een GPS. Beide camera’s zijn voorzien van een usb type-c aansluiting, hdmi out poort en tot slot hebben ze beide ook een koptelefoon en microfoonpoort. Die laatste is essentieel voor een externe microfoon bij video.

Voordelen Nikon Z5 (€1.599,-)

Waarom de Nikon Z5? Ook al heeft de Nikon Z6 een aantal belangrijke punten waarin hij beter is dan de Z5, het betekent niet dat de Z5 geen waardige camera is. De video opname functie heeft niet iedereen nodig of maar heel af en toe, voor deze situaties is de video opname functie van de Z5 meer dan genoeg.

Ook heeft niet iedereen die 12 beelden per seconde burst opname nodig. Met name niet als je bijvoorbeeld in de studio werkt of met name stilstaande onderwerpen fotografeer. Denk aan landschap, architectuur.

Naast deze twee minpunten heeft de Z5 ook een aantal dingen die de Z6 niet heeft, een langere batterij duur en de mogelijkheid om 2 UHS-II SD kaarten te gebruiken. Voor professioneel gebruik is dit prettig. Je kan dan bij heel belangrijke momenten naar 2 geheugenkaarten schrijven (tegelijk). En als je heel veel foto’s moet maken dan heb je meer capaciteit met 2 kaarten en hoef je niet 1 kaart te kopen met heel veel opslagruimte.

Maar misschien is het belangrijkste verschil wel de prijs, de Nikon Z5 is te koop voor €1.599,- dit is bijna 280 euro goedkoper dan de Z6. Uiteindelijk moet je dus voor jezelf bepalen of jij de twee minpunten van de Z5 tegen zijn voordelen op kan. Als je een strak budget hebt is de Z5 waarschijnlijk wel de camera voor jou maar als je die extra 280 euro wel kwijt kan is de Z6 misschien wel de camera voor jou.

Voordelen Nikon Z6 (€1.858,-)

Waarom de Nikon Z6?

De Nikon Z6 is over het algemeen de beste camera op een paar kleine puntjes na, minder lange batterij duur en geen dual UHS-II SD opslag. Wat de Z6 wel heeft is 4k video opnames zonder crop, een snellere burst opname, groter ISO bereik en net wat meer megapixels. Deze extra mogelijkheden zie je wel terug in de prijs van de Nikon Z6 en het is dus aan jou om te bepalen of je deze prijs wilt betalen voor deze mogelijkheden, zo niet dan is de Nikon Z5 misschien wel de camera van jou.

Het hangt van je onderwerpen af, maar de snelheid bij continu-opnamen is bij de Z6 veel beter (12 vs 4,5 foto per seconde). Als je ook maar af en toe beweging fotografeert dan is 4,5 foto seconde vrij langzaam. Het is niet goed inzetbaar bij fotografie van dieren die bewegen, sporters maar ook bij bruiloften is het op sommige momenten te langzaam.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Nikon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Nikon


Stel onderaan je vragen over de Nikon Z5 of Z6

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

Naast foto’s en ervaringen van 1000+ cursisten heb ik gebruikt gemaakt van deze websites. Verder houd ik mij 10 jaar bezig met fotografie en ben ik eigenaar en docent van Kijk & Zie Fotoschool

https://photographylife.com

https://mirrorlesscomparison.com

https://www.techradar.com

https://www.dpreview.com

https://photographylife.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen