Sony E 55-210mm f/4.5-6.3 OSS Review

De Sony 55-210mm f/4.5-6.3 OSS is een veelzijdige zoomlens van Sony gemaakt voor de Sony APS-C camera’s waardoor hij erg compact en ligt is. Wil je meer weten over deze compacte en handige telezoomlens? In dit artikel bespreken we alle eigenschappen, voordelen en nadelen plus wat andere reviewers over deze lens te zeggen hebben. Al benieuwd? Lees dan snel verder!

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

 

Belangrijke eigenschappen van de Sony E 55-210 F/4.5-6.3 OSS

Prijs
Deze lens in het zwart is vandaag de dag te koop voor €239, - en in het zilver voor €299, -. De prijs van de lens is niet zo veel gezakt sinds zijn release in september 2014, toen was hij €299, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een variabel brandpuntafstand van minimaal 55mm tot maximaal 210mm. Let wel op dat deze lens alleen maar beschikbaar is voor Sony E mount, dit houdt in dat deze lens alleen gebruikt kan worden in combinatie met Sony een APS-C sensor systeemcamera.

Sony zijn ASP-C sensoren hebben een cropfactor van 1.5x, dit wil zeggen dat deze lens vergeleken met een lens op fullframe minimaal 83mm tot maximaal 315mm zal zijn. Verder heeft deze lens een minimale scherpstel afstand van 1 meter.

Lichtsterkte (diafragma)
Deze lens is niet zo heel lichtsterk met zijn maximale diafragma van f/4.5 bij een brandpuntafstand van 55mm en een maximaal diafragma van f/6.3 bij een brandpuntafstand van 210mm.

Autofocus
Deze lens beschikt over autofocus.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt wel over beeldstabilisatie.

Bouw & Gewicht
Deze compacte lens heeft een totaalgewicht van 345 gram, hij heeft een diameter van 64mm en een lengte van 108mm. De lengte van de lens hangt af welke brandpuntafstand je gebruikt, hij wordt dus langer wanneer je op bijvoorbeeld 210mm zit.

Verder heeft deze lens een filterring van 49mm. Tot slot is het belangrijk om te weten dat er geen weathersealing op deze lens zit, je zal dus moeten oppassen op het strand of wanneer het regent.


Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Reviews van anderen

Ken Rockwell van kenrockwell.com heeft het volgende te zeggen over de Sony E 55-210 lens: “Deze kleine gestabiliseerde lens is een goede telelens. Met zowel stabilisatie als een snel diafragma ben je voorbereid voor alles en door zijn kleine formaat en gewicht neem je hem ook echt mee in plaats van dat je hem achter laat in je hotelkamer zoals de grote 70-300mm of 70-350mm.

Jim Fisher van PCmag.com heeft het volgende te zeggen over de beeldkwaliteit van de Sony E 55-210: “Ik heb de 55-210mm getest in combinatie van de 24MP Sony Alpha 6500. Hij is op zijn scherpst op 55mm waar hij tegen de 2,240 lijnen per afbeelding grootte op f/4.5 heeft.

De afbeeldingskwaliteit is sterk van rand tot rand, waarbij de omtrek van de afbeelding net zo veel resolutie laat zien als het gemiddelde Imatest score, dit is al scherper dan de 1,800 lijnen die we op zijn minst willen zien.

Wanneer je je diafragma naar beneden stopt naar f/5.6 wordt de resolutie nogmaals verhoogd tot 2,149 lijnen, hij is nog scherper op f/8 (2,619 lijnen) en f/11 (2,718 lijnen). Diffractie is te zien bij de kleinere diafragma’s, de resolutie wordt hierdoor minder bij f/16 (2,430) en f/22 (1,507 lijnen).

Klaus Schroiff van opticallimits.com heeft het volgende te zeggen over de autofocus: “De autofocus prestaties zijn best wel goed voor een contrast gebaseerd systeem (al is hij wel sterk afhankelijk van de camera waar de lens op gemonteerd is).

Autofocus operaties zijn zo goed als stil. Handmatige focus werkt elektronisch, de focus ring is dus niet direct verbonden met de tandwielen die de lens laten bewegen.

In plaats daarvan is hij elektronisch verbonden met de autofocus motor. DMF (Direct Manual Focusing; direct handmatige focus) wordt ook ondersteund. OSS (“Optical Steady Shot”) is Sony zijn lens gebaseerde optische beeldstabilisatie systeem. Hij lijkt net zo goed te zijn met de Canon en Nikon varianten (en beter dan Panasonic’s OIS).

TJ Donegan reviewed.com heeft ook wat te zeggen over de beeldkwaliteit van deze lens: “In het veld waren we onder de indruk van de controle van de 55-210 f/4.5-6.3 op optische afwijkingen zoals chromatische aberratie of geometrische vervormingen.

 Ondanks zijn limiterende maximale diafragma was hij in staat op mooie uit focus gebieden te creëren (al is Sony’s 50mm f/1.8 OSS een veel betere keuze als je daar echt voor wil gaan).”

Verder heeft TJ Donegan nog wat te zeggen over het ontwerp van de lens: Zoals alle betaalbare zoom lenzen, maakt hij een aantal compromis om zijn grote en prijs laag te houden, voor het grootste deel zijn het wel slimme keuzes.

Het gelimiteerde maximale diafragma is het grootste probleem, maximaal op f/4.5 en minimaal tot f/6.3 op volledige brandpuntafstand. Dit limiteert de hoeveelheid licht die je sensor raakt dit wil zeggen dat je vaker je sluitertijd moet verlagen of je ISO moet verhogen wat de afbeeldingskwaliteit degradeert.”

Jim Fisher trekt de volgende conclusies over de 55-210mm lens: “De Sony E 55-210mm F4.5-5.6 OSS presteert niet goed na 55mm wanneer hij wijd open is. Als je naar een telezoom zoekt die goede resultaten geeft op zijn maximale diafragma zijn de FE 70-300mm F/4.5-6.5 en FE 70-200 F4 beide betere keuzes, de prijs is dan ook dichter bij de €1000,-

Als je voor een budget optie zoekt is de 55-210 een goede optie. Hij maakt goede afbeeldingen zolang je in je achterhoofd houdt om een diafragma van f/8 te gebruiken. Je zal nog steeds met kortere sluitertijden fotograferen om beweging te bevriezen en scherpe actiefoto’s te maken voor sport en wildlife fotografie met fel licht op diafragma f/8. Als je een telezoom die meer licht en super scherpe resultaten geeft met zijn diafragma helemaal open moet je meer geld uitgeven.”

Ijsland bergen in de sneeuw

Voordelen van de Sony E 55-210 F/4.5-6.3 OSS

 • Beschikt over beeldstabilisatie
 • Licht qua gewicht & compact ontwerp
 • Voordelige prijs
 • 3.8x zoombereik

Nadelen van de Sony E 55-210 F/4.5-6.3 OSS

 • Geen stof en spatwater dichte constructie.
 • Geen markeringen voor focus afstanden
 • Niet lichtsterk

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: kenrockwell.com imatest.com pcmag.com reviewed.com en tot slot opticallimits.com

Over de schrijver
Reactie plaatsen