Beste Lens voor Olympus OMD E-M10 Mark IV, III en II systeemcamera

Beste Lens voor Olympus OMD E-M10 Mark IV, III en II systeemcamera

Wat is nu de beste betaalbare lens voor de Olympus OMD E-M10 Mark IV, III en II systeemcamera voor op reis en vakantie? Of als je dieren of sport wil fotograferen. En wat is een goede groothoeklens voor landschapsfotografie, gebouwen of architectuur. En welke lens kies je voor portretfotografie van kinderen, mensen of huisdieren?


Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Olympus Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Olympus, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Olympus camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Olympus. Betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500 persoonlijke reacties op het blog.

Micro Four Third Sensor (MFT)

Dit type sensor is ook wel bekend onder de naam ‘4/3 type systeem’. De sensor heeft ook een beeldverhouding van 4:3. Het is een ‘licht gewicht’ sensor, kleiner dan de sensor van de meeste camera’s. Een paar voordelen van deze sensor is dat de lenzen die hiervoor gemaakt worden vaak wat voordeliger zijn en van goede kwaliteit zijn, wat hier erg bij helpt is de cropfactor. Hier kom ik zo op terug. In zijn geheel maakt dit de camera en lenzen lichter wat ideaal is als je op reis bent.

Cropfactor

De cropfactor van deze sensor is 2.0x, dit houdt in dat als je een lens van 50mm op de camera hebt zitten deze zich ‘voordoet’ als een lens van 100mm het beeld is dus meer ‘ingezoomd’. Dit heeft als voordeel dat je minder lange (en duurdere) lenzen hoeft te kopen, een nadeel is echter dat je niet optimaal gebruik maakt van het gezichtsveld van de lens.

Lenzen zijn ook geschikt voor andere Olympus systeemcamera’s

De lenzen in dit artikel zijn niet alleen geschikt voor de Olympus OMD E-M10 Mark IV, III en II systeemcamera maar ook voor andere camera’s, zoals:

 • OM-D E-M5 Mark II systeemcamera
 • OM-D E-M5 Mark III systeemcamera
 • Olympus PEN E-PL9 systeemcamera
 • Olympus OM-D E-M1 Mark II systeemcamera

Betaalbaar & met autofocus

De lenzen die ik heb geselecteerd zijn voor fotografiebegrippen voordelig zijn (niet te duur) en hebben autofocus. Als je alleen met de hand kan scherpstellen, dan is dat voor de meeste mensen (met name als je niet zo ervaren bent) niet handig. Ook niet voor op reis, met kinderen, dieren, sport.


Beste telezoomlens (reisfotografie)

Deze lenzen zijn bijvoorbeeld goed te gebruiken voor reisfotografie of op vakantie.


Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3.5-5.6

Brandpuntsafstand

De panasonic Lumix G Vario heeft een minimale brandpuntafstand van 14 mm maar als je rekening houdt met de cropfactor van de camera is dit 28 mm. De maximale brandpuntafstand is 140mm maar als je wederom rekening houdt met de cropfactor zal je zien dat dit in werkelijkheid 280mm is. Dit is een mooi allround bereik voor fotografie op reis. Het is ook in te zetten voor dieren of sport. Soms wil je misschien nog iets meer bereik, en dan kan je verderop in dit artikel kijken bij de 75- 300 mm lens!

Lichtsterkte

Deze lens heeft een lichtsterkte of diafragma van f3.5-5.6, dit houdt in dat als je de lens inzoomt tot 140mm hij een diafragma heeft van f5.6 – f22, en op een lengte van 14mm een diafragma van f3.5 – f22. Dit is geen lichtsterke lens maar dit is wel normaal voor op reis. Voor binnenfotografie bij weinig licht is een lens met een lager f-getal gunstiger.

Weathersealing

Deze lens is niet ‘weathersealed’ je moet dus oppassen als je fotografeert in de regen, bedek je camera/lens met een paraplu of plastic zak.

Beeldstabilisatie
Deze lens maakt gebruik van optische beeldstabilisatie, dit houdt in dat alleen kleine bewegingen zoals het trillen van je hand worden opgevangen.

Gewicht
Deze lens heeft een totaalgewicht van 265 gram, dit is vrij licht voor een lens.


Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/4.0-5.6 R

Brandpuntafstand
Ten opzichte van de vorige lens kan deze iets verder inzoomen maar verliest hij een beetje breedte. Zijn minimale lengte is 40mm, rekening houdend met de cropfactor is dit 80mm. Hij heeft een maximale lengte van 150mm wederom met de cropfactor is dit 300mm. Deze lens is midner allround want je kan er geen weidse beelden mee maken.

Lichtsterkte
De Olympus M.zuiko digital heeft een maximaal diafragma van f4.0 op een lengte van (wide) 40mm, op (tele) 150mm is dit f5.6. Dit is dus geen lichtsterke lens en zal het moeilijk hebben bij weinig licht.

Weathersealing
Ook deze lens is niet ‘weathersealed’ pas dus goed op in de regen!

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen vorm van beeldstabilisatie

Gewicht
Deze lens is erg licht met een totaal gewicht van 190g.


Olympus M.Zuiko Digital 14-150mm f/4.0-5.6 II

Brandpuntafstand
De Olympus M.Zuiko II is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, een kleiner minimale brandpuntafstand en dus een breder gezichtsveld. Als je weer rekening houdt met de cropfactor van deze camera is de minimale afstand 28mm en de maximale afstand 300mm. Het is dus een allround lens en je hoeft niet tot nauwelijks te wisselen van lenzen.

Lichtsterkte
De maximale lichtsterkte van deze lens is f4.0 bij (wide) 14mm en bij (tele)150mm is deze f5.6, hij gaat tot een minimale lichtsterkte van f22.

Weathersealing
Ook deze lens heeft geen ‘weathersealing’, pas op met water.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie, wel heeft deze lens autofocus. Beeldstabilisatie zit wel in de body van de Olympus OMD E-M10 Mark III en II.

Gewicht
Ten opzichte van zijn voorganger is deze lens iets zwaarder met een totaal gewicht van 283g.


Panasonic Lumix G Vario 45-200mm f/4.0-5.6 II POWER OIS

Brandpuntafstand
De Panasonic Lumix heeft een variabele brandpuntafstand van 45-200mm, dit is met de cropfactor 90-400mm. Het is behoorlijk bereik, maar je je mist de weidse beelden. Hiervoor moet je dan een aparte lens gebruiken.

Lichtsterkte
Deze lens is niet erg lichtsterk met een maximale lichtersterkte op (wide)45mm van f4.0 en op (tele)200mm van f5.6. Voor reisfotografie is dat op zich niet erg.

Weathersealing
Deze lens is niet stof- en spatwater dicht een lenshoes is aan te raden.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft wel optische stabilisatie. Ook heeft hij automatische focus en de mogelijkheid voor handmatige focus.

Gewicht
Met een totaal gewicht van 370g is deze lens niet licht.


Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm f/4.8-6.7 II

Brandpuntafstand
Met een minimale brandpuntafstand van 75mm en maximale van 300mm kan deze lens ver inzoomen, al helemaal als je rekening houdt met de cropfactor, wat van deze lens een minimale brandpuntafstand van 150mm maakt en maximaal van 600mm. Dit is dan ook de lens die het meeste bereik geeft voor bijvoorbeeld fotografie van dieren (wildlife) of op safari in Afrika.

Lichtsterkte
Met een maximaal diafragma op (wide)75mm van f4.8 en op (tele)300mm van f6.7 en minimaal f22 is dit geen lichtsterke lens.

Weathersealing
Ook deze lens is niet stof- en spatwater dicht houd hier rekening mee tijdens fotograferen in de regen.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie, wel heeft hij een ZERO (Zuiko Extra-low Reflection Optical) coating wat voor erg scherpe foto’s zorgt.

Gewicht
Met een totaal gewicht van 423g is dit de zwaarste telezoomlens uit deze lijst. Toch is dat voor z’n groot bereik een lens die een stuk lichter is dan bij andere camera’s.


Beste lens voor portretfotografie, kinderen & lichtsterk

Wil je graag mooie portretfoto’s maken van kinderen met prachtige onscherpe achtergronden (en ook binnen in huis), dan is een lens met een heel laag f-getal (groot diafragma) het beste. Ook kan je de lens mooi gebruiken voor fotografie in de natuur, bijvoorbeeld om bloemen te fotograferen met een creatieve onscherpe achtergrond. Ook voor stillevens of produkten of food fotografie is een lichtsterke lens (door een groot diafragma kan veel licht) erg geschikt.

Hieronder zie je de geselecteerde lenzen voor de Olympus OMD E-M10 Mark III en II systeemcamera.

Foto: cursist Hilda Klip

Yongnuo YN 42.5mm f/1.7

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een vaste brandpuntafstand (prime) van 42.5mm met de cropfactor van de camera is dit 85mm. Dit is ook mooi voor portretfotografie.

Lichtsterkte
Deze lens is erg lichtsterk met een maximale lichtsterkte van f1.7.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weathersealing, gelukkig heb je dit niet veel nodig bij het maken van portretten.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie ingebouwd in de lens.

Gewicht
Met een totaalgewicht van 135g is deze lens erg licht.


Download jouw E-book Ontdek de Creatieve Lens(klik op het geel) als jij ook prachtige onscherpe achtergronden wil maken. 

35.000+ mensen hebben het E-book al gedownload

Foto: cursist Marit van der Heijden

Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1.8

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een vaste brandpuntafstand (prime) van 45mm, met de cropfactor is dit 90mm.

Lichtsterkte
Dit is een erg lichtsterke lens met een maximale lichtsterkte van f1.8. Hij is net als de Yongnuo YN 42.5mm f/1.7 goed in het maken van foto’s met een onscherpe achtergrond.

Weathersealing
Ook deze lens is niet stof- en spatwater dicht.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen ingebouwde stabilisatie, wel heeft hij een automatische focus.

Gewicht
Met een totaalgewicht van 116g is dit een erg lichte lens.

Foto: cursist Jozien Eikelboom – Razing

Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 ASPH

Brandpuntafstand
Met een vaste brandpuntafstand (prime) van 25mm is dit de breedste lens uit deze lijst, ook als je rekening houd met de cropfactor wanneer dit dus 50mm wordt.

Lichtsterkte
Wederom is dit een erg lichtsterke lens die goed is in het maken van foto’s met een onscherpe achtergrond. Dit komt door de maximale diafragma van f1.7 en minimale van f22.

Weathersealing
Deze lens is niet weathersealed.

Beeldstabilisatie
Deze lens bevat ook geen stabilisatie, wel heb je de optie tussen handmatige en automatische focus.

Gewicht
Deze lens heeft een totaalgewicht van 125g, dit is erg licht.


Foto die ik maakte van hét icoon van de Schotse hooglanden: The Old man of Storr

Beste Groothoeklens (landschapsfotografie & architectuur)

Groothoeklenzen worden vaak gebruikt voor landschapsfotografie of architectuur (gebouwen) of andere weidse overzichtsbeelden.

Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4.0-5.6

Brandpuntafstand
Deze lens is ongelooflijk breed met een minimale brandpuntafstand van 9mm en een maximale van 18mm. Zelfs met de cropfactor – wanneer dit minimaal 18mm en maximaal 36mm is – blijft dit een enorm breed gezichtsveld.

Lichtsterkte
Qua lichtsterkte is deze lens niet erg lichtsterk met een maximale lichtsterkte van f4 op een lengte van 9mm en f5.6 op 18mm hij heeft een minimale lichtsterkte van f22. Voor landschapsfotografie is dit niet erg (behalve voor noorderlicht of sterrenfotografie).

Weathersealing
Deze lens is niet weathersealed. Gebruik een regenhoes.

Beeldstabilisatie
Deze lens bevat geen beeldstabilisatie maar wel de optie om te kunnen kiezen tussen handmatige en automatische focus.

Gewicht
Deze lens heeft een totaalgewicht van 155g.


Panasonic Lumix G Vario 14-42mm f/3.5-5.6

Brandpuntafstand
Met een minimale brandpuntafstand van 14mm en een maximale afstand van 42mm heeft deze lens een groter bereik dan de Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm maar is zijn minimale afstand minder goed. Als je rekening houd met de cropfactor heeft deze lens een minimale afstand van 28mm en een maximale afstand van 84mm.

Lichtsterkte
Qua lichtsterkte is deze lens wel beter dan de Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm met een maximale lichtsterkte van f3.5 op 14mm en op 42mm is dit f5.6. Zijn minimale lichtsterkte is f22.

Weathersealing
Deze lens is niet stof- en spatwater beschermd.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt over optische beeldstabilisatie wat kleine bewegingen opvangt.

Gewicht
Met een totaal van 165 gram is dit heel licht.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Olympus & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek De 10 Bouwstenen Downloaden >>(klik op het geel) 

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Olympus
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Olympus: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En met Camera Handleiding Video voor Olympus: kijk volledig mee hoe bediening van Olympus werkt.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen


Stel onderaan je vragen over & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden.

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Belangrijk, geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

https://www.olympus.nl/

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Joep Maassen
Door

Joep Maassen

op 19 Apr 2021

Ik heb een Olympus E-M10 II met de volgende lenzen: olympus 75-300mm 1:4,8-6,7 II die me erg bevalt, olympus 40-150mm 1:4-5,6R die ik wel erg licht vind en olympus 14-42mm 1:3,5-5.6 L die ook erg licht is. Mijn vraag is of dit nou redelijk goede lenzen zijn of niet. Zelf heb ik wat rondgekeken en ben uitgekomen bij een Panasonic 12-60mm 1:3,5-6,6 Asph PowerOIS Lumix G Vario. Ik wil eigenlijk verbetern bij de kortere lenze daarom mijn vraag of deze goed werkt met mijn camera en of dit een verbetering is ten opzichte van de rest, of hebt u misschien een ander suggestie. Mvg Joep maassen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Apr 2021

Hi Joep, dank je. ik ken zelf de Panasonic 12-60mm 1:3,5-6,6 Asph PowerOIS Lumix G Vario niet. Ik durf daar geen uitspraak over te doen, mogelijk kan je goede info vinden in Engelse reviews. Het lukt mij niet om altijd alles te kennen.

Joep Maassen
Door

Joep Maassen

op 19 Apr 2021

Heb je dan misschien een ander suggestie.

Joep Maassen
Door

Joep Maassen

op 19 Apr 2021

heb je dan een alternatief?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Apr 2021

Momenteel nog niet helaas. Mogelijk komen er later meer artikelen over maar dit is nog niet zeker

Joep Maassen
Door

Joep Maassen

op 19 Apr 2021

Welke zou jij kiezen, ik heb op internet gezocht en ben bij twee lenzen uitgekomen nl.: Olympus 14-150mm 1:4-5,6 ED of de Panasonic 35-100mm 1:4.0-5.6 Asph. Mega OIS G Vario. als allround lens. Ik heb ook nog een olympus 14-42mm standaard lens.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Apr 2021

Qua bereik is de 14-150mm veel meer allround maar ik ben er verder niet ingedoken

Joep Maassen
Door

Joep Maassen

op 23 Apr 2021

jammer, ik had gehoopt een echt advies te krijgen, tenminste dat word wel gesuggereerd

Reactie plaatsen