Olympus OM-D E-M10 Mark IV Review

De Olympus OM-D E-M10 Mark IV is een handzame camera die zijn voorganger, de Olympus OM-D E-M Mark III, opvolgt in het bekende retro jasje. In dit artikel bespreek ik de belangrijkste eigenschappen van deze camera. Wat is er eigenlijk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger? En wat blijkt uit reviews en tests? Zoals altijd zetten we alle voordelen en nadelen voor je op een rij zodat jij zelf kunt beslissen wat je van deze camera vindt. En natuurlijk om te ontdekken of het misschien de camera voor jou is. 

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.


Inhoud

De belangrijkste eigenschappen

Prijs

Op het moment van schrijven van dit artikel betaal je voor deze losse camera body €675,-. Wanneer je de body samen met de standaard 14-42mm F3.5-5.6 EZ-lens wil aanschaffen betaal je op het moment van schrijven van dit artikel €799,-. De prijs van de body is omhoog gegaan ten opzichte van de eerdere modellen, die waren meer toegankelijk qua prijs.

Megapixels en sensor

De Olympus Mark10 IV heeft een micro four thirds sensor met 20 megapixel.

Snelheid

De maximaal te behalen snelheid van deze camera is 15fps (foto’s per seconde) met de elektronische sluiter. 

Autofocus 

De Olympus OM-D E-M10 Mark IV maakt gebruik van een contrast focus systeem met hetzelfde algoritme als de duurdere E-M1X. Dit gebruikt meerdere focus punten verspreid over het hele beeld zodat er geen scherpte verloren gaat aan de randen van de foto. Dit type focus systeem is daardoor ook makkelijker in staat om objecten te herkennen en een bewegend onderwerp te volgen. De focus snelheid voor een enkele foto is razendsnel, echter dit is voor stilstaande beelden.

Gezichtsherkenning en Eye-Af

Doordat deze camera gebruik maakt van contrast focuspunten is deze ook razendsnel in het oppikken en herkennen van gezichten. De camera legt, door de gezichtsherkenning, de prioriteit op gezichten en ogen op de foto. 

Bouw en gewicht

Deze camerabody is met 383gram helemaal niet zwaar en ligt daarmee ook fijn in de hand tijdens het gebruik. Dit komt omdat de body grotendeels van kunststof is. Daarnaast is de camera in een bekend retro jasje gestoken voor een analoge look and feel. De camera is leverbaar in twee kleuren, zilver en zwart. 

Weathersealing

De Olympus OM-D E-M10 Mark IV beschikt niet over weathersealing. Het is daarom altijd aan te raden een waterdichte hoes voor deze camera bij je te hebben zodat je goed voorbereid op alle weersomstandigheden op pad kunt gaan. 

Sensor en lens

Deze camera heeft een micro four thirds sensor. Dit is een relatief kleinere sensor. Dit maakt de camera ook klein en licht. Bij minder licht zijn prestaties van de sensor ietsje minder dan bij een wat grotere sensor (zoals een APS-C sensor). 

Flitser

Waar dit op veel hedendaagse camera’s is verdwenen is deze Olympus Mark IV uitgerust met een pop-up flitser om de retro stijl helemaal af te maken. 

Hotshoe

De camera is natuurlijk uitgerust met een pop-up flitser maar wanneer je behoefte hebt aan een luxere flitser, heeft deze Olympus body ook nog steeds een hotshoe (ook wel een flitsschoen genoemd) waar je een andere flitser op aan kan sluiten.


Bestandsformaat

Je kunt in de volgende formaten fotograferen:

-RAW;

-JPEG;

-RAW+JPEG;

-4K film (24 en 30fps);

-1080Pfilm (120fps).

ISO-waarde

De Olympus OM-D E-M10 Mark IV beschikt over een ISO-waarde van 200 tot 6400 in de standaard modus. Bij weinig licht kan je tot een ISO-waarde van 25600 gaan. 

Connectiviteit

Deze camera heeft een verbindingsmogelijkheid door een micro HDMI port welke zich onder het flapje aan de zijkant begeeft. Daar vind je ook de USB oplaad poort. Helaas heeft deze camera geen mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten. 

Daarnaast kun je gemakkelijk foto’s delen door middel van Wifi of bluetooth met je smartphone en kun je je telefoon als afstandsbediening gebruiken.

Elektronische zoeker

De Olympus Mark IV is uitgerust met een kleine OLED EVF (electronic viewfinder). Deze geeft de mogelijkheid om een ongehinderd beeld te laten zien, maar je kan er ook voor kiezen om je instellingen in je elektronische zoeker weer te geven. 

Schermtype

De Olympus Mark IV beschikt over een uitklapbaar 3 inch Lcd-scherm, ideaal voor een selfie. Dit scherm heeft een resolutie van 1037 x 1000 pixels en een instelbare helderheid zodat je altijd goed kunt zien wat je doet. 

Het flip scherm zorgt er tevens voor dat je met deze camera eenvoudig “vanuit de heup” kan schieten, of overhands. De selfie modus kan een tikkeltje onhandig zijn in de praktijk doordat het scherm onder de camera uitkomt. 

Touchscreen functionaliteit

De Olympus Mark IV beschikt over een touchscreen met een aantal basisfuncties binnen twee snel toegankelijke menu’s. Hier kan je eenvoudig met eend ruk op het scherm de kleur instellingen, focus modus, witbalans, ISO en beeldkwaliteit instellen.

Beeldstabilisatie

De Olympus OM-D E-M10 Mark IV is uitgerust met 5-assige beeldstabilisatie van 4.5 stops. Hierdoor kun je zelfs in omstandigheden met weinig licht goede foto’s maken met dit toestel. Ook vanuit de hand, al raden wij voor langere sluitertijden altijd het gebruik van een statief aan. 

Batterij

De Olympus E-M10 Mark IV gebruikt dezelfde BLS-50 batterij als de eerdere modellen van deze serie. De accu’s gaan vrij lang mee en kunnen zo’n 360 foto’s schieten op één enkele lading. Een mooie bijkomstigheid is dat de accu niet per se extern opgeladen hoeft te worden met een losse lader. Je kan simpelweg door middel van een USB kabel de accu laden terwijl deze in de camera zit.

Het blijft altijd verstandig om een tweede (opgeladen) accu op zak te hebben. Zo weet je zeker dat je fotosessie nooit vroegtijdig afgebroken hoeft te worden door een lege batterij.

Geheugenkaart

Deze camera heeft een geheugenkaart-slot die zich naast de batterij bevindt, voor een reguliere SD kaart (UHS-II SDXC).

Verschillen tussen de Olympus OM-D E-M10 Mark IV en de Olympus OM-D E-M10 Mark III

– De Mark IV heeft 20 megapixel waar de Mark III 16 megapixel had;

– De Mark IV heeft een langere batterijduur (360 shots vs 330 shots bij de Mark III);

– Het nieuwe model is lichter (383 gram vs 410 gram van zijn voorganger);

– Het nieuwe model heeft een hogere resolutie viewfinder (2360k dots vs 1040k dots);

– Het nieuwe model is iets compacter als zijn voorganger;

– De Mark IV beschikt over een serie-opname modus waar de Mark II dat niet heeft. 


Reviews

Bouw

Dpreview.com

De Olympus OM-D E-M10 IV is net als zijn voorgangers een compacte en mooie camera. De body in SLR-stijl en de vele wijzerplaten zien er voor sommige beginners misschien indrukwekkend uit, maar Olympus heeft er alles aan gedaan om het gebruiksvriendelijk te maken voor diegenen die deze bedieningselementen willen vermijden.

De veranderingen aan de handgreep aan de voorkant zijn misschien subtiel, maar het is veiliger en houdt je hand verder op de camera voor extra stabiliteit. De duimgreep is mooi qua formaat en is zo geplaatst dat je niet per ongeluk de knoppen indrukt.

Imaging-resource.com

De camera is ontworpen voor zijn draagbaarheid, zoals blijkt uit het lichtgewicht en compacte ontwerp, vooral bij gebruik van de EZ 14-42 mm kitlens. Verder lijkt het nieuwe, selfie-vriendelijke ontwerp met touchscreen gericht op een jonger publiek dat meer vertrouwd is met een smartphone-fotografie-ervaring.

Photographyblog.com

Ondanks dat het de meest betaalbare camera in de Olympus OM-D-reeks is, voelt de E-M10 Mark IV direct uit de doos indrukwekkend robuust en geruststellend solide aan dankzij de body van magnesiumlegering. Hij is qua grootte vrijwel identiek aan de vorige 3 jaar oude E-M10 III-camera, maar weegt iets minder met 383 g inclusief de meegeleverde batterij en een geheugenkaart, tegenover 410 g voor de Mark III .

In tegenstelling tot de duurdere OM-D-camera's, is de nieuwe E-M10 Mark IV niet weerbestendig, een duidelijke concessie aan de lagere prijs, dus je zult naar modellen hoger in het assortiment moeten kijken als dit een onmisbare functie is.

Autofocus

Photographyblog.com

Druk de knop tot halverwege in en de E-M10 Mark IV reageert vrijwel onmiddellijk dankzij het FAST-systeem (Frequency Acceleration Sensor Technology), waarbij het scherm bijna onmerkbaar wazig wordt voordat het weer scherp wordt, waarbij het autofocus punt groen oplicht met een begeleidend piepje ter bevestiging. 

De E-M10 Mark IV levert zeker in termen van scherpstelsnelheid en misschien nog belangrijker ook nauwkeurigheid, met zeer weinig valse positieven in de enkele autofocus-modus.

De OM-D E-M10 Mark IV heeft een volledig elektronische sluiter, die naast het uitbreiden van de bovenste sluitertijd tot 1/16.000 sec, ook volledig stil fotograferen mogelijk maakt en een anti-shock-modus.

Thephoblographer.com

De autofocussystemen in eerdere EM10-camera's hebben veel te wensen overgelaten omdat het alleen contrast detecterend is. Olympus beweert echter dat het de autofocus-algoritmen voor de Olympus EM10 IV heeft verbeterd.

Over het algemeen zijn de autofocus-prestaties pittig bij goede lichtomstandigheden, maar ik heb gemerkt dat er wat zoekt (hunting) in scenario's met weinig licht en weinig contrast. Ik heb echter aanzienlijke verbeteringen gezien als het gaat om tracking, en dit is waar Olympus beweert dingen te hebben verbeterd in vergelijking met eerdere modellen.

Dpreview.com

De E-M10 IV was gemakkelijk in staat om gezichten te detecteren vanaf een zijprofiel of zelfs wanneer ze van ver van bovenaf werden gezien terwijl het onderwerp niet naar boven naar de camera keek. (En niet alleen voor echte mensen, maar zelfs voor gezichten in standbeelden en dergelijke.) Autofocus was precies ingesteld waar ik het in deze gevallen zou willen hebben.

Beeldkwaliteit

Photographyblog.com

De gevoeligheid bij weinig licht strekt zich uit van ISO 200 tot een professionele ISO 25600, deels door de implementatie van de 20,3 megapixelsensor en de nieuwste ruis onderdrukkende TruePic VIII-processor, met een uitgebreide LOW-instelling die equivalent is aan ISO 100.

Het is niet verwonderlijk dat de E-M10 Mark IV het unieke verkoopargument van Olympus van ingebouwde Art Filters behoudt, die ook de moeite waard zijn om te worden geprezen, met Instant Film die nieuw is toegevoegd aan dit model. Interessant is dat deze filters zowel op Full HD-video als op foto's kunnen worden toegepast.

Dpreview.com

De bijgewerkte 20 MP-sensor in de E-M10 Mark IV lijkt erg op de eenheid in de E-M5 Mark III, en dat geldt ook voor de processor van de camera; om die reden kun je verwachten dat de beeldkwaliteit in zowel JPEG als Raw vrijwel niet te onderscheiden is van zijn duurdere neef.

Thephoblographer.com

De Olympus EM10 IV beschikt nu over de beproefde 20MP sensor van Olympus. Deze sensor is te vinden in de E-M5, de E-M1 III en de E-M1X. Deze sensor is een flinke upgrade ten overstaande van de voorgaande modellen. De afbeeldingen die ik tot nu toe heb gemaakt zijn mooi en gedetailleerd, en de beeldprocessor lijkt uitstekend werk te leveren bij het renderen van JPEGS. 

Ik moet nog veel testen bij verschillende ISO's en in meer uitdagende scènes, zodat ik ook de prestaties van het dynamisch bereik kan controleren. Toch zou ik tot nu toe zeggen dat iedereen die deze camera oppakt, vooral degenen die van een smartphone komen, meer dan tevreden zal zijn met de beelden.


Voordelen van de Olympus OM-D E-M10 Mark IV:

– Camera heeft een goed vormgegeven body welke lekker in de hand ligt;

– Klein en licht (handig op reis)

– 5-assige sensor stabilisatie;

– Toestel heeft een ingebouwde flitser;

– Ruim assortiment aan lenzen beschikbaar voor deze body;

– Camera heeft de mogelijkheid tot het opladen van de accu met een USB-aansluiting;

– Verbeterde snelheid bij continu-opnamen en betere autofocus bij bewegende onderwerpen dan eerdere modellen

– 4K video opname mogelijkheid.

Nadelen van de Olympus OM-D E-M10 Mark IV

– Contrastwaarden zijn niet ideaal voor actiefotografie;

– Geen mogelijkheid tot het aansluiten van een externe microfoon;

– Het naar onder klappende scherm is niet heel praktisch voor het maken van een selfie.

–20 megapixel is niet heel veel als je veel wil croppen (hoewel dit logisch is op een kleinere sensor)


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Olympus OMD E-M10 Mark IV & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: image-resource.com, dpreview.com, Thephoblographer.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Jolien
Door

Jolien

op 21 Mar 2023

Dag Joris, zijn er buiten de technische vereisten opgesomd hierboven verschillen in de look en feel van de foto's? Hiermee bedoel ik bevat de OM-D M10 Mark III dezelfde vintage look als de OM-D M10 Mark IV?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 24 Mar 2023

Hi Jolien, naar mijn mening zijn die verschillen er niet zozeer. Sowieso vraag ik me af of de camera's die je noemt foto's leveren met een vintage look, vaak wordt het uiterlijk van de camera zelf bedoeld. Die ziet er retro uit, maar de foto's zijn gewoon normaal net als bij andere merken.

Reactie plaatsen