Beste lens Nikon Z5

Een tijdje terug heb ik een blog geschreven over de Nikon Z5, deze is hier te vinden: “Nikon Z5 systeemcamera”. In dit artikel gaan we het hebben over de beste lenzen die je kan gebruiken in combinatie met de Z5. De lenzen zijn opgedeeld per doel. Mocht jij lenzen missen waar je wel wat over had willen lezen lees dan mijn blog over de beste lenzen voor de Nikon Z mount, deze is hier te vinden: “Beste Nikon Z lens”. Ben jij al benieuwd of je toekomstige lens hier te vinden is? Lees dan snel verder.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


Beste allround lenzen voor vakantie en reizen

Nikon Z 24-70mm f/4.0 S voor €1.199, -            

Brandpuntafstand
Deze lens is qua brandpuntafstand bereik een stuk kleiner, hij heeft een minimale brandpuntafstand van 24mm en een maximale brandpuntafstand van 70mm. 

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is niet de beste, hij heeft een vast maximaal diafragma van f/4.0. Het maximale diafragma van deze lens zal dus niet veranderen wanneer je in- of uitzoomt. De lichtsterkte is dus niet het beste. 

Autofocus
Deze lens beschikt over een snelle en geruisloze autofocus, verder is de lens ook handmatig te bedienen.

Weathersealing
Deze lens is stof- en spatwaterdicht. Je hoeft je minder zorgen te maken wanneer je bijvoorbeeld op het strand landschapsfotografie aan het doen bent. 

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt 500 gram, hij heeft een lengte van 88mm, een doorsnede van 77mm en een filtermaat van 72mm. 

Nikon Z 24-50mm f/4-6.3 voor €509,-

Brandpuntafstand
De brandpuntafstand van deze lens is maximaal 50 mm en minimaal 24 mm. Verder heeft deze lens een minimale scherpstelafstand van 35cm.

Lichtsterkte
De maximale lensopening van deze lens is F/4 bij een brandpuntafstand van 24 mm en F/6.3 bij een afstand van 50 mm. Dit is niet echt lichtsterk, je zal in situaties met weinig licht moeite kunnen hebben om een goede belichting te krijgen.

Autofocus/ Manuele focus
Deze lens heeft zowel manuele als autofocus. Het autofocusmechanisme in deze camera wordt geadverteerd als muisstil!

Weathersealing
Deze lens heeft een gedeeltelijke weathersealing. Hij is druppel en stof bestendig.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie, op deze brandpuntafstanden zou je er ook niet heel veel aan hebben.

Fysieke eigenschappen.
Deze lens weegt circa 195 gram en heeft afmetingen van 51mm lang met een doorsnede van 74mm. Verder kan je filters met een filtermaat van 52 mm bevestigen op deze lens. 

Beste lens voor portretfotografie, kinderfotografie & huisdieren

Viltrox 85mm f/1.8 AF II voor 379, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een brandpuntafstand van 85mm, dit is een brandpuntafstand die erg veel gebruikt wordt voor portretfotografie. Verder heeft deze lens een minimale scherpstelafstand van 80cm.

Lichtsterkte
Deze Viltrox lens is erg lichtsterk te noemen met zijn maximale diafragma van f/1.8. 

Autofocus
Deze lens is zowel handmatig als automatisch te focussen. Intern wordt de autofocus geregeld door een STM-stappenmotor.

Weathersealing
Deze lens beschikt niet over een stof en spatwater afstotende behuizing.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt over beeldstabilisatie, tot hoeveel stops is nog niet bekend.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 92mm, een doorsnede van 80mm en een gewicht van 484 gram. Je kan op deze lens filters bevestigen met een filtermaat van 72mm.

Nikkor Z 50mm f/1.8 S voor €709, -

Brandpuntafstand
De brandpuntafstand van deze lens is een vaste brandpuntafstand namelijk 50 mm, je kan dus niet in- of uitzoomen met deze lens en bent afhankelijk van de afstand waarop jij van het onderwerp verwijderd bent.  

Lichtsterkte
Deze lens heeft een vaste maximale lensopening, de maximale lens opening van deze lens is F/1.8, de minimale lens opening van deze lens is F/16.

Autofocus/ Manuele focus
Deze lens heeft zowel manuele als automatische focus.

Weathersealing
Deze lens heeft wel een weathersealing.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 87mm, een diameter van 76mm en een gewicht van 415 gram. Je kan filters met een filtermaat van 62 mm bevestigen op deze lens. 


Beste lens voor landschapsfotografie en gebouwen

Nikon Z 28mm f/2.8 voor €289, -

Brandpuntafstand
De brandpuntafstand van deze lens is een vaste brandpuntafstand namelijk 28mm, je kan dus niet in- of uitzoomen met deze lens en bent afhankelijk van de afstand waarop jij van het onderwerp verwijderd bent. Verder heeft deze lens ene minimale scherpstel afstand van 19cm. 

Lichtsterkte
Deze lens is redelijk lichtsterk te noemen met zijn maximale diafragma van f/2.8.

Autofocus
Deze lens is zowel handmatig als automatisch te focussen.

Weathersealing
Deze lens is niet stof- en spatwaterdicht, pas dus wanneer je in de regel wilt fotograferen.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie, op deze kleine brandpuntafstanden heb je hier ook niet veel last van. 

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 43mm, een doorsnede van 70mm en een gewicht 155 gram. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 52mm.

Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2 voor €1.049, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een erg breed perspectief met een minimale brandpuntafstand van 15mm tot een maximaal brandpuntafstand van 30mm. Verder heeft deze lens een minimale scherpstelafstand van 28cm. 

Lichtsterkte
Deze lens is lichtsterk te noemen met zijn maximale diafragma van f/2.8. Deze diafragma zal niet veranderen wanneer je in- of uitzoomt.

Autofocus
De Tamron SP 15-30mm lens beschikt over zowel handmatige als automatische focus. De autofocus wordt in deze lens geregeld door een USD-autofocussysteem.

Weathersealing
Deze lens beschikt over een weersbestendige constructie, ideaal wanneer je in uitdagende situaties wilt fotograferen. 

Beeldstabilisatie
Deze lens is uitgerust met een zogenaamd “Vibration Compensation” systeem die trillingen tegengaat en het beeld stabiliseert.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 143mm een doorsnede van 98mm en ongeveer een gewicht van 1100 gram. Tot slot bied deze lens door de bolling in het glas niet de mogelijkheid om filters te monteren.

Beste macrolens voor close-ups en details

Laowa 100mm F/2.8 2x Ultra-Macro APO voor €599, -

Brandpuntafstand
Deze Laowa lens is de ideale macrolens met een vergrotingsfactor van 2:1 en een minimale scherpstelafstand van 24.7cm. Verder heeft deze lens een brandpuntafstand van 100mm die eventueel ook gebruikt zou kunnen worden voor portretfotografie.

Lichtsterkte
Deze lens is lichtsterk te noemen met een maximaal diafragma van f/2.8, dit is aan de lage kant voor een prime lens maar goed voor een macrolens. 

Autofocus
Deze lens beschikt niet over autofocus, je zal je onderwerp met de hand moeten scherpstellen. 

Weathersealing
Deze lens heeft geen weatherseal, pas dus op met stof en waterdruppels.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie, voor macrofotografie is een driepoot een goed alternatief.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 638 gram, een lengte van 125mm, een diameter van 72mm en tot slot een filtermaat van 67mm. 

Laowa 25mm f/2.8 2.5-5X Ultra-Macro voor €469, -

Brandpuntafstand
De brandpuntafstand van deze lens is 25mm. Dit objectief is geoptimaliseerd voor macrofotografie met zijn vergrotingsfactor van 5x. De minimale scherpstelafstand van deze lens is 17.3cm.

Lichtsterkte
Deze lens is redelijk lichtsterk te noemen met zijn maximale lensopening van f/2.8, de minimale lensopening van deze Laowa macro lens is f/16.

Autofocus
Let op dat deze lens alleen beschikt over handmatige focus, autofocus 

Weathersealing
Deze lens beschikt niet over enige vorm van weathersealing.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie, je zou eventueel een driepoot kunnen gebruiken in combinatie van een timer of externe sluiter om trillingen te voorkomen.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 82mm, een doorsnede van 65mm en een gewicht van 400 gram. Het is niet mogelijk om filters te monteren op deze lens.


Beste zoomlens (safari, dieren, wildlife & vogels, sport)

Nikon Z 24-200mm f/4.0-6.3 VR voor €1.049, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een erg breed bereik met een minimale brandpuntafstand van 24mm wat een erg weid beeld geeft tot maximaal 200mm wat weer typisch hoort bij een telelens. Dit minimale scherpstelafstand van deze lens is 24cm.

Lichtsterkte
Deze Nikon lens is niet de meest lichtsterke met een maximaal diafragma van f/4 op een brandpuntafstand van 24mm en f/6.3 op een brandpuntafstand van 200mm.

Autofocus
Deze lens is uitgerust met een handmatig en automatisch focus systeem. 

Weathersealing
Deze lens heeft een stof en spatwater dichte constructie.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt over Nikon hun vibration reduction systeem wat wel 4,5 stops kan compenseren. Dit staat je toe om langere sluitertijden te gebruiken zonder dat de trillingen het beeld onscherp maken.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 114mm een doorsnede van 77mm en een gewicht van circa 570 gram. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 67mm. 

Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S voor €2.999, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een enorm bereik met een minimale brandpuntafstand van 100mm en een maximale brandpuntafstand van 400mm. Ideaal voor op safari of tijdens het vogel spotten. Tot slot heeft deze lens een minimale scherpstelafstand van 75cm

Lichtsterkte
Deze lens is niet super goed qua lichtsterkte, dit is vaak ook lastig te vinden op lenzen met deze brandpuntafstanden aangezien de behuizing dan enorm groot zal worden. Hij heeft een maximaal diafragma van f/4.5 op een brandpuntafstand van 100mm en f/5.6 bij een brandpuntafstand van 400mm.

Autofocus
Deze lens beschikt over zowel handmatige als automatische focus. Het autofocus systeem wordt hier geregeld door niet een maar twee gesynchroniseerde stappenmotoren die enorm soep en stil zijn.

Weathersealing
Ook is deze lens uitgerust met een stof- en spatwaterdichte behuizing, dit is ook wel te verwachten van een lens met dit prijskaartje.

Beeldstabilisatie
Er is een optisch beeldstabilisatiesysteem aanwezig in deze lens die wel compenseert tot 5,5 stops. Dit systeem vangt trillingen uit de hand op, heel handig op deze lange brandpuntafstanden waar deze trillingen erger doorkomen.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 222cm en een doorsnede van 98mm met een gewicht van ongeveer 1435 gram. Dit klinkt erg groot maar voor een supertelelens valt dit nog uitermate mee, er is hier zeker mee uit de hand te schieten. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 77mm.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de beste lens voor de Nikon Z5 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen