Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II Review

De Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II is de tweede generatie. Dit is de verbeterde versie van de Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS. Ben jij nieuwsgierig naar wat er precies aan deze lens verbeterd is? Is hij de upgrade waard of niet?

70-200mm lenzen zijn heel populair vanwege hun veelzijdigheid. In dit artikel gaan we de lens zijn specificaties behandelen, benoemen we de voordelen en nadelen van deze Sony 70-200mm lens en vergelijken we dit nieuwe model met zijn voorganger.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.


Inhoud

De belangrijkste eigenschappen van de Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II

Prijs

Op het moment van schrijven van dit artikel betaal je voor deze lens € 2.999,-. Dat is fors te noemen.

Brandpuntafstand

De Sony FE 70-200 f/2.8 GM OSS II is een telezoomlens. Deze lens beschikt over een brandpuntafstand van minimaal 70mm tot en met maximaal 200mm. Deze lens is geschikt voor camera’s met een E-vatting en heeft een minimale scherpstelafstand van 98 cm.

Daarnaast kan je met een Sony 1.4x  en zelfs een 2x teleconverter gebruiken op een APS-C camera. Hierdoor kan je het bereik van de lens vergroten met 40% of zelfs 100%.

De brandpuntsafstand is heel veelzijdig. Denk aan natuurfotografie, landschap, dieren (mits niet te ver), indoor sport en ook portret. De lichtsterkte maakt de lens geschikt voor situaties bij weinig licht.

Zelf gebruik ik ook altijd een 70-200mm f/2.8 lens voor wildlife fotografie in Finland (beren).

Bouw en gewicht

Met een lengte van 200mm,  een doorsnee van 88mm en een gewicht van 1004 gram is dit een veel compactere en lichtere lens dan zijn voorganger. Het is ook een van de lichtste lenzen in zijn klasse ondanks dat deze wel een lichtmetalen behuizing heeft.

De reden dat de oude lens zo veel zwaarder was, is dat deze 23 elementen had over 18 groepen. Deze verbeterde 2e generatie Sony lens heeft slechts 17 elementen over 14 groepen.

Beeldstabilisatie 

In tegenstelling tot zijn voorganger beschikt de Sony FE 70-200 f/2.8 GM OSS II over een zeer stille interne focusmotor. Samen met de optische beeldstabilisatie kan je met deze lens goed uit de hand foto’s schieten.

Lichtsterkte

Met een diafragma van f/2.8 is de Sony FE 70-200 f/2.8 GM OSS II een lichtsterke lens. De lens beschikt over hoogwaardige Nano AR coating op de glazen onderdelen. Op de voorzijde van de lens zit ook nog een fluorine coating om deze lens beter water-, stof- en vuilafstotend te maken. Deze coating beschermd ook tegen de effecten van lichtinval op de lens.

Weathersealing

De Sony FE 70-200 f/2.8 GM OSS II is voorzien van stof-, en spatwaterbestendige afdichtingen tussen alle bewegende delen van de lens. Hierdoor kan je zorgeloos met je camera op pad in de natuur zonder je druk te maken om een paar druppels.

Omdat de lens enkel spatwaterdicht is, is het wel belangrijk om een waterdichte hoes mee te wanneer je op pad gaat. Dan hoef je je fotosessie niet vroegtijdig af te breken als je toch overvallen wordt door een bui.

Filters

De Sony lens is te combineren met 77mm diameter filters met schroefdraad. Dit is een standaardmaat filter en de kans is groot dat je deze al in je cameratas hebt zitten als je al een zoomlens hebt.

Autofocus en manuele focus

De Sony FE 70-200 f/2.8 GM OSS II beschikt over dubbele lineaire focusmotoren. Deze verbeteren samen met de zwevende focus groepen de snelheid aanzienlijk ten overstaande van zijn voorganger(zo’n 4x, terwijl de voorganger al snel was). Daarnaast kan deze 2e generatie Sony lens ook beter bewegende objecten bijhouden voor mooie actiefoto’s. Bij type I miste ik soms shots omdat de autofocus vogels in de lucht niet kon bijhouden.

Waar fotografeer je het beste beren?

Beeldkwaliteit

De 2e generatie Sont FE 70-200mm lens is heel mooi scherp met slechts een klein verloop in de hoeken. Dat geldt voor het gehele bereik van deze lens en dat is een aanzienlijk verschil met zijn voorganger.

Hiernaast heeft deze lens ook een mooie Bokeh doordat deze lens maar liefst 11 lamellen heeft net als zijn voorganger. Dit zorgt voor een perfecte afronding van onscherpe objecten in de achtergrond.

Verschillen tussen Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II en Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS

– De Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II is de verbeterde versie van de Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS.

– De verbeterde Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II is maar liefst 436 gram lichter dan zijn voorganger. (1004 gram tegen 1480 gram van zijn voorganger)

– De Sony 70-200mm 2e generatie lens heeft een kortere minimale scherpstelafstand. (40cm tegen 96cm)

– Het frontelement van de 2e generatie Sony lens beweegt niet meer bij in- en uitzoomen.

– De verbeterde Sony 70-200mm lens heeft een betere vergrotingsfactor dan zijn voorganger (0.3x tegen 0.25x)

– De Sony 70-200mm 2e generatie lens heeft een groter zoombereik (2.9x tegen 2x)

– De Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II heeft een stille focus motor in de lens ingebouwd zitten die de Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS niet had. De autofocus is ook sneller, dit is heel belangrijk voor actiefotografie.

Reviews

Bouw

Amateurphotographer.co.uk

Aan de voorkant vind je de scherpstelring, met daarachter drie aanpasbare functieknoppen (onder, links en boven), dan de zoomring, plus diafragmaring met klikschakelaar aan/uit. De zoomring is ontworpen om een optimaal koppel te geven om een soepele zoomactie mogelijk te maken, en dit voelt zeker goed in gebruik, niet te strak en niet te los.

Opticallimits.com

De bouwkwaliteit van de lens is zeker uitstekend. De lens is strak gemonteerd en grotendeels gemaakt van metalen onderdelen. De twee met rubber beklede scherpstelringen draaien soepel. Het is natuurlijk ook weerbestendig.

Typisch voor zijn klasse, schuift hij niet uit bij zoomen/focussen. Een draaibare en afneembare statiefbevestiging is ook inbegrepen, evenals een diepe bloembladvormige zonnekap. De kap heeft ook een intrekbaar venster voor toegang tot filters - leuk. Tussen de focus- en zoomringen zijn ook focus-hold-knoppen geplaatst.

Thephoblographer.com

Hoewel er een paar extra's zijn in de constructie en aan de binnenkant, voelt de nieuwe 70-200 mm net zo robuust aan als het origineel. Plastic is nodig om te voorkomen dat de lens te zwaar wordt, maar het is weerbestendig en voelt goed in de handen. Hoewel hij lichter is dan de eerste, voelt hij niet minder robuust aan.

Ik gaf de lens een lichte douchebeurt en het had geen invloed op de prestaties. Ik heb ook geen merkbare sensorresten gezien na het natmaken. Hoewel ik maar een paar dagen met deze lens had, had ik geen problemen met het binnendringen van stof in de sensor.

Autofocus

Photoreview.com.au

We vonden de algehele prestaties van de testlens lovenswaardig. Autofocus was over het algemeen snel en in de meeste situaties nauwkeurig, hoewel de lens af en toe scherp stelde op het verste lid van een groep in plaats van het dichtstbijzijnde lid wanneer we snel bewegende teamsporten fotografeerden.

De autofocus was ook vrijwel geruisloos, waardoor deze lens ideaal is voor gebruik in omstandigheden waar camerageluiden nadelig zouden zijn, zoals bij het fotograferen van dieren in het wild en sport.

Beren fotografie Wild Brown Bear Bear Centre Finland

Thephoblographer.com

De autofocusprestaties van de Sony 70-200mm f2.8 GM OSS II zijn behoorlijk indrukwekkend. Ik fotografeerde mijn peuter die naar de camera rende, en slechts ongeveer vijf procent van de opnamen was een beetje zacht.

 Toegegeven, een olympische loper of een sportwagen zal sneller gaan en waarschijnlijk nog een paar missers introduceren.

Maar de lens lijkt zeer goed in staat om de snelste burst-snelheid van de a1 bij te houden. De lens van de eerste generatie had twee keer zoveel missers (ruim 10 procent) en had de neiging om vaker op de oren te focussen dan op het gezicht.

Dpreview.com

Het is geweldig om te zien dat de nieuwe versie uitsluitend wordt aangedreven door lineaire motoren. Vier lineaire motoren drijven twee onafhankelijke 'zwevende' focusgroepen aan (twee motoren per groep), zoals hierboven afgebeeld.

De verbeteringen aan autofocussnelheden lijken significant in onze eerste tests. Sony beweert dat dit de eerste telezoom met groot diafragma is die vier lineaire AF-actuatoren gebruikt.

Sony beweert dat de autofocus 4x zo snel is in vergelijking met het originele model. De mogelijkheid om scherp te stellen tijdens het zoomen is ook met 30% verbeterd in vergelijking met zijn voorganger, mogelijk omdat de lens meer parfocaal is (meer scherpgesteld bij het wijzigen van de zoomverhouding).

Beeldkwaliteit

Thephoblographer.com

De nieuwe 70-200mm f2.8 GM OSS II is precies wat ik van Sony gewend ben. De lens is bijna technische perfectie, wat daarentegen betekent dat er niet zoveel karakter is. De scherpte is uitstekend, bokeh is mooi en rond en de kleuren hoefden niet per se te worden geretoucheerd vanuit de JPEG's.

Lichtpunten zijn mooi rond in het midden en draaien een beetje naar kattenogen naar de randen toe. De randen voor deze bokehballen zijn erg zacht; Ik heb geen uienringen of harde randen gezien. Bokeh is waar je het meeste karakter van deze lens zult vinden. Het is geen primeur, maar het is best mooi gemengd met een superscherp onderwerp.

Photoreview.com.au

Er werden geen gekleurde randen waargenomen in onze testopnamen, wat bevestigt dat chromatische aberratie een klein probleem is met deze lens, vooral wanneer deze wordt gebruikt op camera's die interne correcties voor JPEG's bieden, zoals de α9.

Lichtafval was ook geen serieus probleem met deze lens, hoewel er verdonkering van randen en hoeken werd gevonden in opnamen die met alle instellingen van de brandpuntsafstand werden gemaakt.

Bokeh was over het algemeen aangenaam, vooral met achtergronden met laag contrast, die bij f/2.8 bij alle instellingen van de brandpuntsafstand zacht vervaagd waren. We vonden wat contouren in opnamen met heldere achtergrondelementen.

ransuil lucht vlucht

Amateurphotographer.co.uk

Beelden zijn ongelooflijk scherp, zelfs bij opnamen met f2.8, over het hele zoombereik, met zeer goede scherpteniveaus over het hele beeld.

Hoewel het vermeldenswaard is dat je de ware scherpte van de lens niet zult zien, tenzij je naar de onbewerkte afbeeldingen kijkt, omdat standaardinstellingen voor ruisonderdrukking de scherpte kunnen verminderen. Er is een zeer lichte afname van scherpte in de hoeken bij 200 mm, bij f2.8, maar dit is minimaal.

Ik had moeite om foto's te vinden met tekenen van vignettering met correctie ingeschakeld, behalve bij 200 mm en f2.8 toen er lichte vignettering (donkere hoeken) zichtbaar was, maar dit is minimaal en gemakkelijk softwarematig te corrigeren.

Voordelen van de Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II

– Deze lens heeft een goeie lichtsterkte

– Een zeer snelle en stille autofocus.

– Deze lens is vrij licht in vergelijking met andere lenzen in zijn klasse.

– Deze lens werkt heel goed in combinatie met tele-converters.

Nadelen van de Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II:

– Dit is een prijzige lens.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites:

Sony.nl, Kenrockwell.com, Petapixel.com, Imaging-resource.com, Opticallimits.com, Thephoblographer.com, Photoreview.com.au, Digitalcemreaworld.com, Amateurphotographer.co.uk

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen