Tulpen fotograferen: 41 Tips en beste plaatsen

Tulpen, ze zijn onze meest iconische bloem en worden maar al te vaak in een adem genoemd met “Holland”. De bollenvelden zijn bekend en geliefd bij toeristen maar het zijn bovenal mooie bloemen waar je creatieve foto’s van kunt maken. De periode dat ze in bloei staan is maar kort dus geniet er van om ze met deze creatieve tips om te fotograferen. Je ontdekt ook de beste plaatsen in Nederland voor tulpenvelden.

Tulpen fotograferen: leuke tips kort op een rij

  • Plaats een ander element in je foto van een bollenveld als aandachtspunt
  • Ga vroeg op stap om de grootste drukte te vermijden en voor mooi zacht licht en kans op mist
  • Laat niet alleen een heel veld zien maar kruip ook eens in een tulp
  • Gebruik eens een extreme groothoeklens en kruip heel dichtbij een rij tulpen
  • Leef je een keer uit in de kleurrijke Keukenhof

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor bloemen (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

1. Bloeitijd

De bloeitijd van de tulp ligt tussen april en juni. Dit is deels afhankelijk van het weer en de temperatuur. Is de temperatuur zacht dan kunnen ze eerder tot bloei komen.

2) Het is dan verstandig om vroeg in het seizoen tulpenvelden te bezoeken om te zien hoe het staat met de bloei van de tulpen. Zo kun je voorkomen dat je te laat bent en alleen maar een uitgebloeid veld aantreft.

Foto Ramona Falkenreck

3. Beste tulpenvelden

Nederland is bij uitstek een land van bloembollen en we staan bekend om onze prachtige kleurrijke velden. Het is niet alleen een feest om naar te kijken, maar ook om te fotograferen.

4) Er zijn verschillende plekken waar je prachtige bollenvelden kunt vinden. In het noorden van Noord-Holland zijn veel velden te vinden. Minder bekend is dat er in de provincies Friesland, Groningen en Zeeland ook tulpenvelden te vinden zijn.

5) Tegenwoordig kun je ook steeds meer bollenvelden zien in de Noord-oost polder en Flevoland. Bijvoorbeeld omgeving Zeewolde. Bekendste en meest toeristische plekken zijn nog steeds omgeving Hillegom, Lisse en Noordwijk.

6) De meeste bollenvelden liggen langs de weg. Je kunt vaak je auto langs de weg zetten. Doe dit uiteraard altijd op een veilige plek en zonder het andere verkeer te hinderen.

7) Vaak kun je zo een bollenveld op lopen. Heb altijd respect voor de bloemen en andere mensen die ook komen om te genieten. Als er al iemand anders op dat ene mooie plekje staat wacht dan geduldig af.

8) Ga absoluut geen bloemen plukken. Ook niet als er een bloem “in de weg” staat voor een foto. Neem dan liever een ander standpunt. Wil je graag een bosje tulpen dan staan er meestal stalletjes langs de weg waar je bloemen kunt kopen.

9. Tulpenvelden fotograferen

Omdat je met een zee van bloemen en kleur te maken hebt kan het een uitdaging zijn om bollenvelden te fotograferen. Een foto wordt al snel te druk of saai. Daarom is het belangrijk om na te denken wat je wilt.

10) Je kunt er voor kiezen om een heel veld te fotograferen. Dit wordt dan meer een landschapsfoto. Je gebruikt een klein diafragma (een hoog F-getal) om veel scherp te krijgen en zo het hele veld duidelijk op de foto te laten zien.

11) Als je een heel veld fotografeert gebruik dan bijvoorbeeld een groothoeklens. Zo kun je mooi een heel gedeelte in beeld brengen. En ook nog de achtergrond of voorgrond een deel uit laten maken van het geheel

12) Let op de lijnen in een bollenveld en speel hiermee om te zorgen dat de foto in balans is. Zo kun je er voor kiezen om een rechte lijn precies in het midden te zetten voor symmetrie in je foto. Of je kunt lijnen weg laten lopen naar een bepaalde hoek. Als je in de andere hoek een element plaatst zoals een molen of zonsondergang krijg je een mooie vlakverdeling.

13) Een foto van alleen een tulpenveld kan al gauw saai overkomen. Zorg dat er iets op de voorgrond of achtergrond staat. Bijvoorbeeld een mooie molen (hoe cliché, haha), een rij bomen of een boerderij. Zo creëer je niet alleen diepte maar zorg je ook dat het oog een aandachtspunt heeft tussen al die kleuren.

14) Een ander mooi element is een dreigende wolkenlucht net voor een regenbui. Vooral als de bloemen zelf nog in de zon staan en je hebt een mooie donkere lucht als achtergrond. Ook een regenboog kan voor een prachtig element zorgen in je foto van een bollenveld. Laat je dus vooral niet tegenhouden door het weer.

15) Gebruik eventueel de regel van derden als je een bollenveld fotografeert. Dat wil in dit geval zeggen dat je of ‘een derde’ voorgrond gebruikt en ‘twee derde’ lucht of andersom. Het ligt er helemaal aan wat je wilt in de foto. Wil je het bollenveld een hoofdrol geven dan kies je voor twee derde voorgrond. Wil je juist de prachtige lucht benadrukken dan kies je voor twee derde lucht.

Foto: Ramona Falkenreck

16. Standpunt

16) Als je een heel bollenveld fotografeert is het soms mooi om een iets hoger standpunt in te nemen. Zo heb je meer overzicht over het veld en kun je verder kijken. Als je inzoomt lijkt het veld vaak nog voller.

17) Je kunt er echter ook voor kiezen om laag bij de grond te blijven. Zomen ze grootser over, in het algemeen werkt dit sterker.

18) Je kunt vaak in de buurt parkeren bij een bollenveld.

Goede tip is om een opstapje of klein trapje mee te nemen in de auto en die te gebruiken om een hoger standpunt te krijgen. Dat maakt een wereld van verschil en geeft je foto meteen meer diepte.

19) Zo kun je met een heel laag standpunt recht tussen een strook tulpen door fotograferen. Hou de strook in het midden voor een mooi symmetrisch effect. Dit laat de tulpen ook meteen een stuk groter lijken.

20) Je kunt nog een stapje verder gaan en helemaal plat op de grond gaan liggen. Je kunt dan met je groothoeklens omhoog fotograferen waardoor de tulpen boven je uit steken en je de (blauwe) lucht als achtergrond krijgt.

21. Tijdstip

Je kunt tulpen het beste vroeg in de ochtend of laat in de middag fotograferen. Het licht is dan zacht en warmer en het is meestal nog een stuk rustiger bij de bollenvelden.

22) Als je vroeg op stap gaat dan heb je een kans dat er een prachtige nevel boven het bollenveld hangt. Samen met een opkomende zon en kleurrijke wolkenlucht geeft dit een prachtige foto.

Als het licht laag van de zijkant komt dan ontstaat er zelfs een gouden randje om de tulpen.

23) Midden op de dag is vaak een minder goede tijd. Het is dan vaak druk. De kleuren worden ook erg hard waardoor je storende schaduwen krijgt. Ik vertel verderop hoe je daar mee om kunt gaan.

24) Als je tulpen fotografeert met felle kleuren, zoals rood of roze, dan kan de camera daar veel moeite mee hebben in de volle zon. Zeker met een heel veld of als de tulpen verder weg staan. De kleuren kunnen dan al gauw dichtlopen waardoor er helemaal geen contrast meer te zien is. Probeer dit dus zo veel mogelijk te vermijden en fotografeer felle kleuren liever met bewolkt weer of zacht licht.

25. Witbalans

Omdat je met veel felle kleuren te maken hebt kan de automatische witbalans van de camera er nog wel eens naast zitten. Let hier op en kijk je foto’s al terug in het veld om te zien of de kleuren mooi in balans zijn.

26. Belichting

Zoals eerder gezegd kan felle zon op de tulpen zorgen voor harde schaduwen. Als het om een heel veld gaat dan kun je hier weinig aan doen. Dan zal je echt terug moeten komen als het licht zachter is. Maar als je op kleinere schaal met een groepje of een enkele bloem werkt dan kun je wel wat doen met de belichting.

27) Als je last hebt van schaduwen dan kun je kiezen om in te flitsen. Ook al is het licht genoeg buiten dan flits je evengoed. Zo zorg je dat ook de schaduwkant mooi belicht is en worden schaduwen van blaadjes en dergelijke mooi opgelicht.

28) Bewaar voldoende afstand met inflitsen, anders kun je evengoed vreemde schaduwen krijgen maar dan van de flitser. Gebruik bij voorkeur een diffuser. Dit is een schermpje wat je voor je flitser kunt zetten om het licht beter te verspreiden. Je kunt ook een (wit) papier voor de flitser houden.

29) Om invulflits te gebruiken moet je je camera zelf kunnen instellen, zoals in de diafragmavoorkeuzestand of M. Op de automatische stand zal de camera aangeven dat er voldoende licht is en dat je niet hoeft te flitsen, terwijl je dit dus wel wilt.

30) Naast flitsen kun je ook een reflector gebruiken. Je neemt een wit vel papier, of koop zilver of goud hobbykarton. Aluminiumfolie werkt ook. Hiermee kun je het licht reflecteren op de bloem en zo alles mooi belichten.

Foto: Ramona Falkenreck

31. Kruip in de bloem

Leg niet alleen je focus op een heel veld met tulpen. Laat ook eens een enkele bloem het onderwerp zijn. Je kunt hiermee nog verder gaan door in de bloem te kruipen.

32) Als tulpen in bloei staan wordt het prachtige hart met de meeldraden en stamper zichtbaar. Ook deze zijn er in vele kleuren en variaties. Meestal heeft het hart van de tulp een contrasterende kleur. Net als de meeldraden. Dit geeft een mooi contrast op de foto en diversiteit aan kleuren.

33) Kruip eens in de bloem en fotografeer deze mooie details van de tulp. Je kunt dit recht van boven doen. Maar als de tulp helemaal open staat kun je dat ook van de zijkant doen voor nog meer scherptediepte.

34) Probeer eens op te letten of je insecten kunt vinden die in de bloemen kruipen. De details van een hommel, bij of vlinder met de prachtige kleuren maakt de foto nog spectaculairder.

35. Let op afwijkende kleuren

Het gebeurt regelmatig dat er in het overweldigende veld met tulpen een afwijkende kleur te vinden is. Bijvoorbeeld net een ene witte of gele tulp tussen een verdere rode zee aan bloemen.

Let eens op of je zo een afwijkende kleur kunt vinden. Het is een prachtig contrast en perfect om de eentonigheid aan kleur te onderbreken. Dat maakt de foto een stuk fijner en interessanter om naar te kijken.

36) Gebruik een laag F-getal (groot diafragma) en neem het liefst een laag standpunt om die ene afwijkende bloem er nog meer uit te laten springen.

37. Voeg iets toe

Een tulpenveld bestaat niet alleen maar uit tulpen. Als je een beetje rondkijkt is er meer te ontdekken. Zo zijn er vaak insecten te vinden. Die kun je fotograferen om iets extra’s toe te voegen aan een closeup foto met tulpen.

38) Omdat er veel insecten op de bloeiende tulpen af komen kun je ook verschillende soorten vogels zien. Zo zit er vaak wel een blauwborst of een gele kwikstaart tussen de tulpen. De gekleurde vogels zorgen voor een prachtig contrast. Benader ze rustig of wacht op één plek zodat ze vanzelf dichterbij komen.

39) Je kunt ook zelf iets of iemand tussen de bollen zetten. Denk aan een hond of een kind voor een extra vrolijke foto. Let wel goed op dat ze de bloemen niet beschadigen en dat ze op een paadje tussen de tulpen blijven.

40) Bij dieren of mensen fotograferen tussen de bollen neem je het liefst een laag standpunt in (doe dit alleen als je expliciet toestemming hebt van een kweker, anders niet). Op ooghoogte is meestal prima. Zet wat tulpen op de voorgrond om diepte te creëren. Let er bij kinderen op dat hun kleding niet te druk is. Je kunt wel met kleuren spelen voor een contrast tussen de bloemen en het kind.


41. Bloemen fotograferen in de Keukenhof: beste tips

Als je bloemen, en dan met name tulpen, wilt fotograferen is de Keukenhof een waar paradijs. Ik geef een aantal algemene tips en waar je rekening mee kunt houden.

  • De Keukenhof is normaal gesproken geopend vanaf 21 maart tot en met 10 mei. De beste tijd om de Keukenhof te bezoeken zijn de laatste twee weken van april en de eerste week van mei. In deze periode staan de meeste bolgewassen tegelijk in bloei en kun je volop genieten van de kleurenpracht.
  • Vanaf 8:00 kun je al naar binnen. Groot voordeel is dat je dan nog zachter licht hebt. Ander voordeel is dat het dan nog relatief rustig is. Ook na 16:00 wordt het langzaam wat rustiger in het park.
  • Omdat de Keukenhof maar een bepaalde tijd geopend is en omdat er heel veel toeristen naartoe komen is het eigenlijk iedere dag van de week erg druk in het park. Dat is wel iets om rekening mee te houden.
  • Loop elkaar niet in de weg en let op als mensen foto’s maken dat je niet in hun beeld gaat staan. De ervaring leert als je even op elkaar wacht en een beetje samenwerkt dat het prima te doen is, ook al is het druk. Hou er rekening mee dat de kans groot is dat je door toeristen gevraagd wordt om een foto van hun te maken met hun camera. Ook gezellig :). Neem altijd een Polaraid camera mee om de foto’s voor toeristen DIRECT te kopen aan ze, haha 😉
  • Zeker als je een enthousiast (hobby)fotograaf bent, kan de Keukenhof de eerst keer nogal overweldigend overkomen. Er is zo ontzettend veel moois te zien dat je bijna niet meer weet waar je moet kijken. Trek er dus gerust de hele dag voor uit en neem af en toe pauze tussendoor om even op adem te komen.
  • Ga desnoods een paar keer naar de Keukenhof. Er staan bijna wekelijks andere bloemen volop in bloei en er zijn diverse tentoonstellingen in de verschillende paviljoens. Er is dus genoeg te zien en te doen. En zo voel je je niet opjaagt en kun je langer de tijd nemen.
  • Uiteraard bestaat de Keukenhof niet alleen uit tulpen. Je kunt er bijna alle bolgewassen vinden zoals blauwe druifjes, narcissen en hyacinten. Maar in de paviljoens zijn nog vele andere bloemen te vinden zoals gerbera’s, orchideeën en rozen.
  • Het is een platform voor kwekers. Je kunt er dan ook vele soorten, maten en kleuren bloemen bewonderen die je nergens anders kunt zien.
  • Qua fotografie zijn er volop mogelijkheden om creatief te zijn. Het park is vol met mooie doorkijkjes, waterpartijen, heuvels en fonteinen. Er staat onder andere ook een molen die je mee kunt nemen in je foto voor een echt Hollands beeld.

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader voor bloemen (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
M-Josée Poesen
Door

M-Josée Poesen

op 05 May 2021

Prachtige foto’s

Reactie plaatsen