Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSS Review

Ben jij opzoek naar een allround lens voor jouw Sony systeemcamera? In dit artikel bespreek ik de Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSS die volgens Sony de lens voor elke situatie is. Alle belangrijke eigenschappen, de voordelen en nadelen, reviews en tot slot ook nog wat alternatieven. Ben je al benieuwd of deze lens wat voor jou is? Lees dan snel verder!

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

 

Belangrijke eigenschappen van de Sony FE 24-240mm F/3.5-6.3 OSS

Prijs
De Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSS kwam voor het eerst op de markt in april 2015, toen kostte deze lens €999, -. Tegenwoordig kan je deze lens voor €759, - aanschaffen, dit is al €240, - minder dan toen hij voor het eerst op de markt kwam. 

Brandpuntsafstand
Het label FE in de naam van deze lens wil zeggen dat hij speciaal ontworpen is voor fullframe camera’s. Je kan de lens daarentegen ook gewoon gebruiken op de APS-C camera’s van Sony.

Let wel op dat het normale brandpuntafstand bereik van minimaal 24mm tot maximaal 240mm wordt veranderd door de cropfactor van APS-C sensoren.  De minimale brandpuntafstand is nu 38mm en de maximale brandpuntafstand is nu 380mm.

Lichtsterkte
Deze lens is niet erg lichtsterk, hij heeft namelijk een variabel maximaal diafragma, dit wil zeggen dat wanneer je inzoomt je maximale diafragma kleiner wordt. Het maximale diafragma van deze lens is f/3.5 op een brandpuntafstand van 24mm en f/6.3 op een brandpuntafstand van 240mm.

Dit is niet zo lichtsterk, wanneer het schemert zal je op lange brandpuntafstanden sneller een hogere ISO nodig hebben.

Autofocus
Deze lens beschikt over zowel handmatige als automatische focus, de automatische focus wordt geregeld door een lineaire motor die je makkelijk kan overschrijden door aan de focus ring te draaien.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt over Sony zijn OSS systeem, dit staat voor ‘Optical Steady Shot’ oftewel Optische beeldstabilisatie. Het OSS systeem van deze lens stabiliseert tot wel 5 stops, dit zal je vooral merken wanneer je op lange brandpuntafstanden zoals 240mm fotografeert.

Weathersealing
Deze lens is stof- en water afwerend. Sony zegt zelf dat de lens een “hoge betrouwbaarheid in lastige situaties” heeft en “een ontwerp wat water en stof afweert helpt de betrouwbaarheid in lastige situaties in de buitenlucht”. Echter is hij niet waterbestendig, pas dus nog steeds op wanneer je in de regen fotografeert.

Bouw & Gewicht
Deze lens weegt 780gram verder heeft deze lens een diameter van 81mm en een lengte van 119mm. Tot slot kan je filters op deze lens bevestigen met een filtermaat van 72mm.

Reviews

Bouw & Exterieur
Ken Rockwell van kenrockwell.com heft een kijkje genomen naar het uiterlijk van de Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSS: “Dit is een makkelijke lens om van te houden. De helft van deze lens bestaat uit een zoom ring en hij zoomt goed. Deze zoom ring is redelijk stijf, je moet 2 of 3 vingers gebruiken.

Hij zal niet zomaar uit of inzoomen. Focus houdt zich net zo sterk als de zoomring, bravo! De handmatige focus ring is ook stijf maar daarnaast heeft hij een snelle autofocus en kan hij dichtbij scherpstellen. Er is niet echt iets wat deze lens niet gemakkelijk kan fotograferen.”

Beeldkwaliteit
Bryan Carnathan van the-digital-picture.com heeft de beeldkwaliteit van de Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSS grondig bekeken en zegt hier het volgende over: “Beginnend met het beste, in het midden van het frame wanneer je een maximaal diafragma gebruikt is het midden redelijk scherp op een brandpuntafstand van 24 en 50mm, het wordt wat zachter op 100mm en best wel zacht op een brandpuntafstand van 240mm.

Het midden van de afbeelding is redelijk scherp op f/5.6 op 24mm en 50mm. Op 100mm is f/5.6 maximaal en de resultaten van f/8 zijn redelijk scherp op deze brandpuntafstand. Op 240mm zijn de resultaten van f/11 redelijk hetzelfde als volledige diafragmaopening. De resultaten hiervan zijn redelijk en een stuk beter dan op 240mm f/6.3.”

Ook heeft Bryan het volgende te zeggen over de vignettering van deze lens: “Zonder distortie correctie hebben de hoeken van deze lens op 24mm met een diafragma van f/3.5 extreme vignettering, 5 stops of zelfs meer. Op 50mm f/4.5 is het maar een milde 1 stop of schaduw in de hoeken.

Slechts een beetje minder vignettering is zichtbaar op 100mm f/5.6 maar dit vermeerderd weer met 2 stops op 240mm f/6.3. Wanneer je f/8 gebruikt op 24mm is er nog maar sprake van 1 stop van schaduw in de hoeken die snel verloopt naar mechanische obstructie in de diepe hoeken.

Op f/8 met een brandpuntafstand van 50mm is bijna geen sprake van vignettering, maar 0,5 stop. Nog minder op 10mm en net wat meer dan 1 stop in de hoeken op 240mm, verbeteringen op f/11 zijn maar mild.”

Telelens beren

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Alternatieven voor de Sony FE 24-240mm F/3.5-6.3 OSS

Tamron 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD

Prijs
Deze lens is te koop voor €869, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een minimale brandpuntafstand van 28mm en een maximale brandpuntafstand van 200mm, dit is net wat korter dan de Sony lens.

Lichtsterkte
Deze lens is wat lichtsterker dan de Sony lens, hij heeft namelijk een maximaal diafragma van f/2.8 op een brandpuntafstand van 28mm en f/5.6 op 200mm.

Autofocus
Deze lens beschikt over zowel handmatige als automatische focus. De autofocus wordt geregeld door een stappen motor.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie, dit heeft de Sony lens wel.

Weatherseal
Deze lens beschikt over een weatherseal, je hoeft dus minder bang te zijn wanneer je in wat uitdagendere weersomstandigheden wilt fotograferen.

Bouw & Gewicht
Deze lens weegt 576 gram, hij heeft een diameter van 74mm en een lengte van 117mm. Tot slot kan je filters met een filtermaat van 67mm op deze lens bevestigen.

Sony FE 24-105mm f/4.0 G OSS

Prijs
Deze lens is te koop voor €944, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een wat minder lang bereik dan de hiervoor besproken Sony namelijk van minimaal 24mm tot maximaal 105mm.

Lichtsterkte
Deze lens is redelijk lichtsterk met een maximaal diafragma van f/4.0 door het gehele brandpuntafstand bereik.

Autofocus
Deze lens beschikt over zowel handmatige als automatische focus.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt over beeldstabilisatie.

Weatherseal
Deze lens beschikt over een weathersealing

Bouw & Gewicht
Deze lens weegt 663 gram, hij heeft een diameter van 83mm en een lengte van 113mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 77mm.
Paarden met tegenlicht

Voordelen van de Sony FE 24-240mm F/3.5-6.3 OSS

 • Optische beeldstabilisatie
 • Lang brandpuntafstand bereik
 • Te gebruiken in erg veel situaties

Nadelen van de Sony FE 24-240mm F/3.5-6.3 OSS

 • Geen volledige weatherseal
 • Niet lichtsterk
 • Erg sterke vignettering op 24mm

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Meer populaire artikelen over camera's & lenzen

Stel onderaan je vragen over de Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSS& krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: kenrockwell.com cameralabs.com the-digital-picture.com dpreview.com tamron.eu

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen