Fujifilm XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WR Review

Fujifilm XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WR Review

Ben jij een professionele of enthousiaste wildlife- of sportfotograaf of wil je meer focussen op deze genres van fotografie? Of houd je van vogels? Wellicht is de Fujifilm XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WR telelens wel een interessante lens om meer over te weten te komen.

Deze supertelefoto lens van Fuji is een relatief kleine lens voor zijn bereik, welke eigenschappen deze lens nog meer heeft en wat anderen over deze lens zeggen bespreken we in dit artikel. Ook heb ik voordelen en nadelen op een rij gezet.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


Belangrijke eigenschappen van de Fujifilm XF 150-600

Prijs
De Fujifilm XF 150-600mm is op het moment van schrijven te koop voor €2.199, -. Er is nog geen prijshistorie beschikbaar dus we kunnen geen voorspellingen maken of de prijs in de toekomst snel of langzaam zal zakken. 

Brandpuntafstand
Het bereik van deze Fujifilm lens is enorm met zijn minimale brandpuntafstand van 150mm en zijn maximale brandpuntafstand van 600mm. Op een APS-C sensor is dit zelfs minimaal 225mm tot maximaal 900mm.

Verder heeft deze lens een minimale scherpstelafstand van 2.4 meter en beschikt hij over een intern zoom/ scherpstelsysteem wat ervoor zorgt dat de lens niet nog langer wordt wanneer je inzoomt of scherpstelt,

Lichtsterkte
De Fujifilm XF 150-600mm is niet de meest lichtsterke lens, hij heeft een maximaal diafragma van F/5.6 op een brandpuntafstand van 150mm. Wanneer je de lens inzoomt verkleint zijn maximaal diafragma naar F/8 bij een brandpuntafstand van 600mm. Dit is zeker niet lichtsterk.

Autofocus
De 150-600mm van Fujifilm beschikt over een erg snel autofocussysteem. Dit systeem wordt aangedreven door een lineaire motor die snbel en nauwkeurig scherpstelt. Hij doet dit zelfs in het supertelefoto bereik waar scherpstellen een stuk lastiger is vanwege de ondiepe scherptediepte

Beeldstabilisatie
Deze Fujifilm lens beschikt over een optisch beeldstabilisatie systeem dat compenseert voor ongewenste trillingen, deze trillingen kunnen uit de hand of omgeving komen en voor onscherpe beelden zorgen

Dit zorgt er ook voor dat je met beeldstabilisatie op langere sluitertijden kan fotograferen wat handig kan zijn in situaties met weinig licht. Fujifilm zijn optisch beeldstabilisatie systeem kan tot 5 stops stabiliseren.

Weathersealing
De lens is op 19 plekken bestendig gemaakt tegen stof en spatwater. Fujifilm zegt zelfs dat de lens tot -10 graden zou moeten werken. De weathersealing in deze lens zorgt ervoor dat jij je minder zorgen hoeft te maken als je bijvoorbeeld wilt fotograferen in de regen. Hoewel een regenhoes altijd wordt aangeraden.

Bouw & Gewicht
Vergeleken met andere 150-600mm lenzen op de markt is deze niet megagroot of zwaar met zijn totaalgewicht van 1,605 gram. Met dit gewicht is het heel goed mogelijk om uit de hand te fotograferen, mocht je hier toch moeite mee hebben kan je altijd gebruik maken van een mono- of driepoot. 

Verder heeft deze lens een lengte van 314mm (zonder zonnekap) en een diameter van 99mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 82mm.

Extender mogelijkheden
Op deze lens kan je gebruik maken van Fujifilm zijn 1.4x en 2.0x extenders. Deze extenders zijn een soort vergrootglazen die je tussen je camera en je lens plaatst welke vervolgens je brandpuntafstand verleggen. De 1.4x extender verlegt het bereik van de Fujifilm lens van minimaal 150 tot maximaal 600 naar minimaal 210mm tot maximaal 840mm. 

Let wel op dat je diafragma ook 1.4x verkleind wordt, in combinatie met de 1.4x extender is het maximaal diafragma dus F8 – F11. Voor de 2.0x extender is dit minimaal 300mm tot maximaal 1200mm en is het maximaal diafragma F11 – F16. Je hebt dus veel licht nodig om ze in te kunnen zetten.

Als je meer wilt lezen over extenders heb ik hier ook een uitgebreid artikel over geschreven: “Fotograferen met een extender 


Verschil Fujifilm XF 100-400mm en met Fujifilm XF 150-600mm

Prijs
Het eerste grote verschil tussen de twee camera’s is de prijs, de Fujifilm XF 100-400mm kost net wat minder met een totaalprijs van €1.999, - ten opzichte van de €2.199, - voor de Fujifilm XF 150-600mm.

Brandpuntafstand
Voor dit prijsverschil krijg je met de Fujifilm XF 150-600mm wel net wat meer bereik, namelijk 200mm meer op de lange afstanden. Wel lever je 50mm in op de korte afstanden ten opzichte van de Fujifilm XF 100-400mm. 

Diafragma
Dit vergrote bereik van de Fujifilm XF 150-600mm komt echter wel met een paar nadelen, waaronder de afweging gewicht in ruil voor lichtsterkte. 

Fujifilm heeft ervoor gekozen om de 150-600mm wat lichter te maken en hier wat lichtsterkte voor op te geven. De Fujifilm XF 100-400mm beschikt niet over dit langere bereik en kan dus voor hetzelfde gewicht een lichtsterker objectief maken. 

De Fujifilm XF 100-400 is daarom dus ook wat lichtsterker dan de Fujifilm XF 150-600 met zijn maximaal diafragma van f/4.5 op een brandpuntafstand van 100mm en een maximaal diafragma van f/5.6 bij een brandpuntafstand van 400mm. 

Beeldstabilisatie
Beide lenzen beschikken over een optisch beeldstabilisatiesysteem, beide kunnen ze op papier stabiliseren tot 5 stops.

Bouw & Gewicht
Voordat we het over de afmetingen gaan hebben is het goed om te weten dat zowel de Fujifilm XF 150-600mm als de Fujifilm XF 100-400mm beschikken over een stof- en spatwaterdichte behuizing. Wat het gewicht en afmetingen betreft staan deze hieronder op een rij:

 • De Fujifilm XF 150-600mm heeft een lengte van 314mm, een doorsnede van 99mm en een totaalgewicht van 1605 gram. 
 • De Fujifilm XF 100-400mm heeft een lengte van 210mm, een doorsnede van 94mm en een totaalgewicht van 1375 gram. 


Reviews van anderen

De mensen van dpreview hebben de Fuji XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WR ook in handen gehad en hebben hier het volgende over te zeggen: “Al met al is de nieuwste supertelezoomlens van Fujifilm een indrukwekkende lens die Fujifilm X-serie gebruikers een heel nieuw scala aan opnamemogelijkheden biedt.

Het kleine maximale diafragma laat wat te wensen over als het gaat om prestaties onder weinig licht, maar het voordeel van die afweging is een veel lichter objectief dat redelijk lang in de hand kan worden gehouden. Het objectief balanceert goed op de grotere camera's uit de X-serie van Fujifilm en is over het algemeen een fijn objectief gebleken om mee te fotograferen.”

Sebastian Oakley heeft de Fujifilm XF 150-600mm ook bekeken en heeft hier het volgende over geschreven: “Dit is een lens die het speelveld heeft opengegooid als het gaat om de X-mount. De professionele (of gevorderde amateur-) fotografen waar Fujifilm de Fujinon XF150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR op richt, willen niet alleen een lang objectief - ze willen een gemakkelijk mee te nemen, betaalbaar en snel scherpstellend lang objectief. Over het geheel genomen zijn de prestaties al deze dingen, en geweldig voor zijn prijs.

Het objectief is ontworpen om uit te blinken op afstand, zodat je onderwerpen die klein, snel of ronduit ongrijpbaar zijn, dichterbij kunt halen. Het is een fantastische supertelelens voor de X-mount – al zouden wij de lens graag met betere lichtsterkte gezien hebben- en het bewijst Fujifilm's toewijding aan nieuwe doelgroepen in wildlife- en sportfotografie.”

Ook Angela Nichelson van camerajabber.com heeft het een en ander over de Fujifilm 150-600mm te zeggen: “Een objectief van 150-600 mm dat op een APS-C-camera 229-914 mm groot is, is erg aantrekkelijk voor natuur- en sportfotografen, maar brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. 

Zelfs met een monopod vergt het een vaste hand om de compositie precies zo te houden als je wilt, vooral wanneer het onderwerp beweegt. Hoewel de stabilisatie van de Fujifilm XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR zeer goed is, zijn snelle sluitertijden nodig om de beweging van het onderwerp te bevriezen, wat met een maximaal diafragmabereik van f/5.6-8 betekent dat je de ISO wellicht meer moet opvoeren dan je zou willen.

Als u deze onvermijdelijke problemen wel durft aan te pakken is de Fujifilm XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR een uitstekend objectief voor enthousiaste natuurfotografen. Het is vrij zwaar en lang, maar nog steeds hanteerbaar en het feit dat de zoom en de scherpstelling intern werken is een leuke bonus. Bovendien is de lens afgedicht tegen weer en wind.

Een sneller maximaal diafragma zou mooi zijn, maar dat zou de XF150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR veel groter, zwaarder en duurder maken. Fujifilm heeft een mooi evenwicht gevonden.”


Voordelen van de Fujifilm XF 150-600mm zoomlens

 • Enorm goed brandpuntafstand bereik, flexibel om sport, dieren of vogels zowel van dichtbij als in de omgeving te fotograferen
 • De lens heeft een stof en spatwaterdichte behuizing
 • De lens heeft een intern zoom/ scherpstel mechanisme
 • De autofocus is erg snel
 • Relatief licht voor dit gewicht (de Sony 200-600mm is bijvooorbeeld 2kg, maar wel lichtsterker).

Nadelen van de Fujifilm XF 150-600 zoomlens

 • Niet erg lichtsterk, dit maakt de lens ook minder geschikt voor extenders
 • De lens is erg lang
 • Prijs is voor deze lens op zich niet gek vergeleken met andere merken, maar zeker niet voor iedereen betaalbaar.

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Fujifilm XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WR & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is. Als je meer ruimte nodig hebt, gebruik dan een tweede berichtje (per bericht kan je max 255 karakters gebruiken). 

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: imaging-resource, camerajabber, photographyblog en dpreview

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Gerard Hermse
Door

Gerard Hermse

op 22 Oct 2022

Beste Joris, Leuk stuk om te lezen wat je hebt geschreven over de Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR objectief + XF1.4 TC WR. Ik overweeg ook om dit objectief te kopen. Ik heb de de X-T4 als camera. Past dit goed samen? (Sportfotografie). Gr. Ger

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 15 Nov 2022

Hi Gerard, door een trip reageer ik wat later. De Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR (plus evt. teleconverter) kan zeker goed samen met de X-T4 voor sport.

Reactie plaatsen