Welke lens voor Canon EOS 250D?

Wat is de beste lens voor de Canon 250D spiegelreflexcamera? De keuze is vaak enorm. In dit artikel deel ik geschikte lenzen voor reizen, vakantie, dieren, huisdieren, natuur, landschappen, portret, closeups en macrofotografie. Hierbij is gelet op prijs-kwaliteitverhouding. Maak een bewuste keuze.


Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen :). Er staan al 3500+ reacties op het blog.

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Inhoud

Lenzen voor Canon EOS 250D op een rijtje

  • Canon 50mm f/1.8 STM (118,95 euro)
  • Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS (499 euro)
  • Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC MACRO OS HSM C (459 euro)
  • Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM (399 euro)
  • Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM (239 euro)
  • Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM (498 euro)
  • Canon EF-S 10-18 mm of Canon EF-S 10-22 mm (verschil)
  • Canon EF-S 35 mm f2.8 Macro IS STM (360 euro)
  • Tamron 18-400mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD (699 euro)

Welke lens moet ik kopen?

Bedenk eerst wat je vooral wil fotograferen zodat je beter weet waarop je let. Weet je dat nog niet zo goed? Neem dan eerst een allround lens, zie verderop!

Welke onderwerpen fotografeer jij?

Reisfotografie &  vakantie

Vaak wil je een allround lens zodat je niet veel hoeft te wisselen. Je kan denken aan een bereik van rond 18-200mm. Ook wil je het liefst niet een te zware lens.

Landschapsfotografie & steden/architectuur

Landschappen kan je al goed fotograferen met de kitlens van bijvoorbeeld 18-55mm. Soms wil je wat meer zoombereik en in sommige gevallen een weidser beeld, een groothoeklens van bij voorbeeld 10-18mm.

Dierenfotografie

Bij dieren of sport wil je bijvoorbeeld meer zoombereik, denk aan 300mm (of soms meer).

Macrofotografie

Houd je van closeups en macro kan je starten met een 50mm lens of je neemt een macrolens (meer vergroting).

Bekijk ook mijn artikel beste accessoires voor macrofotografie. 

Sportfotografie

Bij sport heb je vaak meer afstand tot je onderwerp, denk aan een 300mm lens als richtlijn met als het kan een snelle autofocus.

Portretfotografie

Bij portret, mensen, kinderen of baby’s wil je vaak een lichtsterke lens voor mooie onscherpe achtergronden. En soms een telelens als ze verder weg zijn.

Voor portretfotografie maar ook voor andere foto’s met prachtige onscherpe achtergronden (details, macro, binnenfotografie, huisdieren) raad ik je aan om mijn E-boek Ontdek de Creatieve Lens te downloaden>> (klik op het geel). Daarin beschrijf ik de beste daarvoor voor de beginner, het is mijn nr 1 aanrader.


Beste lenzen voor Canon 250D

De lenzen uit dit artikel zijn niet alleen geschikt voor de Canon EOS 250D maar ook voor andere camera’s, denk aan de Canon EOS 2000D, 4000D, 750D, 760D, 800D.

En ook oudere camera’s zoals 1300D, 1200D, 1100D, 1000D,  100D, 200D, 700D, 650D, 600D, 550D, 500D, 450D, 400D, 77D

Zie ook mijn artikel beste Canon spiegelreflexcamera voor beginners

Beste portretlens voor Canon

Foto: cursist Monica de Jong

Beste lens voor portretfotografie, kinderfotografie & huisdieren

Vaak wil je mooie onscherpe achtergronden zodat de aandacht echt naar het onderwerp gaat. Dit zijn lichtsterke lenzen met een diafragma van f/2.8 of groter (lager f-getal).

Welke lens is goed voor de Canon 250D?

Canon 50mm f/1.8 STM (118,95 euro)

De lens is geschikt voor zowel spiegelreflexcamera’s (DSLR) met een APS-C sensor als voor fullframe DSLR. Dus je kan hem ook nog ‘meenemen’ naar andere spiegelreflexcamera’s als je je helemaal zou ontwikkelen. Deze lens raad ik ook vaak aan voor andere camera’s vanwege de prima prijs/kwaliteitverhouding. Dit vinden mensen een bedrag dat niet te hoog is en je kan er meteen veel mee.

Brandpuntsafstand

Je kan hiermee niet in of uitzoomen. De lens is altijd 50mm. Je zoomt met je benen, zeg ik ook wel eens. Dus naar voren en naar achteren lopen.

Groot diafragma (lichtsterk)

Je kan een heel groot diafragma kiezen (maximaal f/1.8) en dit maakt die prachtige wazige achtergrond. Voor portretfotografie is het ook niet nodig om de Canon 50 mm lens met een lichtsterkte van f/1.4 te kopen. De f/1.4 lens is bovendien een stuk duurder (momenteel kost de lens 359 euro).

Dus laat je geen f/1.4 aanpraten als je een beginner bent. Dat gaat echt het verschil niet maken.

Autofocus/manuele focus

Je kunt de lens zowel automatisch (AF) als handmatig (MF) scherpstellen. Autofocus is natuurlijk het handigste.

Weathersealing

De Canon lens is niet beschermd tegen stof en spatwater maar dat is als beginner ook niet zo erg bij portretfoto’s. Van regen word je model namelijk chagerijnig 😉

Beeldstabilisatie

Geen ingebouwde stabilisatie. Voor zo’n vrij korte lens is dat ook niet nodig. Maak je hier niet druk om.

Gewicht

De lens weegt slechts 159 gram. Dit is heel licht en vrij compact ook! Je neemt deze lens heel makkelijk mee.


Wil je een nog goedkopere lens. Kijk dan eens naar een Yongnuo 50mm f/1.8 lens voor Canon.


Beste allround lens voor vakantie en reizen

Op reis wil je dingen dichterbij kunnen halen, niet te veel meezeulen en het liefste ook niet of zo min mogelijk van lens wisselen.

De benoemde allround lenzen zijn niet geschikt voor fullframe DSLR. Alleen als beginner heb je ook niet veel aan een fullframe camera.

De lenzen hierna worden ook veel gebruikt voor andere camera’s, zoals een Canon EOS 2000D, 4000D, 850D en oudere modellen.

Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS (499 euro)

Brandpuntsafstand (hoe lang is de lens en wat zijn zoommogelijkheden)

Een variabele brandpuntsafstand van minimaal 18 en maximaal 200 millimeter (superzoom). Dit kan je bijvoorbeeld goed gebruiken voor reisfotografie of vakantie. Je kan weide foto’s maken, zoals landschappen of van gebouwen maar je kan ook details dichterbij halen.

Lichtsterkte

Het maximale diafragma is f/3.5-5.6. Dit is prima voor op reis maar voor binnenfotografie is het iets minder ideaal.

Autofocus/manuele focus

Het objectief is handmatig en automatisch scherp te stellen. Je kunt dus mooi de autofocus gebruiken.

Weathersealing

Niet stof- en spatwaterdicht. Ik raad aan een regenhoes te gebruiken maar misschien ben je wel meer “mooi-weer-fotograaf”….? 😉

Beeldstabilisatie

Er is ingebouwde stabilisatie aanwezig. Dit compenseert onscherpte veroorzaakt door trillende handen.

Gewicht

De lens weegt 600 gram.


Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC MACRO OS HSM C (459 euro)

Wil je wat meer zoombereik, bijvoorbeeld voor dieren of andere onderwerpen die vaak verder weg zijn? En wil je ook weidse foto’s kunnen maken met diezelfde lens? Dan kan je denken aan een lens van 18-300 mm in plaats van 18-200mm.

Brandpuntsafstand

Je kan tussen 18 en 300 mm zoomen. Dit is behoorlijk allround. Je kan dieren zo een stuk dichterbij halen en als ze niet heel ver weg zijn bijvoorbeeld ook een portret maken van alleen de kop. Ook in de dierentuin is dit een mooi bereik.

Lichtsterkte

Een maximaal diafragma van f/3.5-6.3, dit is prima voor op reis maar voor binnenfotografie is het iets minder ideaal. Ook in situaties als een jungle is het minder ideaal omdat daar vaak erg weinig licht is.

Autofocus/manuele focus

Scherpstellen gebeurt handmatig of automatisch.

Weathersealing

Niet beschermd tegen vocht of stof.

Beeldstabilisatie

De stabilisatie is ingebouwd in de lens. De afkorting OS betekent Optical Stabilizer.

Filters mogelijk?

Filters van 72 millimeter zijn geschikt.

Gewicht

De lens weegt 585 gram.


Nog meer willen zien? Bekijk mijn artikel beste betaalbare zoomlens voor Canon


Beste lens dieren voor Canon

Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM (399 euro)

Wil je een iets voordeligere lens dan de hierboven genoemde 18-300 mm lens? Dan kan je aan deze lens denken. Voor dieren is 300 mm wel wat beter maar het is zeker een prima allround lens om mee te starten. Ook voor sport of kinderen die op een afstandje spelen en zichzelf zijn is 250 tot 300 mm een goed bereik.

Brandpuntsafstand

Je zoomt tussen 18 en 250 mm. 18 mm voor mooie weidse foto’s (denk aan landschap of gebouwen) en 250 mm bijvoorbeeld voor dieren, sport maar ook kinderen die verder weg zijn.

Lichtsterkte

Dezelfde lichtsterkte als de hiervoor benoemde lens (maximaal diafragma f/3.5-6.3). Prima voor de beginner, voor binnen uit de hand is het iets minder als er minder licht is.

Weathersealing

De lens is niet stof- en spatwaterdicht.

Beeldstabilisatie

Stabilisatie is ingebouwd.

Filters mogelijk?

Je kunt filters van 62 millimeter gebruiken, hoewel die als beginner niet zo belangrijk zijn.

Gewicht

595 gram.


Beste groothoeklens Canon

Beste lens voor landschapsfotografie en gebouwen

Vaak maak je meer overzichtsfoto’s bij landschappen of architectuur. De lenzen  hieronder geven een weidser beeld (meer groothoek) dan de kitlens van bijvoorbeeld 18-55mm. Bedenk ook dat het mooi kan om wat meer te kunnen zoomen bij landschapsfotografie. Het is dus niet gek om ook eens lens tot 200mm in te zetten voor landschapsfoto’s.

Hieronder vind je groothoeklenzen.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM (239 euro)

De groothoeklens kwam in 2014 op de markt. Het is de opvolger van de Canon EF-S 10-22mm lens, die in 2004 werd uitgebracht. Dit is een voor de hand liggende lens die goed is geprijsd en niet zwaar is.

Brandpuntsafstand

Een variabele brandpuntsafstand van 10 tot 18 millimeter.

Lichtsterkte

Het is geen lichtsterke lens, het maximale diafragma is f/4.5-5.6. Die heb je vaak ook niet nodig.

Autofocus/manuele focus

Je kunt deze groothoeklens zowel handmatig als automatisch scherpstellen.

Weathersealing

Geen coating om de lens te beschermen tegen stof en spatwater.

Beeldstabilisatie

Er is ingebouwde stabilisatie aanwezig.

Filters mogelijk?

Geschikt voor filters van 67 millimeter

Gewicht

Dit groothoekobjectief weegt 240 gram, makkelijk mee te nemen.


Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM (498 euro)

Voor wie nog wat meer eisen stelt, is dit ook een mooie lens voor weidse beelden.

Brandpuntsafstand

Variabele brandpuntsafstand van 10 tot 22 millimeter. Gelijkwaardig aan 16-35 millimeter fullframe, dit wordt veel gebruikt voor landschappen of architectuur.

Lichtsterkte

De maximale lensopening is f/3.5-4.5, het minimale diafragma is f/27. Dit is geen lichtsterke lens.

Autofocus/manuele focus

Scherpstellen kan zowel handmatig als automatisch.

Weathersealing

Geen afdichtingen tegen stof en spatwater.

Beeldstabilisatie

Geen ingebouwde stabilisatie aanwezig.

Filters mogelijk?

Je kunt filters gebruiken van 77 millimeter.

Gewicht

De 10-22 millimeter breedhoeklens weegt 385 gram.

Nog meer groothoeklenzen?

Bekijk mijn artikel Beste groothoeklens voor Canon (hier staan ook duurdere lenzen bij)


Beste macrolens canon

Foto: cursist Ellen van het Nederend

Beste macrolens voor closeups en details

Houd jij ook van details? Veel mensen denken dan vaak aan bloemen maar ook kleine beestjes, vliegjes, libellen, juffers of abstracte foto’s. Als je een macrolens te duur vindt kan je starten met de 50 mm f/1.8 STM maar je krijgt wel minder vergroting (wel heb je een mooie onscherpe achtergrond).

Canon EF-S 35 mm f2.8 Macro IS STM 

Brandpuntsafstand

35 mm is een erg korte lens, je moet dan best wel dicht op je onderwerp zitten om een goede vergroting te halen (op 3 cm!). Bij bloemen is dat niet zo’n probleem, bij insecten soms wel. Dan zijn ze foetsie 😉

Let op, deze lens is erg kort en raad ik daarom niet aan. Je moet echt te dicht op je onderwerp zitten, niet handig. Als je er zo’n 100 euro bijlegt, neem dan bijvoorbeeld de Sigma 105 mm EX DG Macro OS HSM. Dan heb je meteen een allround lens!

Lichtsterkte

f/2.8, dit is heel mooi voor wazige achtergronden in je foto’s. Creatieve achtergronden maken gaat dan handig.

Autofocus/manuele focus

Je kunt de macrolens handmatig of automatisch scherpstellen. Handmatig is nog preciezer bij macrofotografie, echt die stampertjes precies scherp willen hebben bijvoorbeeld!

Weathersealing

De lens is niet spatwaterdicht. Een lens voor zonaanbidders dus…

Beeldstabilisatie

Ja

Filters mogelijk?

Geschikt voor filters van 49 millimeter.

Gewicht

De Sigma macrolens weegt 280 gram.


Meer weten over macrolenzen?

Bekijk mijn artikel Beste macrolens voor Canon. Daar ga ik dieper in op macrolenzen.


Beste telelens canon

Beste superzoomlens (lens voor safari, dieren, wildlife & vogels)

Dit is de meest allround lens maar voor de beginner misschien wat aan de dure kant. Ook erg goed voor in de dierentuin.

Tamron 18-400mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD (699 euro)

De lens is niet geschikt voor fullframe spiegelreflexcamera‘s.

Het is op dit moment de enige lens met zo’n enorm zoombereik.

De lens heeft beeldstabilisatie en is beschermd tegen stof- en spatwater. Voor ongeveer 40 euro kun je er een zonnekap bij kopen, die je beter niet kunt gebruiken bij een korte brandpuntsafstand. De zonnekap is dan zichtbaar op je foto’s.

Je hoeft niet vaak te wisselen van lens en dat is natuurlijk een voordeel voor op vakantie. Je hebt maar één lens nodig voor foto’s van dichtbij en veraf.


Voor meer info zie mijn review over de Tamron 18-400 mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD

Wil je nog meer weten? Bekijk mijn artikel over Canon lenzen voor dierenfotografie en safari


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens


Gratis Download.

 Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met jouw Canon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen en Camera Handleiding Video specifiek voor Canon spiegelreflexcamera: functies, instellingen, wat doe je wanneer bij  =Canon?

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen 


Stel onderaan je vragen over lenzen voor de Canon EOS 250D en ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

Dit artikel is gebaseerd op mijn ervaringen als docent, meer dan 1500 beginners hielp ik beter fotograferen. Hierbij zie ik ook regelmatig mensen met deze lenzen en hun resultaten tijdens fotobesprekingen.

Verder zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

petapixel.com

dpreview.com

Canon.nl

KenRockwell.com

Digitalcameraworld.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
sabine
Door

sabine

op 06 Mar 2021

halloik ben vrijdag eigenaar geworden van een Canon 250D . heb al veel geleerd dankzij uw cursussen dank je wel daarvoor nu ik even rondkijk welke lenzen ik me kan aanschaffen voor mijn canon zie ik even de bomen door het bos niet meer;) daarom zou ik graag jou advies willen vragen ivm aankoop van lenzen ik zoek vooral voor 2 onderwerpen beren fotograferen of wilde dieren en close ups om bv een lievenheersbeestje of andere insect op een bloem of iets anders te fotograferen. door het financieel wat dragelijk te maken kan ik wel iedere maand voor eventueel 200 tot 300 euro een budget toepassen. ik kan dus ook voor de duurdere lenzen 2 maanden het budget appart houden he ;) ik ga ( als corona het toelaat) deze zomer naar Zweden met mijn gezin en gaan 1 nachtje in een berenkijkhut. dus je weet al wat ik wil waarschijnlijk (welke lens kan ik het beste nemen) en een lens voor een close up van beestjes op een bloem of een vogel in de tuin moet ik voor de close up een marcolens nemen? alvast bedankt voor je advies mvg sabine

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Mar 2021

Hi Sabine, leuk dat je ook wat hebt met Scandinavie. Zelf ga ik graag naar Finland.Voor closeup, bloem of een vogel kan je ook voor een wat meer allround lens gaan. Bijvoorbeeld Sigma 18-250mm. Wil je meer macro, dan kan je altijd nog kiezen voor bijv. de Sigma 105mm macrolens maar dat is nu wat duurder en voor bijv. vogels weer niet geschikt. Je kan ook gaan voor 18-400mm van Tamron maar dit is ook wat duurder. Die is voor vogels en dieren wel beter door de 400mm zoom.

Jorien
Door

Jorien

op 11 Jul 2021

Hi Joris, ik wil graag een Canon 250D kopen met een 50mm f/1.8 STM lens. Daarnaast wil ik graag nog een betaalbare allround lens aanschaffen voor landschaps-, straat- en reisfotografie. Ik zit daarvoor nu te kijken naar een Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 Di II VC lens. Ik lees gemengde reacties. Zou jij deze lens aanraden? alvast veel dank! Groet, Jorien

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 20 Jul 2021

Hi Jorien, Een 18-200mm is qua bereik wel goed voor jouw doelen. De 250D is zeker een mooie camera en de 50mm f/1.8 STM lens is interessant. Ik ken zelf niet de Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 Di II VC lens, mogelijk komt hier nog een review over. Ik raad je aan Engelse reviews te bekijken voor nu.

Francisca de vries
Door

Francisca de vries

op 05 Oct 2022

hoi Joris ik zie het even niet meer welke lens ik er bij zou nemen ik heb de canon Eos 250d EOS 18-55 STM nu kan ik kiezen tussen de Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 II IS USM objectief. of de Tamron 18-400mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD wil graag een goede gelijk

Francisca de vries
Door

Francisca de vries

op 06 Oct 2022

o ja vergeten er bij te zetten weet niet of je al gereageerd had maar heb niks binnen vorige keer deed ie het niet de reactie. ik was vergeten bij te zetten lens is voor dieren voor mensen natuur eenden eigenlijk alles ik heb te besteden tot 750 euro

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 06 Oct 2022

Hi Francisca,Voor dieren zou ik sowieso in jouw geval liever 400mm nemen dan 300mm. Je kan denken aan de TAMRON 100-400MM F/4.5-6.3 DI VC USD voor CANON (is iets meer dan 750 euro). De Tamron 18-400 vind ik ook niet verkeerd (is ietsje minder scherp op 400mm maar voordeel is dat je een lens hebt die wel heel allround is, dus weinig wisselen).

Francisca de vries
Door

Francisca de vries

op 25 Oct 2022

oké bedankt dan kies ik die moet even zien hoe die werkt kan geen Engels /en moet even zien waar die moet op me camera op witte stip of rood . heb een canon Eos 250 d .heb hem besteld en binnen

Reactie plaatsen