Nikon Z mc 105mm f/2.8 VR S macro lens review

De Nikon Z mc 105mm f/2.8 VR S is een macro lens voor fullframe Nikon systeemcamera’s. Benieuwd naar de eigenschappen van dit objectief? En in hoeverre deze macrolens verschilt met de Nikon AF-S 105mm VR (uit 2012)? Wil je weten wat reviewers vinden van de Nikon Z mc telelens? En wat de voordelen en nadelen zijn? Lees dan snel verder!

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie (ook macro & details!), mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Mushroom macrophotography

Belangrijkste eigenschappen Nikon Z mc 105mm f/2.8 VR S Macrolens (€ 1099)

Brandpuntsafstand
Vast, het is een zogeheten prime-lens. Je kunt dus niet inzoomen. De brandpuntsafstand is 105 millimeter fullframe. Dit soort lenzen wordt vaak gebruikt bij macrofotografie, portretfotografie, maar ook bij reportagefotografie kun je gebruik maken van zo’n objectief.

De Nikon Z mc 105mm is een medium macrolens qua lengte, dit is allround.

Vergroting macrolens
1:1 verhouding.

Afkortingen
Ik zal even kort uitleggen wat de afkortingen in de naam van de lens betekenen.

 • MC = multicoated. De lens heeft meerdere coatings tegen vocht, stof en vuil.
 • VR = Vibration Reduction (beeldstabilisatie).
 • S = slim (slank). Dit houdt in dat het een compact objectief is.

Bouw + gewicht
De telelens heeft een kunststof behuizing en een combinatie van kunststof en metalen elementen binnenin. Er is een schakelaar om te wisselen tussen handmatige focus en autofocus. Draai aan de focusring om de handmatige focus het over te laten nemen (fulltime manual override). Het objectief weegt 630 gram. Bij aankoop van de lens krijg je de zonnekap (HB-99) en een objectieftas (CL-C2).

Beeldstabilisatie
Ja.

Lichtsterkte
Het maximale diafragma is f/2.8. Dit is een lichtsterke lens.

Weathersealing
Uitgebreide weathersealing, de lens heeft een fluorcoating op het voorste lenselement om het objectief te beschermen tegen water, stof en vuil.

Filters
62 mm.

Autofocus/manuele focus
Allebei.

Verschil Nikon Z mc 105mm f/2.8 VR S en Nikon AF-S 105mm f/2.8 G IF-ED VR Micro

 • De Nikon Z mc is 90 gram lichter;
 • Ander autofocussysteem: Nikon Z mc heeft een stappenmotor, Nikon AF-S een ring-type Ultrasonic Motor;
 • Autofocus Nikon AF-S is wel geruisloos;
 • De AF-S heeft een metalen behuizing, de Nikon Z mc is voornamelijk van kunststof;
 • De weathersealing van de Nikon Z mc is uitgebreider;
 • Nikon Z mc is duurder (kost € 1099), Nikon AF-S is € 869;
 • Je moet iets dichterbij staan met de Nikon Z mc (minimale scherpstelafstand: 29 centimeter, Nikon AF-S 31 centimeter);
 • Andere vatting, Nikon Z mc is voor Z-vatting, Nikon AF-S voor F-vatting.

Nieuwsgierig geworden naar de Nikon AF-S 105mm f/2.8 G IF-ED VR Micro? Lees mijn artikel: "Nikon AF-s 105mm F/2.8G VR Micro"


Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst)

Reviews

Bouw

Photographyblog.com
Mark Goldstein van Photographyblog.com zegt het volgende over de bouw: “De brede focusring is geribbeld voor betere grip. De focusbegrenzer voorkomt ‘hunting’. Er zijn twee mogelijkheden: full en 0,5-0,29 meter. Geen ‘hard stops’ op beide afstanden, wat instellen op oneindig lastig maakt.

Het 62mm filter draait niet tijdens scherpstellen. De smalle control ring is instelbaar, je kunt kiezen tussen diafragma, belichtingscompensatie en ISO. De lens heeft een instelbare functieknop (L-fn). De fabrieksinstelling is AE-L (vergrendeling belichting), maar je kunt het voor verschillende instellingen gebruiken.”

Imaging-resource.com
Jeremy Gray van Imaging-resource.com schrijft dat de lens qua formaat en bouw erg lijkt op de Nikon AF-S Micro Nikkor 105mm f/2.8 IF-ED VR voor Nikon F-vattingen. “Maar wel met een Nikon Z-ontwerp. Het objectief is wat lichter dan de oudere F-lens, ongeveer zo’n 100 gram minder in gewicht.

De Nikon Z MC voelt totaal niet goedkoop aan; goede beeldkwaliteit en weathersealing. Het OLED-schermpje kan de vergrotingsfactor weergeven. Handig bij macrofotografie. Verder kun je er het diafragma, de scherpstelafstand en scherptediepte op zien.

Ik zou willen dat het OLED-scherm zo ingesteld kon worden om altijd aan te staan. Na zo’n tien seconden schakelt het zich uit, dat maakt het scherm minder bruikbaar. Het is vervelend om steeds op de displayknop (DISP) te moeten drukken als ik de informatie op de lens wil zien.”

Kenrockwell.com
Ken Rockwell is eigenlijk alleen enthousiast over de rubber ring voorop de lens: “Handig om de lens stil te houden tijdens het fotograferen en geweldig om de lens erop en eraf te schroeven. Verder is het ontwerp niet zo soepel als je zou willen.

Het elektrische focussysteem is veel minder soepel dan het directe mechanische handmatige focussysteem. Er zit altijd een kleine vertraging tussen het draaien van de ring en het verplaatsen van de focus. Het is maar een fractie van een seconde, maar als je ervaring hebt met focus, is het irritant. Het OLED-schermpje is alleen maar een gimmick, want na een paar seconden gaat het al uit.

De instelbare L-fn knop en AF/MF schakelaars zijn heel handig. Echt zonde dat Nikon de goedkope manier heeft gekozen en de AF/MF schakelaar heeft gebruikt die op vele lenzen zit. Er is geen VR-schakelaar en die heb je echt nodig. Nu moet je de stabilisatie proberen te vinden in het menu.”


Beeldkwaliteit

Kenrockwell.com
Dit zegt Ken over de beeldkwaliteit: “De lens is heel scherp op het maximale diafragma, een effectief diafragma van f/4.5 met een vergrotingsfactor van 1:1. Op f/16 is er al meer scherp, maar niet heel veel.

Zo werkt macro op deze afstand: er is vrij weinig scherp en dat is de grootste moeilijkheid bij het maken van scherpe foto’s. Bij grote diafragma’s krijg je een neutrale bokeh (vage achtergrond), als je de lens verder open zet, wordt de bokeh matig.”

Ephotozine.com
John Riley zegt dat foto’s met deze lens heel scherp in het midden zijn bij diafragma’s van f/2.8- f/8. “Van f/11-f/16 zijn foto’s ook erg scherp, pas bij f/32 worden de foto’s ‘zacht’ in het midden.

De hoeken zijn ontzettend scherp van f/2.8-f/11. Vrijwel geen vervorming, nauwelijks zichtbaar op de meeste foto’s. Mooie, gladde bokeh. Zonnevlekken zullen niet voorkomen. Hoeken worden niet donker; als er al vignettering optreedt, is dit te verhelpen in de nabewerking.”

Photographyblog.com
Mark Goldstein heeft de lens gebruikt op de Nikon Z6 II (en een stevig statief). “Heel scherp in het midden, zelfs bij volledige lensopening (f/2.8). Dit blijft zo tot f/16. Foto’s worden wat minder scherp bij f/22 en vooral bij f/32 heb je last van diffractie. De lens presteert in de hoeken bijna net zo goed als in het midden: het scherpste resultaat behaal je op f/2.8-f/16.”

Autofocus

Amateurphotographer.co.uk
De reviewer heeft de lens getest op de Nikon Z7 II, “die een hybride autofocussysteem heeft en fase- en contrastdetectie combineert”. Dit zegt de website over hun ervaring met de autofocus: “Op onderwerpen die worden gezien als op ‘normale’ afstand, in plaats van close-up of macro, wordt snel en geruisloos scherpgesteld.

Bij onderwerpen dichterbij is er soms sprake van ‘hunting’ ((lens heeft moeite met scherpstellen en wisselt focus dichtbij en veraf). Dan wordt de autofocus wat trager en helpt het om de focusbegrenzer op 0,50-0,29m te zetten om te voorkomen dat er te ver wordt scherpgesteld. Ik merkte dat ik af en toe de manual focus override handig vond om perfect scherp te kunnen stellen of in de autofocus de focus op het juiste punt te leggen.”

Photographyblog.com
Mark Goldstein zegt het volgende over de autofocus: “De lens reageerde vrij snel op de Nikon 6 II, het duurde ongeveer 0,25 seconden om scherp te stellen op een onderwerp. Bij goed licht was er weinig ‘hunting’, meestal was de autofocus snel en nauwkeurig. Bij weinig licht heeft de lens het wat moeilijk, vaak moesten we meerdere keren scherpstellen.”

Imaging-resource.com
Jeremy Gray noemt de autofocus op macroniveau “niet bliksemsnel”. “Toen ik probeerde kleine, snelle insecten te fotograferen, had de lens moeite het bij te houden. Op niet-macroniveau is autofocus opmerkelijk sneller. De lens zoemt behoorlijk, zeker op korte afstand. Gelukkig niet heel hard.”

Foto: cursist Ellen van het Nederend

Voordelen Nikon Z mc 105mm f/2.8 VR S

 • Beeldstabilisatie;
 • Filter draait niet;
 • Rubber ring voorop, voor betere grip;
 • Goede weathersealing (fluorcoating);
 • Instelbare functieknop (L-fn).

Nadelen Nikon Z mc 105mm f/2.8 VR S

 • OLED-scherm gaat uit na paar seconden;
 • Instellen op oneindig is lastig door ontbreken ‘hard stops’;
 • Lens niet geruisloos;
 • Vertraging tussen draaien ring en verplaatsen autofocus (Kenrockwell.com);
 • Geen VR-schakelaar op lens;
 • Bokeh minder bij groter diafragma;
 • (Voornamelijk) kunststof behuizing;
 • Bij macrofotografie is het maximale diafragma geen f/2.8 (imaging-resource.com).

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuur- en macrofotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg, ook macrofoto's
 • 50 pagina’s waardevolle tips, haal meer uit jouw Nikon
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Meer populaire artikelen over camera's & lenzen

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: photographyblog.com, imaging-resource.com, kenrockwell.com, ephotozine.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen