Nikon Z8 systeemcamera

In juli 2021 heeft Nikon hun systeemcamera vlaggenschip - de Z9 - aangekondigd, ongeveer een jaar later zijn er genoeg rumoeren over de Nikon Z8. De Z8 is nog niet officieel aangekondigd maar er zijn al wel redelijk wat details bekend. Ben jij benieuwd wat we al weten over deze nieuwe krachtige systeemcamera? Lees dan snel verder!

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen van Nikon Z8

Prijs
Er wordt gezegd dat de Nikon Z8 moet gaan concurreren met de Canon EOS R5, de verwachting is dus ook dat hij rond de prijs van de R5 zal gaan zitten. Deze prijs is op dit moment €4.549, -

Sensor/ Megapixels
De verwachting is dat de Nikon Z8 erg veel op de Z9 gaat lijken qua interne componenten, men denkt ook dat hij dezelfde fullframe sensor zal bevatten als de Z9 namelijk een 45.7MP stacked sensor. 

Snelheid (Continu-opname)
We verwachten niet alleen dezelfde sensor maar ook dezelfde processor in de Z8 als in de Z9. Waarschijnlijk hebben we wel een minder grote buffer maar zal de continu-opname snelheid dicht in de buurt komen van de 30 beelden per seconden die we bij de Z9 zien. 

Autofocus
Als we kijken naar de Z9 zijn eigenschappen dan verwachten we dat de Z8 dezelfde functies heeft qua tracking/ detectie. Waarschijnlijk zal hij ook beschikken over 493 autofocuspunten. 

Video
De verwachting is dat de Z8 net als de Z9 8K video kan opnemen en 4K met 120 fps.

Bouw & Gewicht
 De Nikon Z8 zal hoogstwaarschijnlijk geen ingebouwde verticale grip bevatten die je wel vindt op de Nikon Z9. Dit zal zijn gewicht en afmetingen een stuk dichter in de buurt brengen van een systeemcamera zoals de Nikon Z6 II of Z7 II, deze liggen beide rond de 650 – 675 gram.

Lenzen
Op dit moment zijn er redelijk wat lenzen te koop voor Nikon zijn fullframe systeemcamera mount. De verwachting is wel dat Nikon stopt met het ontwikkelen van hun spiegelreflexcamera’s en dus ook hun lenzen. Dit zal betekenen dat hun focus voor lens ontwikkeling compleet zal komen te liggen op de Z mount. 

ISO bereik
Als het klopt dat de Nikon Z8 dezelfde sensor en processor krijgt als de Z9 verwachten we een ISO bereik van minimaal 64 tot maximaal 25600. 

Connectiviteit
Nog niet bekend

LCD/ Viewfinder
Nog niet bekend

Beeldstabilisatie
Wanneer we kijken naar Nikon zijn overige systeemcamera’s zien we dat ze allemaal beschikken over een in body beeld stabilisatie systeem, de verwachting is dus ook dat de Z8 ook over zo’n systeem zal beschikken.

Batterij
De Nikon Z6 II heeft een CIPA-rating van 410 shots op een batterij, voor de Nikon Z7 II is dit 420, door de Nikon Z9 is dit zelfs 740 shots. De verwachting is wel dat de Z8 wat minder zal presteren qua batterijduur dan de Nikon Z9 maar wel stukken beter dan de Nikon Z7 II en de Nikon Z6 II

Voordelen van de Nikon Z8

 1. Enorm grote sensor
 2. Kleiner qua formaat dan de Nikon Z9

Nadelen van de Nikon Z8

 1. Nog niet bekend

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Nikon Z8 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: digitalcameraworld.com nikonrumors.co

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen