Sony FE 24-105 F4 G OSS Lens Review

De Sony 24-105mm lens is een allround favoriet van vele professionele en hobbyfotografen. Ben jij benieuwd naar waarom dit zo is en wat anderen van deze lens vinden? Lees dan vooral verder. In dit artikel nemen we je mee door alle specificaties van de lens, zijn voor- en nadelen en hebben we een aantal reviews voor je op een rij gezet.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Ribeira de Janela landschap kust fotografie zee

Inhoud

De belangrijkste eigenschappen van de Sony FE 24-105 F4 G OSS

Prijs

Op het moment van schrijven van dit artikel betaal je voor deze lens € 1049,-

Brandpuntafstand

De Sony FE 24-105 F4 G OSS is een zoomlens. Deze lens beschikt over een brandpuntafstand van minimaal 24mm tot maximaal 105mm. Deze full frame Sony lens met E-vatting heeft een minimale scherpstelafstand van slechts 38cm.

Bouw en gewicht

Met een lengte van 113,3mm, een doorsnee van 83,4mm en een gewicht van 663gram is dit een redelijk compacte en niet al te zware zoomlens. Wanneer je de lens volledig uit zoomt bereikt deze een totale lengte van 163.2mm.

Beeldstabilisatie

De Sony FE 24-105 F4 G OSS beschikt over optische beeldstabilisatie in combinatie met IVIS (in-body image stabilisation) welke effectief zorgt voor een stabilisatie over 5 assen. Hierdoor kan je met deze lens gemakkelijk prachtige foto’s uit de hand schieten.

Lichtsterkte

Met een diafragma van f/4 een lichtsterke lens. De lens beschikt over een hoogwaardige Nano AR-coating van Sony welke schitteringen vermindert en spiegelingen voorkomt.

Daarnaast bevinden zich 3 ED-glaselementen in deze lens welke zorgen voor extra lage verstrooiing. Deze zijn strategisch geplaatst om enige kleurafwijkingen te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de foto tot aan de hoeken scherp is en kleurafwijkingen zo minimaal mogelijk blijven.

Weathersealing

De Sony FE 24-105 F4 G OSS lens is voorzien van weerbestendige afdichtingen. Hierdoor kan je zorgeloos met je camera op pad in de natuur zonder je druk te maken om de weersomstandigheden. (Al rijden wij altijd aan om een waterdichte hoes te gebruiken als je meer dan een licht buitje verwacht)

Filters

De Sony lens is te combineren met 77mm diameter filters met schroefdraad. Doordat dit een redelijk veel voorkomende filtermaat is, is de kans vrij groot dat je deze al in je cameratas hebt zitten. Dat scheelt weer een speciaal filter aanschaffen.

Daarnaast kun je op deze lens een bladvorminge kap bevestigen door middel van een bajonetaansluiting.

Autofocus en manuele focus

De Sony FE 24-105 F4 G OSS beschikt over Sony’s snelle en stille Direct Drive SSM  focusmotor. De prestaties bij laag licht zijn wel iets minder snel als in goed licht. Maar de autofocus is dan nog steeds goed genoeg om in de schemer vogels te fotograferen.

Beeldkwaliteit

De Sony 24-105mm lens is superscherp over het gehele bereik van 24mm tot 105mm. De hoeken worden iets minder scherp boven de 90mm maar voor deze categorie lenzen is de kwaliteit nog steeds erg goed.


Reviews

Bouw 

Photographylife.com

De Sony FE 24-105mm f/4 G OSS maakt deel uit van Sony's "G"-serie, dus het is geen verrassing dat de lens is gebouwd volgens een professionele standaard. Hoewel de kwaliteit van de constructie niet helemaal hetzelfde is als bij de G-Master-serie lenzen, voelen de plastic buitenzijde en metalen houder geruststellend aan in gebruik.

De FE 24-105 mm f/4 G OSS is ook weerbestendig en een snelle blik op de achterkant van de lens toont een rubberen pakking rond de bajonetvatting. Ik heb de lens niet kunnen testen onder zware weersomstandigheden, maar ik kan zeggen dat ik geen problemen heb ondervonden toen ik hem gebruikte tijdens een lichte regenbui.

Opticallimits.com

De bouwkwaliteit is misschien een beetje lager dan wat GM-lenzen bieden, maar het voldoet nog steeds aan professionele normen. De constructie is een combinatie van hoogwaardige kunststoffen op basis van een metalen vatting. De zoom- en focusringen werken soepel.

Typisch voor dergelijke lenzen, strekt het zich uit bij het uitzoomen tot aan het lange uiteinde van het bereik, maar er is geen wiebelen van de binnenste lensbuis, zelfs niet wanneer deze volledig is uitgeschoven. Daarnaast is de lens stof- en vochtbestendig. Een bladvormige zonnekap maakt ook deel uit van het pakket.

The-digital-picture.com

De FE 24-105 f/4 G OSS-lens heeft de voor Sony kenmerkende smalle vatting met een forse diametertoename niet ver in de lens. Bij de zoomring ontstaat een kleine bobbel in diameter, waardoor deze bijzonder gemakkelijk te vinden is. Een andere kleinere diametervergroting vindt plaats bij de focusring, waardoor deze ook gemakkelijk te vinden is en deze lens zijn grootste diameter bereikt aan het objectiefuiteinde.

Beren fotografie Wild Brown Bear Bear Centre Finland

Autofocus

Wolfcrow.com

Sony's autofocus is zonder twijfel een van de meest gerespecteerde video-autofocussystemen ter wereld. Ze beweren dat deze lens contrast AF en Phase Detection AF ondersteunt. Ook de schakelaar aan de zijkant van de body om van autofocus naar handmatige scherpstelling te schakelen is erg handig.

Thephoblographer.com

We hebben deze video gemaakt met de Sony 24-105 mm f4 G OSS-lens en het hield ons onderwerp scherp tijdens het fotograferen op de Sony a7r III. Waar ik het soms lastig vond, is met snel bewegende onderwerpen. Proberen de rondlopende kat van je vriend op de foto te zetten terwijl hij met een touwtje speelt, dit zal ongetwijfeld lastig zijn.

Zelfs als je zo ver gaat als het handmatig selecteren van een scherpstelpunt. Maar voor het anders algemene gebruik waar reisfotografie zich voor leent, is de autofocus op de Sony 24-105mm f4 G OSS perfect geschikt bij het gebruik van zowel de Sony a7 als de Sony a7r III voor dingen zoals voedselfotografie, candids van vrienden op evenementen, enz. Het zal je zelden in de steek laten.

Imaging-resource.com

Om snel bewegende onderwerpen bij te houden, is de nieuwe standaardzoomlens voorzien van een DDSSM (Direct Drive SSM)-systeem dat in staat is om de focusgroepen van de lens snel te positioneren met een hoge nauwkeurigheid en zeer minimale ruis.

Dit geavanceerde systeem in combinatie met een constant F4-diafragma bij alle brandpuntsafstanden maakt de SEL24105G een uitstekende keuze voor zowel foto's als video-opnamen.

De nieuwe standaardzoomlens is nog veelzijdiger en heeft ook een aanpasbare scherpstelknop, een stof- en vochtbestendig ontwerp2 en een fluorcoating op het voorste element om stof, water, olie en andere verontreinigingen tot een minimum te beperken.

Beeldkwaliteit

Shotkit.com

Een tijdje vroeg ik me af of ik "wauw" in deze sectie moest plaatsen en het daarbij moest laten. Het was misschien cryptisch, maar mensen zouden het idee hebben gekregen. Voor een 24-105 mm blies deze lens me weg. De Sony FE 24-105mm f/4 G is een lens die ik wilde haten.

Dat is nooit gebeurd en het enige wat ik me realiseerde is dat Sony het gewoon goed heeft gedaan met deze. De Sony FE 24-105mm f/4G is zeer scherp van 24mm tot 105mm. Het verzacht een beetje rond de 90-105 mm, maar het is nog steeds uitstekend gezien het zoombereik.

Amateurphotographer.co.uk

Waar de Sony FE 24-105mm F4 OSS echt indruk op maakt, is de pure beeldkwaliteit - hij is verbluffend. Ik schoot het voornamelijk op de 42,4 MP Alpha 7R III, wat een zware test is voor elke optiek. Maar het kwam met vlag en wimpel door, en leverde een uitstekende scherpte van hoek tot hoek bij elke brandpuntsafstand.

Er zijn inderdaad genoeg details om de nieuwe Pixel Shift Multi Shot-modus van Sony te benutten, wat suggereert dat de lens in de toekomst goed zal blijven presteren met sensoren met een hogere resolutie. Meestal verwachten we een compromis bij het kiezen van een 4x, 24-105 mm zoomlens boven een 3x 24-70 mm, maar in dit geval is er heel weinig of geen. Ik aarzel niet om deze lens aan te bevelen aan A7R II- en A7R III-gebruikers.

Thephoblographer.com

Ik ga hier heel eerlijk zijn over de Sony 24-105 mm f4 G OSS; er is absoluut niets mis mee, maar tegelijkertijd mist het de magie die sommige prime-lenzen van Sony hebben. Ik heb het niet zozeer over bokeh als wel over microcontrast en algehele zachtheid van het focusverlies. De kleuren zijn over het algemeen redelijk neutraal, wat prima is voor het fotograferen in fotojournalistiek dat ik verwacht te doen met een lens als deze.

Photoreview.com.au

Testen toonden aan dat deze lens de verwachtingen van de 24 megapixel sensor op de α7M3 kan overtreffen, zelfs met JPEG-bestanden. Dit gebeurde bij het midden van het beeld bij diafragma-instellingen tussen f/5 en f/6.3, met de beste resultaten bij de 35 mm brandpuntsafstand.

Randverzachting was relatief gering en veel minder dan we vonden bij de FE 24-70mm f/2.8 GM-lens. De hoogste opgenomen randresoluties waren iets lager dan de verwachte resoluties van ongeveer 50 mm tot 105 mm, waarbij de randverzachting iets groter was bij de brandpuntsafstanden van 24 mm en 35 mm.


Voordelen van de Sony FE 24-105mm f/4 G OSS

– Constante scherpe beelden over het gehele bereik

– Snelle en stille autofocus

– Relatief compact en licht in gewicht

– De lens heeft weinig last van flare

– Mooie bokeh effecten

– Aanwezige weathersealing

– Optische beeldstabilisatie

– Veelzijdig bereik

– 4.4x zoombereik (net wat meer dan bij een 24-70mm en dat is welkom)

Nadelen van de Sony FE 24-105mm f/4 G OSS

– De lens is wat prijzig

– Gedempte hoeken wanneer lenscorrecties uitgezet worden

– Wat zachtere hoeken wanneer je bij f/4 fotografeert


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Sony FE 24-105mm F4 G OSS & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: sony.com, photograhylife.com, kenrockwell.com, opticallimits.com, shotkit.com, imaging-resource.com, the-digital-pictures.com, dustinabbott.net, pcmag.com, thephoblographer.com, dpreview.com, amateurphotographer.co.uk, wolfcrow.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen