Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR Review

The Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 is een compacte en lichtgewicht lens met een redelijk groot zoombereik. De Nikon Z DX 25-250mm is een budget vriendelijke lens die gericht is op beginner fotografen die hem mee willen nemen op reis of voor alledaags gebruik.

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Papagaaiduiker met vis

Belangrijke eigenschappen van de Nikon Z Dx 50-250mm f/4.5-6.3 VR

Prijs
Deze lens is voor het eerst uitgebracht in November 2019, deze lens was toen te koop voor €409, -. Op dit moment is deze lens te koop voor €349, - dit is al €60, - euro minder dan toen hij voor het eerst op de markt kwam.

Brandpuntafstand
De Nikon Z Dx 50-250mm f/4.5-6.3 is een zoomlens, hij heeft een minimale brandpuntafstand van 50mm en een maximale brandpuntafstand van 250mm. Let wel op dat deze lens bedoeld is voor Nikon zijn DX-sensor camera’s, dit wil zeggen dat deze lens niet te gebruiken is in combinatie met camera’s die beschikken over een FX (fullframe) sensor.

Bij een DX-sensor komt ook een cropfactor kijken, in het geval van Nikon is dit 1.5x. Deze cropfactor wil zeggen dat de lens 1,5x langer is vergeleken met dezelfde lens op een fullframe sensor. De werkelijke brandpuntafstand van deze lens is dus minimaal 75mm tot maximaal 275mm.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een variabel maximaal diafragma. Dit betekent dat je maximale diafragma kleiner wordt naarmate je verder inzoomt met de lens. De Nikon Z Dx 50-250mm heeft een maximaal diafragma van f/4.5 op een brandpuntafstand van 50mm. Het maximale diafragma op 250mm is f/6.3. Deze lens is dus niet erg lichtsterk te noemen.

Autofocus
De autofocus in deze lens ins intern geregeld, hij wordt dus niet korter of langer wanneer je focust. De motor die dit allemaal regelt is een interne stappenmotor die een snelle en stille levering biedt.

Beeldstabilisatie
Het ‘Vibratie Reductie’ (VR) system in deze lens compenseert voor ongewenste trillingen vanuit de hand of externe factoren. Hij stabiliseert tot wel 5 stops.

Weatherseal
Deze lens is niet stof of spatwaterdicht, pas dus op in de regen of op het strand.

Bouw & Gewicht
De lens weegt 405 gram en dit is vooral te danken aan dat de lens volledig van plastic is gemaakt. Verder is deze lens 110mm lang en hij heeft een diameter van 74mm. Tot slot kan je filters op deze lens bevestigen met een filtermaat van 62mm.

valk in de aanval

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Reviews

Bouw Kwaliteit & Ontwerp
Nasim Mansurov van photographylife.com heeft deze lens ook in handen gehad en heeft hier het volgende over te zeggen: “De Nikon Z Dx 50-250mm f/4.5-6.3 VR heeft een volledig plastic constructie. Al lijkt het er wel op alsof het plastic wel tegen een stootje kan, wel voelt het minder dik/ sterk als het plastic wat op Nikon zijn high-end fullframe Z mount lenzen te vinden is.

En dat is ook wel te verwachten aangezien Nikon hun engineers waarschijnlijk bezig waren om het gewicht van deze lens licht te houden. Maar desalniettemin voelt de lens goed en heeft hij een fijn balans wanneer je hem in je handen hebt.”

Beeldkwaliteit
Ken Rockwell van kenrockwell.com heeft het volgende te zeggen over de afbeeldingskwaliteit, om specifiek te zijn de vignettering en distorsie: “Vignettering is echt geen probleem wanneer je met de Nikon Z50 en zijn vignette correctie op aan fotografeert, in het echte leven is het compleet niet te zien.

Wanneer je het maximale diafragma gebruikt heb je op elke brandpuntafstand wel lichte vignettering wanneer je 1 of 2 stops naar beneden gaat heb je hier totaal geen last meer van. Als je de vignette correctie uit zet heb je wel meer last van vignettering, op 250mm met f/8 heb je er namelijk nog steeds last van. Op 50mm met f/8 niet.

Wat lens distorsie betreft is er in combinatie met de Nikon Z50 en zin Distorsie Correctie op aan nauwelijks te meten distorsie, dat betekent dat het minder is dan een factor van +- 0.1 in Photoshop zijn lens correctie filter. Wanneer je raar genoeg bent om distorsie correctie uit te zetten is er weldegelijk sprake van barrel distortie op 50mm en een kleine pincushion distortie op 70mm.”

Autofocus
Louise Carey van digitalcameraworld.com heeft het volgende over de autofocus van de Nikon Z DX 50-250mm te zeggen: “Net zoals de Nikkor Z 16-50mm kit lens biedt de Nikkor Z 50-250mm een snelle en stille autofocus. Het duurt ongeveer een halve seconde om van minimum naar maximum focus afstand te gaan.

Dit is echter nog erg snel voor zo’n extreem focus bereik. Dit bereik zal je zelden volledig nodig hebben. Voor normale focus aanpassingen is deze lens enorm snel.”


Voordelen van de Nikon Z Dx 50-250mm f/4.5-6.3 VR

 • Stabiliseert tot wel 5 stops
 • Flink zoombereik
 • Voordelig qua prijs

Nadelen van de Nikon Z Dx 50-250mm f/4.5-6.3 VR

 • Niet erg lichtsterk
 • Volledig van plastic
 • Je mist het bereik van 16-50mm waarvoor je een aparte lens nodig hebt

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen over camera's & lenzen

Stel onderaan je vragen over de Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: dpreview.com kenrockwell.com photographylife.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen