Sony A9 II Review

De Sonu A9 II is een fullframe systeemcamera met professionele functies en is de opvolger van de Sony A9 systeemcamera die in April 2017 op de markt verscheen. 

In dit artikel gaan we de belangrijkste eigenschappen van de Sony A9 Mark 2 ontdekken en gaan we kijken wat reviewers over de bouw, autofocus, beeldkwaliteit en stabilisatie van deze camera te zeggen hebben. En hebben we alle voordelen en nadelen voor je op een rij gezet zodat jij zelf kan bepalen of de Sony A9 II geschikt is voor jou.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Camera instellingen honden fotograferen

De belangrijkste eigenschappen van de Sony A9 II

Prijs 

Op het moment van schrijven van dit artikel betaal je voor de Sony A9 Mark 2 body € 5399. nieuw. Veel camera winkels bieden echter ook occasion exemplaren aan tussen de €3749. en €3999. 

Megapixel en sensor 

Deze Sony A9 II heeft een 24,2 Megapixel full-frame CMOS-sensor met een geïntegreerd geheugen. Zo kan deze sensor nog sneller beelden uitlezen.

Snelheid

Door de super snelle sensor met geïntegreerd geheugen fotografeer je continu met 20 beelden per seconde en AF-tracking.

Autofocus

Door de spiegelloze constructie valt het licht zonder onderbrekingen op de sensor. Hierdoor heeft het een zeer breed autofocusbereik dat 93% van het beeld omvat. Dankzij de snelle 4D hybride autofocus kan je zelfs bij weinig licht razendsnel focussen om het onderwerp succesvol op de foto te krijgen.

Beeldstabilisatie

De beeldstabilisatie van de Sony A9 II beschikt over 5 verschillende assen. Dit zorgt ervoor dat je met langere sluitertijden uit de hand kan fotograferen.

Gezichtsherkenning en Eye-AF

De Sony A9 II focust direct op ogen wanneer de sluiterknop half wordt ingedrukt. Zo stel je altijd scherp op het gezicht. Je kan zelfs kiezen of je op het linker- of rechteroog scherp wil stellen. Deze functie werkt niet alleen op mensen maar ook op dieren.

Daarnaast beschikt de Sony A9 II over Realtime AI-tracking waardoor de verwachte koers van jouw onderwerp wordt berekend en de autofocus daarop anticipeert. Zo ben je verzekerd van scherpe foto’s bij snel bewegende onderwerpen.

ransuil lucht vlucht

Geluidloos fotograferen

Door de anti-distortion elektronische sluiter kan elk beeld geluidloos vastgelegd worden. Er is geen mechanische sluiter hoorbaar. Dit is vooral handig als je schrikachtige dieren op natuurlijke wijze vast probeert te leggen.

Bouw en gewicht

De Sony A9 II is gemaakt van een supersterke magnesium legering waardoor deze camera bijzonder sterk en robuust in gebruik is. De grip is verbeterd naar aanleiding van feedback op het voorgaande model. Dit geeft een betere controle, zeker wanneer je gebruik maakt van grotere lenzen. De grip is nu dieper en ligt beter in de hand.

Daarnaast zijn de afdichtingen van de body ook verbeterd om de bestendigheid tegen verschillende omstandigheden te verhogen. Dit in combinatie met een extra stevige lensbevestiging (met zes schroeven) zodat deze duurzaam blijft, ook bij het veelvoudig gebruiken van zware en grote lenzen.

Lenzen

De sony A9 II heeft een FE-vatting net als zijn voorganger.

Hotshoe

De Sony A9 Mark II heeft zowel een hotshoe (flitsschoen) als een ingebouwde flitser.

Bracketing

De Sony A9 Mark 2 beschikt over AE-bracketing. Dit houd in dat je met 1 druk op de knop meerdere foto’s kan maken die op verschillende manieren belicht worden.

ISO

De Sony A9 Mark 2 heeft een zeer hoge ISO-gevoeligheid tot wel 51.200. Samen met de software zorgt dit voor heldere en mooie beelden bij weinig licht.

Connectiviteit

De Sony A9 II heeft een verbeterde workflow voor de professionele gebruiker welke begint bij de dubbele SD kaart slot die beide UHS-II kaarten aan kunnen. Maar daarnaast heeft de camera ook een USB3.2 Gen 1 Type-C connector gekregen voor een snelle verbinding. Om het geheel af te maken beschikt de camera ook over zowel 2.4GHz als 5GHz wifi connectiviteit.

Elektronische zoeker

De elektronische OLED zoeker geeft met 3,68 miljoen dots ontzettend veel detail in maar liefst 120fps weer. De zoeker geeft ook 100% van het beeld weer wat op de sensor valt. De buitenlens is voorzien van een fluorcoating zodat deze makkelijk schoon te maken is.

LCD-scherm

De Sony A9 Mark 2 beschikt over een kantelbaar Lcd-scherm type 3.0 met 1,44 miljoen beeldpunten. 

Bestandsformaat

Met de Sony A9 II kan je de volgende beeldformaten fotograferen:

- JPEG (EXIF 2.31)

- RAW (14 bit gecomprimeerd

- RAW

- RAW + JPEG

Geheugenkaart

De Sony A9 II is voorzien van dubbele mediasleuven die beide UHS-II ondersteuning hebben voor het extra snel wegschrijven van data. Hierdoor kan de camera afzonderlijke RAW-/JPEG foto’s wegschrijven en gegevens tussen beide kaarten kopiëren. Zorg dat je ook die snelle geheugenkaarten gebruikt als je echt veel actiefoto's moet maken.


Verschillen tussen de Sony A9 en Sony A9 II

– De Sony A9 II is een fractie groter dan zijn voorganger door het de nieuwe designfeatures die we ook terugzien in de A7R Mar IV.

– De grip op de A9 II is met name aanzienlijk verbeterd en ligt steviger in de hand met het oog op gebruik met grote en zware lenzen.

– De knoppen op de Sony A9 Mark II hebben ook een upgrade gekregen waardoor ze intuïtiever zijn in gebruik met een betere feedback op gevoel.

– De weathersealing heeft op de Mark 2 ook een upgrade gehad ten overstaande van voorgaande modellen.

– De mechanische snelheid bij continu-opnamen is verdubbeld van 5 naar 10 beelden per seconde. 

– De Mark 2 is voorzien van een anti flicker functionaliteit welke zich automatisch aanpast aan fluorescerende verlichting.

– De Mark 2 beschikt over real time Eye AF tracking wat zijn voorganger niet had.

– De Mark 2 heeft een minimale verbetering in de beeldstabilisatie welke een score krijgt van 5.5Ev waar zijn voorganger 5.0Ev scoorde.

– De Mark 2 heeft nu de optie om over SSL en TLS encryptie (FTPS) bestanden te versturen over de LAN port. Ftp-settings kunnen via bluetooth naar de camera verstuurd worden door de mobiele app.

– De Sony A9 II heeft nu de optie om voice memo’s direct aan de bestanden toe te voegen.

– De Sony A9 II heeft ruimte voor twee SD-kaarten, in zijn voorganger was slechts één van die twee slots compatible met UHS-II kaarten. Maar bij de nieuwe Sony A9 Mark 2 zijn beide slots compatibel.

– De Sony A9 II heeft een hotshoe welke compatible is met digitale auto.


Reviews

Bouw

Dpreview.com

De grotere greep, autofocus-bedieningspunten en over het algemeen langere knopbewegingen maken de camera veel gemakkelijker te bedienen met je oog op de vinder, of als je handschoenen draagt tijdens een koudere opname.

Hij is slechts een fractie groter en zwaarder dan zijn voorganger, maar hij weegt nog steeds minder dan de helft van het gewicht van Nikon's D5 of Canon's EOS-1D X Mark III. Ondanks dat voelt het solide aan en over het algemeen vinden we het een prettige camera om vast te houden en te gebruiken. Als je echter naar grotere lenzen neigt, wil je misschien een batterijgreep toevoegen voor een betere balans (wat weliswaar het verschil in gewicht / grootte compenseert van zijn directe collega's).

Imaging-resource.com

De meest direct voor de hand liggende verandering is een opnieuw geprofileerde handgreep voor meer comfort aan de voorkant, terwijl op het bovendek de draaiknop voor belichtingscompensatie nu een vergrendelknop in het midden heeft om onbedoelde wijzigingen te voorkomen, net zoals die van de belichtings- en aandrijfmodusknoppen.

Op het achter paneel zie je dat de achterste bedieningsknop niet meer uit de achterkant van de camera steekt. Dat komt omdat hij ook niet boven op de camera zit. En in de buurt van de voormalige locatie zijn er meer royale AF-On-knop en AF-puntselectie-joystickbedieningen, waarbij de eerste zich onderscheidt van andere knoppen door zijn grootte, en de laatste nu sterk gestructureerd is, zowel voor gemakkelijkere locatie door aanraking, en een betere grip in gebruiken.

Digitalcameraworld.com

Als het op de bouw van de Sony A9 II aankomt zijn er heel wat verbeteringen gemaakt die zorgen dat de camera beter in de hand ligt. Het grootste voordeel is dat deze camera ook goed ge gebruiken is met handschoenen aan. Gezien sportfotografen het halve jaar buiten in de kou staan, geen overbodige luxe en een flinke upgrade ten overstaande van zijn voorganger.

Naast een grotere scherpstelknop en een opnieuw vormgegeven joystick met een nieuwe textuur, is de vorm en positie van de achterste draaiknop gewijzigd voor eenvoudigere toegang en bediening, en heeft de draaiknop voor belichtingscompensatie nu een slot. De grip is ook versterkt voor een betere aankoop, met meer ruimte voor pinken.

oehoe vleugels sneeuw

Autofocus

Kenrockwell.com

Autofocus is snel en furieus; dat is het halve punt van deze camera. Het werkt geweldig! Handmatige focus toont meestal een balk langs de onderkant van de zoeker met de afstand. In sommige gevallen (zoals in het donker met ultragroothoeklenzen) krijg ik nog betere resultaten door de afstand te raden en op de schaal in te stellen.

Dpreview.com

De a9 II heeft een autofocus dekking over het grootste deel van de sensor. Je kunt onderwerpen natuurlijk zelf volgen door een reeks AF-gebieden boven je doel te houden, maar de meeste high-end camera's zijn hiertoe in staat; de camera een onderwerp in het kader laten herkennen en volgen, zodat u zich kunt concentreren op het vastleggen van het juiste moment, dat is de grotere uitdaging.

Wat de setup betreft, raden we aan om de camera in AF-C te houden en het focusgebied 'Tracking: Flexible Spot M' te gebruiken met gezichts- / oogprioriteit ingeschakeld. Het is een krachtige maar eenvoudige manier van werken.

Dustinabbott.net
Op papier gebruikt de a9M2 hetzelfde autofocussysteem als de a9, die al een autofocusbeest was. Er zijn 693 fase- en 425 contrast-detecterende autofocus (AF) punten die ongeveer 93% van de sensor beslaan. In mijn persoonlijke ervaring was de a9 gemakkelijk de beste autofocuscamera die ik heb gebruikt.

Hoewel de RAW-specificaties hetzelfde zijn als die van de a9, is Sony volwassener geworden in de manier waarop deze informatie kan worden verwerkt en gebruikt, waardoor een betere trackingconsistentie op de a9M2 mogelijk is in vergelijking met de a9. De verwerkingskracht is verder verbeterd, waardoor de a9M2 meer prestaties kan halen uit zowel de sensor als het autofocussysteem.

We hebben realtime eye-autofocus en huisdieren-autofocus (zowel voor foto's als films), verhoogde gevoeligheid (fasedetectie bij F16 is in wezen ongeëvenaard), en je hebt nu de mogelijkheid om een object of persoon op het scherm aan te raken, en terwijl de sluiter knop half ingedrukt (of ingedrukt) is, zal de camera ze in realtime volgen met een nog betere Ai-nauwkeurigheid dan voorheen.

Beeldkwaliteit

Dustinabbott.net

Ik ben eigenlijk altijd onder de indruk geweest van de gedetailleerde afbeeldingen van deze sensor, hoewel het duidelijk het hogere aantal pixels in de a7R-camera's (met name de nieuwe a7RIV) mist.

De BSI-structuur van de sensor verzamelt meer licht dan conventionele sensoren en een front-end LSI-chip verbetert de uitlees- en verwerkingssnelheid van de camera. Men kan 14-bits RAW opnemen met on-gecomprimeerde of gecomprimeerde opties.

Imaging-resource.com

Aan de binnenkant is er een belangrijke verandering in de beeldverwerking van de A9 II, ook al is de 24,2-megapixel, full-frame gestapelde CMOS-beeldsensor precies dezelfde als die in de originele A9. De veranderingen zijn een bijgewerkte, krachtigere variant van de Sony BIONZ X-beeldprocessor en het geïntegreerde geheugen welke deze ondersteunt.

De gevoeligheid varieert van minimaal ISO 100 tot maximaal ISO 51.200, uitbreid baar tot het bereik van ISO 50 tot 204.800 indien gewenst, ongewijzigd ten opzichte van de A9.

Dpreview.com

De Sony a9 II levert, net als de originele a9, goede resultaten op voor een 24MP sensor. Het is gewoon een fractie zachter op pixelniveau dan de Canon EOS-1D X Mark III en Nikon D5, vrijwel zeker omdat het een sterker anti-aliasingfilter heeft. Over het algemeen vinden we goed uitgevoerde AA-filters goede dingen; bekijk de a9 II tegen Sony's a7 III, die geen AA-filter heeft.

Hoewel je misschien wat scherpte verliest, heb je in de postproductie veel minder moiré (vorm van ruis) te maken. Naarmate de lichtniveaus dalen en de ISO-waarden stijgen, presteren al deze camera's even goed op het gebied van ruis, hoewel de D5 slechts een fractie voorblijft. Het is echter onwaarschijnlijk dat het een merkbaar verschil zal zijn.

Voordelen van de Sony A9 II:

– Verbeterde connectiviteit ten overstaande van zijn voorganger.

– Verbeterde mechanische sluiter welke tot 10fps gaat.

– Geen blackout, dit maakt tracking veel makkelijker.

– Focus prestaties zijn heel erg goed

– Eye Autofocus is verbazingwekkend goed.

– Beide SD slots ondersteunen UHS-II kaarten

–Verbeterde grip en knoppen

Nadelen van de Sony A9 II:

– EVF is iets minder goed als in de nieuwe A7RIV.

– Touchscreen prestaties zijn niet altijd optimaal.

– Stevige meerprijs ten aanzien van zijn voorganger met niet heel erg veel verbeteringen volgens de professionals. Aanzienlijk minder megapixels dan de Sony A1.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Sony A9 II & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: Mirrorlesscomparison.com, electronics.sony.com, sony.nl, dpreview.com, Dustinabbott.net, Imaging-resource.com, Digitalcameraworld.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen