Beste telelens voor Olympus systeemcamera

Lenzen die gemaakt zijn voor Micro Four Thirds sensoren (MFT) hebben met een groot aantal voordelen. Ze kunnen een stuk lichter en kleiner zijn dan hun fullframe lenzen, dit maakt ze veel beter voor transport en om mee te reizen. De vraag blijft echter wel welke Olympus zoomlens nu bij jou past, in dit artikel staan de beste telelenzen voor micro four thirds sensoren op een rij. We bespreken ook wat er nu belangrijk is voor een telefoto lens. Zo maak je een bewustere keuze.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Olympus (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500 persoonlijke reacties op het blog.

Inhoud


Wil je meer lezen over de Olympus systeemcamera’s lees dan dit artikel: “Beste Olympus Systeemcamera”.


Belangrijkste eigenschappen van een zoomlens

Brandpuntafstand

De brandpuntafstand is een van de belangrijkste dingen voor een telelens, het hangt echter ook een beetje van je doel af. Wil je vogels van erg ver weg fotograferen dan heb je een heel lange brandpuntafstand nodig, maakt de afstand niet zo veel uit voor je dan is een kleine brandpuntafstand ook voldoende.

Verder is het erg belangrijk om te vermelden dat een micro four thirds sensor komt met een cropfactor van 2.0x, een cropfactor wilt zeggen dat de brandpuntafstand van de lens wordt vermenigvuldigd met de cropfactor, bij lenzen voor micro four thirds is dit dus 2.0x. Als voorbeeld nemen we een lens van 200mm, deze zal een brandpuntafstand hebben van 400mm op een sensor met een cropfactor van 2.0x.

Lichtsterkte

De lichtsterkte van een lens is ook een eigenschap van een lens. Hoe lichtsterker je lens hoe meer licht erdoor kan. Je maakt zo ook nog wat onscherpe achtergronden, alleen lichtsterke lenzen zijn duur en komen minder voor. Maak je hier als beginner niet druk om, het is veel belangrijker dat je focust op wat jij zelf kan met je camera, hoe je kijkt en het hebben van een telelens is natuurlijk wel belangrijk als je onderwerpen wil fotograferen die wat verder weg zijn.

Vanaf f/2.8 spreken we van een lichtsterke lens trouwens.

Gewicht

Het gewicht van een lens kan erg belangrijk zijn, als je op reis bent wil je niet een aantal grote zware lenzen meezeulen. Zoals in de inleiding verteld hebben lenzen die gemaakt zijn voor micro four thirds een stuk lichter en compacter ontwerp. Dit komt grotendeels omdat een micro four thirds sensor minder glas nodig heeft doordat de sensor kleiner is.

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie is een erg fijn hulpmiddel, niet essentieel maar het kan helpen. Beeldstabilisatie voorkomt ongewenste trillingen en bewogen foto’s het zorgt er ook voor dat je uit de hand kan fotograferen met een langere sluitertijd. Een alternatief voor beeldstabilisatie is het gebruik maken van een driepootstatief.

Autofocus

De autofocus motor van een lens kan een erg belangrijk onderdeel zijn van een lens, je wilt dat hij snel en geleidelijk scherp stelt. Soms kan het erg belangrijk zijn dat een autofocus motor stil is tijdens het scherpstellen, dit al helemaal in combinatie met een systeemcamera die ook erg stil is tijdens het maken van een foto. Een geluidloze motor kan belangrijk zijn als je graag wilt dat je niet gehoord wordt, een voorbeeld is wederom tijdens het fotograferen van dieren deze kunnen schrikken of opkijken van het geluid van de camera.


Olympus M.Zuiko Digital EF 40-150mm f/4.0-5.6 Type R (€149,-)

Brandpuntafstand
De maximale brandpuntafstand van deze lens is 150mm en de minimale brandpuntafstand van deze lens is 40mm, als je rekening houdt met de cropfactor staat dit gelijk aan een maximale brandpuntafstand van 300mm en een minimale brandpuntafstand van 80mm.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een variabele lichtsterkte met een grootste diafragma van f/4.0 bij een brandpuntafstand van 40mm en een diafragma van f/5.6 van 150mm. De kleinste diafragma van deze lens is f/22.

Gewicht & Afmetingen
Deze lens weegt 220 gram, heeft een lengte van 72mm en een doorsnede van 66mm. De lens heeft een filtermaat van 58mm.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie

Autofocus
De autofocus motor is bijna onhoorbaar.


Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm f/4.8-6.7 II (€459,-)

Brandpuntafstand
De maximale brandpuntafstand van deze lens is 300mm en de minimale brandpuntafstand van deze lens is 75mm, als je rekening houdt met de cropfactor staat dit gelijk aan een maximale brandpuntafstand van 600mm en een minimale brandpuntafstand van 150mm. Dit is een behoorlijk bereik terwijl de lens zoals verderop blijkt erg licht is voor zoveel zoombereik. Handig als je bijvoorbeeld wel van dierenfotografie houdt (denk ook aan wildlife, dierentuin, safari) maar ook niet veel gewicht mee wil nemen. Verder kun je de lens ook goed inzetten voor sportfotografie.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een variabele lichtsterkte met een grootste diafragma van f/4.8 bij een brandpuntafstand van 75mm en een diafragma van f/6.7 van 300mm. De kleinste diafragma van deze lens is f/22.

Gewicht & Afmetingen
Deze lens weegt 423 gram, heeft een lengte van 116.5mm en een doorsnede van 69mm. De lens heeft een filtermaat van 58mm.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie

Autofocus
Deze lens heeft het MSC autofocussysteem, deze is zeer geschikt voor snelle, nauwkeurige autofocus dat zeer geschikt is voor het werken met snel bewegende onderwerpen.


Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2.8 PRO (€1.199,-)

Brandpuntafstand
De maximale brandpuntafstand van deze lens is 150mm en de minimale brandpuntafstand van deze lens is 40mm, als je rekening houd met de cropfactor staat dit gelijk aan een maximale brandpuntafstand van 300mm en een minimale brandpuntafstand van 80mm.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een vast diafragma, deze zal niet veranderen tijdens het in of uitzoomen, dhetmaximale diafragma van deze lens is f/2.8 en de minimale diafragma van deze lens is f/22. Dit is dus een lichtsterke lens, goed voor situaties met minder licht en ook voor het creëren van mooie onscherpe achtergronden. Alleen zie je dat dit meteen een dure lens is geworden.

Gewicht & Afmetingen
Deze lens weegt 880 gram, heeft een lengte van 160mm en een doorsnede van 79.4mm. De lens heeft een filtermaat van 72mm.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie

Autofocus
Deze lens heeft een snelle autofocus.


Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400mm f/5.0-6.3 IS (€1.299,-)

Brandpuntafstand
De maximale brandpuntafstand van deze lens is 400mm en de minimale brandpuntafstand van deze lens is 100mm, als je rekening houdt met de cropfactor staat dit gelijk aan een maximale brandpuntafstand van 800mm en een minimale brandpuntafstand van 200mm.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een variabele lichtsterkte met een grootste diafragma van f/5.0 bij een brandpuntafstand van 100mm en een diafragma van f/6.3 van 400mm. De kleinste diafragma van deze lens is f/22.

Gewicht & Afmetingen
Deze lens weegt 1120 gram, heeft een lengte van 205.7mm en een doorsnede van 86.4mm. De lens heeft een filtermaat van 72mm.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft wel beeldstabilisatie

Autofocus
Deze lens heeft een snelle en precieze autofocus. Deze lens ondersteund ook Focus Stacking.


Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400 f/4-6.3 ASPH (€1.399,-)

Brandpuntafstand
De maximale brandpuntafstand van deze lens is 400mm en de minimale brandpuntafstand van deze lens is 100mm, als je rekening houdt met de cropfactor staat dit gelijk aan een maximale brandpuntafstand van 800mm en een minimale brandpuntafstand van 200mm. Deze lens kan ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld vogelfotografie uit de hand.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een variabele lichtsterkte met een grootste diafragma van f/4.0 bij een brandpuntafstand van 100mm en een diafragma van f/6.3 van 400mm. Het kleinste diafragma van deze lens is f/22.

Gewicht & Afmetingen
Deze lens weegt 985 gram, heeft een lengte van 172mm en een doorsnede van 83mm. De lens heeft een filtermaat van 72mm. Een gewicht van ongeveer een kilo lijkt veel maar je krijgt er veel bereik voor terug. Door de cropfactor is het 800mm en je kan ook uit de hand fotograferen. Je bent veel mobieler dan met lenzen van veel andere camera’s.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft wel beeldstabilisatie en een ingebouwde statiefgondel.

Autofocus
Deze lens heeft een geruisloze autofocus.


Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm f/4.5 TC1.25x IS PRO (€ nog onbekend)

Brandpuntafstand
De maximale brandpuntafstand van deze lens is 400mm en de minimale brandpuntafstand van deze lens is 150mm, als je rekening houdt met de cropfactor staat dit gelijk aan een maximale brandpuntafstand van 800mm en een minimale brandpuntafstand van 300mm. Deze lens heeft ook een ingebouwde teleconverter, als deze aan staat vermenigvuldigd deze de brandpuntafstand, maar ook de diafragma, met 1.25x de maximale brandpuntafstand is dan 1000mm en minimaal 375mm vergeleken met een fullframe sensor.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een vast diafragma, deze zal niet veranderen tijdens het in of uitzoomen, het maximale diafragma van deze lens is f/4.5 en het minimale diafragma van deze lens is f/22. Als de ingebouwde teleconverter aan staat zal de vaste diafragma veranderen naar f/5.6.

Gewicht & Afmetingen
Het gewicht en de afmetingen van deze lens zijn tot nu toe nog onbekend.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft wel beeldstabilisatie.

Autofocus
De snelheid, stilte en nauwkeurigheid van deze lens zijn tot nu toe nog onbekend.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Olympus
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Olympus, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

https://www.digitalcameraworld.com

https://www.bhphotovideo.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen