Panasonic G9 Systeemcamera Review

Een uitgebreide camera wat fotografie betreft van Panasonic is de Lumix DC-G9. Samen met de GH5 (Die bedoeld is voor video) staan ze aan de top van de camerareeks van Panasonic. Ben jij benieuwd wat dit vlaggenschip in huis heeft? In dit artikel bespreken we alle belangrijke kenmerken, wat andere van deze camera vinden en de voordelen en nadelen van deze camera.

Download gratis fotografie e-books

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

 

Belangrijkste eigenschappen Panasonic Lumix DC-G9

Prijs
De Panasonic Lumix DC-G9 was voor het eerst te koop in de Nederlandse markt in november 2017, hij was toen te koop voor €1699, -. Tegenwoordig kan je de Panasonic G9 kopen voor €999, -. Dit is al €700, - minder dan toen hij voor het eerst te koop was. Verder kan je de Panasonic G9 ook kopen in combinatie van een aantal lenzen, deze zijn hieronder voor je opgesomd;

 • Panasonic Lumix G DC-G9 + 12-60mm f/2.8-4.0 voor €1.449, -
 • Panasonic Lumix G DC-G9 + 12-60mm f/3.5-5.6 voor €1.249, -
 • Panasonic Lumix G DC-G9 + 14-42mm f/3.5-5.6 voor €1.579, -
 • Panasonic Lumix G DC-G9 + 14-42mm f/3.5-5.6 + 45-200mm f/4.0-5.6 voor €1.718, -

Sensor / Megapixels
De Lumix DC-G9 heeft een micro four thirds sensor, deze sensor is 2x kleiner dan een fullframe sensor. Dit zorgt er dus voor dat de sensor van de G9 een cropfactor heeft van 2x. Een cropfactor wil zeggen dat een lens zich 2x groter voordoet wanneer je hem vergelijkt met een fullframe lens. Een 100mm lens op een fullframe zal zich op micro four thirds voor doen als een 100 x 2 = 200mm lens.

Verder heeft de sensor 20.3 megapixels wat voor een maximale resolutie van 5184 x 3888 pixels zorgt.

Tot slot heeft de G9 ook een High-Resolution modus die een techniek genaamd ‘pixel shift’ gebruikt, de pixel shift technologie maakt 8 foto’s die allemaal een heel klein beetje verschoven zijn.

Deze 8 foto’s worden vervolgens samengevoegd wat in een 80-megapixel RW2.RAW foto resulteert. Let wel op dat je een statief nodig hebt als je van de High-Resolution modus gebruik wilt maken, de camera moet namelijk tijdens deze 8 foto’s in exact dezelfde plek staan.

Snelheid
De Panasonic G9 heeft een indrukwekkende continu-opname snelheid van wel 20 beelden per seconden met continu autofocus! Dit kan je gebruiken bij wildlife of sport bijvoorbeeld of vogels.

En nog indrukwekkender is de 60 beelden per seconden wanneer je geen continu-autofocus en de elektronische sluiter gebruikt. Je kan ongeveer 50 beelden lang de continu-opname modus gebruiken voordat de camera de beelden moet verwerken en jij even moet wachten.  Dit kan je gebruiken bij wildlife of sport bijvoorbeeld of vogels.

Autofocus
De G9 gebruikt een nieuwe manier van focussen, het lijkt heel erg op het autofocussysteem van de GH5 maar Panasonic zegt dat hij iets beter zal zijn. Het autofocussysteem bevat 225 autofocus punten. Wat de snelheden betreft zou de G9 een van de snelste moeten zijn met een tijd van 0.04 seconden om de focus in te stellen. De GH5 deed hier 0.05 seconden over.

Bouw & Gewicht
Deze camera weegt maar liefst 659 gram, dit is inclusief de batterij en SD kaart maar zonder een lens. Verder heeft hij een breedte van 137 mm een hoogte van 97mm en een diepte van 92mm. Je hebt ook de optie voor een extra verticale grip, dit is de DMW-BGG9 en deze is te koop voor €189,-

Lenzen
De Panasonic G9 maakt gebruik van de MFT-mount.  Lenzen worden vooral gemaakt door Leica en Sigma. Er is een redelijk aanbod voor lenzen, als je meer lenzen wilt gebruiken die je misschien al hebt liggen kan je verschillende mount adapters proberen.

Een populaire combinatie is de Panasonic G9 met de Panasonic Leica DG Varia Elmarit 100-400mm f/4.0-6.3 ASPH Power OIS

Snowy norway mountains

ISO
Standaard is het ISO-bereik van de Panasonic G9 van minimaal 200 tot maximaal 25.600, je kan dit handmatig uitbreiden naar minimaal 100 tot maximaal 25.600. Let wel op dat je vaak wat dynamisch bereik verliest als je je ISO bereik handmatig uitbreidt. Als je meer wilt lezen over dynamisch bereik kan je mijn artikel hierover lezen: “Wat is dynamisch bereik?

Connectiviteit
Je kan zowel met Bluetooth als Wi-Fi verbinden met de Panasonic G9. De Wi-Fi module is zowel 2.4Ghz als 5Ghz. Je kan als je verbonden bent de G9 op afstand besturen, dit kan je doen met of zonder live beeld.

Om batterij te besparen kan je geen live beeld gebruiken, dit gaat dan via Bluetooth. Wanneer je wel op afstand een live view of zelfs de camera uit slaap willen halen kan je Wi-Fi gebruiken, dit kost echter wel meer energie.

LCD
Naast een LCD aan de achterkant beschikt de G9 ook over een klein lcd-schermpje boven op de camera waarmee je snel de instellingen kan zien. Het lcd-scherm aan de achterzijde is in principe dezelfde als degene op de G85. Het is een 3” (7.62cm) scherm met een resolutie van 1.040.000 dots.

Het schermpje is zowel te kantelen als te draaien. Het scherm is te bedienen via de knoppen op de camera of door op de knoppen van het scherm zelf te drukken met behulp van touchscreen.

Beeldstabilisatie
De G9 beschikt over een 5-assig beeldstabilisatie systeem, dit zou verbeterd moeten zijn ten opzichte van de GH5 terwijl ze wel allebei dezelfde gyroscoop gebruiken. Panasonic zegt met dit beeldstabilisatie systeem tot wel 6.5 stops te kunnen stabiliseren. De GH5 zou tot 5 stops kunnen stabiliseren.

Batterij
CIPA heeft de batterijduur van de G9 getest en is uitgekomen op 400 schoten, let wel op dat dit kan verschillen per gebruiker. Wanneer je bijvoorbeeld meer gebruik maakt van de remote control met live beeld zal je batterij sneller op gaan wanneer je helemaal geen Wi-Fi of Bluetooth connectie gebruikt.

Gebruik
De Panasonic Lumix DC-G9 wordt vaak gebruikt voor situaties waar je erg lange brandpuntafstanden nodig hebt, de 2x cropfactor van de G9 zijn sensor helpt namelijk enorm bij het creëren van lange brandpuntafstanden. De G9 wordt dus vaak gebruikt voor wildlife fotografie, het spotten van vogels/ vogelfotografie en sport fotografie.

Papagaaiduiker met vis

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Reviews van anderen

De mensen bij photoreview.com.au hebben het volgende te zeggen over de Panasonic G9: “Over het algemeen kunnen wij zeggen dat de G9 de beste camera is die Panasonic tot nu toe heeft gemaakt, zeker voor de enthousiaste fotograaf die vooral geïnteresseerd zijn in het maken van statische beelden maar er ook van houden om een hoge resolutie foto te maken.

De G9 is ook de meest uitgeruste M4/3 camera op de huidige markt. Fotografen die een spiegelreflex ervaring willen zullen de controle layout en de goede elektronische viewfinder op de G9 fijn vinden om te gebruiken.

Het aantal lenzen die beschikbaar zijn voor Olympus en Panasonic camera’s is op dit moment groter dan die Fujifilm heeft te leveren ook zij ze vaak beter qua kwaliteit dan de lenzen van Fujifilm.”

Dan Bracaglia van dpreview.com heeft het volgende te zeggen over de afbeeldingskwaliteit van de G9: “Verscherping op standaard ISO’s lijken erg op die van de GH5 beide camera’s over- verscherpen delen van de afbeelding. Panasonic zegt ook moire te hebben verbeterd wat inderdaad goed onder controle lijkt te zijn.

Op hoge ISO’s lijkt er een duidelijke verbetering te zijn wat het balans tussen verscherping en ruis onderdrukking betreft. De G9 behoud over het algemeen meer detail dan de GH5, hij houdt zelfs beter vast aan details dan de Olympus EM-1 II. Ook lijkt hij beter zijn kleuren vast te houden dan zijn competitie op de hoogste ISO.”

Dan Bracaglia heeft ook wat te vertellen over het dynamisch bereik van de G9: “De G9 lijkt een vergelijkbaar dynamisch bereik te leveren als de GH5. Wat ISO betreft kunnen gebruikers best wat stops onderbelichten en dit terug brengen in post productie zonder een heftige straf in de vorm van ruis.

Dit geeft je de mogelijkheid om de hoog lichten in de lucht beter te behouden door wat onder te belichten. Dit is handig voor situaties met veel lucht.”

Voordelen van de Panasonic Lumix DC-C9

 • 20 (met autofocus) of zelfs 60 beelden per seconden continu-opname
 • 4K UHD video met 10-bit opname
 • 5-Assige beeldstabilisatie
 • Zowel kantel als uitklapbaar LCD scherm
 • In combinatie met een 100-400mm lens van Leica heb je effectief 200-800mm (door cropfactor 2) en ben je toch relatief mobiel. De combinatie is minder zwaar dan met andere systeemcamera's of spiegelreflexcamera's. Denk aan vogelliefhebbers.

Nadelen van de Panasonic Lumix DC-C9

 • Niet de beste batterijduur
 • ISO bereik

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Download gratis fotografie e-books

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: panasonic.com imaging-resource.com dpreview.com digitalcameraworld.com photoreview.com.au

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Han van der Staaij
Door

Han van der Staaij

op 14 Aug 2021

Goedemorgen, Ik heb een fout ondekt in de review van de lumix G9. Deze maakt geen gebruik van de L mount, maar van de panasonic/olympus micro fou thirds mount. De L mount is voor de full frame camera's van panasonic en Leica. Vr. gr., Han

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 18 Aug 2021

Bedankt, dit is aangepast nu!

Jos Gerrits
Door

Jos Gerrits

op 22 Aug 2021

Hoi Joris,In de review zie ik dat je, ondanks je toezegging aan Han van der Staaij, de tekst over de L-mount voor de G9 nog niet hebt aangepast. De G9 is een MFT-camera en kan geen gebruik maken van de L-mount

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 23 Aug 2021

Hi Jos, dit had ik wel aangepast maar ik zie dat het opslaan niet goed was gegaan. Ik kreeg een foutmelding bij het opslaan na aanpassen en dat had ik aanvankelijk niet gezien. Scherp gezien van je.

Leon
Door

Leon

op 18 Dec 2023

Hi Joris. Heb de dc-g9 in combinatie met een 100-300 II objectief gekocht. Wil graag foto’s maken van voetbalwedstrijden. Welke instellingen moet ik gebruiken om de beste resultaten te bereiken? Groet Leon

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 02 Jan 2024

Hi Leon, ik raad je aan bij de basis te beginnen. Je hebt nu erg mooi materiaal, dan is het wat mij betreft belangrijk om ook in jezelf te investeren en te leren wat je doet. Instellingen hangen ook af van omstandigheden. Vooral sluitertijd is belangrijk. Als je meer wil leren kan je mijn gratis E-book downloaden, dan volgen ook veel tips. https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/

Eric
Door

Eric

op 09 Feb 2024

Hi Joris,Hi Joris, graag jouw advies voor mijn eerste 'echte' camera. Ik twijfel tussen de CANON 2000D met een Sigma 18-300 of de DC G90 met een 14-140 objectief. En zijn deze allround lenzen handig om mee te beginnen?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 13 Feb 2024

Hi Eric, het kunnen wisselen van lenzen is goed. Zeker voor portret. Het kan met een Panasonic Lumix DC G90. Voor portret zou ik je dan een lichtsterke lens aanraden. Bijvoorbeeld 35 of 50mm f/1.8. Wel is het zo dat je met een camera met een wat grotere sensor (de DC G90 heeft een kleine sensor) meer kan spelen met wazige achtergronden en scherpe kleinkinderen. Een Canon 2000D is een optie maar is wel verouderd (spiegelreflex). Ik zou dan eerder gaan voor een Canon systeemcamera, bijvoorbeeld de R100, R50 of R10. De R10 heeft de beste bediening als je echt je camera zelf vlot wil leren instellen en is ook goed voor bewegende onderwerpen. Voor landschap maakt het minder uit. Bij Canon kan je bijv. denken aan een 50mm f/1.8 lens voor portretten..

Reactie plaatsen