Tamron 70-180mm F/2.8 DI III VXD Sony FE Review

Tamron 70-180mm F/2.8 DI III VXD Sony FE Review

De Tamron 70-180mm F/2.8 DI III VXD Sony FE is een telelens met een vast diafragma van F/2.8, dit maakt hem een concurrent van de erg bekende 70-200mm lenzen. We bespreken in dit artikel de belangrijkste eigenschappen, de voordelen en nadelen van de Tamron 70-180mm. Tot slot gaan we ook kijken wat andere reviewers over deze lens te zeggen hebben.

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

 

Belangrijke eigenschappen van de Tamron 70-180mm F/2.8 DI III VXD Sony FE

Prijs
De Tamron 70-180mm lens is in april 2020 uitgekomen, op dat moment was hij te koop voor €1500,- een jaar later (april 2021) zakte de prijs tot €1199,- waar hij op dit moment nog steeds voor te koop is. Het lijkt erop alsof de prijs niet verder zal zakken dan €1199,- dit is al €301,- euro goedkoper dan de dag van release.

Brandpuntafstand
Deze Tamron lens heeft een variabel brandpuntafstand van minimaal 70mm tot maximaal 180mm. Deze lens is zowel gemaakt als APS-C als fullframe sensoren. Op een APS-C sensor zal hij 1.5x de brandpuntafstand hebben wanneer je hem vergelijkt met een fullframe sensor. Verder is de minimale scherpstelafstand is 85cm.

Lichtsterkte (diafragma)
De Tamron 70-180mm heeft een vast maximaal diafragma van f/2.8 dus wanneer je inzoomt vanaf een brandpuntafstand van 70mm tot 180mm zal je maximaal diafragma niet veranderen en blijft je belichting hetzelfde. Een vast maximaal diafragma van f/2.8 is lichtsterk te noemen.

Autofocus
Deze lens beschikt over zowel handmatige als automatische focus, er zit een VXD-motor in deze lens die de autofocus snel en geruisloos regelt. Wat VXD betekent gaan we zo verder op in.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over een optisch beeldstabilisatie systeem.

Bouw & Gewicht
De lens is best wel licht qua gewicht en compact, zeker als je hem vergelijkt met de 70-200 f/2.8 lenzen. Hij heeft een gewicht van 815 gram en een lengte van 149mm. De lens is voorzien van een weathersealing waardoor je minder bang hoeft te zijn wanneer het regent of als je op het strand staat te fotograferen. Tot slot heeft de lens een 67mm filterring.

Wat betekent DI III?
DI staat voor “Digitally Integrated”, dit wil zeggen dat de lens geoptimaliseerd is voor systeemcamera’s.

Wat betekent VXD?
VXD staat voor “Voice-coil eXtreme- torque Drive” dit is Tamron’s nieuwe corm van lineair focussen en doet dit erg stil en snel.


Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Tamron 70-180mm F/2.8 DI III VXD Sony FE of Sony FE 70-200mm F/2.8 GM OSS?

De Tamron 70-180mm is een directe concurrent voor andere F/2.8 zoom lenzen zoals de Sony FE 70-200mm F/2.8 GM OSS, maar wat zijn nou de verschillen tussen deze twee lenzen? Om te beginnen het grootste verschil, de prijs van de twee lenzen, de Sony lens kost momenteel €2499,- en de Tamron lens €1300,- minder namelijk maar €1199,- dit is minder dan de helft van de prijs van de Sony.

Maar wat heeft de Sony lens voor die prijs wel dat de Tamron niet heeft, we beginnen met beeldstabilisatie. De Sony 70-200mm maakt namelijk gebruik van Sony zijn OSS (Optical Steady Shot) stabilisatie systeem, de Tamron lens heeft geen enkele vorm van beeldstabilisatie.

Tot slot zit er nog een klein verschil in de maximale brandpuntafstand, namelijk 200 ten opzichte van 180, de Tamron lens ‘mist’ dus 20mm aan brandpuntafstand. Dit schrikt een aantal mensen snel af maar als je de lens eenmaal in handen hebt zal je merken dat dit verschil niet zo groot is, wanneer je twee stappen naar voren zet heb je bijna hetzelfde resultaat als de Sony variant.

 Een andere optie is om in de nabewerking een klein beetje in te croppen, je zal niet hetzelfde perspectief hebben maar qua kader lijken ze wel erg veel op elkaar.

Overigens staat de Sony FE 70-200mm f/2.8 FM OSS ondanks zijn dure prijs niet bekend om een lens met een snelle autofocus. Dit heb ik zelf met vogels in de lucht ook al moeten ervaren.

Tamron 70-180mm F/2.8 DI III VXD Sony FE of Sony FE 70-200mm F/24G OSS?

Een andere optie is de Sony FE 70-200mm f/4G OSS. Nadeel is hier de mindere lichtsterkte. f/2.8 is een hele stop meer licht. En dat is bij weinig licht soms nodig (denk aan indoor sport) of soms wildlife. En ook voor mooie bokeh is f/2.8 beter.

Reviews van anderen

Het Team achter philipreeve.net heeft de Tamron lens ook in handen gehad en zegt het volgende over de bouw kwaliteit: “Wanneer je de prijs van de lens in je achterhoofd houdt verwacht je niet een volledig metalen constructie of een fancy polycarbonaat uiterlijk die je kan vinden op de Sony GM lenzen. De bouw kwaliteit stelt je echter niet teleur, de 70-180mm 2.8 voelt bijna hetzelfde aan als de Tamron 17-28mm 2.8 dus als je die goed vindt voelen zal je dat ook vinden van de 70-180mm 2.8.

Tamron zegt ook dat de lens beschikt over een “vocht bestendige constructie” (met een pakking bij de lensvatting) maar je moet altijd voorzichtig blijven. Aangezien het een zoomlens is ben ik er zeker van dat stof zijn weg de lens in wel zal vinden bovendien zijn kwaliteit verlies of schade door vocht/water niet gedekt door Tamron.”

Klaus Schroiff van opticallimits.com bespreekt de autofocus van de Tamron 70-180mm: “De Lens gebruikt Tamron zijn VXD (Voice-coil eXtreme-torque Drive) voor stil focussen. Op onze enigszins oude Sony A7R II hebben wij gemerkt dat de autofocus erg snel is op f/2.8 maar daarna wat vertraagt door extra micro-aanpassingen.

Handmatige focus is, zoals gewoonlijk, elektronisch en het is een erg precies mechanisme. In autofocus modus kan hij tot 0.85mm focussen of 1:4.6 vergroting wat al indrukwekkend is. Gek genoeg kan je in handmatige focus nog verder inzoomen met een vergroting van 1:2 op 70mm dat is macro gebied.

Een zwevend systeem zou ook een verlies in afbeeldingskwaliteit tegen moeten gaan op kortere scherpstelafstanden. De Tamron lens heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie, je zal dus afhankelijk zijn van de IBIS (camera beeldstabilisatie). Dit is meestal goed genoeg, in-lens beeldstabilisatie nijgt wel beter te zijn op langere brandpuntafstanden.”


Bryan Carnathan van the-digital-picture.com bespreekt de beeldkwaliteit van de Tamron 70-180mm en zegt hierover het volgende: “Tamron zijn andere twee f/2.8 Di III Sony-mount lenzen zetten erg indrukwekkende scherpe afbeeldingen neer op hun maximale diafragma we zullen dus ook niet verrast moeten zijn als deze lens deze verwachtingen naleeft.

In het midden van het beeld met een volledig open diafragma van f/2.8 zorgt de Tamron 70-180mm f/2.8 Di III CXD lens voor een scherp resultaat door de gehele brandpuntafstand bereik. Afbeelding scherpte verbeteren is erg gemakkelijk door twee keer naar beneden te stoppen vanaf volledig open, hij is vlijmscherp op f/4.

Afbeeldingskwaliteit wordt gewoonlijk wat minder wanneer je naar de hoeken van het kader gaat kijken met als uitzondering 180mm. De lens heeft erg scherpe hoeken op f/2.8 en de hoeken verbeteren opmerkelijk goed op f/8. Op 180mm zijn alleen de echt diepe hoeken een klein beetje zacht wat verbeterd tot erg goed op f/8.”

Over chromatische aberratie heeft Bryan Carnathan het volgende te zeggen: “In de 70-135mm bereik is er een klein beetje chromatische aberratie te zien, het effect wordt duidelijker op 180mm, maar de hoeveelheid is relatief gezien weinig voor een maximale brandpuntafstand op een zoomlens.”

Voordelen van de Tamron 70-180mm F/2.8 DI III VXD Sony FE

 1. Voordelige prijs voor een lichtsterke lens
 2. Beschikt over een weathersealing
 3. Compact en licht ten opzichte van zijn brandpuntafstand

Nadelen van de Tamron 70-180mm F/2.8 DI III VXD Sony FE

 1. Geen beeldstabilisatie
 2. Je mist 20mm aan brandpuntafstand

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: dpreview.com opticallimits.com phillipreeve.net en tot slot the-digital-picture.com

Over de schrijver
Reactie plaatsen