Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4.0-6.3 ASPH Power OIS Review

Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4.0-6.3 ASPH Power OIS Review

Heb jij een MFT (Micro Four Thids) camera en ben jij op zoek naar een super telelens voor vogel-, sport- of wildlife fotografie? Dan is de Panasonic Leica Vario-Elmar wellicht iets voor jou, in dit artikel bespreken we alle eigenschappen van deze lens en kijken we hoe ook andere reviewers deze lens kritisch onder de loep nemen. Al benieuwd wat deze super telezoom lens allemaal kan? Lees dan snel verder.

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Paarden met tegenlicht

Belangrijkste eigenschappen van de Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4.0-6.3 ASPH Power OIS

Prijs
 Op het moment van schrijven is de Panasonic Leica DG 100-400mm te koop voor €1.349,-. Toen hij in januari 2016 voor het eerst te koop was in Nederland kostte hij €1.699,-. De Panasonic Leica DG 100-400mm is dus al €350,- minder dan de eerste dag dat hij te koop was.

Brandpuntafstand
 Deze Panasonic Leica lens heeft een minimale brandpuntafstand van 100mm en een maximale brandpuntafstand van 400mm. Let wel op dat deze lens gemaakt is voor een MFT-lensvatting, vergeleken met fullframe heeft deze lens dus een 2.0x cropfactor.

Deze lens zal vergeleken met fullframe een 200-800mm lens zijn. Wil je meer weten over hoe een cropfactor werkt? Dan raad ik mijn uitgebreide VIP Begeleidingsprogramma aan waar ik alles uitgebreid behandel.

Lichtsterkte
 Deze lens is niet echt lichtsterk met een maximaal diafragma van f/4.0 bij een brandpuntafstand van 100mm en een maximaal diafragma van f/6.3 bij een brandpuntafstand van 400mm. Met deze maximale diafragma’s zal je soms moeite hebben met je foto goed belichten zonder dat je je ISO omhoog moet doen.

Afkortingen

DG
 De term DG staat voor “Digital G”, dit is een serie van lenzen van Panasonic speciaal gemaakt voor systeem camera’s. De lenzen in de DG serie zijn door Leica ontworpen om een zo groot maximaal diafragma te bereiken.

Vario
 Vario is een Duitse term die aangeeft dat de lens in en uit kan zoomen.

Elmar
 “Elmar” is de naam van deze specifieke lens.

ASPH
 ASPH staat voor “Aspherical Lens”, in het Nederlands betekent dit “Asferisch Optiek” dit geeft aan dat de lens een ronding of holling bevat.

Power OIS
 Power OIS staat voor “Power Optical Image Stabilizer” in het Nederlands betekent dit: “Krachtige optische afbeelding stabilisator”, dit is een systeem wat Panasonic gebruikt om ongewenste trillingen tegen te gaan van bijvoorbeeld je hand of de omgeving. Panasonic zegt dat het Power OIS dubbel zo goed is als hun vorige Mega OIS systeem.

Autofocus
 Op deze lens zit een knop waarop je kan kiezen of je autofocus wilt gebruiken of volledig handmatig wil focussen. De interne micromotor zorgt voor een vrijwel stille autofocus.

Beeldstabilisatie
 Zoals de term Power OIS zegt bevat deze Panasonic 100-400mm lens beeldstabilisatie, dit helpt erg met het voorkomen van ongewenste trillingen die in onscherpe foto’s resulteren. Het beeldstabilisatie systeem van deze Panasonic lens compenseert tot wel 3 stops.

Bouw & Gewicht
 De lens is gemaakt uit grotendeels plastic met alleen de mount van metaal. Hij heeft echter wel een volledige weatherseal die je lens beschermt tegen stof en spatwater. De Panasonic Vario-Elmar heeft een interne zonnekap die je kan uitschuiven, vergeleken met andere ultra zoom lenzen is deze lens enorm compact en licht qua formaat. Hij weegt namelijk maar 985gram en heeft een lengte van 172mm met een diameter van 83mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 72mm.

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Reviews

Bouw / Ontwerp
 De mensen bij photoreview.com.au hebben het volgende te zeggen over het ontwerp van de Panasonic DG Vairo Elmar: “Meeste fotografen kopen deze lens voor het fotograferen van sport en of safari. Specifiek vogel fotografen zullen geïnteresseerd zijn in deze lens al helemaal als ze een GX8 camera gebruiken aangezien deze gebruik maakt van een duel beeldstabilisatie systeem.
 Dit is een van de lichtste 200-800mm equivalente lenzen op de markt, hij is compact en ligt qua gewicht dit maakt hem erg geschikt voor gebruikers die een stuk moeten lopen voordat ze hun onderwerp zullen vinden. Hij is ideaal voor fotografen die een tijd lang blijven staan zoals sport fotografen.
 De lens is sterk qua constructie en de luchtdichte fitting zorgt ervoor dat er geen stof of lichte regen de lens in komt. Dit maakt hem ideaal voor fotografen die buiten hun werk moeten doen. De geïntegreerde zonnekap kan snel uitgeklapt worden en voor schaduw zorgen die glare tegengaat. Een grotere afneembare zonnekap zorgt voor extra schaduw voor complexe licht situaties.”

Andrew Alexander van Imaging-resource.com zegt het volgende over de bouw kwaliteit van de lens: “Vergeleken met de meeste Micro Four Thirds lenzen is de Panasonic 100-400mm f/4-6.3 een reus. Een zwaargewicht die bijna 7 inches (178mm) lang is en meer dan 2 pounds (907 gram) weegt. Vergeleken met de 35mm equivalent lenze zoals de Canon 100-400mm is hij aanzienlijk vele lichter en kleiner, en met het micro fout thirds systeem zorgt de lens voor 2x het equivalente bereik.
 De lens heeft een modern ontwerp te bieden zijn ontwerp bestaat voornamelijk uit zijn megagrote zoom ring. Het optische ontwerp van de lens is erg ingewikkeld: 20 elementen in 13 groepen met 1 asferische, 1 UED en 2 ED elementen. 9 geronde diafragma bladen worden gebruikt om fijne uit focus elementen te creëren. De lensvatting is van metaal en de schroefdraad van de 72mm filter mount is van plastic. De lens is ook helemaal weathersealed.”

Klaus Schroiff van opticallimits.com heeft het volgende te zeggen over de Panasonic Vario-Elmar: “De Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4-6.3 ASPH Power OIS is een unieke en waarschijnlijk onder gewaardeerde lens. In tegenstelling tot veel andere lenzen op de markt combineert de Vario-Elmar compacte grootte met extreme bereiken en erg redelijke kwaliteit en een betaalbare vorm.”

Scherpte / Beeldkwaliteit
 Klaus Schroiff van opticallimits.com heeft de Panasonic Vario-Elmar ook in handen gehad, hij heeft het volgende te zeggen over de beeldkwaliteit: “De Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4-6.3 ASPH Power OIS is een unieke en waarschijnlijk onder gewaardeerde lens. De te behaalde kwaliteit bij zulke extreme brandpuntafstanden is waarschijnlijk gelimiteerd door je eigen vermogen de lens stil te houden in de hand om trillingen tegen te gaan op redelijke sluitertijden. De beeldstabilisatie helpt natuurlijk maar op 400mm is het al duidelijk dat hij op of al over zijn limiet dat zo’n systeem kan leveren. De verplaatsing op 400mm is zo heftig dat de beeldstabilisator hier niet meer voor kan compenseren. We hebben de lens getest op een Olympus E-M5 II die geen Dual IS ondersteund en je moet je echt concentreren om de camera stil te houden op 400mm.  De extra potentie die Dual IS levert kan erg goed te pas komen dus een Panasonic camera is hier misschien wel de betere camera. In termen van optische kwaliteit is hij gelimiteerd door zijn langzame maximale diafragma. F/4.-6.3 is al ver voorbij het optimale diafragma punt (rond f/2.8) voor Micro Four Thirds lenzen zodat de afbeeldingskwaliteit aangetast wordt door diffractie. Zelfs met diffractie is de potentiële kwaliteit indrukwekkend. De resolutie is natuurlijk het beste in het lagere deel van het zoombereik. Echter houdt de Vario-Elmar op 400mm een erg goed niveau vast. Vervorming en Chromatische aberratie is niks om zorgen over te maken. Als je afbeelding auto-correctie gebruikt geld dit ook voor vignettering. De kwaliteit van de bokeh is voor zo’n zoomlens erg goed, maar houd in je achterhoofd dat prime lenzen altijd beter zijn op dit aspect”

Andrew Alexander van Imaging-resource.com heeft de Panasonic Leica Vario-Elmar in handen genomen en in de praktijk getest, vervolgens heeft hij het volgende te zeggen over de chromatische aberratie van de lens: “Chromatische Aberratie is redelijk goed geminimaliseerd door de lens. De enige plek waar we dit konden vinden is met de lens op 100mm in combinatie van een klein diafragma. Er lichte paarse randen zijn te zien in de hoeken en in plekken met veel contrast.”

Andrew Alexander heeft het volgende te zeggen over de vignettering en vervorming van deze lens: “Er is een klein beetje hoek schaduw te zien wanneer je de lens op 100mm gebruikt in combinatie van een diafragma van f/4. Op deze instellingen zijn de hoeken net onder een halve stop donkerder dan het midden, op elke andere instelling is vignettering verwaarloosbaar.
 Wanneer je naar een vervormingstabel kijkt van deze lens dringt het tot je door dat er al enorme voor verwerking in de lens zit, er is namelijk helemaal geen vervorming te zien.”


Voordelen van de Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm

 1. Erg compact en licht qua gewicht
 2. Erg lang brandpuntafstand bereik van 100 tot 400mm.
 3. Geïntegreerde zonnekap
 4. Stof en spatwater dicht
 5. Super goede beeldkwaliteit qua vignettering en chromatische aberraties
 6. Helemaal geen sprake van vervorming

Nadelen van de Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm

 1. Niet erg lichtsterk
 2. Plastic filterschroefdraad
 3. Beeldstabilisatie alleen bruikbaar in combinatie met een Panasonic camera

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden.

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: imaging-resource.com, opticallimits.com, photoreview.com.au, dpreview.com, panasonic.com en whatdigitalcamera.com

Over de schrijver
Reactie plaatsen