Sony FE 100-400 f/4.5-5.6 GM OSS Review

De Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS is een professionele lens die behoorlijk allrround is. Denk aan natuurfotografie, wildlife/dieren, landschapsfotografie en sportsfotografie. Wil jij ontdekken wat deze lens nu precies zo veelzijdig maakt? 

Hoe goed is deze lens precies? Hoe zijn beeldkwaliteit, autofocus, stabilisatie, bouw en meer? Is de lens zijn prijskaartje waard? Daarnaast vergelijken we deze lens ook met de Sigma 100-400mm F/5-6.3 DG DN OS Contemporary Sony FE. 

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.


Inhoud

De belangrijkste eigenschappen van de Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS

Prijs

Op het moment van schrijven van dit artikel betaal je voor deze lens € 2699,- 

Brandpuntafstand

De Sony FE 100-400mm lens is een telezoomlens. Deze lens beschikt over een brandpuntafstand van minimaal 100mm tot en met maximaal 400mm. Deze lens is geschikt voor camera’s met een E-vatting en heeft een minimale scherpstelafstand van 98 cm. Daarmee zijn closeups ook goed te maken. 

Daarnaast kan je met een Sony 1.4x SEL14TC de lens op een APS-C camera gebruiken. En het bereik van de lens ook nog eens vergroten met 40%. Dit heb ik zelf ook regelmatig gebruikt voor wildlife fotografie. Scherpte is goed. Je verliest 1 stop licht, f/8 is dan het grootste diafragma.

Bouw en gewicht

Met een lengte van 205mm, een doorsnee van 93.9mm en een gewicht van 1395 gram is dit een redelijk grote en zware lens. 

Beeldstabilisatie 

De Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS is voorzien van beeldstabilisatie in de lens door middel van een 5-assig systeem. Dit geavanceerde systeem zorgt ervoor dat je ondanks het lange bereik van deze lens toch goed uit de hand kan fotograferen. Daarnaast is de lens ook ontzettend stil in gebruik.

Lichtsterkte

Met een minimaal diafragma van f/4.5 en een maximaal diafragma van f/5.6 is de Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS is geen lichtsterke lens. Dit zijn 100-400mm lenzen nooit. 

De lens beschikt over hoogwaardige Nano AR coating op de glazen onderdelen. Op de voorzijde van de lens zit ook nog een fluorine coating om deze lens beter water-, stof- en vuilafstotend te maken. 

Weathersealing

De Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS lens is voorzien van stof- en spatwaterdichte afdichting. Deze bestaat uit 17 verschillende lagen door de gehele lens heen. Hierdoor kan je zorgeloos met je camera op pad in de natuur zonder je druk te maken om een paar spetters. 

De lens is enkel spatwaterdicht, het is daarom wel belangrijk om een waterdichte hoes mee te op pad. Dan hoef je je fotosessie niet vroegtijdig af te breken als je toch overvallen wordt door een bui. 

Filters

De Sony lens is te combineren met 77mm diameter filters met schroefdraad. Dit is een standaardmaat filter en de kans is groot dat je deze al in je cameratas hebt zitten als je al een zoomlens hebt. 

Autofocus en manuele focus

De Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS beschikt over dubbele lineaire focusmotoren waardoor je snel kan focussen. Hierdoor kan je met minder licht stilstaande objecten toch goed op de foto zetten. Een bewegend object bij weinig licht is wel een uitdaging om goed op de foto te krijgen. Ik heb uitstekende beelden kunnen maken van uilen die door de lucht vlogen met deze lens, autofocus is heel snel en duidelijk beter dan van de 70-200 f/2.8 GM (type 1).

Beeldkwaliteit

De Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS is over het gehele bereik mooi scherp, vooral in het centrum van de foto. Waar veel telelenzen op hun maximale bereik toch wat minder scoren doet deze Sony 100-400mm lens dat niet. 

Het enige wat op deze lens aan te merken is, is dat de hoeken wat minder scherp worden op 400mm. Maar het centrum van de foto stelt niet teleur. Daarnaast heeft deze lens bijna geen last van chromatische abberaties (kleurschifting). 

Naast bovengenoemde kwaliteiten heeft de lens ook een redelijk mooie Bokeh voor een telezoom objectief. Dit komt doordat de lens beschikt over 9 lamellen om zo mooie ronde onscherpe effecten te maken op de achtegrrond. 


Verschillen tussen Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS EN SIGMA 100-400mm f/5.6-6.3 DG DN OS CONTEMPORARY SONY FE

– De Sony 100-400mm lens heeft een 10% groter diafragma bij de minimale brandpuntafstand (f/4.5 tegen f/5)

– De Sony lens heeft een metalen objectief, dit heeft de Sigma lens niet.

– De lichtsterkte van de Sony is iets beter (f/5.6 tegen f/6.3).

– De Sony lens heeft een 62 cm kortere minimale scherpstelafstand als de Sigma lens. (98cm tegen 160cm). Dit maakt de Sony geschikter voor closeups. Zie hierna (vergrotingsfactor).

– De Sony lens heeft een iets betere vergrotingsfactor als de Sigma lens. (0.35x tegen 0.26x)

– De Sony lens is 235 gram zwaarder dan de Sigma lens.

Reviews

Bouw

Photographyblog.com

Zoals je zou verwachten, is de Sony FE 100-400 mm F4.5-5.6 GM OSS-lens erg aan de grote kant, hoewel in alle eerlijkheid iets dat is ontworpen voor een full-frame DSLR waarschijnlijk veel groter zou zijn. Hij weegt 1.395 g, maar verrassend genoeg voelt hij niet al te onevenwichtig aan bij gebruik met zoiets als de Sony A9. 

Het kan een beetje onpraktisch zijn als je het met een kleinere camera gebruikt, zoals de A6500, maar dat is te verwachten als een compromis omdat je zoveel dichter bij het onderwerp kunt komen.

Digitalcameraworld.com

Bediening is ongekend goed. Tussen de twee soepel werkende focus- en zoomringen bevindt zich een reeks van drie aanpasbare knoppen, die nominaal zijn toegewezen aan een focus-hold-functie. Achter de zoomring zit een extra ‘zoom smoothness’ ring, waarmee je het koppel kunt aanpassen dat nodig is om de zoominstelling aan te passen. 

Aan de achterkant van de lens bevindt zich een reeks schakelaars met AF/MF-focusmodi en een autofocusbereikbegrenzer die het korte uiteinde onder de 3 meter vergrendelt. Er zijn ook twee Optical SteadyShot-schakelaars aangebracht.

Thephoblographer.com

De Sony 100-400 mm f4.5-5.6 G Master FE-lens heeft een ingebouwde weerbestendige afdichting, dus u hoeft zich geen zorgen te maken of te stressen als u hem grotendeels in de regen meeneemt. Hun camera's zijn echter niet zo goed gebouwd en verzegeld als hun lenzen; dus houd daar zeker rekening mee.

Een van de beste dingen van de Sony 100-400mm f4.5-5.6 G Master FE is de ring die de zoomfunctie strak of los houdt. Als het los zit, kun je lenskruip verwachten. Maar als de lens strak zit, zal hij niet veel bewegen zonder voorzichtig aan de zoomring te draaien.

Gecombineerd met een camera is de combinatie van lens en camera ongelooflijk licht en toch heel serieus. In de praktijk zul je vooral te maken krijgen met de grote zoomring. Dus als je hem draait, grijp je het grootste deel van de tijd aan de grote rubberen ring.

Autofocus

Digitalcamerworld.com

Autofocus is erg snel en ultra stil, zoals beloofd, hoewel het Optical SteadyShot-systeem in onze tests slechts een effectiviteit van ongeveer twee stops gaf, gemonteerd op een A7-body van de eerste editie zonder IBIS. Kleurranden en vervorming zijn vrij minimaal en de weerstand tegen nevenbeelden en overstraling is zeer goed. Over het algemeen zijn de prestaties zeer indrukwekkend, passend bij een G Master-lens.


Dustinabbott.net

De 100-400GM maakt gebruik van een vergelijkbare Direct Drive SSM-focusmotor zoals die in de 200-600G. Dit is iets goeds. De DDSSM bestaat in wezen uit twee lineaire motoren met hoog koppel die in combinatie met elkaar werken en de focus aan beide zijden van de focuselementen aandrijven. 

Sommige van mijn favoriete lenzen voor autofocus gebruiken een vergelijkbare opstelling en het resultaat is een snelle, stille en nauwkeurige autofocus. Hier is het hier echt waar Sony zijn grootste voordeel creëert. Als een pakket gezien, levert de combinatie van een goed scherpstellichaam zoals de a9-serie en een van deze lenzen een moeiteloos pakket op voor het volgen van actie.

Photographyblog.com

Scherpstellen gaat extreem snel en het grootste deel van de tijd nauwkeurig. Het slagingspercentage bij gebruik in combinatie met 20 fps-opnamen op de A9 is fantastisch, waardoor het ideaal is voor het vastleggen van belangrijke momenten tijdens sport- en actiefotografie.

De lens is ook erg stil, waardoor hij ideaal is voor discrete situaties (zoals natuurfotografie), maar ook voor gebruik tijdens het filmen van video's. De scherpstelling is intern, wat betekent dat het voorste element van de lens niet beweegt tijdens het scherpstellen of zoomen. Je kunt hem dus gemakkelijk gebruiken met filters, de schroefdraad is 77 mm groot.

Beeldkwaliteit

Photographyblog.com

Chromatische aberratie, die gewoonlijk wordt gezien als paarse of blauwe randen langs randen met hoog contrast in een foto, kan voor sommige lenzen een probleem zijn. Met de Sony FE 100-400 mm F4.5-5.6 GM OSS-lens is deze echter buitengewoon goed gecontroleerd, in die mate dat het erg moeilijk is om voorbeelden te vinden van enige vorm van vervorming. Een buitengewoon indrukwekkende prestatie.

Digitalcameraworld.com

Scherpte en contrast voldoen aan onze hoge verwachtingen van G Master-lenzen, net als de kwaliteit van bokeh. Wat nog belangrijker is voor een telelens met een bescheiden diafragma, blijft de scherpte zeer indrukwekkend bij het fotograferen met de breedst beschikbare diafragma's over het hele zoombereik, met slechts een vrij kleine drop-off naar de langste zoominstelling.


Thephoblographer.com

Je betaalt meer dan $ 2.000 voor een lens, en dus mag je verwachten dat de Sony 100-400mm f4.5-5.6 G Master FE geweldige beelden levert. Inderdaad, de beeldkwaliteit is het laatste waar je je zorgen over hoeft te maken. Want de lens is in staat om veel scherpe details, prachtige kleuren, geweldige bokeh te leveren en houdt de chromatische aberratie laag. 

Het maakt niet uit op welke camera ik de Sony 100-400mm f4.5-5.6 G Master FE monteerde, de resulterende beelden waren altijd geweldig.

Voordelen 

– Goede beeldkwaliteit met zeer scherpe foto's

– Dichtbij biedt de lens ook veel mogelijkheden

– Degelijke bouw en uitstekende autofocus

– Mooie Bokeh door de 9 lamellen

– Weinig chromatische abberaties (kleurschifting) 

– De lens is goed gebalanceerd ondanks zijn grootte

– Deze lens heeft een Focus-hold knop

– Weinig tot geen flare

Nadelen 

– De prijs is flink, niet voor iedereen betaalbaar

– Het filterdraad is van kunststof

– De lens heeft een lichte vignettering op 400mm

– De lens is vrij zwaar met 1395 gram

– De statiefgondel kan niet geheel afgekoppeld worden

– Bij een langere brandpuntafstand wordt de lens ook veel langer


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Sony FE 100-400 f/4.5-5.6 GM OSS & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites:

Kenrockwell.com, Petapixel.com, Imaging-resource.com, The-digital-picture.com, Photographylife.com, Photographyblog.com, Ephotozine.com, Thephoblographer.com, Digitalcameraworld.com, Dustinabott.net, Versus.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen