Sony DSC-RX10 IV Review

De Sony RX10 Mark IV, deze TIPA (Technical Image Press Association) & dPreview award winnende camera staat bekend als een van de beste compactcamera’s op de markt. Maar welke eigenschappen heeft de camera nou in huis? In dit artikel gaan we alle eigenschappen, voordelen en nadelen bespreken. Ook nemen we een kijkje naar wat andere mensen nou over deze camera zeggen. Ben je benieuwd of de Sony RX10 IV de compactcamera voor jou is? Lees nu dan snel verder.


Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Bekijk hieronder 2 video's over de Sony RX 10 Mark IV: een Review en een Handleiding video.


Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

valk in de aanval

Belangrijkste eigenchappen van de Sony DSC-RX10 IV

Prijs
De Sony Cyber-Shot RX10 IV is op het moment van schrijven te koop voor €1.699,-. Dit is al €300,- euro minder dan toen hij voor het eerst op de markt kwam in oktober 2017. Let wel op dat je alleen de camera koopt, je krijgt er geen extra batterij of SD-kaart bij. Wel zit er al een lens op omdat de Sony RX10 IV een compact camera is. Bij een compact camera kan je de lens niet wisselen. Dit is een erg belangrijk verschil tussen een compact camera en bijvoorbeeld een spiegelreflex of systeemcamera.

Megapixels en Sensor
De sensor in deze camera is een 1-inch sensor, dit is een stuk kleiner dan je in DSLR’s vindt maar een stuk groter dan de sensoren die je in smartphones vindt. Verder heeft de sensor 20 megapixels en mogelijkheid voor contrast autofocus. Tot slot heeft de sensor een 2.73x crop, dit wil zeggen dat als je dezelfde lens op deze camera gebruikt als op een fullframe sensor het lijkt alsof de lens op de Sony RX10 2.73x verder is ingezoomd.

Snelheid (Continu-opname)
Je kan de Sony RX10 IV op drie verschillende modi instellen wat de snelheid betreft; hoog, midden en laag. Wanneer je hem instelt op de hoge modus kan je met 24 beelden per seconden foto’s maken, op midden is dit 10 beelden per seconden en op laag is dit 3.5 beelden per seconden.

Autofocus
De RX10 IV gebruikt een hybride autofocus systeem wat zowel gebruik maakt van contrast gebaseerde autofocus en fase detectie. De 315 fase detectie punten bedekken ongeveer 65% van het scherm. Zelfs op de 24fps burst kan je nog gebruik maken van de autofocus.

Video
De Sony RX10 IV kan 4K video opnames maken op 30 fps wel is het belangrijk om te weten dat hier een kleine crop van 1.09x bij komt kijken. 1080p heeft geen crop, wanneer je digitale beeldstabilisatie aanzet komt er wel een crop van 1.18x of 1.30x bij kijken. Ook heeft de RX10 IV een Slow-Mo modus waarin je wel tot 1000 fps opnames kan maken.

Bouw & Gewicht
De RX10 IV ligt prettig in de hand en hij weegt 1095 gram inclusief de batterij en de SD kaart. Voor de rest is de behuizing vooral gemaakt van plastic, wel beschikt hij over een stof en spatwaterbestendige coating/ behuizing. Tot slot is de Sony 133mm breed, 94mm hoog en 127mm diep.

Lens
De Sony heeft een Zeiss 8.8mm – 220mm vergeleken met fullframe is dit 24mm – 600mm. De lens heeft een variabel maximaal diafragma van maximaal F/2.4 bij een brandpuntafstand van 24mm en F/4 bij een brandpuntafstand van 600mm.

Beeldstabilisatie
De Sony beschikt over een optisch beeldstabilisatie systeem die tot 4,5 stops stabiliseert. De stabilisatie zal het meest van pas komen wanneer je langere brandpuntafstanden uit de hand wilt fotograferen.

ISO
De Sony RX10 IV heeft een standaard bereik van minimaal 100 tot maximaal 12800, dit is handmatig uit te bereiden naar minimaal 64 tot maximaal 25.600. Let wel op dat bij een minimale ISO van 64 je wat dynamisch bereik verliest. Ook is ISO 25.600 vaak alleen voor de marketing, in de praktijk zal je dit weinig tot niet gebruiken vanwege de hoeveelheid ruis.

Lcd-Scherm
De Sony beschikt over zowel een kantelbaar lcd-scherm op de achterkant als een vast lcd-scherm op de bovenkant waarop je je instellingen snel kan controleren. Het lcd-scherm op de achterkant heeft de mogelijkheid over een gedeeltelijke touchscreen, je kan alleen de autofocus punten selecteren. Het scherm bestaat uit 1.440.000 dots.

Viewfinder
De Sony RX10 IV heeft een elektronische viewfinder, je kijkt dus niet via een spiegel door de lens maar op een klein schermpje wat de camera ziet. De viewfinder is een 2.35-miljoen do XGA OLED scherm. De viewfinder heeft een vergroting van 0.70x vergeleken met fullframe.

Batterijduur
Volgens CIPA kan de Sony RX10 Mark IV 400 foto’s nemen op een batterij. Let wel op dat de batterijduur kan verschillen per persoon en minder kan worden naarmate de batterij ouder wordt.

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Reviews

Prestaties met weinig licht (ISO)
Jim Fisher van pcmag.com zegt het volgende over de ISO-prestaties van de Sony RX10 IV: “Wanneer je JPEG’s fotografeert op de standaard instellingen zorgt de camera ervoor dat de ruis onder de 1.5 procent blijft tot ISO 3200. Dit is wat we ongeveer verwachten van dit sensor type. Het 20MP 1-Inch ontwerp wordt gebruikt in veel premium compact modellen waaronder zijn concurrenten van Canon en Panasonic.

Maar alleen Sony heeft dit stacked ontwerp met fase detectie. … Als je ervoor kiest om RAW te fotograferen dan kan je wat meer helderheid uit de foto’s halen op hoge ISO’s. Er zit meer korreligheid in afbeeldingen die genomen zijn op ISO 1600 dan op JPG maar de details zijn duidelijker. Details zijn een stuk duidelijker in de ISO 3200 RAW afbeelding. Ruis hakt wel in op de afbeeldingskwaliteit op ISO 6400, je krijgt een wat korreligere afbeelding met een klein beetje meer details dan de JPG, hetzelfde geldt voor ISO 12800.

Mike Tomkins van imaging-resource.com heft het volgende te zeggen over de ISO-prestaties van de Sony RX10 IV: “Persoonlijk zou ik niet twijfelen om een ISO te gebruiken tot 1600 in elke conditie, en zelfs op ISO 3200 verlies je maar kleine details met een pittig goede afbeeldingkwaliteit in het algemeen.

Kleuren zijn wat doffer rond ISO 6400, en ruis begint wat door te dringen wanneer je de foto 1:1 bekijkt. Zelfs tot de maximale standaard ISO van 12800 kan je nog erg redelijke resultaten krijgen. En terwijl ik volledig uit de hand heb gefotografeerd tijdens zonsondergang kan ik zeggen dat de Sony RZ10 IV zijn eigenaar zal voldoen en respecteren.

Bouw
Jim Fisher van pcmag.com heeft het volgende te zeggen over het ontwerp van de Sony RX10 IV: “De RX10 IV is fysiek bijna identiek aan de RX10 III. Hij is ontworpen als een brug tussen een spiegelreflex en een compactcamera. Hij heeft de body van een spiegelreflex maar de lens zit in het ontwerp in plaats van dat hij vervangbaar is. Hij is 133mm breed, 94mm hoog en 127mm en hij weegt 1024 gram. De body is zwart met een gemixte polycarbonate, rubber en metalen buitenkant, van binnen is hij van een magnesiumlegering. Hij is stof en spatwaterdicht met genoeg bescherming om in een vochtige of stoffige omgeving te gebruiken zonder je zorgen te maken.”

Dan Bracaglia van dPreview.com zegt het volgende te zeggen over het ontwerp van de Sony RX10 IV: “Het ontwerp van de Sony RX IV is bijna identiek aan die van de Sony RX III. Als je beide camera’s naast elkaar op tafel zou leggen zou het enorm moeilijk zijn om een verschil te vinden. Er zijn wel een paar subtiele veranderingen. De grootste is de toevoeging van een gedeeltelijke touchscreen. Ook krijgt de camera een focus limiet knop wat ervoor zorgt dat hij niet gaat ‘hunten’ naar focus. (Dus van tot oneindig gefocust naar zijn minimale focusafstand op zoek naar de goede focus)”

Beeldkwaliteit
Ken Rockwell van kenrockwell.com zegt het volgende over de scherpte van de Sony RX10 IV: “Ik ben erg onder de indruk; de RX10 en zijn Zeiss lens is super scherp. Natuurlijk zal dit zachter worden op hogere ISO’s; ruis onderdrukking in alle camera’s verzacht de afbeelding nog meer op hogere ISO’s aangezien het ruis verminderd”.

Dan Bracaglia van dPreview.com zegt het volgende te zeggen over de beeldkwaliteit van de Sony RX10 IV: “Op hoge ISO’s is er soms sprake van kleur details vervaging door de agressieve ruis onderdrukking. Echter is de verscherping wel verbeterd, ook houdt verscherping in dat je iets betere details behoudt op ISO 12.800, zelfs in situaties met weinig licht. Simpel gezegd heeft de RX10 IV een van de slimste JPEG-verscherping in zijn klasse. En als je de standaard ruis onderdrukking in de camera uit zet zullen de vervagende kleuren ook niet zo’n probleem zijn.”

Jim Fisher van pcmag.com zegt het volgende over de beeldkwaliteit van de Sony RX10 IV: “Over het algemeen is de lens van de Sony RX10 IV erg goed, beter dan een met een goed ontwerp en 25x zoom dan dat hij recht toe heeft. Maar dat is wat je verwacht van een camera in deze prijsklasse. Je kan de Canon G3 X voor een stuk minder krijgen maar de lens houdt het niet bij met die van de Sony RX10 IV. Al helemaal niet wanneer je halverwege of helemaal inzoomt. Ook vangt hij niet zo veel licht op. (En de G3 X heeft een heel veel langzamere autofocus wat het moeilijk maakt om actiefoto’s te maken)”.

Papagaaiduiker met vis

Voordelen van de Sony DSC-RX10 IV

  • 25x Zoom lens
  • Grote 1” 2.54cm Sensor
  • 4K video
  • Degelijke beeldkwaliteit, ook bij wat hogere ISO
  • 1080P Slow-motion video
  • Stof en spatwater dichte behuizing
  • 24 fps RAW continu-opname + autofocus tracking
  • WiFi, Bluetooth en NFC-verbinding

Nadelen van de Sony DSC-RX10 IV

  • Prijs is aan de hoge kant
  • Geen ND filter in de lens zelf (dit had de RX10 II wel)
  • Geen ingebouwde GPS (wel met behulp van je telefoon)
  • Geen 2e SD kaart houder
  • Crop bij video opnames
  • Geen lens kunnen wisselen. Een losse lens behoudt lang een redelijk goede waarde bij verkoop.

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites dpreview.com, kenrockwell.com, imaging-resource.com, pcmag.com, sony.nl en tipa.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Annie Jansen Adams
Door

Annie Jansen Adams

op 08 Mar 2024

Dag Joris,Met heel veel belangstelling heb ik naar jouw viseo over de Sony RX10 IV gekeken.Het lijkt mij een mooie camera. Ik ben nu voornemens om mijn Nikon D7500 met een Tamron 18- 200 lens en een Sigma macro 105 X DG macro os en mijn AF-S Nikkor 1

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 12 Mar 2024

Hallo Annie. de meningen zijn erover verdeeld. Je geeft zelf aan dat je het vervelend vindt om met lenzen te sjouwen. Dat. zeg je waarschijnlijk niet voor niks, het is een voordeel dat dit niet meer hoeft met de Sony RX10 Mark IV. Bij minder licht is de beeldkwaliteit wel minder. Het hangt ook af van je fotografie en van je eisen of je dat erg vindt of niet. Als je heel veel macrofotografie zou willen doen dan vind ik een echte macrolens wel echt wat anders (meer vergroting, mooiere wazige achtergronden). De Sony RX10 IV wordt veel gebruikt voor dieren en vogels. Misschien kan je de camera een keer ergens huren om te kijken of je het wat vindt.

Reactie plaatsen