Beste lens Nikon Z7 en Z7 II

In dit artikel bespreken we een groot aantal lenzen voor de Nikon Z7 en de opvolger hiervan de Nikon ZII. In dit artikel staan lenzen voor alle soorten fotografie waarbij alle belangrijke informatie voor jou op een rijtje is gezet, dit maakt het makkelijker om zelf de lens uit te kiezen die het beste bij jou past. Nieuwegierig geworden?


Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken. Een ongezouten mening over de Nikon D780

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Beste allround lens voor vakantie en reizen

Nikon Z 24-200mm f/4.0-6.3 VR voor €999, –

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een brandpuntbereik die ideaal is voor wanneer je op vakantie bent of überhaupt maar 1 lens wilt gebruiken. Hij heeft namelijk een minimale brandpuntafstand van 24mm en een maximale brandpuntafstand van 200mm. Met dit bereik kan je veel soorten foto’s maken zonder van lens te hoeven wisselen. De korte scherpstelafstand (50cm) van deze lens maakt hem ook geschikt voor natuurfotografie.

Lichtsterkte
Deze lens is niet echt lichtsterk, hij heeft een variabel diafragma van maximaal f/4.0 bij een brandpuntafstand van 24mm en een maximaal diafragma van f/6.3 bij een brandpuntafstand van 200mm. Het kan voorkomen dat je met hogere ISO-waardes moet gaan werken.

Autofocus
Deze lens is voorzien van een erg stille autofocus. Ook is er de optie voor handmatige focus.

Weathersealing
Deze lens is ook uitgerust met een stof- en spatwaterdichte buitenkant waardoor je de lens overal mee naartoe kan nemen.

Beeldstabilisatie
De ingebouwde beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je minder last hebt van ongewenste trillingen, dit zal je vooral merken op de langere brandpuntafstanden.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt maar 508 gram waardoor je hem de hele dag bij je kan dragen. Verder heeft hij een lengte van 114mm, een doorsnede van 77mm en een filtermaat van 67mm.


Nikon Z 24-70mm f/2.8 S voor €2.248, –

Brandpuntafstand
Deze lens is erg universeel te gebruiken brandpuntbereik, met een minimale afstand van 24mm en een maximale brandpuntafstand van 70mm. Deze lens kan uitstekend gebruikt worden voor landschapsfotografie, reportagefotografie, portretfotografie en straatfotografie, ideaal voor op vakantie dus. Ook voor bruiloften/trouwfotografie en reportages.

Lichtsterkte
Deze lens is lichtsterk te noemen met zijn vast maximaal diafragma van f/2.8, het maximaal diafragma veranderd dus niet wanneer je in- of uitzoomt.

Autofocus
Deze lens heeft zowel handmatige als automatische focus.

Weathersealing
Deze lens is voorzien van een stof- en spatwater dichte constructie.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over een optisch beeldstabilisatie systeem.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een totaal gewicht van 805 gram, een lengte van 126mm, een diameter van 89mm en tot slot een filtermaat van 82mm.

actiefotografie honden snelheid strand zee

Beste lens voor portretfotografie, kinderfotografie & huisdieren

Nikon Z 50mm f/1.2 S voor €2.499, –

Brandpuntafstand
Deze prime lens heeft een vast brandpuntafstand van 50mm, deze staat ook wel bekend onder de naam ‘Nifty Fifty’. Twijfel je nog tussen de 35 of de 50mm lens? Dan raad ik je mijn artikel hierover aan: “35mm of 50mm lens?”. Deze lenzen zijn ook mooi voor kinderen, kinderportretten, baby’s of newborn. En ook huisdieren zoals honden en katten.

Lichtsterkte
Deze lens is ongelofelijk lichtsterk met een maximaal diafragma van f/1.2, je kan met deze lens dus erg goed omgaan met situaties waar weinig licht is.

Autofocus
Deze lens beschikt over zowel automatische als handmatige focus.

Weathersealing
Deze lens heeft een stof- en waterafstotend ontwerp waardoor je minder bang hoeft te zijn in de regen.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over een optisch beeldstabilisatie systeem, als je dit wel wilt ben je afhankelijk van je camera body.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een totaal gewicht van 1090 gram, een lengte van 150mm, een doorsnede van 89mm en tot slot een filtermaat van 82mm.


Nikon Z 58mm f/0.95 S Noct voor €7.999, –

Brandpuntafstand
Dit objectief is net geen nifty fifty, hij heeft namelijk een brandpuntafstand van 58mm, dit is een afstand die je niet vaak tegenkomt. Verder heeft deze lens een minimale scherpstelafstand van 50cm.

Lichtsterkte
Deze lens is ongelofelijk lichtsterk, dit merk je ook wel aan het prijskaartje, dit objectief heeft namelijk een maximaal diafragma van f/0.95 deze lens kan dus omgaan met enorm uitdagende licht omstandigheden. Pas wel op dat deze lens een hele ondiepe scherptediepte heeft en het dus lastig kan zijn goed te focussen.

Autofocus
Deze lens kan je alleen handmatig focussen, hij beschikt dus niet over een automatische focus optie.

Weathersealing
Deze lens heeft geen stof- of spatwaterbestendige constructie.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen optisch beeldstabilisatiesysteem.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een totaalgewicht van 2kg, hij heeft een lengte van 153mm, een doorsnede van 102mm en tot slot een filtermaat van 82mm.

Beste lens voor landschapsfotografie en gebouwen

Nikon Z 20mm f/1.8 S voor €1.119, –

Brandpuntafstand
Dit objectief heeft een brandpuntafstand van 20mm in de werkelijkheid is dit een enorm brede kijkhoek die je erg goed kan gebruiken voor fotografie in kleine ruimtes of wanneer je veel op de foto wilt hebben.

Lichtsterkte
Deze lens is enorm lichtsterk met zijn maximaal diafragma van f/1.8 dit maakt hem ideaal om vanuit de hand mee te fotograferen.

Autofocus
Je kan deze lens zowel automatisch als met de hand scherpstellen.

Weathersealing
Deze lens beschikt over een stof- en spatwaterbestendige constructie wat het mogelijk maakt om hem te gebruiken wanneer het regent.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie, dit is vaak ook niet zo nodig bij zulke korte brandpuntafstanden.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een totaal gewicht van 505 gram, een lengte van 108mm, een doorsnede van 85mm en tot slot een filtermaat van 77mm


Nikon Z 14-24mm f/2.8 S voor €2.579, –

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een brandpuntbereik die ideaal is voor landschapsfotografie (ook noorderlicht), architectuur of interieur fotografie. De minimale brandpuntafstand van dit objectief is 14mm, hij heeft een maximaal brandpuntafstand van 24mm.

Lichtsterkte
Deze lens is lichtsterk te noemen met een vast maximaal diafragma van f/2.8. Bij deze lens verandert het maximale diafragma dus niet als je in- of uitzoomt.

Autofocus
Naast dat je deze lens met de hand kan scherpstellen beschikt deze lens ook over een stappen motor die de automatisch voor je scherpstelt.

Weathersealing
Deze lens is beschermd tegen stof- en spatwater.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een totaalgewicht van 650 gram, hij heeft een lengte van 124mm en een doorsnede van 88mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 112mm.


Beste macrolens voor close-ups en details

Lensbaby Velvet 85 voor €499, –

Brandpuntafstand

Dit is geen doorsnee macro lens, deze lens wordt namelijk gemaakt door het bedrijf lensbaby en zij voegen een soort creatief effect toe aan hun lenzen. De lens die we hier bespreken, de Velvet 85, heeft een effect die een ‘velvety’ gloed over je foto geeft. Verder heeft deze lens een vast brandpuntafstand van 85mm, een minimale scherpstelafstand van 24mm en een vergrotingsfactor van 1:2 wat hem erg goed maakt voor portret en macrofotografie. Als je nou meer wilt weten over Lensbaby en hun lenzen raad ik mijn artikel hierover aan: “Beste Lensbaby Lenzen”.

Lichtsterkte
Deze lens is erg lichtsterk met zijn maximale diafragma van f/1.8. Met deze lichtsterkte kan je erg goed foto’s maken met uitdagende lichtomstandigheden.

Autofocus
Deze lens kan zowel automatisch als handmatig focussen.

Weathersealing
Deze lens beschikt niet over een stof- en spatwaterdichte afwerking.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 644 gram, een lengte van 128mm en tot slot een filtermaat van 67mm.


Laowa 100mm F/2.8 2x Ultra-Macro APO voor €549, –

Brandpuntafstand
Deze macrolens wordt gemaakt door het bedrijf Laowa, dit is een erg goede macrolens aangezien hij een vergrotingsfactor heeft van 2:1, elke cm in het echt is dus 2 cm op de sensor. Verder heeft deze lens een minimale scherpstelafstand van 24.7cm. Verder heeft deze lens een brandpuntafstand van 100mm die eventueel ook gebruikt zou kunnen worden voor portretfotografie.

Lichtsterkte
Deze lens is lichtsterk te noemen met een maximaal diafragma van f/2.8.

Autofocus
Met deze lens heb je alleen maar beschikking over handmatige focus je zal je onderwerp met de hand moeten scherpstellen, dit merk je echter wel aan het prijskaartje.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weatherseal, pas dus op met stof en waterdruppels.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie, voor macrofotografie is een driepoot een goed alternatief.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 638 gram, een lengte van 125mm, een diameter van 72mm en tot slot een filtermaat van 67mm.

Beste zoomlens (safari, dieren, wildlife & vogels, sport)

Nikon Z 70-200mm f/2.8 S VR voor €2.499, –

Brandpuntafstand
De laatste lens van ‘The Holy Trinity’ is de 70-200mm lens, zoals de naam zegt heeft deze lens een
minimale brandpuntafstand van 70mm en een maximale brandpuntafstand van 200mm. Verder heeft hij een minimale scherpstelafstand van 50mm.

Deze lens is ook te gebruiken voor honden of andere huisdieren.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is goed te noemen met een maximaal diafragma van f/2.8.

Autofocus
De focus van deze lens is zowel automatisch als handmatig te bedienen.

Weathersealing
Deze lens beschikt over een stof- en waterbestendige objectiefcilinder.

Beeldstabilisatie
Dit objectief is ook uitgerust met optische beeldstabilisatie om de trillingen uit de hand tegen te gaan.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens een lengte van 220mm, een doorsnede van 89mm en tot slot een filtermaat van 77mm. Verder heeft deze lens heeft een totaalgewicht van 1440 gram, dit is bijna 1,5 kilo, echter is dit nog wel licht genoeg om uit de hand mee te kunnen fotograferen.

Super telefoto zoom

Er zijn nog geen lenzen met langere brandpuntafstanden dan 200mm uit voor de Nikon Z mount. In 2021 worden de volgende lenzen verwacht:

 • Nikon Z 100-400mm S
 • Nikon Z 200-600mm
 • Nikon Z 400mm
 • Nikon Z 600mm

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis boek voor Nikon Downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies voor Nikon op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Nikon

Stel onderaan je vragen over een lens voor de Nikon Z7II en krijg persoonlijk advies 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

Naast 10 jaar ervaring en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze sites: https://www.nikon.nl/, https://www.dpreview.com/, https://www.imaging-resource.com/ en https://camerajabber.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen