Beste lens voor Canon EOS 850D

Wat is nu de beste lens voor de Canon EOS 850D? Het uitkiezen van een geschikte lens voor jou camera kan erg lastig zijn, je hebt erg veel verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden, in dit artikel staat een groot aantal lenzen op een rijtje. Lees snel verder en misschien vind je wel de lens die echt bij jouw doel past!

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Canon camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (Maak prachtige creatieve onscherpe achtergronden – betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Beste allround lens voor vakantie en reizen

Wat is de beste lens voor op reis, tijdens vakanties? Een allround lens is handig, niet of zo min mogelijk wisselen is wat veel mensen willen. En het is goed om een redelijk zoombereik te hebben. Zo’n 200mm is een goed zoombereik voor een beginner voor op reis. Verderop ontdek je wat ik adviseer als je ook graag dieren fotografeert.

Canon EF-S 18-200mm IS F/3.5-5.6 (€540,-)

Brandpuntafstand
De brandpuntafstand van deze lens is minimaal 18mm en maximaal 200mm, houd wel rekening met de APS-C sensor van de Canon EOS 850D, deze heeft een cropfactor van 1.6x wat er vervolgens voor zorgt dat de 35mm sensor equivalent van deze lens 29mm tot 320mm is.

Lichtsterkte
Deze lens is niet erg lichtsterk met een maximale diafragma van F/3.5 bij 18mm en een maximale diafragma van F/5.6 bij 200mm

Autofocus
Deze lens kan je zowel handmatig als automatisch focussen, de minimale scherpstelafstand van deze lens is 0,45m. De autofocus motor is een Micro Motor.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weatherseal, pas op in de regen of met zand.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft ingebouwde beeldstabilisatie die tot 4 stops stabiliseert, dit is erg handig voor als je op een lange brandpuntafstand aan het fotograferen bent, de beeldstabilisatie voorkomt onscherpe foto’s door ongewenste trillingen.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een filtermaat van 72mm, weegt 595 gram en heeft afmetingen van 78,6 x 102 mm (diameter x lengte).

Tamron 16-300mm F/3.5 – 6.3 Di II VC PZD (€499,-)

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een brandpuntafstand van minimaal 16mm tot maximaal 300mm, dit bereik is erg groot. Denk wederom wel aan de cropfactor van de 850D, de 35mm equivalent van deze lens is dan ook 25mm – 480mm.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een maximale diafragma van F/3.5 bij een brandpuntafstand van 16mm en een maximale diafragma van F/6.3 bij een brandpuntafstand van 300mm.

Autofocus
Deze lens heeft een PZD autofocus motor, dit staat voor “Piezo Drive”. Je kan dus zowel automatisch als handmatig focussen.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weatherseal, pas dus op in regenachtige condities of plekken met veel stof/ zand.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt ook over een beeldstabilisatie mechanisme die ongewenste trillingen tegengaat en ervoor zorgt dat je makkelijker uit de hand kan fotograferen, dit zal je al helemaal merken als je fotografeert op een lange brandpuntafstand.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 540 gram, heeft een filtermaat van 67mm, heeft een lengte van 109mm en een diameter van 75mm.

Zie ook mijn review over de Tamron 16-300mm zoomlens

Beste lens voor portretfotografie, kinderfotografie & huisdieren

Bij portretten van mensen, kinderen, baby’s of huisdieren (hond of kat bijvoorbeeld) is een lichtsterke lens vaak mooi. Hiermee maak je nog makkelijker onscherpe achtergronden. Met name binnen is zo’n lens sterk. Buiten ook maar het voordeel binnen is dat er door zo’n lens veel licht kan en dat heb je binnen juist weinig.

Canon 50mm F/1.8 STM (€119,-)

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een vaste brandpuntafstand van 50mm, je kan dus niet in of uitzoomen om je compositie te veranderen, dit moet je doen door fysiek te verplaatsen van plek.

Lichtsterkte
Doordat deze lens een vaste brandpuntafstand heeft, heeft deze lens automatisch ook een vaste diafragma namelijk F/1.8. Deze diafragma maakt de lens erg lichtsterk en dus fijn voor situaties met minder licht.

Autofocus
Deze lens heeft een STM (Stepper Motor Technology) lens die erg stil en ‘smooth’ scherpstelt. Je kan dus zowel automatisch als handmatig scherpstellen.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weatherseal pas dus goed op in regenachtige condities en situaties met veel stof/ zand aangezien dit je lens kan aantasten.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie, je kan dit wel nabootsen door een drie- of mono poot te gebruiken.

Fysieke eigenschappen
Deze lens is erg compact en ligt hij heeft namelijk een gewicht van 159 gram, een diameter van 70mm, een lengte van 46mm en tot slot heeft hij een filtermaat van 49mm.

Zie ook mijn review over de Canon 50mm f/1.8 STM

Sigma 50mm F/1.4 DG HSM ART CANON (€769,-)

Dit is een professionelere variant waar je ook voor betaalt. De meeste mensen raad ik de vorige lens aan.

Brandpuntafstand
Ook deze sigma lens heeft een vaste brandpuntafstand van 50mm. Dit komt zo met zijn voordelen als nadelen. Je kan dus niet in of uitzoomen maar hij is wel erg lichtsterk.

Lichtsterkte
Zoals hiervoor gezegd is deze lens erg lichtsterk door zijn maximale diafragma van F/1.4. Dit is nog lichtsterker dan de hier voor besproken Canon lens, dit komt echter wel met een prijskaartje maar kan super handig zijn en soms precies zijn wat een fotograaf nodig heeft.

Autofocus
De “Hyper Sonic Motor” van Sigma zorgt voor een erg geleidelijke en accurate focus. Je kan dit dus zowel automatisch als handmatig doen.

Weathersealing
Deze lens komt niet met een weatherseal, pas dus op in regenachtige situaties of plekken waar veel zand/ stof is.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie, je kan dit wel nabootsen met een drie of mono-pod. Je hebt dan minder last van ongewenste trillingen en zal dus minder snel een onscherpte foto hierdoor krijgen.

Fysieke eigenschappen
Zo’n grote maximale diafragma komt niet alleen met een groot prijskaartje maar is ook aanzienlijk veel zwaarder en groter. Hij heeft een gewicht van 815 gram, een diameter van 85mm en een lengte van 108mm. Tot slot kan je filters op deze lens monteren met een filtermaat van 77mm.

Beste lens voor landschapsfotografie en gebouwen

Wat is een goede lens voor landschapsfotografie en architectuur voor de Canon 850D? Ruimtelijke foto’s maken past vaak bij landschapsfotografie, hoewel je ook zeker een zoomlens kan inzetten. Bij architectuur gebruik je ook vaak een groothoeklens maar je kan zeker starten met de kitlens van bijvoorbeeld 18-55mm.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM (€239,-)

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een erg brede kijkhoek, met een minimale brandpuntafstand van 10mm en een maximale brandpuntafstand van 18mm. Houd wederom rekening met de cropfactor van de 850D wat zorgt voor een 35mm equivalent van 16mm – 28.8mm.

Lichtsterkte
Deze lens is niet erg lichtsterk, dit is ook lastig om voor elkaar te krijgen bij zo’n kleine brandpuntafstand. De maximale diafragma is f/4.5 bij een brandpuntafstand van 10mm en f/5.6 bij een brandpuntafstand van 18mm.

Autofocus
Deze lens heeft een STM (Stepper Motor Technology) lens die erg stil en ‘smooth’ scherpstelt. Je kan dus zowel automatisch als handmatig scherpstellen.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weatherseal pas dus goed op in regenachtige condities en situaties met veel stof/ zand aangezien dit je lens kan aantasten.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft een ingebouwde beeldstabilisatie die tot 4 stops stabiliseert. Dit helpt bij het voorkomen van onscherpe afbeeldingen door ongewenste trillingen.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 240 gram, een diameter van 74mm en een lengte van 72mm. Je kan filters op deze lens bevestigen van 67mm.

Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 DI II VC HLD CANON (€499,-)

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een net wat groter bereik dan de hier voor besproken Canon, namelijk een minimale brandpuntafstand van 10mm tot een maximale brandpuntafstand van 24mm. Wederom moet je rekening houden met een cropfactor en zal deze lens zich gedragen als een 16mm tot 38mm vergeleken met een fullframe sensor.

Lichtsterkte
De diafragma van deze lens veranderd naar maatje je in of uitzoomt, met een maximale diafragma van f/3.5 bij een brandpuntafstand van 10mm en een maximale diafragma van f/4.5 bij een brandpuntafstand van 24mm.

Autofocus
Deze HLD (High/Low Torque-modulated Drive) motor zorgt voor accurate en stille focus. Je kan hem zowel handmatig als automatisch scherpstellen.

Weathersealing
Deze lens heeft een weatherseal, je hoeft dus super veel zorgen te maken over fotograferen in de regen.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft een ingebouwde beeldstabilisatie die tot 4 stops stabiliseert. Dit helpt bij het voorkomen van onscherpe afbeeldingen door ongewenste trillingen.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 439 gram, een diameter van 84mm, een lengte van 93mm en een filtermaat van 77mm.

Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM (€490,-)

Brandpuntafstand
Wederom een erg brede lens, iets minder breed dan de hiervoor besproken canon maar zeker bewonderingswaardig. De minimale brandpuntafstand is 10mm en de maximale brandpuntafstand is 22mm.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een maximale diafragma van F/3.5 bij een brandpuntafstand van 10mm en een diafragma van F/4.5 bij een brandpuntafstand van 22mm.

Autofocus
De USM (Ultra Sonic Motor) in deze lens focust erg snel dit komt echter wel met wat meer geluid. Verder kan je deze lens ook handmatig scherpstellen.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weatherseal pas dus op in regenachtige omstandigheden.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie, zet je sluitertijd dus niet te lang als je uit de hand fotografeert.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 385 gram, heeft een diameter van 84mm, een lengte van 90mm en je kan op deze lens filters bevestigen van 77mm.

Beste macrolens voor close-ups en details

Ben jij een liefhebber van close-ups en details? Houd je bijvoorbeeld van bloemen, kleine beestjes (insecten)? Dan is een macrolens daarvoor het meest geschikt. Heb je een beperkt budget. Gebruik dan de Creatieve Lens voor Canon>> (klik op het geel). Ik verkoop geen lenzen en heb geen banden met camerawinkels, het is alleen onafhankelijk advies.

Canon EF 100mm F/2.8 Macro USM (€479,-)

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een vaste brandpuntafstand van 100mm, je kan dus niet in of uitzoomen dit moet je doen door fysiek van positie te veranderen. Deze lens heeft een hele korte scherpstelafstand 310mm wat hem erg goed maakt voor macro fotografie.

Lichtsterkte
Deze lens is ook redelijk lichtsterk, deze lens is makkelijker lichtsterk te maken omdat hij een vaste brandpuntafstand heeft. De maximale diafragma van deze lens is dan ook f/2.8.

Autofocus
De USM (Ultra Sonic Motor) in deze lens focust erg snel dit komt echter wel met wat meer geluid. Verder kan je deze lens ook handmatig scherpstellen.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weatherseal, pas op als je wilt fotograferen in de regen.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie, je kan dit nabootsen door een drie- of mono-pod te gebruiken.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 600 gram, hij heeft een diameter van 79mm en een lengte van 119mm. Tot slot kan je filters bevestigen met een filtermaat van 58mm.

Sigma 105mm F/2.8 EX DG Macro OS HSM (€459,-)

Brandpuntafstand
Deze prime lens heeft een vaste brandpuntafstand van 105mm, houd rekening met de cropfactor van deze camera die deze lens op een APS-C sensor zal laten gedragen als een 168mm lens vergeleken met een fullframe sensor.

Lichtsterkte
Doordat deze lens een vaste brandpuntafstand heeft, heeft hij ook een vaste maximale diafragma van F/2.8. Dit zorgt ervoor dat deze lens redelijk lichtsterk is.

Autofocus
De “Hyper Sonic Motor” van Sigma zorgt voor een erg geleidelijke en accurate focus. Je kan dit dus zowel automatisch als handmatig doen.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weatherseal, pas dus op tijdens het fotograferen in de regen.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft een ingebouwd beeldstabilisatie systeem wat compenseert tot wel 4 stops. Dit systeem voorkomt ongewenste trillingen.

Fysieke eigenschappen
Deze lens is redelijk groot/ zwaar met een gewicht van 726 gram, een lengte van 133mm en een diameter van 83mm. Tot slot kan je filters op deze lens bevestigen met een filtermaat van 62mm.

Zie ook mijn aparte review over de Sigma 105mm macrolens

Tamron AF SP 90mm F/2.8 DI Macro Canon (€429,-)

Brandpuntafstand
Ook deze lens is een prime lens, met een vaste brandpuntafstand van 90mm. De minimale scherpstelafstand van deze lens is 290mm.

Lichtsterkte
Deze lens is wederom redelijk lichtsterk met een maximale lichtsterkte van f/2.8. Deze grote maximale diafragma is erg handig in macro lenzen aangezien je soms relatief weinig licht kan schijnen op je onderwerp.

Autofocus
Je kan met deze lens zowel automatisch als handmatig focussen.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weatherseal, pas dus op in de regen of in situaties waar veel zand/ stof is.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie, je kan dit nabootsen door een drie of mono-pod te gebruiken.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 405 gram, hij heeft diameter van 72mm en een lengte van 107mm. Je kan filters met een filtermaat van 55mm bevestigen op deze lens.

Zie ook mijn artikel beste canon macrolens

Beste zoomlens (safari, dieren, wildlife & vogels, sport)

Wat is een goede zoomlens (telelens) voor de Canon EOS 850D? Hieronder zie je een aantal opties. Deze lenzen gebruik je vaker bij sport of wildlife (dieren, vogels) omdat die onderwerpen meestal verder weg zijn.

Canon EF 70-300mm F/4.0-5.6 II IS USM (€499,-)

Brandpuntafstand
Deze zoomlens heeft een minimale brandpuntafstand van 70mm en een maximale brandpuntafstand van 300mm, vergeleken met een fullframe camera is dit 112mm tot 480mm. Dit is een erg groot bereik.

Lichtsterkte
Deze lens is niet echt lichtsterk met een maximale diafragma van F/4.0 bij een brandpuntafstand van 70mm en een maximale diafragma van F/5.6 bij een brandpuntafstand van 300mm.

Autofocus
De USM (Ultra Sonic Motor) in deze lens focust erg snel dit komt echter wel met wat meer geluid. Verder kan je deze lens ook handmatig scherpstellen.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weatherseal, pas dus goed op als je wilt fotograferen in de regen, je kan in plaats van een weatherseal een plastic hoes gebruiken.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft wel beeldstabilisatie, dit systeem stabiliseert tot wel 4 stops. Dit kan erg handig zijn als je uit de hand fotografeert op lange brandpuntafstanden.

Fysieke eigenschappen
Een lens met zo’n groot zoombereik is niet erg klein, hij heeft dan ook een gewicht van 710 gram, een lengte van 145mm en een diameter van 80mm. Je kan hiernaast ook filters op deze lens monteren met een filtermaat van 67mm.

Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD (€699,-)

Brandpuntafstand
Deze Tamron lens heeft een erg indrukwekkend bereik met een minimale brandpuntafstand van 18mm en een maximale brandpuntafstand van 400mm. Met dit bereik kan je vanaf een vast punt erg veel variatie maken in je compositie.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is niet super goed maar ook niet erg slecht op lagere kant van het zoombereik van deze lens. Hij heeft namelijk een maximale diafrafma van F/3.5 bij een brandpuntafstand van 18mm en een maximale diafragma van F/6.3 bij een brandpuntafstand van 400mm.

Autofocus
Deze HLD (High/Low Torque-modulated Drive) motor zorgt voor accurate en stille focus. Je kan hem zowel handmatig als automatisch scherpstellen.

Weathersealing
Deze lens heeft een weatherseal, je hoeft dus niet zo bang te zijn als je wilt fotograferen in de lichte regen.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft een ingebouwde beeldstabilisatie systeem, hij stabiliseert tot 2.5 stops, dit is wel wat minder dan de andere lenzen op deze lijst met beeldstabilisatie meer het is zeker beter dan niets.

Fysieke eigenschappen
Zo’n universele lens zoals deze is niet erg klein of ligt, hij heeft een gewicht van 710 gram, een lengte van 130mm en een diameter van 79mm. Tot slot kan je ook filters op deze lens bevestigen met een filtermaat van 72mm.

Zie ook mijn review over de Tamron 18-400mm lens


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Canon Downloaden >>(klik op het geel) 

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Canon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief Camera Handleiding Video voor Canon spiegelreflexcamera.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen


Stel onderaan je vragen over lenzen voor de Canon EOS 850D en krijg persoonlijke aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding

https://www.tamron.eu/

https://www.canon.nl/

https://www.the-digital-picture.com/

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen